Šta je novo?

iMac 2019 upgrade

marest

Zapažen
Učlanjen(a)
12.03.2025
Poena
1
Drugari I drugarice,

Nakon upgrade-a na najnoviju verziju MacOS sistema, Mek racunar sasvim ocekivano radi sporije pa sam se pitao da li bi ga malo ubrzalo ako umesto sadanjeg HDD-a stavim SSD i nadogradim RAM sa 8 na 16 GB. Screenshot 2025-03-12 at 20.29.59.png
Takodje, ako biste mi pomogli i pri izboru stampaca za ovaj komp, otprilike da bude ovih mogucnosti ali da je kompatibilan sa mojim OS-om.

Zamenom HDD-a sa SSD racunar ce da poleti, najbolji apgrejd koji moze da se uradi za starije racunare :) Imaj u vidu da je potrebno prilicno gimnastike da se u taj iMac ubaci novi SSD i memorija

Pa nesto sam se mislio da kupim samo eksterni SSD i da prekopiram ceo sistem, postavke sistema, slike, muziku i ostale stvari na njega tj. da ga uopste ne ugradjujem unutra. Da izgura jos jedno dve dine, pa posle toga neki novi da padne :)

RAM je relativno lako ugraditi, kolko sam gledao na netu, ali mi je bilo bitno da cujem da li ce te dve stvari ubrzati malo komp od nekog iskusnijeg, jer ipak procesor koji imam nije neki bogzna kakav a i graficka je zastarela pa da te dve komponente ne sprece SSD i RAM u ubrzavanju kompa

Iz mog iskustva, iMac 27 2012, eksterni SSD je bio za nijansu sporiji od internog, radio tako jedno 2 godine dok se nisam nakanio da odem do iStyle-a da ubace njega unutra.

Bila je kombinacija onaj SSD od 128GB i HDD od 1TB, spojeni u fusion disk, pa sam to razdvojio na dva diska, i koristio SSD kao sistemski, pa kad je zafalilo mesta, presao na eksterni SSD

Hvala što si to podelio sa mnom, nisam znao da i taj problem może da se javi.
Ja planiram samo taj eksterni da koristim, ovaj HDD da blokiram nekako, ako mogu.

SSD ce znacajno da ga ubrza. RAM moze do 128GB da se upgrade-uje.

Ako ti je relativno lako da ugradis ram, onda ce ugradnja SSD-a da bude jos laksa :) Svi modeli iMac od late2012 su malo nezgodni za apgrejd memorije i diska sto je i sa ovim modelom slucaj. Pogledaj klip koji sam postavio da ne stoji tu bezveze.

Nazad
Vrh Dno