1.Da li sada smanjuju protok korisnicima koji dnevno skidaju više od xy mb (čini mi se da je bilo 300mb)?
2.Da li poštuju zakupljeni paket ( da je 256kb/s=256kb/s , a ne ~138 kb/s)?
3.Čini mi se da svi dele jednu javnu IP adresu (tj. svi su iza NAT-a)?
4.Kakva je trenutno situacija sa portovima (p2p) , tj. da li radi dc++, eMule, itd...
5.Kako rade rapidshare i ostali slični sajtovi?
6.Recimo da uzmem IKOM net i ne budem zadovoljan da li mogu da se prebacim na najjeftiniji
paket "mail" i njega korstim da isteka ugovora? (mesečno 550din)
7.Da li stvarno radi taj "lokal"?
Toliko pitanja za sad. Koliko vidim (čitam) ljudi kažu da su se popravili. Ako neko ima neku veliku zamerku (česti prekidi i sl.) neka napiše obavezno i lokaciju.
1. Ne
2. Da
3. Da, spolja se vidi jedna adresa, ali adresa ima mnogo, tj mali broj korisnika deli jednu adresu...barem tako izgleda odnosno to mogu da zakljucim po nekim pojavama i ponasanju nekih aplikacija
4. Nemam pojma, ne koristim.
5. Odlicno, povezano sa tackom 3. - do pre nekog vremena bilo je vrlo tesko doci na red na Rapidu jer je neko uvek skidao sa deljene adrese. Od pre par meseci, kad god hocu da skidam nesto, Rapid je uvek odmah slobodan , kao da sam maltene jedini koji koristi taj IP.
6. Najverovatnije, nigde ne pise da ima nekih ogranicenja u promenama paketa, samo mora da se najavi do 15-og u mesecu za sledeci mesec.
7. Nemam pojma, nisam se nikada interesovao jer ni ne nameram da to koristim ako/kad proradi.
Moguce je da su iskustva razlicita na ralicitm podrucjima. Ja sam na Dorcolu gde je net uveden pre 3-4 godine, tako da je maksimalno "uhodan".
Prekidi su najcesce posledica prekida veze na "visim nivoima" (Telekom). Na primer, ne mozes da pristupis internetu ali mozes da pristupis IKOM sajtu - znaci mreza radi i prekid nije u okviru IKOM-a. Takvi prekidi znaju da traju maksimalno po pola sata. Druga vrsta prekida je kad nestane struje u celom kraju - masinama treba malo vise vremena da se resetuju nakon povratka struje, tako da se internet vrati recimo 15-30min kasnije od povratka struje. Treca vrsta kratkih prekida su posledica radova na mrezi, ali ti su "kampanjski", znaci desava se da zaredjaju mesec dana po jedan, dva dnevno po 10-15min, pa zatim vise nema ni jednog takvog prekida 6 meseci.
Korisnik sam IKOM-a sada tacno 3 godine: najduzi prekid koji pamtim je trajao oko 1 i po sat, osim jednog velikog kvara pre oko 2 godine kada nije bilo neta skoro cela 24 casa, ali to stvarno racunam kao izuzetak.
Sve u svemu ja sam vrlo zadovoljan korisnik.
(Napomena u vezi gore napisanog: treba voditi racuna da se racuni placaju na vreme, cak par dana pre krajneg roka da bi se uzeo u obzir eventualni zastoj u banci/posti, tako da im novac legne da datum valute. Ako se to postuje, nema problema. Procedura dokazivanja placanja i ponovnog ukljkucenja jesta malo komplikovana. Ali to je smatram sasvim u redu - racuni su za to da se placaju i da se placaju na vreme, i moraju postojati represivne mere ako se to ne radi !)