Šta je novo?

IKOM - generalna rasprava

Морам да вам кажем да ко добровољно не 'пређе' на СББ остаје уговор и пакет који је имао код ИКОМ а. Чак не би смели ни да мењају цену (евентуално за проценат инфлације).
Зашто?
Без обзира да ли је истекла уговорена обавеза, уговор за пакет, а тиме и цену важи и даље.
То с друге стране значи да нема више повећања брзине...
Пример. Када је Теленор купио Мобтел није смео да укида и мења на силу старе пакете. (Неки су и 2-3 године користили Јуниор пакет за 150дин после продаје)
Нисам правник, питајте неког, али је нешто у вези облигационог права и чак да у уговору пише ово или оно, уколико није у складу са законом онда не важе такве одредбе....
Тако да без бриге, чак и да покушају да на силу промене, добро је да 'нас' буде више за тужбу...
Сви ће прећи на новије пакете када буду бољи (услуга-цена).
Naravno, oni se uz more svojih pravnika nipošto nisu zaštitili kroz odredbe ugovora nego su čekali nekog poput tebe, ko nije pravnik niti zna nešto o toj materiji da nađe rupu u zakonu...

Oni su se ovom odredbom koju je postavio konan100 u potpunosti zaštitili od svake bitnije promjene uslova ugovora i jedino, ujedno i najbolje što možeš da uradiš jeste da u roku od mesec dana od objave izmene raskineš ugovor na njihovu štetu tj bez plaćanja penala.

Što je najgore oni čak ne moraju da te lično obaveste o tome šta menjaju već u skladu sa članom ugovora mogu da objave u sredstvima javnog informisanja ili na svom sajtu a ti ako ne vidiš nije njihova krivica... Prođe mesec dana, ti tek tad vidiš i hoćeš da raskineš ugovor ali kasno bato - može ali plati penale ...

Ima "vas" jer ste imali fiber pored kuće i jer ti ono što nude odgovara. Sam si rekao da ti tv ne znači puno pa prema tome ni npr 72h usluga itd.
Јесте оптика прошла поред зграде, али је ту раније прошла и СББ оптика па ништа. А осим тога, оптика је прошла јер је комшија из зграде преко пута тражио па су довукли од неког чворишта које је пар улица одатле, знам да су развукли каблове свуда по граду и чуо сам да малтене можеш да тражиш и они ће да доведу оптику. Можда не баш толико али није ограничено на пар улица као што раде остали.

То што ми телевизија не значи много није аутоматски знак да је нема или је очајна. Јесте 72ч одлична и корисна услуга, знам да ехе ради на томе па ће вероватно ускоро да понуде и тако нешто. А дотле нуде ~280 дигиталних отворених канала који могу да се гледају на одговарајућим телевизорима (за разлику од СББ-а), а за оне који немају такве, један СТБ иде уз пакет (уз најскупљи иду 3) а сваки следећи се наплаћује 250, без прикључне таксе и без ограничења броја пријемника. Уместо спорт клуба, ту су арене па некоме то може да буде мана, некоме предност. Е сад, можда неко гледа баш баш неки канал који овде није у понуди али је то већ друга прича.

Што се интернета тича, уместо 70/4 колико сам имао код СББ-а сада имам 70/7, постоји могућност да ових 7 повећам за 5, 10 или 15 уз доплату наравно а ако још додам пинг (који мени не значи али некоме значи) 1-2 и на крају цену, далеко је то од понуде која ми само одговара. Све ово што сам поменуо редовно кошта слично као СББ дуо силвер а ја сам још добио велики попуст и плаћам отприлике 30% мање од те цене или половину цене коју бих плаћао СББ-у за 70/4. Мало ли је?

Nije malo nego je poenta da živiš u delu grada gde neko može da širi optičku mrežu bez problema a u ostatku Srbije nema ništa od toga. Onaj jedan provajder što je počeo da menja nešto, za godinu dana je upropašten i doveden do kome.
Alternativa ne odgovara nikome (osim korisnicima ali njih ko j...) i zato ništa neće ni biti od bilo kakve konkurencije u većem obimu.
Dakle, tvoj slučaj je izuzetak koji potvrđuje pravilo.

@Martin @konan100
пошто сте ви правници, ви знате сигурно боље законе....
Ја знам, 100% сам сигуран, да не могу да ме пребаце на други пакет без мог пристанка, а ни да укину 'значајно' услуге или повећају цену... (Закон о заштити потрошача)

Ни један од вас правника није појаснио зашто Теленор није мењао пакете и цене које су важиле пре преузимања.
И шта ако комисија дозволи куповину, али не дозволи спајање...
И зашто 'агенти' СББа смарају последњих месеци да се пређе код њих (уз то и неколико бесплатних месеци), ако већ могу да 'објаве у јавним гласилима' обавезан прелазак на пакет по њиховој жељи...

Ви пишете као да је то готова ствар и да људи треба да се помире са повећањем цена и ако је могуће да одмах пређу на СББ...
Да ли вам је то у интересу?

Ја само кажем, полако људи... па кад буду 'објавили промене пакета у Политици' можемо да наставимо дискусију шта и како ћемо.... знам једног доброг адвоката...[emoji6]

Nije Telenor menjao pri preuzimanju ali je menjao kasnije i prebacivao ljude protiv svoje volje. A sve legalno i po ugovoru. Jedno je ako nešto ne razumeš a drugo kad tvrdoglavo tvrdiš nešto kao sada još potežeš priču o advokatima itd. Lepo su ti rekli, umeš lepo svoj ugovor, opšte uslove pa pročitaš. Naravno da mogu da te prebace kad hoće. Imaš mesec dana tj do dospeća tog računa koji promenom paketa postaje sporan da kažeš ok gospodo ja to ne prihvatam i možeš da raskineš ugovor bez penala. I to je to. Ako platiš račun složio si se sa novim uslovima. Kako će da reše to sa integracijom sa SBB ne znam. Ali da ne mogu te neke stvari koje spominješ - mogu i te kako. I to sve legalno.

Sent from my Le X820 using Tapatalk

Везано за Теленор. Ја не знам никога коме су 'на силу' променили пакет... Бар 2-3 године... У том року су сви које знам сами променили...

Што се тиче промена на релацији ИКОМ-СББ, живи били па видели...

To što ti ne znaš ne znači da se nije desilo. Imaš ovde na forumu a bilo je i kod njih na sajtu kao vest. Ne znam ima li dalje.

Ok nema potrebe da se nastavljamo. Grešiš ali iz tvrdoglavosti ili zbog nepoznavanja toga o čemu pričaš ne želiš da prihatiš da nije onako kako ti misliš da će biti. No biće prilike da se uveriš da si pogrešio.

Важно да ти познајеш материју и да си документовао то...
Ајд у здравље...

Da ti dokumentujem šta? Tvoj ugovor? Uzmi i pročitaj šta tamo piše vezano za promene bilo koje stavke ugovora, koja su prava i obaveze za svaku stranu. To što hoćeš sažvakano, da neko drugi skenira i nacrta ti je nešto sasvim drugo.

Dakle uzmeš svoj ugovor pročitaš, za Telenor pročitaš u Telenor temi i slično, ne budeš lenj. Pa onda dođeš da dalje diskutujemo.

@Martin @konan100
Ја знам, 100% сам сигуран, да не могу да ме пребаце на други пакет без мог пристанка, а ни да укину 'значајно' услуге или повећају цену... (Закон о заштити потрошача)

Upravo zbog zakona o zastiti potrosaca tebi je omogucen raskid ugovora bez penala jer ti ne odgovaraju novi uslovi.

Stvarno sto rece Darko mnogo si tvrdoglav i uporan u isterivanju neke svoje vizije bez obzira na realnost. Nadam se da si ucenik neke osnovne skole, to bi objasnilo mnogo toga :)

@Martin @konan100

Ни један од вас правника није појаснио зашто Теленор није мењао пакете и цене које су важиле пре преузимања.
И шта ако комисија дозволи куповину, али не дозволи спајање...
И зашто 'агенти' СББа смарају последњих месеци да се пређе код њих (уз то и неколико бесплатних месеци), ако већ могу да 'објаве у јавним гласилима' обавезан прелазак на пакет по њиховој жељи...

Ви пишете као да је то готова ствар и да људи треба да се помире са повећањем цена и ако је могуће да одмах пређу на СББ...
Да ли вам је то у интересу?

Ја само кажем, полако људи... па кад буду 'објавили промене пакета у Политици' можемо да наставимо дискусију шта и како ћемо.... знам једног доброг адвоката...[emoji6]

Nema šta ti da pristaneš ili ne - ugovorom je definisano da imaš mesec dana u slučaju bitne promene uslova korišćenja da raskineš ugovor. U slučaju da to ne učiniš u roku od mesec dana smatra se da si pristao na novoobjavljene uslove korišćenja i ti možeš da se okreneš naglavačke zakon je na njihovoj strani. Sve lepo piše samo treba da se pročita. Znači neće na silu da te prebace već će to da urade na finjaka.

Čak i zakon o zaštiti potrošača koji pominješ je na njihovoj strani jer ne da ti ništa ne nameću na silu već imaš mesec dana da raskineš ugovor bez plaćanja ugovorne kazne i ako ti za tih mesec dana ne učiniš a imao si priliku živo me interesuje kako misliš da te taj ili bilo koji drugi zakon zaštiti.

Telenor sa ovim nema nikakve veze jer je pitanje šta je pisalo u ugovoru ali ću ti reći da nisi u pravu da nisu mogli da učine već jednostavno neko vreme to nisu želeli za stare korisnike da bi pre manje od godinu dana ipak učinili. Moja supruga je koristila paket Prenesi 60 uzet pre više od 10 godina i za njega do tada plaćala 300 dinara. Samo je stiglo obaveštenje od Telenora da se cena paketa menja sa 300 na 400 dinara i bilo je uzmi ili ostavi, pri čemu je imala mesec dana roka da promeni paket ili provajdera. Znači nije da nisu mogli - mogli su itekako... Evo i obaveštenja o tome sa sajta Telenora:

Od 01. februara 2016. godine će se povećati cena mesečne postpejd pretplate koju trenutno koristite, kao i pojedinačne cene uspostavljanja veze, dodatnih minuta i dodatnih SMS poruka nakon potrošenog saobraćaja u okviru pretplate.Ovo je odlična prilika da razmislite o promeni tarifnog paketa i izaberete neki od aktuelnih tarifnih paketa koji više odgovaraju Vašim potrebama. Uz nove postpejd pakete imaćete više minuta, poruka i megabajta kao i mogućnost da kupite atraktivne telefone iz Telenor ponude.
Ukoliko Vam ove promene ne odgovaraju, imate mogućnost da raskinete pretplatnički ugovor u roku od 30 dana od dana prijema ovog obaveštenja, bez plaćanja troškova u vezi sa raskidom ugovora.

Možeš da znaš dvadeset i jednog dobrog advokata ja to kažem da oni kupovinom IKOM apsolutno mogu da promene uslove korišćenja a ti tu ne možeš ništa osim da prihvatiš te uslove ili da ih otkačiš i pređeš kod drugog, ako imaš bolju alternativu.

I ne, nemam interesa osim da kažem kako jeste a ne da gledam kako ljudi žive u nekom svom svetu i teše se bez ikakvog pravnog pokrića kako oni nemaju prava na nešto...

Poslednja izmena:
Auuuu, udjem malo da procitam oko Ikoma, a onooooo.... Samo sto atomske bombe ne lete na relaciji Amerika-Rusija i obrnuto!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Vidim vec se polemise kao da se znaju svi uslovi, ko ce sta ce dobiti od sbb-a, neke privatne adrese, neki ugovori, da se prekrstis i kazes samom sebi dosta interneta za danas.

Ljudi, ponasajte se u skladu svoga znanja: samo znate da je prodat ikom - ostalo ne znate!!!!!

Tako je. Ali se ovo oko promene uslova od strane operatera i tvoje opcije nakon toga itekako zna jer to definiše zakon a ne nečija dobra volja ili procena. Tako da je po tom pitanju sve jasno.

Nije malo nego je poenta da živiš u delu grada gde neko može da širi optičku mrežu bez problema a u ostatku Srbije nema ništa od toga.
Написао сам да није строго локализовано, нешто сам чуо да су провукли неку основу да могу велики део града да покрију а немају услов да мора одређени број корисника, доводе кабл у зграду чим добију дозволу а после ко хоће може да се пријави. Сви остали су строго локализовани на неки кварт а поента је да је и вама потребна нека конкуренција. ;) Иначе видим да су почели да нуде оптику и у још неким местима (Параћин, Соко бања, Сврљиг) па за неку деценију можда стигну и на север. ;)
Onaj jedan provajder što je počeo da menja nešto, za godinu dana je upropašten i doveden do kome.
Тај провајдер има своју тему али ми такве промене нису много корисне, ако је оно што се дешава тачно.

Znamo i malo vise :)
U obavestenju SBB-a jasno stoji

http://sbb.rs/a12285/Korisnicki-servis/Vesti-i-informacije/SBB-kupio-IKOM.html

Sta ovo znaci?
Da nas prebacuju na SBB mrezu i njihovu ponudu.

Po meni nista ne znaci. Znaci mi isto kao da si rekao da ce sutra mozda padati kisa, a mozda sijati sunce. Kada mi budu ponudili konkretno usluge, i konkretno promenu paketa tada cu znati. A do tada capraz divan!

=======

EDIT: a do trenutka dok mi ne promene usluge, ponasam se kao regularni ikomov korisnik. Jos uvek placam usluge na ikomov tekuci racun.
Kome se ne svidja, iza ugla je jos par solucija: FTTH od kukulelekoma, gde ce se zguziti jos par provajdera da koriste tu istu infrastrukturu, ukljucujuci sbb i orion.

Poslednja izmena:
Meni IKOM godinama salje po tri uplatnice, za tri naredna meseca. U oktobru sam dobio za oktobar, novembar i decembar iz cega zakljucujem da do 1. januara nece biti nikakvih promena. Posle toga ko zna. Mozda se ugasi IKOM pa postanemo SBB korisnici, ili ostane IKOM u okviru SBB, ali sam siguran da ce, u tom slucaju, biti ponudjeni veoma slicni ili identicni paketi kao i za SBB korisnike.

Jedino se nadam da u slucaju da moramo da potpisemo ugovore sa SBB-om i zaduzimo neku opremu nece nas ko zna koliko hiljada morati da se gura, znoji i pada u nesvest u njihovim poslovnicama, nego da ce to obaviti u stanovima korisnika. U prvom slucaju bih ozbiljno razmislio o prelasku kod Telekoma i nekom BOX paketu. Znam da je Telekom losija opcija, ali bar mogu da se uzmu neki televizori i racunari na rate. :d

Zato što Mobtelov ugovor to nije dozvoljavao. Stari korisnici su tada dobijali sve bolje i bolje ponude i na kraju je jedan mali broj stvarno prebačen na silu, pa šta bude. Ja sam dobio ponudu koja se ne odbija, pre tog prebacivanja na silu :d
U svakom slučaju, IKOM može svima da pošalje nove ugovore koji će sadržati nešto poput ovoga što je Martin M. napisao. Ovo su novi ugovori, imaš rok da prihvatiš ili ćao.

