Šta je novo?

Ikom kablovski net ili ADSL?

Hm, ping mi je na speedtestu ispao 21ms. Jel to dobro? Ne razumem, ako je sve to kako treba. Upload, ping... u cemu je onda problem. Nemoguce da ljudi koji imaju upload 128, igraju online bez problema, a meni se sa 256kbps desavaju teleportovi, sve se sjebava. Sta mi je ciniti:)

pa ko hostuje na hamachiju? inace hostu ne moze da laguje samo ostalima tako da ako host ima npr 100 ping i ti 100 to ti je 200 ping tj 2 sec ces imati delay. a ceste su varijacije odziva na IKOMU meni ide od 14 do 300. probaj da igras na euro serveru pa vidi jel ti laguje

Hvala na odgovorima, al opet nisam dobio savet sta mi je ciniti:) Dakle, kao sto Bad MF kaze, cim mogu da pikam online, nije do portova. Rekoh koji mi je ping ispao na speedtest-u (21ms) Ne razumem se bas, al mi se cini da je to sasvim prihvatljivo. Inace, uglavnom ja hostujem, kad sam client, veza bude jos gora. Sto se tice toga da probam na euro serverima, od toga nema nista, jer ja imam piratsku verziju igre, zato i igram preko hamachija. Eto, voleo bi da mi neko kaze, sta bi mogao da uradim kako bi igra normalno funkcionisala, ako uopste u ovoj situaciji moze nesto da se uradi. Zanimljivo je recimo da napomenem da kad u programu za skidanje muzike (soulseek), odem na "test firewall and router settings", izadje mi poruka da je port zatvoren. Kad sam Ikom zvao i pomenuo im to, oni su rekli nesto u fazonu da to tako prijavljuje zbog nekog filtriranja, ali da je u stvari port otvoren?!

Zabranjena je piraterija na forumu. A kao sto smo rekli ne mozes da otvoris port tj zatvoreni su ti svi portovi, tako si shatro "bezbedniji" ali zato ti torrent ide uzas i svaki p2p jedino ako nije odnos 30 na 1. A kako ti secka kad ti hostujes?

Ne ide mi svaki torrent uzas, cesto skidam najvecom mogucom brzinom:) No, da ne udavimo o ovoj temi previse. A ovo za portove, mozda i nisu zatvoreni. Vidis da BAD MF kaze, da su zatvoreni ne bi mogao ni da pikam online. I verovatno je u pravu...

Doggmania brate, nemoj da shirish dezinformacije :)
Ako tebi rade loshe torenti i net kod IKOM-a ne radi svima tako. Procitaj malo teme o njima na benchmarku i videces da velikoj vecini radi odlicno. Takodje 1 sekunda ima 1000 ms, pa ako imas ping 200 to nije 2 sekunde nego 0.2 sekunde. ;)

Zvao sam IKOM i trazio Supervizora il kako vec to oni zovu i pitao sam ga za forwardowanje portova tj 6112 i rekao je ne moze
Evo slika
untitled-5.jpg
Inace sve igrice koje skidam prosek 25-30 to je gornji max (maximalna brzina mi je 119). Skidao sam Farcry 2 i Fallout i prosek je 25-30.
Evo bas danas sam zvao podrsku 3 puta jer mi net stane i kazu mi da mi je do KOMPA ma da. A na 2 kompa mi ne radi. Na karaburmi je ocajan net jer je relativno skoro dosao oko 8 meseci. A vi poredite tamo gde je 5 godina instaliran.
Da....Gledao sam preko Ubuntua i imaju neki portovi koji su otvoreni ali po 10ak sekundi.
A za ping meni u igricama 200 ping bude 2 sec delay 400 4 itd

Poslednja izmena:
Onda u tim igricama ping pokazuje u stotinkama a ne u ms. Mada ja ne znam ni jednu igru koja prikazuje latenciju u stotinkama, ali nisam igrao sve igrice, tako da ... :)

p.s. koju igru igras pa imas probleme sa njom?

Poslednja izmena:
Warcraft 3 (portovi od 6112-6119), i igram preko Garene na kojoj mogu da hostujem ali izgleda da ne zavise portovi od nje (virtual lan). Kad uradim tunnel napise mi npr 80 ping i to ti dodje 0.8 sec delaya. Ne znam za druge stvari ali ovde to tako racunaju. Poslao sam mail podrsci da pitam da mi otvore port. A i zvacu ih kad mi opet ne bude valjao net a to bude obicno na nedelju dana. Za ovih 8 meseci koliko imam IKOM net zvao sam ih bar 60 puta u vezi neispravnog neta.

Nista te nisam razumeo. Jel mozes da igras ili ne? Skapirao sam te da mozes da igras ali imas veliki ping, pa mi sad nije jasno zasto se zalis na portove :)

Ne mogu da HOSTUJEM na netu treba da se otvori port 6112-6119. A ping je visok samo nekad tj varira od 13 do 700. A meni to hostovanje najvise treba zbog toga sam i uzeo net.

Pa tako reci, a ne
i igram preko Garene na kojoj mogu da hostujem ali izgleda da ne zavise portovi od nje
I kako da te razume neko (pogotovo onaj ko nikad nije igrao W3 preko neta ;) )

Poslednja izmena:
V I R T U A L L A N sam napisao u zagradi.
Da vam se pohvalim danas mi nije radio net. Da da Ikom prvo "Pao im je sistem" posle sat vremena sam pozvao opet i dobio sam obavestenje "Nije do ikoma vec do naseg provajdera". Realno koga briga to, mene zanima samo kad cu da dobijem internet za koji placam novcem (ne klikerima). Zato jos 3 meseca i bezim od IKOMA.

Pa ako imas toliko problema verovatno mozes da raskines ugovor i pre isteka tih godinu dana. Ukoliko je tacno sve to sto govoris, verujem da bi ti dali ispisnicu bez naknade jer je ocigledno problem u njihovim instalacijama u tvojoj zgradi (ili tvom kraju).
Pokusaj da ih se reshish sto pre, glupo je da placas jos 3 meseca ako radi tako ocajno.

Pa ne znam da li imaju portovi, a sacekacu da isteknu jos ta 3 meseca, a posle toga cao. Tehnicka podrska 0, internet 0, mesecno ih bar 10 puta zovem jer mi ne radi net. Nekad ne zovem ni jednom jedan mesec al zato sledeci 10 puta samo za nedelju dana. A instalacije ne valjaju u mom kraju. Zbog mene su jedan dan (bio sam uporan) ceo dan nesto vrsljali po banderama. Evo jedan primer zvao sam ih, dosli likovi kod mene u zgradi namestili mi da radi net, dosli do vrata ja kazem radi net sad ok, i posle 15 minuta (nije bilo vise) mi je nestao net opet......No comment

hteo bih da pitam nekoga ko koristi IKOM flate paket, kakvo je skidanje sa torennta.

ja koristim jDownloader i bittorennt pa me zanima koliko je IKOM dobar po tom pitanju, jer ne daju javnu IP adresu??

dobio sam mail u kome me obavestavaju da prestaju sa davanjem mail paketa koji sam ponekad koristio, imam beogrid mrezu i koristio sam njihov net jem me smara ono rutiranje provajdera (beogrid mreza = ikom internet) mada sam i to namestio.
sad bi da predjem na neki njihov paket recimo 1024 ili 2048.
zanima me dali vredi uzeti.

ovako sam placao 550 ikom + 2000 paket 768/768 sa javnom IP adresom, a ovde je 2200 jaci paket. kod njih je protok simetrican.

1mb/s je 2500 a ikom je ikom je 2200 sa tv pretplatom.
u svakom slucaju se isplati, pogotovu za 2mb/s jer dobijas i pay tv.

koliko je bitna i cemu simetricnost protoka??

Od skoro daju javnu IP. Ja sam torrentima bio zadovoljan i pre javnih IP-a. Ako ima dovoljno seeder-a, bez problema mogu da ostvarim full brzinu.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

sta je seeder?
koji paket koristis? i koja ti je brzina skidanja?

U torrentima, seeder-i su oni od kojih skidas film, igricu, muziku... Logicno, sto ih je vise, to ti je i veca moguca brzina download-a. Kada ih ima dovoljno (kada skidam npr. aktuelne domace serije sa domacih privatnih trekera) postizem maksimalno, koliko sam i rekao - 230-240kB (paket mi je 2048/512).

Pozdrav!
MrBigJump.gif

brzina je dobra meni je na 768/768 uglavnom oko 90, kad ne skidam sa mreze a kad skidam sa mreze onda dosta opadne, pola i vise.

ja sam do sada skidao uglavnom samo sa direktno sa sajtova, rapidserbia i sa bureka sa jDowloader programom.

privatne torente nisam koristio a ne znam ni sta su, koji je sajt za njih ili sta vec?

i jos nesto taj paket koji imas, da li koristis i pay tv?

Poslednja izmena:
Naravno, ako hocu uz to i da surfujem i/ili radim druge stvari, onda ogranicim download torrenta. Probacu uskoro malo vise rapidshare kako mi radi. Ranije je radio polovicno... nekad bolje, nekad gore. Sada bi trebao da radi dobro.

Svaki treker gde mozes da se uclanis (i da vodis racuna da koliko skines, toliko i vratis) je i privatni. Ne bih (verovatno) smeo sada ovde da ih spominjem, ali ukucaj samo u Google i dobices liste.

Da, imam i payTV. Gleda cale, kako kad... ja i freeTV retko gledam :D

Pozdrav!
MrBigJump.gif

videcu, za sada su mi ova dva dovoljna i pokoji sa nekog sajta sa torentima shareprovide tj koristim bittorrent.

