Šta je novo?

iMac 2019 upgrade

marest

Zapažen
Učlanjen(a)
12.03.2025
Poena
5
Drugari I drugarice,

Nakon upgrade-a na najnoviju verziju MacOS sistema, Mek racunar sasvim ocekivano radi sporije pa sam se pitao da li bi ga malo ubrzalo ako umesto sadanjeg HDD-a stavim SSD i nadogradim RAM sa 8 na 16 GB. Screenshot 2025-03-12 at 20.29.59.png
Takodje, ako biste mi pomogli i pri izboru stampaca za ovaj komp, otprilike da bude ovih mogucnosti ali da je kompatibilan sa mojim OS-om.

Zamenom HDD-a sa SSD racunar ce da poleti, najbolji apgrejd koji moze da se uradi za starije racunare :) Imaj u vidu da je potrebno prilicno gimnastike da se u taj iMac ubaci novi SSD i memorija

Pa nesto sam se mislio da kupim samo eksterni SSD i da prekopiram ceo sistem, postavke sistema, slike, muziku i ostale stvari na njega tj. da ga uopste ne ugradjujem unutra. Da izgura jos jedno dve dine, pa posle toga neki novi da padne :)

RAM je relativno lako ugraditi, kolko sam gledao na netu, ali mi je bilo bitno da cujem da li ce te dve stvari ubrzati malo komp od nekog iskusnijeg, jer ipak procesor koji imam nije neki bogzna kakav a i graficka je zastarela pa da te dve komponente ne sprece SSD i RAM u ubrzavanju kompa

Iz mog iskustva, iMac 27 2012, eksterni SSD je bio za nijansu sporiji od internog, radio tako jedno 2 godine dok se nisam nakanio da odem do iStyle-a da ubace njega unutra.

Bila je kombinacija onaj SSD od 128GB i HDD od 1TB, spojeni u fusion disk, pa sam to razdvojio na dva diska, i koristio SSD kao sistemski, pa kad je zafalilo mesta, presao na eksterni SSD

Hvala što si to podelio sa mnom, nisam znao da i taj problem może da se javi.
Ja planiram samo taj eksterni da koristim, ovaj HDD da blokiram nekako, ako mogu.

SSD ce znacajno da ga ubrza. RAM moze do 128GB da se upgrade-uje.

Ako ti je relativno lako da ugradis ram, onda ce ugradnja SSD-a da bude jos laksa :) Svi modeli iMac od late2012 su malo nezgodni za apgrejd memorije i diska sto je i sa ovim modelom slucaj. Pogledaj klip koji sam postavio da ne stoji tu bezveze.

Ako ti je relativno lako da ugradis ram, onda ce ugradnja SSD-a da bude jos laksa :) Svi modeli iMac od late2012 su malo nezgodni za apgrejd memorije i diska sto je i sa ovim modelom slucaj. Pogledaj klip koji sam postavio da ne stoji tu bezveze.
O moj Bože! Ovaj klip koji si postavio (koji, priznajem nisam odgledao jer sam 10 minuta pre toga na Jutjubu gledao kao se menja HDD i RAM) je jedan sasvim novi nivo majstorije. Ono što sam ja gledao je nešto tipa rašrafiš dva šrafa odozdo i imaš pristup RAM-u. Kad evo danas gledam da nađem te šrafove odozdo - nema. Znači nisu mogli komplikovanije.

E, sad - mogao bih da odnesem Mek u neki servis ali da se prvo raspitam gde ovde u Nišu mogu da nađem nekog ko se razume i može da uradi ovo jer, koliko sam primetio, nisu Mekovi mnogo rasprostranjeni po Južnoj Srbiji.

SSD ce znacajno da ga ubrza. RAM moze do 128GB da se upgrade-uje.

Hvala na ovom podatku, ali uzeću ga sa rezervom jer sam na Internetu uglavnom nailazio na podatak da moj model Meka može maksimalno do 32GB.

Hvala najlepše na linku, kao novajlija ne snalazim se baš najbolje po forumu.

Na starijim modelima (mislim da je do late 2012) memorija se ubacivala sa donje strane, samo se otvore vratanca i zamene moduli. Zastitno staklo se drzalo na magnetima i otvaralo kao hauba na automobilu, pa je bez mnogo akrobacije mogao da se skine ekran i zameni disk koji se nalazi iza njega. Sa novijim modelima su sve to podigli na visi nivo. Clan sa foruma (mislim da je NAS) je kupio alat za otvaranje novijih model pa pogledaj njegove postove. Mislim da je na kraju odustao ali da nije nemoguce da se to uradi u kucnoj varijanti.
Sto se tice rama, ovaj model ima 4 slota za SO-DIMM DDR4 memorijske moduje, tako da sa modulima od 32gb mozes da ga prosiris na maksimalnih 128gb.

Haha, zanimljivo. Sad sebi postavljam retoričko pitanje da li da se izglupiram i stavim RAM na maks :cool:

Nemas potrebe, ne znam za sta koristis taj iMac ali sa 16gb sasvim pristojno radi, eventualno 32gb.

Pa ništa specijalno, neki kancelarijski programi, internet i s vremena na vreme izeditujem neki klip u CapCat-u, s tim sto kod editovanja nemam nikakvih problema više me nervira što na primer hoću da promenim pozadinu, kliknem na "Settings" i jedno minut čekam da on to otvori. To želim malo da ubrzam.

Onda pod obavezno SSD i nemas potrebe preko 16gb memorije za to sto radis.