Mene samo smara onaj SBB sajt na kome uopšte nisam shvatio koliko će da košta kablovska digitalna televizija ako na s prebace...., bez interneta, telefona, duo, trio, damo ti, dođeš nam, telefon, ugovorna obaveza, besplatni meseci, jesi siguran da nećeš telefon?
Kablovska televizija. Digitalna. Kao što sada imamo na IKOM onaj osnovni, najjeftiniji paket.

Kablovska televizija je 1245 dinara - analogna. Za digitalnu treba da dodaš još 290 dinara mesečno za karticu i conax modul (ili prijemnik) ali ti se više isplati da uzmeš paket SK HD jer njega plaćaš 210 dinara, a tu je uključen conax ili prijemnik. Dakle, za 1455 dinara dobiješ osnovni paket digitalne televizije i SK HD.
Edit: dodatni televizori se plaćaju 290 dinara mesečno, a postoji i priključka taksa od 1900 dinara po conaxu/prijemniku koja se plaća i za prvi TV (ako sam dobro razumeo)

Poslednja izmena:
E ovo poslednje si dobro napisao, "ako sam dobro razumeo". Gledam cenovnik kablovskog operatera i nisam siguran šta je šta?! Cenovnik.
Osnovni paket 1245 din - OK.
Nema digitalna? Dobro, šta je još potrebno?

Aha start paket za 0 dinara ima digitalnu. Ok, kul. Ne, čekaj, moraš da koristiš njihov dekoder i karticu? Dobro. Za 290 dinara/mesečno. Kako je onda to nula dinara? Aha, verovatno to spada pod ovo "Mogućnost korišćenja naprednih funkcija", znači može, ali ne mora. Čekaj, zašto je onda odvojen osnovni i start paket, kada između njih nema doplate? Zašto odmah uz osnovni paket ne ide mogućnost doplate za digitalnu?!

Ovo što kažeš za SK HD verovatno pada pod:"Ukoliko se pored Start paketa koristi bilo koji drugi D3 paket, mesečna renta od 290 dinara se ne naplaćuje.", ali zašto bi HD paket bio jeftiniji od rente kartice koja je neophodna za gledanje tog paketa?!
Ili su se zaigrali praveći pakete ili su ih namenski pravili nelogično i konfuzno, da ljudi nemaju pojma šta uzimaju.

Hvala na hintu za SK HD :)

Prilozi

• sbb-cenovnik-zbun.JPG
    sbb-cenovnik-zbun.JPG
    115.5 KB · Pregleda: 183
Jednostavno rečeno, analogna košta 1245 din a digitalna 1245 + 290 (mesečna renta) + 1900 (priključna taksa za D3 mini ili D3 cam) ili po trenutnoj akciji 1245 + 210 (Sport klub HD paket) a priključna taksa se ne naplaćuje.

Malo im se raspada internet celo prepodne.

Trebalo bi da je 75Mb/s, a lično imam osećaj kao da je 2Mb/s.

edit: sad pukao skroz na Trošarini, evo zet mi javlja i u Kumodražu nema neta

[YOUTUBE]zSJ-lWdvAao[/YOUTUBE]

Poslednja izmena:
Zvezdara, stigao net, fixni jos uvek ne radi...

A za veceras-sutra najavljuju ovo:

14.10.2016.
RADOVI NA MREŽI
Poštovani korisnici,

Obaveštavamo vas da će u subotu 15. oktobra 2016. godine, u vremenu od 00:00 do 08:00 časova, doći do prekida signala svih usluga na delu teritorije Vračar, Dorćol, Voždovac, Karaburma, Vinča i Grocka zbog planiranih radova na mreži.

Unapred se zahvaljujemo na razumevanju.

Vaš IKOM

Zemun sad se vratio net i tv, pre 5 6 min

Sent from my HTC One_M8 using Tapatalk

Ni manje ni više nego su najavili radove od 8h na celokupnoj mreži.

Bole me uvo za televiziju samo neka daju dobar internet , napravim EPG za 2 min i uživam , sve free .

Nazad
Vrh Dno