Pozdrav svima,
imam jedan problem a verujem da neko od vas ima i predlog/savet sta je najbolje uraditi, u nastavku pisem o cemu se radi :
U pitanju je sajt geosrbija gde jelte svi mozemo da vidimo svoje parcele, medje itd..., ne znam da li je svuda ali bar ja koji sam iz sela (okolina Nisa) a takodje sam to cuo i od drugih ljudi koji su iz nekih drugih krajeva Srbije da su manje vise medje ucrtane pogresno a sve lezi u tome iz kog je ugla uzeta slika sa satelita i onda ucrtane medje.
Na samom sajtu postoje i arhivski snimci iz 2015/2016 kao i najnoviji 2020/2021 sa ucrtanim parcelama, gde nije stvar samo u tome sto su snimci sa novijim datumom daleko veceg kvaliteta i lako se razaznaju kuce, nego je fora u tome sto su i linije pomerene u nekim pravcima za po 1-2m i tu nastaje ceo problem.
Komsija je skoro izveo geometra (komsija je skoro kupio plac,kucu pored moje - granici se sa mnom, a prodali si mu naslednici prethodnog komsije koji je umro) i sada zbog tih losih snimaka koji su tako zavedeni i u samom katastru geometri vrse merenja na osnovu GPS-a i ispada da se jedan deo njegovog placa prostire cak 1.6m u mom, a na drugom kraju je dobar deo moje kuce takodje u njegovom placu-parceli i to sve po snimcima iz 2020/2021, a po snimcima iz 2015/2016 je manje vise ok.
E sada, komsija koji je bio pre njega je duzi niz godina bio na sudu sa mojim pradedom kao i dedom pa i ocem. Nekada davno je izmedju tadasnjeg komsije i pradede bila ziva ograda, na cijem su mestu oni zajedno 1968 stavili umesto zive drvenu ogradu, a vec 10ak godina kasnije je taj isti komsija tuzio dedu da je ograda postavljena u njegovom iako mu je on licno pomagao u tome.
O tome sve imam pisane dokaze iz suda i od tada krece ceo problem. Te godine smo dobili komsiju na sudu, potom je on za isti slucaj ponovo tuzio dedu 1980 i neke pa 2001/2 ... I uvek je izgubio i cak je ispalo da u njegovom placu imamo jos 30cm ali nikada nismo zauzeli tih 30cm namerno kako se ne bi vise svadjali sa njim. Prva nebuloza u celoj prici jeste kako i zbog cega se islo na sud za istu stvar nekoliko puta...
I sada je dosao komsija kome je neko ocigledno rekao istu stvar a koji nema pojma o tome (da posedujemo sve na papiru) niti nas je pitao vec je samo izveo geometra a zbog lose upisanih podataka u katastru ispada da smo mi njemu zauzeli.
Kako resiti sve ovo ? Da li prvo kod nekog proverenog i dobrog advokata sa svim papirima na savet ? Da li imate da preporucite nekog dobog advokata ? Da li je neko imao slican problem itd...
Izvinjavam se na velikom postu i unapred hvala na odgovoru.