Šta je novo?

IKOM ograničava brzine? (rezultati internet brzine)

Kako dns utiče na DL ako se njegov odgovor kešira?

Koliko sam primetio na speedtestu, on ima vise dns zahteva, te kad iskljucim dns, ili stavim neki losiji opadne brzina. Stavim na google (inace preferiram ipv6) radi bez problema.

Primera radi, prebacim se upravo na ikomov dns, poceo da baulja na 220 mbps, vidno usporeno ucitavanje stranica, umesto standardnih 240+ mpbs.
6450029157.png

Prebacim se na google i voila:

6450036654.png

Poslednja izmena:
Flat 3
fast.com - 46
speedtest.net - 49

Koliko vidim fast mi je dao server u Amsterdamu, dok je speedtest u Beogradu tako da verovatno otuda razlika.

@Falcon
Dok mi je bio uključen torrent (seed), fast mi je pokazivao brzine 25-30, a speedtest je uvek vraćao 48-49 bez obzira na to da li je torrent aktivan ili ne. Tako da proveri da nemaš neke uljeze na wifi-u ili na samom računaru.

Hvala za rezultate :wave:

Siguran sam da nemam uljeze u mreži (često se kačim na ruter, gledam sve klijente na mreži), testirao sam više puta i sa isključenim wifi i direktnom vezom modem<>PC, sa više različitih mrežnih kartica, različitim kablovima itd. Testirao i sa dva različita laptopa, bezbroj mobilnih telefona i tableta... Sve ukazuje da problem nije do mene.

Kolko vidim niko nema punu brzinu koju placa. Znam da smo to svi prihvatili kao gubici u mreži, ali sad gledam niko nema onoliko kolko je platio. Znaci 100% korisnika ne dobija ono sto placa, neko 2% neko 10%. Posto je sad u trendu guzenje provajdera za jedan kanal, možda i ovo treba iskoristiti za nešto. Recimo neka puste svima 10% veću brzinu da bi osigurali ono sto su obećali. Ili u ugovoru stoji da pristajemo na -10%. Plus ne stoji sigurno jer ga niko nema.

Nije problem u 10%, problem je sto ljudi sa 100 ili 250Mb imaju ustvari 30. Za 10% se niko ne bi ni bunio.
Meni na SBB-u kida net, eno Falcon se pegla mesecima sa Ikomom i tek sada kad je zvanicno SBB krenuo s integracijom krenulo je da se radi nesto. Sve vise se ljudi i zali i polako se trazi uzrok. Razlike izmedju te dve podrske je nebo i zemlja.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Kolko vidim niko nema punu brzinu koju placa. Znam da smo to svi prihvatili kao gubici u mreži, ali sad gledam niko nema onoliko kolko je platio. Znaci 100% korisnika ne dobija ono sto placa, neko 2% neko 10%. Posto je sad u trendu guzenje provajdera za jedan kanal, možda i ovo treba iskoristiti za nešto. Recimo neka puste svima 10% veću brzinu da bi osigurali ono sto su obećali. Ili u ugovoru stoji da pristajemo na -10%. Plus ne stoji sigurno jer ga niko nema.

Da napomenem, speedtest na vecim brzinama uzima prosek brzine, a ikom je odradio da imas burst time do maksimalne brzine (tipa par sekundi 250, padne na 240, pa opet 250).
Speedtest ce to prikazati kao 240 prosek, dok ako imas neki bolji ruter koji ti pokazuje brzinu, dobices tacno ocitavanje.

Mada, nisi daleko od istine, ima ljudi koji ne dobijaju tacne brzine (primera plate 70, dobijaju 50, 40, 30). To ne moze se opravdati ni opterecenjem mreze, niti par sekundi pad, pa dobijanje brzine, nego jednostavno lose odradjeno.
Opet kablovska je deljena infrastruktura, normalno je da brzina nesto padne kada je opterecenje mreze, ali opet ne za toliko radikalno.

Mislim da bi se žestoko bunili da im plaćamo 10% umanjene račune

Svakako bi se bunili, ali ipak moras da procitas da su stavili zackoljicu u ugovoru brzino "DO". Sto znaci dobices DO odredjene brzine.
Svi to rade, stave klauzulu DO odredjene brzine, plus Telekom jos stavlja klauzulu "AKO IMA TEHNICKIH MOGUCNOSTI", tj ako je parica ispravna.
U svakom slucaju te razumem sta pricas, ali opet - sta ocekujes od kablovskog neta, takva je infrastruktura, da zna i da padne saobracaj kada je opterecenje, a plus kanal se deli.
Plus jos se ogranicili da ne moraju 100% vremena da ti isporucuju net, nego su te okarakterisali kao rezidencijalnog korisnika. Sto u osnovi znaci nema stete ako ti obore net na par sati da
obave "tehnicke radove".

Ako si pravno lice, potpisujes drugi ugovor, ne dobijas DO, nego dobijas tacne brzine. Nema pada interneta, nego 99.5% vremena garantuju da radi. Jos ti uvode infrastrukturu specijalno za tebe.
Ali onda ti se razlikuje mesecni racun, nije vise 20, 30 eur, nego je 500, 600 eur.

EDIT: Mislim da jos imamo i zestoko srece, jos u Srbiji se ne ogranicava saobracaj (a vezano za ovu temu, cenim nema ni ogranicanja brzine za odredjen saobracaj), nema zatvaranja portova itd. Maltene u ovoj situaciji da skines torent prolazis bez ikakvih proba, iliti bilo koji drugi sadrzaj.

Poslednja izmena:
Jedno je staviti DO, i da budeš +-10% od te brojke, kao što je recimo slučaj sa DSL konekcijama, a druge je da plaćaš 100 ili 250Mbit, a imaš realno 30, dok drugi korisnik od 250 ima 240 minimum, e to nije u redu i to mora da se sredi.

Naravno, placati 250 imati 30 je cist bezobrazluk, razlog za prituzbu Ratelu i osnova za raskid ugovora.
edit: pogotovo sto ikom/sbb garantuju infrastrukturu do tebe (cak i da ih platis da sprovedu sve po kuci kablovi spliteri itd), to je jos veci osnov da nije do coveka koji uzima paket, vec do firme koje daje lose usluge.

Poslednja izmena:
Nisam znao za do :)
Samo mi je zapalo za oko kad sam video screenove

Nije problem u 10%, problem je sto ljudi sa 100 ili 250Mb imaju ustvari 30. Za 10% se niko ne bi ni bunio.
Meni na SBB-u kida net, eno Falcon se pegla mesecima sa Ikomom i tek sada kad je zvanicno SBB krenuo s integracijom krenulo je da se radi nesto. Sve vise se ljudi i zali i polako se trazi uzrok. Razlike izmedju te dve podrske je nebo i zemlja.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Tako je bilo i sa SBB-om do pre par godina... ja sam morao da ih zovem bar jednom nedeljno, sve dok konačno nisu u zgradi postavili nove ormare i promenili staru opremu... kapiram da će se i ljudi kod Ikoma zlopatiti bar nekoliko meseci, dok sve ne budu sredili i tamo.

Ako ljudi iz sbb-a budu dolazili da menjaju onu glavnu opremu za ikomovce, ne znam sta ih sprecava da nastave u optiku!
Barem je to neko moje rezonovanje, ili pak fantazija?!?!

Tvoja fantazija :d Realno , optika im je ulaganje, a ko zna koliko te opreme (koju mi smatramo novom) imaju na lageru po nekim magacinima.

Nazad
Vrh Dno