Šta je novo?

IKOM - generalna rasprava

Pa onda vam je mozda bas Google DNS i pravio problem jer je i sam IKOM pre izvesnog vremena batalio svoj DNS i gurao Google DNS u svoje postavke.
Ja sam vec neko vreme na Sezamovom DNS-u jer je najbrzi kod mene.

Sad je proradilo sve, samo da napomenem da nije bio problem do dnsova jer sam vise njih probao ali ni sa jednim bench nije mogao da se otvori..

Занима ме да ли је неко успео да промени ИП адресу на модему Моторола СБ5100Е, покушао сам на разне начине али ништа нисам урадио, па ако неко зна може и преко поруке не мора у теми. Имам ИП адресу која се није мењала од дана када сам прикључен, а то је било пре пет месеци, и од тада ми је још увек иста ИП адреса.:zgran:

ukucaj cmd u win search, pa onda ipconfig/release , izvuci strujni kabl iz modema na 1h vremena (ili ostavi celu noc ) ujutru vrati struju u modem, ako imas istu adresu onda imas nekim cudom staticku IP... druge opcije nema :)

'ebava net vec par sati (Vozdovac). Ko zna sta je sad...

Ušla im voda u koaksijalni kabl! :)

Takođe Voždovac, sve OK.

Занима ме да ли је неко успео да промени ИП адресу на модему Моторола СБ5100Е, покушао сам на разне начине али ништа нисам урадио, па ако неко зна може и преко поруке не мора у теми. Имам ИП адресу која се није мењала од дана када сам прикључен, а то је било пре пет месеци, и од тада ми је још увек иста ИП адреса.:zgran:

mislim da je ovo vec nekoliko puta pitano u ovoj temi, a mozda sam bas i ja vec odgovorio nekome za SB5101E.

Tj. sve jedno je koji modem imas, jer kod IKOM-a ti se (za sada) nece promeniti IP adresa resetovanjem modema (sto je najcesce kod drugih provajdera/operatera), nego se svodi da "promenis" MAC adresu tvoje mrezne kartice u Windowsu.

Mozes to rucno preko "Properties" tvoje mrezne kartice, a mozes i da skines neki programcic sa neta, pa to da uradis sa 1-2 klika. Za program probaj npr. SMAC 2.0 sa http://www.klcconsulting.net/smac/ ili TMAC sa http://tmac.technitium.com/tmac/index.html

I ta "promena" MAC adrese nije trajna u smislu da ti to uradis jednom i posle restarta kompa ostane ta MAC adresa, nego se posle restarta vrati originalna MAC adresa, pa obicno ostavis neke od tih programa da budu u StartUp-u da bi pri svakom pokretanju Win-a uradili tu promenu na neku fiksnu ili random vrednost (kako ti izaberes).

Pozz

Imam par pitanja vezana za IKOM, s obzirom da nameravam da predjem sa ADSL-a:

1) Da li treba da trazim od svog trenutnog provajdera onaj famozni MIK ili ne?
S obzirom da prelazim sa ADSL-a na kablovski (a ne da menjam samog ADSL provajdera)...... treba li traziti MIK ili ne?

2) Ugovor se potpisuje na koliko... dve godine?
To je minimalno trajanje?

3) Vec imam kod njih kablovsku televiziju (standardna), a uz to jos placam i onaj Arena paket (digitalna) naknadno... kako sad to ide, samo se nacini nekakav aneks ugovora i to je to?
Uzeo bih onaj FLAT 2 paket (vise mi ne treba, makar zasad), TV ostaje, Arena paket takodje... to je, naravno, izvodljivo bez ikakvih problema?

4) Onaj modem koji daju... nema WiFi, jel' tako?
Jel' postoji neka opcija da se dobije nekakav ruter sa wireless-om od njih ili tako nesto, uz doplatu... ili moram sam da kupujem doticni?

1. Ne treba ti MIK
2. Zadnji put kada sam proveravao bilo je godinu dana min
3. To je najbolje da pozoves njih, ali ne bi trebalo da bude problem
4. Nema WiFI i ne moze da radi NAT. Tako da ti treba neki (WiFi) router koji ces sam da kupis.

Hvala na brzopoteznim odgovorima, blagodarim :wave:

P.S. Bre, bolji si i od tehnicke podrske :d

mislim da je ovo vec nekoliko puta pitano u ovoj temi, a mozda sam bas i ja vec odgovorio nekome za SB5101E.

Tj. sve jedno je koji modem imas, jer kod IKOM-a ti se (za sada) nece promeniti IP adresa resetovanjem modema (sto je najcesce kod drugih provajdera/operatera), nego se svodi da "promenis" MAC adresu tvoje mrezne kartice u Windowsu.

Mozes to rucno preko "Properties" tvoje mrezne kartice, a mozes i da skines neki programcic sa neta, pa to da uradis sa 1-2 klika. Za program probaj npr. SMAC 2.0 sa http://www.klcconsulting.net/smac/ ili TMAC sa http://tmac.technitium.com/tmac/index.html

I ta "promena" MAC adrese nije trajna u smislu da ti to uradis jednom i posle restarta kompa ostane ta MAC adresa, nego se posle restarta vrati originalna MAC adresa, pa obicno ostavis neke od tih programa da budu u StartUp-u da bi pri svakom pokretanju Win-a uradili tu promenu na neku fiksnu ili random vrednost (kako ti izaberes).

