Šta je novo?

IKOM - generalna rasprava

Zašto bi ti neko davao upustva kako da podesiš ruter koji si naknadno kupio? Ako korisnik ne ume da da koristi uredjaj neka plati profesionalca da mu podesi. Ikom može da ti pruži support za uredjaje uzetih od njih

Sent from my iPhone using Tapatalk

Zato što nisu u stanju da ponude ruter koji ima wireless već korisnik mora u 2017toj da se snalazi i kupuje dodatne uredjaje.

Verovatno ja grešim ali valjda treba da im bude u interesu da korisnici budu zadovoljni uslugom. A možeš misliti koliko će biti zadovoljni kada shvate da im wifi ne radi i koji je sledeći korak.

Pa evo kupio ga SBB pa će ljudi dobijati Wifi rutere, samo što su to krševi neopevani. Meni je taj model Ikom-a skroz bio OK, ponudi ti modem i garantuje kvalitet do modema, korisnik nabavlja Wifi koji realno izaziva probleme sa netom u 99% slučaja. Korisnik zove podršku, ovi im kažu "utaknite kabl iz modema u komp i probajte" i time su se pokrili. Nema *******cije oko podešavanja rutera + ušteda na uredjajima koji su skuplji od običnih modema

Pazi, ti "krsevi" mi ne prave probleme uopste kod kuce sto se neta tice, dok mi je ovo mnogo gora opcija koju imam u stanu... Ali braniti ih i reci da je u 2017-oj "OK" ne davati wifi modem jer ti na ovaj nacin garantuju "kvalitet", nije za dalju diskusiju.... A da se vratimo na moj problem. Interesantno je da sam isti ovaj problem imao prosle godine u ovom periodu i nakon nekog vremena se sve normalizovalo. Ove godine isti problem..

Koji tačno "kvalitet" kada prosečno u 15 dana nemaš internet po 5-6 sati bez ikakvog obaveštenja unapred?

Ne znam za kvalitet SBB uredjaja, ali znam da mi je wireless radio bez ikakvih problema na Konjarniku. I 95% korisnika u principu ne pravi pitanje kako nešto radi sve dok radi konstantno.

Ovako, kupio sam TP-LINK zbog IKOMa da napravim Soft AP i dan danas ne mogu da nateram na Win7 da mi protok traje duže od sat-dva bez resetovanja aplikacije i praktično sam odustao jer sam uzalud potrošio sate da namestim nešto što je danas najnormalnija potreba.

Niko ne brani Ikom, boli me uvo za njih, samo sam rekao da razumem njihovu poslovnu politiku. A koji si TP-LINK kupio? Sa bilo kojim krštenim ruterom od 50+ eur sigurno neće biti problema

Neću da branim Ikom, ali ti si kupio pogrešnu stvar koju ne umeš da namestiš i kriv ti je ISP? Mnogima upravo odgovara što mogu da stave ruter koji hoće, to je prednost, a ne mana.
Edit: pogledaj u drajveru da nisu uključene neke green opcije i u power menadžmentu da ti ne gasi uređaje da bi uštedeo struju...

Poslednja izmena:
Sprava je namenjena da sluzi kao SoftAP - kako sam kupio pogresnu stvar? Gledao sam drajvere, tutoriale, citao po forumima moguce probleme i dosao do sustine - zbog IKOMa sam utrosio 20+ sati svog zivota na nesto na sta apsolutno nisam morao. A to nema cenu.

Lepo je za izbor rutera, ali tuzno je ako mora da se naglasi koliko je besmusleno baviti se ISP uslugom u Srbiji a nemati wireless rutere u ponudi.

Sent from my SM-C115 using Tapatalk

Ikom na Dorcolu + Netgear wireless ruter rade apsolutno fantasticno! Mozda dodje do prekida nekih sat vremena godisnje, ako i toliko.

Nisam kupio ruter već ovo: http://www.tp-link.com/lk/products/details/TL-WN725N.html

Namestim Soft AP, krene da radi i odjednom prestane prenos podataka iako je wireless konekcija dostupna i dalje. U kratkim crtama - više ne radi nego što radi.

Ovo što si kupio je igračka, i sada sam siguran da Ikom nema veze sa tim što ti puca internet.
Kapiram da Ikom nekom isporučuje dobru i kvalitetnu konekciju, a nekom ne(zavisi od lokacije korisnika) i da je provajder uvek taj koji je kriv, možda i jeste tako, ali u ovom slučaju nije. Baci taj "Soft AP" i kupi nešto kršteno

Edit: Sad kada Sbb preuzme, ne pada mi napamet da uzimam njihov wireless uredjaj iako ću ga dobiti "besplatno". Tražiću im samo modem

Poslednja izmena:
Nema problema - posto je to "igracka" nadji nesto prakticno sto ne zauzima dodatnu uticnicu. Iovako imam previse kablova oko sebe da bih jos povezivao i ruter.

Ne zelim napredne funkcije, samo obican wifi signal koji radi stabilno u krugu od 5-6 metara. Ako za tako nesto moram da odvajam +50€ onda...

Sent from my SM-C115 using Tapatalk

A da se malo vratite na temu? Ruteri saveti misljenja i ubedjivanja mozete na pp ili u posebnoj temi.

E moze da mi neko pojasni ovo za internet briznu tj u paketima pise recimo Flathome M+ "DO" 60/4Mb/s e to znaci da ce da bude bolje nego IKOM ili je "DO" fore radi a u praksi cu da imam 10Mb/s ?
Inace sto se cena tice 2200 mi je bio i IKOM, 2200 je i ovaj Flathome ...

I e zna neko e SBB drzi po defoult staticne IP adrese ili ne?

Poslednja izmena od urednika:
Edituj ti opet post. jos ti slova fali. Pola natucam i opet pojma nemam sta si hteo da pitas i kazes :type:

Edituj ti opet post. jos ti slova fali. Pola natucam i opet pojma nemam sta si hteo da pitas i kazes :type:

ne fali vise nista, proverio sam :) , nauci da pricas moj jezik

Evo ti prevod...
Pitao sam da li je do 60download/4upload Mb/s brzina stvarno i da li daju staticku adresu kao sto je IKOM
Posto po ovome je bolje nego ono sto je IKOM nudio za 2250din, kod IKOMa sam imao/imam 10Mb/s

ne fali vise nista, proverio sam :) , nauci da pricas moj jezik

Evo ti prevod...
Pitao sam da li je do 60download/4upload Mb/s brzina stvarno i da li daju staticku adresu kao sto je IKOM
Posto po ovome je bolje nego ono sto je IKOM nudio za 2250din, kod IKOMa sam imao/imam 10Mb/s

Ne mozes u praksi imati 10 mbps, to jedino ako je negde kvar na instalaciji ili nesto do njih. To sto su oni rekli "do", to znaci da ces u praksi imati 50-60 mbps (varirace u zavisnosti da li je link zauzet itd). Posto je kablovska deljena infrastruktura, dobro je poznato kada ima vise korisnika, iliti prime time, brzina nesto opadne. Ne sada radikalno, ali u rangu kao sto sam ranije napisao.

Staticku adresu niko ne daje, osim ako eksplicitno ne zatrazis da ti dodele. To kosta reda oko 500 din mesecno (nisam ni ja sam siguran pogledaj cenovnik).
Vazi i za ikom i za sbb.

Ikom retko menja adrese pa imaš istu adresu godinama, ali to nije statička adresa. Kod SBB-a je statička (prava) 600 ili 610 dinara, zaboravio sam, a kod Ikom pojma nemam.
Za SBB cene, nemoj da zaboraviš 1295 za održavanje.

Ikom ima interval menjanja na 3-6 meseci, pitao sam.

Mali edit za neupucene: Nije toliko ta ip adresa bitna sto je dinamicka, vise je bitnija da je javna.
Uvek moze se zakupiti domen (tipa perica.com), preusmeris domen na cloudflare, tamo sa njihovog sajta ima skripta koja se skine da razazna tvoju ip adresu i da salje na cloudflare.
i svaki put kad pingujes perica.com razresi se na ip tvog kompa. Problem resen za reda 5-7$ godisnje

Poslednja izmena:
Ikom retko menja adrese pa imaš istu adresu godinama, ali to nije statička adresa. Kod SBB-a je statička (prava) 600 ili 610 dinara, zaboravio sam, a kod Ikom pojma nemam.
Za SBB cene, nemoj da zaboraviš 1295 za održavanje.