Na starijim modelima (mislim da je do late 2012) memorija se ubacivala sa donje strane, samo se otvore vratanca i zamene moduli. Zastitno staklo se drzalo na magnetima i otvaralo kao hauba na automobilu, pa je bez mnogo akrobacije mogao da se skine ekran i zameni disk koji se nalazi iza njega. Sa novijim modelima su sve to podigli na visi nivo. Clan sa foruma (mislim da je NAS) je kupio alat za otvaranje novijih model pa pogledaj njegove postove. Mislim da je na kraju odustao ali da nije nemoguce da se to uradi u kucnoj varijanti.
Sto se tice rama, ovaj model ima 4 slota za SO-DIMM DDR4 memorijske moduje, tako da sa modulima od 32gb mozes da ga prosiris na maksimalnih 128gb.
Imam iMac na poslu 2020 27'' 5K retina i Memorija se i dalje ubacuje pozadi, ima plocica, a ovi manje ne mogu tako 21.5'' posto i taj imam na poslu.
Tako da ja kada smo ubacivali SSD i po preporuci samo Sasmung evo, nosio sam u iFIX i Macolu da ugrade. Nisam hteo da se igram. Ima posla i lepljenja itd.

Mislim da je postoji solidna mogucnost da nesto krene naopako ako sam radis, tako da je servis uvek bolje resenje, oni snose odgovornost ako nesto podje po zlu. Koliko kosta usluga ugradnje ssd-a ?

Kako taj mac podrzava Thunderbolt 3, mozes da vidis da kupis Thunderbolt 3 SSD drive ili neko malo bolje Thunderbolt 3 kuciste za SSD i neki PCI-E 3.0 NVME disk kao na primer Samsung 970 Evo Plus, Kingston KC2500, Crucial P5, Corsair MP510 i slicno u njemu. Sa USB-C zbog propusne moci bi bio ogranicen na ~1000mb/s sekvencijalno. Van toga kolika je maksimalna propusna moc USB 3.1-a naspram Thunderbolt 3 standarda, nisam tacno siguran da li Thunderbolt drive-ovi imaju prednost u latencijama naspram USB drive-ova koji podrzavaju UASP(USB Attached SCSI).

Poslednja izmena:
Imam iMac na poslu 2020 27'' 5K retina i Memorija se i dalje ubacuje pozadi, ima plocica, a ovi manje ne mogu tako 21.5'' posto i taj imam na poslu.
Tako da ja kada smo ubacivali SSD i po preporuci samo Sasmung evo, nosio sam u iFIX i Macolu da ugrade. Nisam hteo da se igram. Ima posla i lepljenja itd.

Mislim da je postoji solidna mogucnost da nesto krene naopako ako sam radis, tako da je servis uvek bolje resenje, oni snose odgovornost ako nesto podje po zlu. Koliko kosta usluga ugradnje ssd-a ?
Generalno, uvek je bolja i jeftinija opcija dati stručnom licu da odradi bilo koji poso. Našo sam neki servis ovde u Nišu i poslao im poruku da li rade zamenu SSD-a i RAM-a za model koji imam i odgovorili su potvrdno. Tako da ću ga odneti tamo.
Kako taj mac podrzava Thunderbolt 3, mozes da vidis da kupis Thunderbolt 3 SSD drive ili neko malo bolje Thunderbolt 3 kuciste za SSD i neki PCI-E 3.0 NVME disk kao na primer Samsung 970 Evo Plus, Kingston KC2500, Crucial P5, Corsair MP510 i slicno u njemu. Sa USB-C zbog propusne moci bi bio ogranicen na ~1000mb/s sekvencijalno. Van toga kolika je maksimalna propusna moc USB 3.1-a naspram Thunderbolt 3 standarda, nisam tacno siguran da li Thunderbolt drive-ovi imaju prednost u latencijama naspram USB drive-ova koji podrzavaju UASP(USB Attached SCSI).
Hvala na odgovoru, jedan ovakav mi je trebao, ali malo ranije jer sam već otišo do Tehnomedije i sa čovekom koji tamo radi, uzdajući se u njegovu kompetentnost, izabrao ovaj. Naručen, plaćen, čekam da stigne u radnju i da ga pokupim. I, evo, sad vidim ovo što si mi napisao.

Teško nama koji se ne razumemo u te stvari i onda odemo, pogledamo specifikaciju u kojoj je proizvođač stavio da je kompatibilno sa MacOS.

Koji servis je u pitanju ?

Generalno, uvek je bolja i jeftinija opcija dati stručnom licu da odradi bilo koji poso. Našo sam neki servis ovde u Nišu i poslao im poruku da li rade zamenu SSD-a i RAM-a za model koji imam i odgovorili su potvrdno. Tako da ću ga odneti tamo.

Hvala na odgovoru, jedan ovakav mi je trebao, ali malo ranije jer sam već otišo do Tehnomedije i sa čovekom koji tamo radi, uzdajući se u njegovu kompetentnost, izabrao ovaj. Naručen, plaćen, čekam da stigne u radnju i da ga pokupim. I, evo, sad vidim ovo što si mi napisao.

Teško nama koji se ne razumemo u te stvari i onda odemo, pogledamo specifikaciju u kojoj je proizvođač stavio da je kompatibilno sa MacOS.
Covek vas je lepo posavetovao. Propustio sam da napomenem da su sve ove varijante skupe, prosto mora se platiti kako bi se dobile adekvatne performanse.
U istoj radnji, disk koji je u rangu ovoga sto sam ja pricao je duplo skuplji od ovoga sto ste vi kupili

Pa ja bi kupio i taj, da mi je rekao "Evo, uzmi ovaj". :)

U beograd iFix mislim da je oko 8500. Imaju cenovnik, Macola ne znam iskreno, ide na fakturu mislim da je bilo oko 12.000

Nazad
Vrh Dno