Šta je novo?

IKOM - generalna rasprava

Nema ping veze sa brzinom downloada, on ti je isti i na 5Mbps, i na 30Mbps...

not true. ping je vreme za koje tvoj paket stigne do servera i vrati se. sto su brzi download i upload ta vrednost je manja. (ovo objasnjava mreznjak, a ne neko bezveze)

Onda bi pod hitno trebao da se latis knjige. Protok (sirina linka) nema nikakve veze sa latencijom. Siri link ne mora uvek da donese i nizu latenciju, vec omogucava da se u jedinici vremena primi ili isporuci veca kolicina podataka kroz zicu.

Protok je mera kapaciteta.
Latencija je mera kasnjenja.

Ping i sirina linka nisu u korelaciji.

jeste, jeste, Vlado sigurno je tako da je tvoja 40 Mbps linija dostigla minimalne latencije IKOM-ovog rutera... osim knjige slobodno malo obidji i primenu/praksu da znas kako to radi "ispod haube" i o cemu pricas... lepo ti je i kUdtiHaEX napisao da siri link ne mora uvek da donese i nizu latenciju (ok ako je IKOM-ov first hop ruter preopterecen pa ne moze brze ni sa 100Mbps vezom, sto je danas retkost kod mnogih provajdera), ali ti si odlucno rekao da nema ping veze sa brzinom downloada, sto je not true kao sto smo rekli. pozz

Erm. Veljo izgleda da nisi dobro procitao Kutijin post.
Deder uradi jos jednom.

jeste, jeste, Vlado sigurno je tako da je tvoja 40 Mbps linija dostigla minimalne latencije IKOM-ovog rutera... osim knjige slobodno malo obidji i primenu/praksu da znas kako to radi "ispod haube" i o cemu pricas... lepo ti je i kUdtiHaEX napisao da siri link ne mora uvek da donese i nizu latenciju (ok ako je IKOM-ov first hop ruter preopterecen pa ne moze brze ni sa 100Mbps vezom, sto je danas retkost kod mnogih provajdera), ali ti si odlucno rekao da nema ping veze sa brzinom downloada, sto je not true kao sto smo rekli. pozz

Ili si ti nešto pobrkao ili se ne razumemo.

Ukoliko svoj link opteretiš do gornje granice, nebitno da li se radi o 8Mbps ili 40Mbps doći će do povećanja latencije usled zagušenja linka, pa sa te strane ukoliko skidaš nešto brzinom od otprilike 1MB/s latencija će zaista biti manja kod 40Mbps konekcije u odnosu na 8Mbps. Sa druge strane ukoliko posmatraš linkove koji nisu zagušeni/opterećeni do maksimuma onda neće biti razlike u pogledu latencija.

^^ To i mene zanima. Download mi sa sadasnjih flat4 25mbps vise nego dovoljan, cak i nepotrebno veliki (a tek najavljenih 40). Ali upload od samo 1mbps... klip od 100MB na YT postavljam dva dana :( Bilo bi lepo da povecaju i upload, na recimo 2mbps. Inace bih mogao da spustim paket i na flat3.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Poslednja izmena:
pa koliko vidim flat 3 je bolji izbor od flat 4 ..sem ako nekom ne znaci dodatni digitalni paketi koji idu uz flat4...ali mislim da to malo kome znaci

Spustio bih se ja i ranije na flat3. Al me brine da li ce doci da mi nose Kaon. Kod sebe u sobi gledam televiziju preko njega, ako bi ga odneli, imao bih samo analognu na Pinnacle kartici.

A mozda i ne bi nosili, mozda bi ih mrzelo :D

Pozdrav!
MrBigJump.gif

EDIT: Ustvari... ne bi odneli Kaon, ostao bih samo bez paketa4 pay kanala (Cinemax) koje ni ne gledam. A mozda i ne bi ukinuli. Nego sam uzasno inertan :D

Poslednja izmena:
hvala Miki, uocio sam sam da on pise o prenosu podataka u jedinici vremena, kad se ustvari prenose kao paketi.tako da ce paket iste velicine pre stici do next hop-a i posle nazad kada su ul i dl veci, cime ce i latencija biti manja. lepo ako si to uocio u tom postu.

Na moju konstataciju da ne mozemo da na HRT2 gledamo utakmice SP u kosarci kojih nema na RTS jer je iKom skremblovao kanal, odgvoorili su mi:

Program pojedinih satelitskih kanala se skrembluje, kada prikazuju odredjene sadrzaje za koje ekskluzivno pravo prenosa ima neki od nasih kanala.

Veceras su opet skremblovali HRT2 za utakmicu Hrvatska - Kipar (fudbal), iako ne vidim da bilo koji od nasih kanala prenosi. Stvarno je grozno to sto rade, kao imas kanal u ponudi koji ustvari ne mozes da gledas!?

Da li su skremblovali i u digitalnoj ponudi ili samo analogni signal?
I na analognoj blokiraju.

Meni od juce ,prekjuce preko DVB-C tjunera scremblovani svi Pink filmski kanali,fox movies,cinemania itd....preko retardiranog KAONa pomenuti kanali rade,kako je kod vas?

Ne znam, pogledacu kasnije da li rade kod mene. gledam takodje direktno preko TV tjunera.

Inace, jutros mi je stigao novi odgovor od iKoma. Izgleda da oni ni ne citaju pitanja, vec samo rade copy/paste.

From: IKOM-office [mailto:eek:[email protected]]
Sent: Friday, September 05, 2014 10:14 AM
Subject: RE: HRT2

Postovani,

Ekskluzivno pravo prenosa Svetskog prvenstva u kosarci za teritoriju Srbije ima RTS. U sladu sa tim svi reemiteri su u obavezi da zatamne sadrzaj drugih kanala ukoliko prenose utakmice SP u kosarci.

Srdacan pozdrav,

IKOM

Odgovorio sam im da su malo tupavi i da nije rec o SP u kosarci vec o prijateljskoj utakmici u fudbalu i da mi objasne zasto je bilo skremblovano. Mene bas zabole za CRO-CYP fudbal, nego je stvar principa.

^^
Lol,izvini, moja greska,nisam lepo procitao tvoje pitanje....Da, skrembluju odnosno prekidaju emitivanje tog kanala I na digitaliji.
POZZ

Na moju konstataciju da ne mozemo da na HRT2 gledamo utakmice SP u kosarci kojih nema na RTS jer je iKom skremblovao kanal, odgvoorili su mi:

Veceras su opet skremblovali HRT2 za utakmicu Hrvatska - Kipar (fudbal), iako ne vidim da bilo koji od nasih kanala prenosi. Stvarno je grozno to sto rade, kao imas kanal u ponudi koji ustvari ne mozes da gledas!?

Nisu jedini. I Sat-Trakt skrembluje HRT prilikom košarke iako nema prenosa na RTS-u. A zanimljivo sto su i na TotalTV scremblovani HRT i neki bosanci koji prenose basket iako te konkretne utakmice nije bio nigde drugde prenos.

Jos zanimljivije je to sto se nemacki sport 1 ne skrembluje a isto rade prvenstvo sveta. FTV za snimke skrembluju( odgovor je da moraju jer u to vreme ide repriza na rts (sasvim druge utakmice)).

Skremblovanje nema veze sa RTS. HRT i FTV su zemaljske televizije koje su kupile prava za teritoriju Hrvatske / Bosne. Kada kablovski provajder reemituje HRT u Srbiji, ako ne skrembluje utakmicu, vlasnik prava moze da ga tuzi za velike pare. Nemacki Sport 1 je pretpostavljam satelitski kanal i on ima prava za celu Evropu / svet (gde se vec vidi).
TV prava su *******a stvar i velike pare se tu vrte...

^^^
Tako je.
Po pravilu bi u stvari nasi kablovski operateri trebali da prenose satelitske verzije tih kanala koje su ociscene od prenosa, filmova i slicnih stvari. Ali takav program je neatraktivan i nikog ne bi zanimao. Zato su presli na Solomunsko resenje i prenose zemaljske verzije kanala a za prenose za koje neka Srpska televizija ima pravo onda to zacrnjuju.
I to je jednostavno tako i nema veze sa kablovskim operaterom.
Sad tu u pricu ulazi i jos jedan deo a to je medjugranicno prelivanje talasa gde bi po tom pravilu mogli da pustaju te programe na tim teritorijama pa je svojevrmeno bio slucaj na (mislim) SBB-u (ali nisam siguran) gde su u vojvodini prenosili hrvatsku novu tv a u ostatku srbije taj kanal nisu imali u ponudi

Poslednja izmena:
I na analognoj blokiraju.

Meni od juce ,prekjuce preko DVB-C tjunera scremblovani svi Pink filmski kanali,fox movies,cinemania itd....preko retardiranog KAONa pomenuti kanali rade,kako je kod vas?

Ja sam u Rakovici - ista stvar! Zna li neko sta se dogadja? Na sajtu ne pise da su pomenuti kanali prebaceni na digital+ ili nisu azurirali sajt?!?

01.9.2014
Veće brzine Internet paketa FLAT 3 i FLAT 4
Poštovani korisnici,

sa velikim zadovoljstvom Vas obaveštavamo da će od 1. oktobra 2014. godine biti povećana brzina Internet paketa FLAT 3 i FLAT 4 bez promene cene.

FLAT 3 - 20 Mbps
FLAT 4 - 40 Mbps

Vaš IKOM

Kad sam im zvao korisnicki servis dok sam cekao vezu ucinilo mi se da je u obavestenjima koja pustaju receno da im telefon krece negde u oktobru ili novembru.
Da li neko zna nesto oko toga ili ja nisam to dobro razumeo (jer ionako ta obavestenja dok cekam slusam sa "pola" uha :) )

pa nadam se da su se napokon setili da to urade sa fisknim...nije im trebalo "ni dve godine" da to srede

ps.inace kad su mi menjali modem pre mesec dana i rekose mi da to rade i zbog fiksnog i da im je to valjda prioritet kao...

Sad sam zvao, nista od fixnog. Kao u bliskoj buducnosti ali nece skoro?! ***...

Istekao mi je ugovor za Ikom net. Ima li sanse da se izboksuje neki popust za novo dvogodisnje vezivanje?

Nisi rekao u kom si paketu.
Bilo je akcija za one sa FLAT 2 da predju na FLAT 3
Posle su tu akciju produzavali da se ljudi ne bi vracali na FLAT 2 posle isteka ugovora.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno