- Učlanjen(a)
- 06.04.2011
- Poena
- 169
Isto pitanje i ja imam, isti modem...
Pitam zato sto sam ja prezadovoljan sa tomsonom. Citam ovde kako ljudi imaju problema sa netom, kako se gubi signal , kako padaju brzine, ovo ono. Ja nijedan od tih problema nemam. Mozda zato sto zivim u centru i tu IKOM mozda besprekorno radi u zavisnosti od drugih krajeva a mozda i zbog modema pa ja ne bih hteo da nesto pokvarim sebi ako bih zamenio modem.
Znaci pitanje. Sta mi savetujte. Da menjam modem ili ne?
Eto toliko od mene.
Hvala na odgovoru.
Jel ima neko sliku tih novih thompsona?
Pozdrav.
Imam jedno pitanje.
Stiglo mi je pismo od IKOM-a da menjaju modeme i da treba da odem u njihove prostorije, odnesem stari i dobicu nov.
Sad sve je to OK ali sta mene buni. Citam ovaj forum vec duze vreme i skapirao sam zasto se modemi menjaju. Ocekuje se povecanje brzine i stari modemi ne podrzavaju toj DOCSIS 3 ili kako li se vec zove.
Medjutim mislim da sam negde citao da thomsonov modem to podrzava.
Moje pitanje je sledece.
Ja imam ovaj modem
![]()
Da li njega treba da menjma za ciskov modem koji su mi ponudili ili ne?
Pitam zato sto sam ja prezadovoljan sa tomsonom. Citam ovde kako ljudi imaju problema sa netom, kako se gubi signal , kako padaju brzine, ovo ono. Ja nijedan od tih problema nemam. Mozda zato sto zivim u centru i tu IKOM mozda besprekorno radi u zavisnosti od drugih krajeva a mozda i zbog modema pa ja ne bih hteo da nesto pokvarim sebi ako bih zamenio modem.
Znaci pitanje. Sta mi savetujte. Da menjam modem ili ne?
Eto toliko od mene.
Hvala na odgovoru.
Ako ti je 15Mb/s (sto je i plafon za docsis 2.0) dosta, onda nema potrebe da menjas.
Netačno. Maximum za DOCSIS 2.0 u downstream-u je oko 42 mbps a za EURODOCSIS oko 55 mbps. Evo na poslu imam paket od 20 mbps i sve radi kako treba sa DOCSIS 2.0 modemom. I kad su mi kuci menjali modem za 3.0 pošto imam 40 mbps paket i pitao sam sto to rade odgovor je bio čisto da se izbegnu neki problemi i da se rastereti mreža. Cak mi je i rekao da kad su testirali EuroDocsis 2.0 modem uspeli su da izvuku oko 50 mbps u downstream-u.
ja sam samo ovo pronašao.Stigao Cisco i kod mene. Ako nekog interesuje username/pass su blank. Ali nema nikakvih podesavanja samo jos neke dodatne informacije.
EURODOCSIS 2.0 po specifikacijama nudi do, teoretski, 55 mbps, realno oko 50 mbps. Ali to je propisana brzina za ceo downstream, tačnije ceo downstream kanal, ne za modem. To je specifikacija koliki je kapacitet jednog kanala, širine 8 MHz pri modulaciji 256. Kako se na tom ds kanalu nalazi više modema, svi oni dele 50 mbps. Naravno, ne postoji samo jedan ds kanal u mreži, postoji više.
Teoretski i samo teoretski bi EURODOCSIS 2.0 mogao da "izvuče" 50 mbps ako bi bio sam na tom downstreamu što nikako nije slučaj.
Inače, razlika između DOCSIS 2.0 i EURODOCSIS 2.0 je u tome što je kod DOCSIS-a širina kanala 6 MHz (NTSC standard) ~ 42 mbps, a kod EURODOCSIS-a 8 MHz (PAL standard) ~ 55 mbps. (EURO)DOCSIS 3.0 specifikacija propisuje korišćenje više kanala, što down što up, odjednom, To znači da bi 8+8 DOCSIS 3.0 modemi teoretski mogli da povuku 8x55 = 440 mbps, ali to je opet samo teorija, pošto nisu sami na mreži.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari