Treba mi par saveta a probacu da skratim sto je vise moguce pricu koja traje 2 dana u mom slucaju i zbog koje sam izgubio novac, vreme, zivce, doziveo ogromne neprijatnosti i slicno.
Naime, preko KP sam kod 2 razlicita prodavca (preko 2k poz. ocena) kupio 2 telefona pre 3g i pre 2,5g. Jedan bio za poklon. Telefoni naravno novi, fabricki zapakovani, folija, garancija sve tu, uzeti preko Telenora (iPhone).
Situacija pre 2 dana, poziv inspektora iz UKP, nemam pojma sta me pitaju i o cemu, da dodjem na razgovor o nekoj firmi i nekom coveku. Isti poziv sestri, kod koje je drugi telefon. Dodjemo, kao i svi drugi savesni gradjani, on kaze da nam se oduzimaju telefoni zbog "pranja novca" i da se Telenor tj. danas Yettel, naplacuje preko stecajnog upravnika (ili kako god) i uzima sve telefone nazad. Pored nas dvoje, stotine ljudi sa istom situacijom, pa i ljudi koji su kupovali telefone u lokalnim Mobi Shopovima, koji su otkupljivani sa mreze. Telenor je dao IMEI, oni nasli brojeve telefona i zvali ljude redom (nisu imali pojma koga kontaktiraju svaki put), ali da sam prodao telefon (kao sto sam i planirao posle skoro 3 god koriscenja), vrv bi nekog unesrecio i taj neko bi mislio da sam ga "debelo *****o" i ko zna kakav cirkus bi ispao.
Suma sumarum, svi mi krajnji korisnici smo osteceni, mozemo privatnu tuzbu podneti protiv XY prodavca sa KP ili protiv XY mobi shopa, ali on sam kaze, nerealno, i nema poente, kada telefon polovan vredi 200-250eur. Razumem da ja ne mogu nista da uradim po tom pitanju, jer oni su nasli, ja se odazvao (mozda ispao budala sto nisam trazio sluzbeni poziv i plavu kovertu na adresu uz poziv na saslusanje) ali to je sad manje bitno jer se vec desilo sta se desilo.
Ono sto mene zanima je nekoliko stvari.
- Da li sam ja duzan da dam PIN za otkljucavanje telefona? Ako dobro razumem to je zadiranje u moju privatnost i proboj ovlascenja i ne bi smelo da se zahteva od mene da dostavim "lozinke" ili sta god. To onda znaci da je potpuno legitimno da telefon stavim kao izgubljen na iCloudu i da postane "neupotrebljiv", jer je to zadiranje u moju privatnost, pristup mojim slikama, snimcima, razgovorima, bez mog odobrenja sto bih rekao da nije u skladu sa zakonom o zastiti podataka?
- Ukoliko nisam duzan da dam login i da ga otkljucam (posto oni mogu da koriste njihove softvere za forenziku, ako to ima smisla uopste u ovom slucaju), ne razumem sta ce Yettel da radi sa stotinama polovnih telefona, starih po 2-3 godine, koje ne moze nikako da "unovci" jer je vecina zakljucana?
- Na kraju da li sam duzan da dam telefon uopste i kako je oduzimanje privremeno ako ce on ici na "dobos"? Sa druge strane ako je oduzet zbog "istrage", onda im ne treba moj pristup, on je samo privremeno oduzet dok se ne resi slucaj, zar ne ?