Pozz

Хвала Вељо урадићу овако по упутству, мислим није ми то баш толико битно него не разумем чему толике зезанције да би промени ИП адресу, код лелекома то је могло да се уради за 20 секунди.;)

@CAR
Paket uvek mozes da promenis na jaci ili da se posle vrnes na ovaj flat2 iz ugovora, pise to vec u ovoj temi negde.
Flat2 skida brzinom oko 725-745KB kad su torenti i download drajvera u pitanju...

Hvala na ovome, mada sam znao za to, tako je maltene svugde - kod mobilnih operatera npr.... uvek moze da se vrne na onaj sa kojim je i zapocet ugovor ;)
A za vise od FLAT 2 zaista ne vidim potrebu.

I eto, tih 700-tinjak kila, i vise nego dovoljno... sad imam 400-tinjak, na ADSL-u od 4 mega, i to mi je, iskreno, sasvim dovoljno. 15 minuta, pola sata, krace-duze, tamo 'amo... sasvim mi je svejedno.

Nego, koji sad pa WiFi ruter kupiti za ovaj kablovski, kad vec ovi nista ne (iz)daju, imate neki predlog?
Nista fancy i/il' skupo, zaista nemam potrebu za tim, samo da radi posao kako valja :)

Poslednja izmena:
@Car:
Ako potpises ugovor za Flat2 na godinu dana, moras odmah da platis 1000RSD prikljucnu taksu + 1725 RSD prvi mesec. Rok za prikljucenje je mesec dana, a racuna se od dana kada oni proknjize tvoju uplatu!?!. Naravno, opcija davanja cash-a njima na ruke ne postoji.
Za ugovor na 2 godine odmah placas prikljucnu taksu od 100 (sto) RSD, prva 3 meseca je dzabe i posle imas da placas jos 21 mesec (3+21). Rok za prikljucenje je isti :(
Pozdrav

Care, bolje ici na ovaj duzi ugovor sto pre, sto pre potpises pre ce da istekne :d

Nesto mi se logika kosi sa tom tvojom mislju :p

Hvala magicu na predlogu, stvarno je cos-bloody-mic :d... a i rafikiju na infou ;)
Jedino mi krajnje glup taj period od 30 dana, sta, ja sad treba da cekam metar dana da se smiluju i puste mi net... 'bem ga, to izgleda treba poceti sa realizacijom dok sam jos pod ADSL-om, pa makar eventualno placao i jedan dupli mesec (ADSL & kabl) - cisto kako ne bih ostao bez neta :D
Mislim, par dana da nemam net nije problem, naravno, 7-10, it's all good... ali da cekam maximalno mesec dana - malo mi je glupo i nelogicno. Makar u danasnje vreme.

Da l' bi mozda taj postupak moglo da ubrza to sto sam ja vec njihov korisnik, makar za televiziju... zna li ko?

To ces morati njih da pitas jer zavisi od toga koliko imaju posla bas u tom trenutku ekipe koje postavljaju / testiraju net kod tebe kuci.

@CAR
Nece to toliko trajati, bude u principu raspon par dana do nekih 10ak dana, ti mozes na 15ak dana pre nego istekne taj adsl da potpises sa ovima, odmah uplati onih 100 kinti taksu i stice ti net 99% dok si jos pod adsl-om..
Uzmes usput neki wifi ruter i da te bog gleda..:)

Ma bre u roku od par dana puste, tipa 2 dana od dana uplate. Tako je meni bilo. Prednost je ako imas kablovsku kod njih, sigurno :) Ne ceka se toliko dugo, jedino je fora dok im legnu pare...

Nemoj sa tolikom sigurnoscu da tvrdis da je 2 dana od uplate jer su meni pustili za oko 14 dana od uplate....

Taj period je najdue sto mozes da cekas u slucaju nekog problema(ostavljaju sebi prostor). U praksi je to od par dana do nedelju-dve.

Dobro mozda sam i ja preterao 2 dana, ali znam da je bas brzo bilo. Ne znam da li je do mene il sta ali od raskida adsla do poziva njih da se potpise ugovor i ukljucenja neta nije proslo dugo vremena. Tipa nedelju dana...

tja, izgleda da su zabravili StandBy dugme na Motorola modemima na IKOM-u. mozda vecina sa moto modemima nije ni koristila to dugme, ali sada mozete da ga stiskate koliko hocete - nista se ne desava (veza preko modema i dalje radi, umesto da se "pauzira").

mozda su dobijali pozive tipa "sto mi ne radi net", a ono se sami korisnici slucajno nalaktili na StandBy dugme...

Da li je jos nekom flat2 4mb a ne 6? meni na speedtestu ide max do 3,7-8!

Nazad
Vrh Dno