Na zalost u mojoj zgradi je Ikom zauzeo busiju.
Nisam uzimao u razmatranje prelazak sa Adsl-a (Sezampro), na Ikom kablovski internet, jer sam siguran da nije moguce da budu bolji od Sezama, kako po kvalitetu usluge, tako ipo eventualnoj tehnickoj podrsci.
Ako mislite da hakujete Ikom, tesko ce vam poci za rukom.

Nisam uzimao u razmatranje prelazak sa Adsl-a (Sezampro), na Ikom kablovski internet...

Ipak razmisli jos jednom. :) Odnosno tacnije, dobro se raspitaj kakav je IKOM konkretno u tvom kraju, jer ocigledno im kvalitet jos uvek jako mnogo (previse !) zavisi i varira od lokacije do lokacije.

Na primer meni na Dorcolu u zivotu ne bi palo na pamet da idem sa IKOM-a na ADSL, ni pod razno ! ...tehnicka podrska ? Ne znam ni sta je to ! Za 5 godina koliko koristim IKOM, ni jedan jedini put ih nisam zvao - nije bilo potrebe. :p

A vidish,kod mene koji sam takodje na Dorcolu,su non-stop ogranichavali saobracaj zbog prekorachenja downloada koji je u to vreme bio oko 300mb.Mreza je chesto pucala zbog raznoraznih razloga,od nestanka struje u pojedinim zgradama,do generalnog raspada sistema,koji je poslednji put trajao tri dana.Onoga trenutka kada sam dobio mogucnost za prelazak na ADSL,momentalno sam brzinom munje preshao na Telekom,i bio u verovatno prvih 100 korisnika.Za poslednje tri godine,koliko sam na Telekomovom ADSL-u,"podrshku" sam nazvao najvishe tri puta,zbog nekih gluposti koje sam sAm reshio,i za sve to vreme nisam imao niti jedan od problema koje svakodnevno pominju korisnici Telekoma.Naravno,zadrzavam mogucnost da Ikom dobro radi odredjenom broju korisnika,ali su meni bili nocna mora.

Ikom u poslednjih 1.5 godinu radi savrseno velikoj vecini korisnika. To govorim na osnovu ljudi koje poznajem, a to mozes videti i ovde na forumu (vrlo retko se javi neko da mu ne radi kako treba, pa pretpostavljam da su u pitanju instalacije u zgradi kod tih konkretnih osoba).
Ljudi chesto ovde pljuju Ikom na osnovu svojih iskustava od pre par godina, ali verujte, danasnji Ikom i onaj od pre 2-3 godine su nebo i zemlja :)
Licno koristim i ADSL i Ikom kablovski, i po meni je kablovski net osetno bolja varijanta. ADSL je bio pravo mucenje dok je upload bio 64 kbit/s, dok je sada vec ok. Po mom misljenju situacija je sledeca: Ikom je trenutno kvalitetniji izbor od ADSL-a za ljude kojima trebaju paketi do 3 mbit/s, ali je i nesto skuplji (10-20%). Obe vrste interneta ce obaviti posao, samo je pitanje da li zelite da date 200 dinara vise za nesto bolji net (veci upload, nesto veci download zbog overhead-a kod ADSL-a).

A vidish,kod mene koji sam takodje na Dorcolu,su non-stop ogranichavali saobracaj zbog prekorachenja downloada koji je u to vreme bio oko 300mb.
A da, na to ogranicavanje protoka sam cak i zaboravio, davno bilo...:d

U pravu si, to nije bio bas slavni period, ali je na svu srecu kratko trajalo.

(veci upload, nesto veci download zbog overhead-a kod ADSL-a).

Zar overhead kod ADSL-a nije bio oko 10% ? Ili su to nesto popravili u poslednje vreme ? Jer ako jeste i dalje 10-tak %, to na danasnjim brzinama i nije vise zanemarljivo. Ako dobro racunam, recimo na paketu od 2000, to je oko 80-100 MB vise download-a na sat sa kablom u odnosu na ADSL.

(...nazalost jos nisam presao na paket 2000, koji se kod IKOM-a najvise isplati, ali sa paketom 1000 skidam cistih 450MB/h, naravno pod uslovom da je server dobar)

A da, na to ogranicavanje protoka sam cak i zaboravio, davno bilo...:d

U pravu si, to nije bio bas slavni period, ali je na svu srecu kratko trajalo.
Ne znam ako je tebi dve godine kratak period,ali s obzirom da sam (verovatno)prevalio polovinu svog zivotnog veka,nekako mi je bilo mnogo da im vishe dajem shansu. ,)

Uveli su javne ip adrese, juhuuu. ja sam laik po tom pitanju, ne znam strucno sta to znaci, ali vidim da mi sad soulseek sljaka kao podmazan. Ranije mi je prijavljivao da mi je zatvoren port, a sad vidim da je otvoren. Inace kad sam ih zvao jos davno da ih pitam zasto mi na "slsk" daje takvu informaciju, oni su rekli: "ma to samo prijavljuje da je zatvoreno, a ustvari je otvoren, nego se kao nesto filtrira" Lazovcine!

Vrh Dno