Šta je novo?

Ima li pravnika na forumu?

Nije namerno, mapiranje u tom smislu nije bas tako jednostavno. Imas 100 modela i 100 sistema racunanja, pri konverzijama uvek ima greske.
Ako je tako, a nemam razloga da sumnjam da jeste, svako ko je dovoljno blesav i vidi taj 1m minusa zbog neslaganja kod sebe, može da tuži komšiju zbog toga, pa tako možemo da imamo gomilu besmislenih sudskih parnica, gde neki zadrti imbecil može da zagorčava život nekom drugom, a rešenje praktično ne postoji.

Nije faktičko stanje promenjeno. Granice su iste. Niko ti nije ušao na parcelu. Ne možeš da tužiš komšiju, on je po granicama na svojoj parceli i možda nije on dobio "tvoj" m2. Možda je peti komšija. Odnosno možeš da tužiš ako si retardiran pa ne izvedeš geometra pre toga. Tako je, kako je, digitalizacija, ***.

Poslednja izmena:
Odnosno možeš da tužiš ako si retardiran pa ne izvedeš geometra pre toga. Tako je, kako je, digitalizacija, ***.
Misliš da nema dovoljno takvih kojima može takva glupost da padne na pamet, kad "vide" da im je neko "oteo" parče zemlje?
Aj ti objasni nekom šabanu da je to digitalizacija i da mu niko to nije uzeo, ako mu neko "pokaže" da "jeste".

Ako je tako, a nemam razloga da sumnjam da jeste, svako ko je dovoljno blesav i vidi taj 1m minusa zbog neslaganja kod sebe, može da tuži komšiju zbog toga, pa tako možemo da imamo gomilu besmislenih sudskih parnica, gde neki zadrti imbecil može da zagorčava život nekom drugom, a rešenje praktično ne postoji.

Ako geometri izadju na teren i obave posao propisno, ne bi trebalo da bude diskrepanse. Ako neko zaista samo GPS uredjajem potvrdi ono sto vidi na sajtu, i to verovatno samo odokativno (close enough metod), onda def moze doci do problema mada takvo "merenje" geometra ne bi trebalo da prodje na sudu.

Moze sve to da se ispegla ali je ogroman posao i niko nece da ga uradi, evo kako to obicno biva.

Nista se ne radi "in house", sve ide preko spoljnih dobavljaca. Privatnika interesuje samo da ispuni minimum specifikacije i da muze dalje, ako moze. U samim institucijama koje su narucioci poslova, iste se ne bakcu sa posledicama lose odradjenog posla. Primera radi Sekretarijat za ekologiju je narucilac ekoloskog GIS projekta za Beograd a oni sami u taj GIS ne ulaze, ulaze druge institucije koje feeduju ili citaju podatke sa tog GIS-a. Oni imaju problem sa bagovima, narucilac posla ne, samim tim narucioca "boli briga" da zalazi u svoj budzet, da se prepucava sa privatnikom, da tuzi ili slicno. I u ovom primeru, kada bi doslo do problema zbog tih Geosrbija karti, sudovi bi "popili spolni organ" pretrpani predmetima, Geosrbiju i katastar ne bi dotakla ta problematika. Generalno ta potpuna nezavisnost drzavnih sluzbi jedni od drugih je mozda i najveci problem ove zemlje. Niko nije nadlezan, snadji se.

@RingeRaja
Ima ih dovoljno. Ma previše. Imao sam takvih predmeta.
I savet svima koji uzimaju portal Geosrbija kao referencu. Ažuriranje Geosrbije u dkp-u, nije momentalno a nekad se i ne uradi, pa se nove parcelacije ili preparcelacije tamo uopšte ne vide.
DKP je digitalni katastarski plan.

Poslednja izmena:
Imam jedno pitanje. Trebalo bi da dobijem vecu kolicinu novca iz inostranstva kao poklon ili donaciju a sve na osnovu testamenta stranog lica. Koliko se na to placa porez kod nas? i gde mogu da se informisem vise o tome? Hvala

Ubedjen sam da porez placas po pravilima drzave gde je nasledjeno.
I mesaju se pojmovi, ako dobijas po testamentu, nasledjujes, a ne dobijas na poklon.
Sto ne menja sustinu iz prve recenice.

Da, na novac po osnovu testamenta se plaća porez na prenos apsolutnih prava, osim za nasledstvo prvog reda (dete ili deca od roditelja koji je preminuo) i nasledstvo od supružnika. Ovo je po zakonu R Srbije.
Porez se plaća na osnovu rezidencijalnog statusa onoga ko prima novac, pa ako tako gledamo, platićeš ga po zakonima R Srbije.
Kad ti prebace novac na račun, moraš da prijaviš prihod i na to platiš porez, mislim da je stopa 1,5%. Osim ako nije neko od gornja dva izuzeća.

Poslednja izmena:
Obojica smo u pravu:
Pravila o utvrđivanju ko je obveznik poreza na poklon zavise od toga da li je predmet poklona nepokretnost ili pokretna stvar. S tim u vezi, iz člana 15. stav 1. Zakona proizlazi da ako je predmet poklona nepokretnost koja se nalazi na teritoriji Republike Srbije, obveznik poreza na poklon je poklonoprimac, nezavisno od toga da li je rezident ili nerezident Republike Srbije. Sa druge strane, ako je predmet poklona nepokretnost koja se nalazi izvan Republike Srbije, taj poklon nije predmet oporezivanja porezom na poklon, nezavisno od toga da li je poklonoprimac rezident ili nerezident.
Kada je predmet poklona pokretna stvar, ako je primalac poklona rezident, to lice se smatra poreskim obveznikom, nezavisno od toga da li se predmet poklona nalazi u Republici Srbiji ili u inostranstvu. Međutim, odredbom člana 22. Zakona propisano je da rezident Republike Srbije koji nasledi, odnosno na poklon primi, predmet oporezivanja iz člana 14. st. 2. i 3. ovog zakona koji se nalazi u inostranstvu, na koje nasleđe, odnosno poklon, je u državi na čijoj teritoriji se taj predmet nalazi porez plaćen, ima pravo na umanjenje poreza na nasleđe i poklon u Republici Srbiji utvrđenog prema odredbama ovog zakona, u visini poreza na nasleđe, odnosno na poklon, plaćenog u toj državi, a najviše do iznosa koji bi se platio primenom odredaba ovog zakona, na nasleđe, odnosno na poklon, ostvaren u toj državi.

Naravno da nema dvostrukog oporezivanja.
Samo što nisam najbolje skontao poslednji pasus, pošto je, koliko znam, umanjenje do iznosa poreza koji važi po zakonu R Srbije.
U prevodu, ako se plati porez u npr. Nemačkoj 3%, vraća se 1,5% koliko je kod nas, ne celih 3%.
Možda grešim, ali mislim da je ovako.

Hvala obojici na odgovorima . Znam da sam napisao nasledje i poklon, ali ne da bi izjednacio ta dva, vec jer sve zavisi od procesa, jer postoje 3 testamenta i ako moj testament bude potvrdjen za pravi onda ce biti testament, a ako ne onda ce biti donacija tj poklon. Znaci i u jednom i drugom slucaju bi to bio novac. Ustvari da li je donacija isto sto i poklon? Sta znaci stopa poreza 1.5%? Novac bi bio poslat iz Svajcarske banke na moj racun u Srbiji.

Iz vizure poreske službe R Srbije, da li je poslato iz Švajcarske ili sa Bermuda, da li je donacija, poklon ili nešto treće, nema nikakve razlike....na novac koji ti bude legao na račun platićeš porez 1,5% + ako je uplata pozamašna može da padne i provera u vezi pranja novca.
Dakle, kad pare legnu TVOJA obaveza je da na konto ove uplate platiš porez na prenos apsolutnih prava.
Jedina dva izuzeća su kada se nasleđuje novac u 1. kolenu (deca od roditelja i/ili roditelji od dece) i od supružnika.
Na sve ostalo se plaća porez.

Roditelji su u drugom naslednom redu, tako da je situacija u kojoj roditelj nasleđuje dete slučaj u kojem naslednik iz drugog naslednog reda nasleđuje, a ne iz prvog.

Prvi nasledni red ne čine samo deca i supružnik, već supružnik i deca i eventualno drugi potomci ostavioca uz primenu pravila o pravu predstavljanja.

Hvala jos jednom. Ja sam se starao o jednom coveku i on je meni hteo da ostavi nesto u testamentu, ali su se tu pojavili rodjaci koji su kad su culi da je on meni napisao testament ubedili njega da i njima napise testament, e sad problem je sto su oni to radili kad on vec nije bio u stanju da sam donosi odluke pa ima sumnje da je bio prisiljen kao i da je jedan od tih testamenata falsifikovan potpis. E sad sud odlucuje, oni su mu ipak rodjaci, nije imao decu niti je bio zenjen. Tako da ovaj testament ako bude nije bas ni izblizo od strane nekog ko je rodbina iz tih naslednih redova.

Imam problem sa katastrom, prenos vlasnistva, ostavina. Sve je apsolutno regularno, jedini naslednik, etc. Sta nije regularno, stari papiri i ugovori o kupoprodaji, puni gresaka. Sve su to prepisi iz suda, recimo ugovor iz 1993. a zavodni broj stavili /98, jasno je sta se desilo. E sad ja sam predao pre 6.5 godina u katastru te ugovore, ostavinsko, sve platio. Trazili 101 dopunu, odavde odande, sve doneo. Udarila korona, vamo namo, nikom nista 3 godine. Meni se ne zuri, tu zivim, mrzelo me da se cimam. Poslao sam par onih esalter primedbi, urgencija ili kako, genericki odgovori, reko aj dobro resice se.

Dodje resenje, odbijen. Razlozi, pomenuta greska u kupoprodajnom ugovoru tj. prepisu istog i sad su smislili, posle 6.5 godina, da im nije dostavljeno ostavinsko u punom formatu nego samo prva strana (apsolutno nemoguce). Na prvoj strani ostavinskog uopste nema tih stanova za koje sam ja trazio prenos vlasnistva, ni pomena, neke njive po selu pa na milion parcela... 2 strane samo njiva i pasnjaka od po 50-200m2 svaki na tamo nekom brdu sa 3 kuce.

Ulozio sam zalbu, predao overeno resenje, naveo u zalbi da je resenje predato u toliko i toliko stranica, pokrio se kolko je moglo jer na sudsko resenje nece da stave zavodni pecat da su primili, mogu da me setaju u beskonacnost ja ne mogu da dokazem.

E sad dok cekam odgovor na zalbu ovaj ugovor sa greskom bi trebalo ispraviti ALI on je prosao kao takav i ostavinsko resenje, isto stoji 1993. datum /98 zavodni broj. Sta je sve potrebno uraditi? Odem recimo u sud da trazim prepis ugovora nov, da obratim paznju na mesta gde su bile greske, ok i onda opet postoji diskrepansa. Jel da predam onda sve to drugom sudu koji je doneo ostavinsko da se i to ispravi pa sve zajedno kao dopunu u zalbu?

Mislim sled je kao logican, samo mi treba potvrda iz prakse da ne krecem cimanje dzabe.

Poslednja izmena:
Ne razumem, imaš pravosnažno rešenje o ostavini i predao si katastru ugovor? Zašto?
Na odgovor po žalbi ćeš čekati minimum 2 godine.

Trenutno procesiraju žalbe iz 2018. Mom ćaletu je (navodno) sugerisano da treba da plati mito da bi mogao da povuče svoju žalbu iz 2019 i da ponovi postupak u opštinskoj filijali pošto će tamo brže da završi...

Ne razumem, imaš pravosnažno rešenje o ostavini i predao si katastru ugovor? Zašto?
Predao sam overene kopije svega inicijalno. Nisam hteo da ista fali, da bude problem, jos 101 potvrdu su trazili sve doneo. Potpuna je nebuloza da su oni 6.5 godina trazili dopune a ostavinsko navodno "nije kompletno" sto je otp jedini osnov za postupak, sve ostalo je samo dokazivalo posed mog dede, nista drugo.

Za zalbu mi se isplati da cekam 2 godine. Ako treba da odradim sve ove ispravke i da to dopunim, trebace barem 6 meseci plus ne placam ponovo postupak stojanku. Mislim da znam da ce to da zavrsi stvar, platio bi instant, samo na konto drndanja. Al cvrc, izgleda da i mene oce da sateraju da placam mito ali nista mi ne mogu sem da odugovlace, tu nemogu da me "dobiju".

Bio sam optimista kad sam napisao dve godine. Pre će biti da je kolega @cisco u pravu.

3224063.jpg

Verovatno sled, ako ostavilac nije bio uknjižen.

Mito u drugom stepenu katastra je toliki da se ne isplati u ovakvim slučajevima, prema onome što čujem, nego lepo povlačenje žalbe, pa novi zahtev, a pre toga da se sudu podnese zahtev za ispravku ugovora ako već mora da se podnosi uz zahtev za uknjižbu.

Ako je lice čiji je @PPC naslednik uknjiženo, podneti samo ostavinsko rešenje uz novi zahtev.

Drugari, zasto se fokusirate na vreme i povlacenje zalbe da bi ubrzali proces? Prvo to kosta, iz principa necu da placam zato sto me *****avaju. Drugo, ako treba ispravljati od suda do suda, a prvo cekam jedan pa drugi, ne mogu cak ni uporedo, i to ce da traje, minimum 6 meseci.

Znaci svi se fokusirate da svakako cekam bar 6 meseci + ponovo postupak u katastru da platim umesto samo da dopunim zalbu i vadim ispravke dok vreme zalbe tece uporedo. Ne zvuci li to efikasnije, pogotovo ako mi vreme nije faktor? Ne prodajem, u renovaciji sam, necu nigde bar 10 godina garant.

Dopuna žalbe nema nikakav značaj. Treba sve činjenice da izneseš u žalbi, a ne da dopunjavaš na svakih nekoliko meseci, kako koji papir dobiješ.

Organ koji odlučuje po žalbi uopšte nije dužan da uzme bilo kakve dopune žalbe u obzir, pa ćeš samo da se načekaš više godina, a dobićeš rešenje o odbijanju žalbe.

Ok, hvala na obrazlozenju.

Koliko vidim, organ nije duzan apsolutno nista, cak ni da ne izgubi dokumentaciju ili da ne laze. :)

Pozvao sam se u zalbi i na Clan 165 Zakona o upravnom postupku, jasno je da nista ne moraju ali mogu. Rok za zalbu su mi dali 8 dana, da li je bilo bolje traziti decidno samo odlaganje roka? Donekle i jesam kroz samu zalbu, tj. obrazlagao sam problematiku, da nije do mene, ako su potrebne sudske ispravke to ne moze u 8 dana da se zavrsi. Razumem da niko ne mora to zdravorazumski da gleda i da mogu da me odbiju ali ok, nek me odbiju, ako me odbiju, za 2-3 godine imacu sve ispravke spremne, predam nov postupak, zavrsi se.

Katastar postupa po članu 165. ZUP samo kad imaš vezu u prvom stepenu ili ako je nešto banalno.

Pa eto, sta je banalnije od greske u kucanju.

Puklo mi je staklo na ves masini, reklamirao sam 28.2. i jos nisu reisli kvar, ceka se da deo stigne iz Slovenije. Jel mogu posle 30 dana da trazim novu masinu ili povrat novca? Koja su prava po zakonu o zastiti potrosaca?

Treba mi par saveta a probacu da skratim sto je vise moguce pricu koja traje 2 dana u mom slucaju i zbog koje sam izgubio novac, vreme, zivce, doziveo ogromne neprijatnosti i slicno.

Naime, preko KP sam kod 2 razlicita prodavca (preko 2k poz. ocena) kupio 2 telefona pre 3g i pre 2,5g. Jedan bio za poklon. Telefoni naravno novi, fabricki zapakovani, folija, garancija sve tu, uzeti preko Telenora (iPhone).

Situacija pre 2 dana, poziv inspektora iz UKP, nemam pojma sta me pitaju i o cemu, da dodjem na razgovor o nekoj firmi i nekom coveku. Isti poziv sestri, kod koje je drugi telefon. Dodjemo, kao i svi drugi savesni gradjani, on kaze da nam se oduzimaju telefoni zbog "pranja novca" i da se Telenor tj. danas Yettel, naplacuje preko stecajnog upravnika (ili kako god) i uzima sve telefone nazad. Pored nas dvoje, stotine ljudi sa istom situacijom, pa i ljudi koji su kupovali telefone u lokalnim Mobi Shopovima, koji su otkupljivani sa mreze. Telenor je dao IMEI, oni nasli brojeve telefona i zvali ljude redom (nisu imali pojma koga kontaktiraju svaki put), ali da sam prodao telefon (kao sto sam i planirao posle skoro 3 god koriscenja), vrv bi nekog unesrecio i taj neko bi mislio da sam ga "debelo *****o" i ko zna kakav cirkus bi ispao.

Suma sumarum, svi mi krajnji korisnici smo osteceni, mozemo privatnu tuzbu podneti protiv XY prodavca sa KP ili protiv XY mobi shopa, ali on sam kaze, nerealno, i nema poente, kada telefon polovan vredi 200-250eur. Razumem da ja ne mogu nista da uradim po tom pitanju, jer oni su nasli, ja se odazvao (mozda ispao budala sto nisam trazio sluzbeni poziv i plavu kovertu na adresu uz poziv na saslusanje) ali to je sad manje bitno jer se vec desilo sta se desilo.

Ono sto mene zanima je nekoliko stvari.

• Da li sam ja duzan da dam PIN za otkljucavanje telefona? Ako dobro razumem to je zadiranje u moju privatnost i proboj ovlascenja i ne bi smelo da se zahteva od mene da dostavim "lozinke" ili sta god. To onda znaci da je potpuno legitimno da telefon stavim kao izgubljen na iCloudu i da postane "neupotrebljiv", jer je to zadiranje u moju privatnost, pristup mojim slikama, snimcima, razgovorima, bez mog odobrenja sto bih rekao da nije u skladu sa zakonom o zastiti podataka?
  • Ukoliko nisam duzan da dam login i da ga otkljucam (posto oni mogu da koriste njihove softvere za forenziku, ako to ima smisla uopste u ovom slucaju), ne razumem sta ce Yettel da radi sa stotinama polovnih telefona, starih po 2-3 godine, koje ne moze nikako da "unovci" jer je vecina zakljucana?
  • Na kraju da li sam duzan da dam telefon uopste i kako je oduzimanje privremeno ako ce on ici na "dobos"? Sa druge strane ako je oduzet zbog "istrage", onda im ne treba moj pristup, on je samo privremeno oduzet dok se ne resi slucaj, zar ne ?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno