Šta je novo?

IKOM - generalna rasprava

Relativno smo blizu. Kod mene sve ok, i surf i download ide maks

Paa na nasu zalost i vodeci se iskustvima koje smo imali u nasoj divnoj zemlji i koje imamo, mislim da ce pre biti druga opcija :( Kad nas uzme SBB eto natovanog neta, vecih cena i svega lepog :smash:

Nema NAT nikakve veze s tim. Ovde je izgleda problem u rutiranju van Ikomove mreze. Kad paketi idu preko SBB linka problema nema, a kad se rutiraju ovim drugim putem nastaje problem.

Sto se tice NAT-a to nije toliki problem za vecinu korisnika. U sustini je bitan samo onima koji moraju da odrzavaju ratio na privatnim trackerima (ili kada vlasnici trackera zahtavaju da nisi iza NAT-a). Prilicno sam siguran da je gomila ljudi oduvek bila iza NAT-a a da to nije ni svesna (svako ko na svom ruteru nije odradio port forwarding je u sustini iza NAT-a). U sustini kada koristis p2p to sto si iza NAT-a ce te samo onemoguciti da razmenjujes podatke sa drugim korisnicima koji su takodje iza NAT-a, a to i nije neki preteran problem.
Takodje NAT pravi problem i ako hoces da postavis neki server, ali to vec izlazi iz uobicajene kucne upotrebe interneta.

Poslednja izmena:
Sto se tice NAT-a to nije toliki problem za vecinu korisnika. U sustini je bitan samo onima koji moraju da odrzavaju ratio na privatnim trackerima (ili kada vlasnici trackera zahtavaju da nisi iza NAT-a).

Problem je kad kod mojih (koji su na SBB iza NAT-a) vrlo često razni obični sajtovi krenu da izbacuju upozorenja i traže da im kucaš captcha.

Problem je i kad deliš istu javnu IP sa nekom b u d a l o m, pa ga svi veći sajtovi, forumi i sl. banuju i stave na zajedničku crnu listu. Automatski si i ti na njoj.

Da ne nabrajam dalje, ali shvatate, probleme će imati i obični korisnici.

Poslednja izmena:
Da, to sa banovanjem na nekim sajtovima moze potencijalno biti problem. Ikom je vec imao NAT kada sam tek pocinjao da ih koristim (2007. i 2008. godine) i tada sam samo jednom prilikom imao problem na nekom chatu gde je adresa bila banovana. A koji sajtovi traze captcha? Padaju mi na pamet samo sajtovi tipa rapid share-a.

do sada sam primetio da su to bili sajtovi pod zaštitom cloudflare-a, npr. whatismyip.com, kodi.tv i još neki forumi.
više nisam kod mojih, pa ne mogu da proveravam.

ali evo šta kaže cloudflare, jednostavno i lepo opisano:
https://support.cloudflare.com/hc/e...te-protected-by-CloudFlare-as-a-site-visitor-

A site visitor to a website that CloudFlare is protecting can see a captcha for the following reasons:

1.The IP address you are on has shown problematic activity online recently in one of our data sources. If you would like to look your IP up, then please look your IP up at Project Honeypot. If the IP address shows data for malicious activity, you can see why there. You can also attempt to whitelist your IP directly on that page by connecting from that IP.

2. The site owner decided to block the country you are visiting from.

3. Your actions are triggering a Web Application Firewall rule that the website owner has turned on.

Nesto se izgleda zeznulo zesce tokom ovih radova. Neki sajtovi cesto ne rade. Kada uradim ping dobijam "TTL expired in transit", a zatim kad uradim tracert primecujem da se desava beskonacna petlja izmedju sledeca dva rutera:

rtr.sox.rs [185.1.27.7]
sox-2.sox.rs [185.1.27.8]

Sve dok ne dodje do timeouta. Da li jos neko ima slicne probleme?

I ja imam isti problem. Poludeo sam jedan dan. Pola sajtova ne mogu da otvorim

Nema NAT nikakve veze s tim. Ovde je izgleda problem u rutiranju van Ikomove mreze. Kad paketi idu preko SBB linka problema nema, a kad se rutiraju ovim drugim putem nastaje problem.

Sto se tice NAT-a to nije toliki problem za vecinu korisnika. U sustini je bitan samo onima koji moraju da odrzavaju ratio na privatnim trackerima (ili kada vlasnici trackera zahtavaju da nisi iza NAT-a). Prilicno sam siguran da je gomila ljudi oduvek bila iza NAT-a a da to nije ni svesna (svako ko na svom ruteru nije odradio port forwarding je u sustini iza NAT-a). U sustini kada koristis p2p to sto si iza NAT-a ce te samo onemoguciti da razmenjujes podatke sa drugim korisnicima koji su takodje iza NAT-a, a to i nije neki preteran problem.
Takodje NAT pravi problem i ako hoces da postavis neki server, ali to vec izlazi iz uobicajene kucne upotrebe interneta.

