Šta je novo?

Ima li programer koji moze...

borab

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
860
da izracuna priblizan broj kombinacija za brojeve 1-39, da zbir sedam od tih brojeva daju oko 85.
Tezak posao. KAda sam pitao moje programere, pitali me "da li sam lud"?
Jesam, verovatno.

Zato sto su ti programeri priuceni umesto da imaju zavrsen fakultet... nije to neko programiranje, nego treba napraviti algoritam...
Jedino me to tvoje oko zbunjuje?
Hoces tacno 85?
I nisam sasvim siguran sta tacno hoces:
x1+x2+x3+x4+x5+x6+x7=85, a da x1...x7 budu 1-39? i pitas koliko takvih kombinacija ima?
pretpostavljam da nema ponavljanja, tj kombinacije tipa 1+1+1 ne dolaze ili dolaze u obzir?
dalje da li ti je isto ako je 1+2 i 2+1 ?
Imas ukupno 2480637519360 kombinacija 7 brojeva od 39 (bar koliko ovaj digitron u windowsima kaze |)), a mrzeleo me da trazim neki bolji sada
jel to treba tebi za neki loto?!
Ako vazi ono sto je meni logicno, tj da hoces tacno 85, da nema ponavljanja i da raspored nije bitan, onda bih ja otprilike postavio sledece:
x1>x2>x3>x4>x5>x6>x7
dalje, mozes biti siguran da x1 mora da bude vece od 12, sto opet smanjuje broj mogucih kombinacija...
na kraju napravis program koji ce da izvrti ono sto ostane i ja mislim da bi trebao da odradi u nekom realnom vremenu... krenes od 39, sedmostruka for petlja (moze i elegantnije)
Ako me ne bude mrzelo i niko ne da program do sutra, odradicu prepodne kad mi bude dosadno na poslu, a ti programere hitno otpustaj, posto je zadatak na nivou srednjeskolskog takmicenja iz informatike...

Pоtrаzi opsti algoritam za generisanje kombinacija k-te klase od n-elemenata i njegovo svodjenje iz rekurzije u iteraciju. Davno je bilo i vise se ne secam :). Mislim da najbolje objasnjenje ima Knuth, ali je bilo dato u Fortranu. Googlaj malo, nije tesko.

Iz generisanih SVIH kombinacija izaberi odgovarajuce, i to bi bila metoda brutalne sile i brzog kompa.

Ja sam ono dao iz glave i nije gruba sila, doduse samo ako se postave uslovi... moze da se odradi dinamickim programiranjem, ali me mrzi...
kad se adekvatno optimizuje, mislim da se svede na puno manje pretrazivanja uz odstranjivanje onih brojeva koji ce preci 85 pre ulaska u petlju, racunanja nove donje i gornje granice svaki put itd... cak ako bi se napravila struktura u memoriji za cuvanje nekih izracunatih vrednosti, onda bi se jos i dalje racunanje jako skratilo (opet princip dinamickog programiranja)
no od svega toga je ova gruba sila koju sam ja naveo odmah najbrza i najjasnija (neukom posmatracu) za isprogramirati, a ne verujem da ce sljakati duze od par minuta (ako i toliko), samo da se borab izjasni o nadoknadi |> i to tacnim uslovima zadatka...

danijel00 je napisao(la):
...Imas ukupno 2480637519360 kombinacija 7 brojeva od 39 (bar koliko ovaj digitron u windowsima kaze |))...

Matematicaru moj :d, aj' ti to lepo ponovo izracunaj! ;)

39!
----------
32! * 7!

= 15380937

nisam delio sa 7! jer se nije izjasnio da li su mu 1 2 i 2 1 ista kombinacija, inace bi naravno trebalo deliti |> a i tebi treba 10 dana da uradis zadatak |> ja ga radio 2min...

Pa i da nisi delio sa 7! (tj. da su racunao varijacije) dobio bi 77519922480, a ti si dobio 2480637519360 zbog jednog cinioca viska (32-jka ti ne treba). ;)

BTW, nisam ni resavao, znao sam :), a to sto sam tek juce odgovorio je zato sto ne posecujem ovu sobu. Dosta mi je programiranja i na faxu. :d

e napisao sam da sam racunao windows calculatorom, a da racunam i da brojim sta sam racunao, pa jos sve to u calcu, naravno da 32 ne treba, ali kad brojis na prste (pa jos ako ih drzis u dzepovima, moze i 11 umesto 10 da ispadne |> sem toga ionako nisi resio sam zadatak |>>, a borab je i odustao od daljeg ucestvovanja...

u svakom slucaju zadatak moze da se resi i brute force, ali tako nije lepo... ja sam smisljao jedno lepo rekurzivno resenje, prakticno bez bezveznih kombinacija, ali sam zakljucio da cu duze ja da razmisljam nego sto bi racunar racunao, pa sam batalio |>

meni sad bas fali programiranje, umirem od dosade, ucim statistiku na post dipl, a jako mi se radi nesto korisno i kreativno (za pare naravno |> ), ali nema ko da plati |P

da izracuna priblizan broj kombinacija za brojeve 1-39, da zbir sedam od tih brojeva daju oko 85.

Al' si precizan.
Evo ti programce, mozda ti koristi. U svakom slucaju ne skodi... :d

Prilozi

• Loto6.zip
    27.2 KB · Pregleda: 128
© Ako neko uplati kombinaciju koju izbaci ovaj program, u slucaju dobitka, obavezan je da isplati 10% istog autoru, tj. meni. :D

Nazad
Vrh Dno