Cekaj ja placam 2200 + 1300 za odrzavanje, pa dobra im to fora koji klosari varaju ljude, na ikomu je bar pisalo 2250 i to je to nema tu neka odrzavanja prikljuci bla bla, fazon sad ovaj minimum za internet mi izadje 3000din ako sam dobro razumeo

Vise mi se iplati da im kazem cao i uzmem MTS i bude mi isti racun kao sto je sad

Kod telekoma plaćaš 650 dinara fiksni plus internet paket. Nema interneta bez fiksnog.
Kod SBB-a, plaćaš 1295 analognu kablovsku (oni to zovu održavanje) i nema interneta bez toga.

Sto mu dodje da ikom ima najbolje ulozeno/dobijeno. 2925dinara 75/3, HBO HD kanali i fiksni telefon.

Kod telekoma plaćaš 650 dinara fiksni plus internet paket. Nema interneta bez fiksnog.
Kod SBB-a, plaćaš 1295 analognu kablovsku (oni to zovu održavanje) i nema interneta bez toga.

Kod IKOMa najeftiniji interent i kablovska i internet je 1600, ili 2250 normalan, ovi iz SBB hoce da mi nataknu jos 1000din preko , dam im malo sutra , ima da radi MTS kod njih ja fiksinm je opet 2300din i ovako TV ne gledam

Poslao sam SBBu poruku bas da vidim sta ce da mi odgovore, Sad sam gledo ove Box pakete kod MTS, za 3000din , TV + 50/2Mbs + Fiksni , sto mu dodje 2300 kao IKOM, ako oduzmem fiksni koji i ovako placam, ako uzmem opciju bez tv bude jos jeftinije tipa 1600din

Generalno svako ima neku svoju racunicu. Ja sto se mene licno imam IKOM vec 10god po povljascenoj nekoj seni kao, placam ga 2500din Flat 3. Kapiram da cu za 800din vise dobiti ili uzeti Duo Net Gold kako god se vec zvao. Dobicu neke dzidze koje mi generalno nisu neophodne tipa Unifi i D3Go i sta ti ja znam, izgubicu HBO koji iskreno retko i gledam osim odredjenih serija koje i onako odgledam na netu. Samo me "brine" to skidanje po nekdada sa torrenta da li je filtrirano kod SBB tj onaj NAT i to ..
Dobicu Cisco PDS 3121 umesto Echo krsa i to je tih 800din razlike.

Poslednja izmena:
Cekaj, mene sad interesuje sledece... Ako ja uzmem i kod SBB-a najaci Trio gold paket koji je 5700-800 ne znam tacno, jer u to uracunato to odrzavanje od 1300 kinti mesecno, ili nije? Ako na skoro 6k treba da im dam jos 1000 i kusur, dovidjenja prijatno, kakav crni SBB

Uračunato, naravno.

Sent from my Redmi 3S using Tapatalk

Ako sam dobro ispratio, najgore ćemo proći mi koji imamo samo kablovsku televiziju?!

Ako sam dobro ispratio, najgore ćemo proći mi koji imamo samo kablovsku televiziju?!

Pa koliko ja vidim ako samo kablovsku imate racun ide na gore, minimum kod sbb je 2900din.. Ja prelazim na MTS box cim krenu da menjaju racune, sem ako ne naprave IKOM paket :)

Odakle vadite te pakete, kada ima recimo i ovakav TV+tel za nekih 1800 dinara.

Poslednja izmena:
Može li neko da sumira utiske sa MTS BOX (konkretno 4)? Funkcioniše li to uopšte ako se istovremeno bleji u TV, ljušti torrent u pozadini, priča na fiksni & surfuje na telefonu preko WiFi? Pošto, koliko sam skapirao - celokupni protok ide preko telefonskog kabla, za koji mislim da je star par decenija (barem kod mene).

Nazad
Vrh Dno