Meni uobičajena kućna upotreba interneta podrazumeva i VNC i pristup kućnom interfonu/kamerama i još neke stvari kojima se NAT ne sviđa. Ne smatram sebe neobičnim kućnim korisnikom.

Meni uobičajena kućna upotreba interneta podrazumeva i VNC i pristup kućnom interfonu/kamerama i još neke stvari kojima se NAT ne sviđa. Ne smatram sebe neobičnim kućnim korisnikom.

@Nothingman izgleda da ne poznaje sta u pravom smislu znaci NAT . Bolje nekad citati i nista ne pisati .

Gledam sad, dobio sam IP adresu koja je na speed testu potpisana pod "Absolut Solutions"
ISP: ABSOLUT SOLUTIONS d.o.o.
Organization: ABSOLUT SOLUTIONS d.o.o.
AS Number: AS31042 Serbia BroadBand-Srpske Kablovske mreze d.o.o.

Gospodo draga mi smo na SBB-u

Gledam sad, dobio sam IP adresu koja je na speed testu potpisana pod "Absolut Solutions"
ISP: ABSOLUT SOLUTIONS d.o.o.
Organization: ABSOLUT SOLUTIONS d.o.o.
AS Number: AS31042 Serbia BroadBand-Srpske Kablovske mreze d.o.o.

Koliko se secam ljudi su na ovom forumu to prijavljivali i pre godinu dana

ISP:ABSOLUT SOLUTIONS d.o.o.
Organization:ABSOLUT SOLUTIONS d.o.o.
AS Number:AS31042 Serbia BroadBand-Srpske Kablovske mreze d.o.o.

Ima već sigurno 3 godine kako se dešava se da se Ikom na SpeedTestu prijavi kao Absolut. Nema to veze sa ovim.

Tako je, odavno je to, zato i rade svi kanali na D3GO na Ikom mreži.

Ima već sigurno 3 godine kako se dešava se da se Ikom na SpeedTestu prijavi kao Absolut. Nema to veze sa ovim.

Hoces da kazes da SBB koji ima problema sa brojem IP adresa godinama daje adrese IKOM-u?
Mada sta mi uopste znamo ko je vlasnik cega. To je toliko isprepletano...
Dobijam utisak da je svi oni imaju istog vlasnika ali se to krije i pravi privid izbora.

Који је старији провајдер, Иком?
Чини ми се да је Иком требао први да добије фиксну телефонију али се то нешто одужило, још давно сам добио телефон и 30 минута ка иностранству.

Molim vas da više ne pričate o tim IP adresama. Da imaju mozga odavno bi to prebacili na IPv6...

Sent from my LG-H955 using Tapatalk

Jel vam radi pretraga na KupujemProdajem? Kad udjete na sajt i idete gore na pretragu?

meni vec dva dana kod mojih na ikomu ne rade drustvene mreze i neki sajtovi...

da li jos neko ima isti problem?

edit: da i bench ne radi, vec idem preko mobilnog interneta

Poslednja izmena:
A sto ne okrenes njihovu tehnicku podrsku i ne pitas?
Da se meni to desi, na glavu bih se popeo liku iz internet odeljenja.
Kad dobijes vezu trazi da te prebace na internet odeljenje.
Ovakve stvari se ne resavaju po forumima.

mislis da nisam probao? konstatno su operatori zauzeti, ne mogu da cekam po 30 minuta svaki put i da i dalje ne dobijem vezu

zato pitam da li jos neko ima ovaj problem

mislis da nisam probao? konstatno su operatori zauzeti, ne mogu da cekam po 30 minuta svaki put i da i dalje ne dobijem vezu

zato pitam da li jos neko ima ovaj problem
Probaj da promeniš dns.
Je l' imaš samo njihov modem ili i svoj ruter?
Obično je dns problem kad ne otvara samo neke sajtove

Poslednja izmena:
imam i svoj ruter, ali mi ne radi ni preko rutera, ni direkt preko kabla sa njihovog modema...takodje ne radi ni na jednom uredjaju

nema veze što ne radi direkt, to je isto dns problem
pitao sam te to da bih znao da ti kažem gde da promeniš dns

ostavi ruter zakačen kao i inače i idi u podešavanja rutera
koji ruter imaš?
nađi tamo negde setaup za DNS, obriši taj koji ti stoji (verovatno ikomov) i kucaj 8.8.8.8
sačuvaj promene i odradi restart ili sačekaj par trenutaka dok ne prihvati novi dns

Vrh Dno