Šta je novo?

IKOM - generalna rasprava

Jedini razlog zasto to nisu radili jeste, jer navodno potreba za up-om kod korisnika je "mala" pa oni ne vide u tome potrebu
:wave:

Po milioniti put: jedini razlog zasto ne podignu upload je zato sto ne mogu, a ne zato sto nece. Ne mogu da verujem da nakon sto je sto puta vec objasnjeno na forumu zasto kablovski provajderi ne daju veci upload, jos uvek ljudi govore kako oni nece namerno da im povecaju.

Sto se tice downloada ne znam sta moraju da menjaju, kad vec imaju istu ili bolju ponudu od TT-a za isti novac? A i ne moramo da se vezujemo ugovorom 2 godine.
Ikom ima sasvim korektnu politiku povecanja brzina, i ako postoji provajder kome se to ne moze zameriti to su upravo oni. Ljudi u malim koracima dizu brzine po nekoliko puta godisnje.

Po milioniti put: Mogu da dignu upload al to kosta firmu tj Ikom ... Pre nego sto tvrdis nesto, raspitaj se zestoko... Pricao sam sa nekim od Ikomovih tehnicara na visoj poziciji( poznanik je upitanju) i rekao mi je da mogu da dignu upload(ne ko TT) ali mogu, ali je firmi neisplativo jer vise kosta, a i potraznja za istim nije znacajna da bi se tako nesto desilo.

Sto se tice ugovora, ja ne znam kako to mislis, kad te i Ikom sad obavezuje 2 godine (za ovo nisam siguran ali mislim da je i kod njih sad ugovor na 24 meseca)

Sto se tice TT-a i cena i ikomove ponude, uzmimo za primer Ikom Flat 5 50/1 za ~4050 dinara na kom sam ja i Targo 80/40 4500rsd-a, tebi je to priblizno i bolja brzina???Cudna ti nesto matematika :D
E nemoj mi sad reci ono" Da ali to je 500 dinara vise" , jeste ali je ponuda 10 puta bolja i mislim da vredi tih 500 dinara vise:D

Ako tebi Up ne znaci i ne cenis ga, sto automatski zakljucujes da i ostalima ne treba?

Kao prvo, nigde nisam rekao da upload ne treba drugima. Gde si to procitao?

A sad redom:

Poredi pakete priblizno iste cene, tj. Ikom 50/1 i TT 40/20, koji kostaju prakticno identicno. Dakle, Ikom tu ima bolji DL nego TT (pricam samo o downloadu, upload je neuporedivo bolji kod TT, ali to nije ni bila prica u mojoj poruci na koju si odgovorio).

Jos jednom ponavljam. Ikom ne moze da podigne upload sa trenutnim stanjem mreze. Da mogu, upload bi vec bio veci, jer sam upload kao upload ih ne kosta nista ako mreza moze da ga izgura. Tu pricu sa tehnicarem ostavi za nekog kome mozes da je prodas. Da bi Ikom mogao da ima veci upload (i to ne mnogo veci) potrebna su ogromna ulaganja u mrezu.

Vec sam kacio DL/UL odnose bugarskih, rumunskih i jos nekih svetskih kablovskih provajdera, koji imaju svetlosnim godinama bolju infrastrukturu od Ikoma.
Ovako otprilike idu paketi kod njih: 10/2, 20/3, 60/6, 120/6.
Znaci odnosi se krecu od 5/1 do do 20/1. Neki od tih provajdera nude i optiku sa odnosom 1/1 ili 2/1 (zavisno od tehnologije). Dakle, jedan isti provajder na kablu ima odnos 10/1 a na optici 2/1. Zar to ne govori dovoljno o uzroku zasto kalbovski operateri imaju odnose kakve imaju?

Zakljucak: Ikom da bi ponudio npr. 20/3 ili 50/5 umesto trenutnih 20/1 i 50/1 mora da ulozi milione evra. Sa njihovog stanovista, gde ce taj nesto veci upload da znaci nekom jako malom procentu korisnika, prilicno je racionalna poslovna odluka da se takvo ulaganje odlaze sto je vise moze. Jer je u pitanju ogroman novac.

Te price kako Ikom moze sa trenutnom mrezom da podigne upload, ali nece zato jer ih vise kosta, stvarno nemoj da siris po netu jer nemaju blage veze s istinom. Upload provajdera kosta identicno kao i download. Kupuje se u simetricnim odnosima, gde zagarantovani simetricni megabit kosta od 1-3 evra kod Cogenta do ~8-10 evra kod Telekoma.

p.s. Sve i da danas TT pokrije celu Ikomovu teritoriju, sa trenutnim cenama Ikom ne bi izgubio vise od nekoliko procenata trzista. Ikomovi jeftini paketi su daleko najpovoljniji u Srbiji, a njih koristi 90% ljudi. Na TT bi presli ljudi kojima treba veci upload i oni kojima Ikom ne radi dobro, ali takvih nema vise od nekoliko procenata.

Da odgovorim samo jos i na ono za ugovor. Ugovor kod Ikoma imas samo kada prvi put prelazis kod njih. Posle vise nisi vezan nikakvim ugovorima, a dobijas full brzine po istim cenama. Kod TT ti je ugovor uslov da bi dobio cene o kojima pricamo, u suprotnom je dosta skuplje.

ne vredi, nisi realan i objektivan, al aj molim te objasni mi ovo me zivo zanima tvoja racunica, kako su to po cenama blizi Ikom Flat 5 koji je sada ~4050 dinara i TT Flat 40/20 koji je 3499Dinara od Flata 5 i TT 80/40 koji je 4.499 i kako je po tvojoj racunici tu Ikom isplativiji?

Da me ne razumes pogresno, ja sam zadovoljan netom Ikoma ekstra, posle ADSL_a ovo je meka, i dl je odlican, ali realno up je nikakv, odnos 50/1 je u najmanju ruku uzasan

Poslednja izmena:
Da ne mogu da podignu UL, ne bi postojala ona usluga doplate za +0,5/1 Mbps upload-a.

Pričano je i o tome. Ne mogu svima da dignu up, mreža ne može da izdrži. Povremene veće upload brzine na raznim čvorištima nisu problem, ali svima veće up brzina... to već predstavlja problem.

Mislim da je čak Nothingman pisao o tome (stručnije, sa primerima), pa će izbunariti to već.

Tacno tako, cak i male korekcije down/up brzine kad se desavaju dolazi do nestabilnosti cele mreze ili nekih njenih delova, tek do cega bi doslo sa povecanjem na recimo 5Mb za up. mogu samo da zamislim...

ne vredi, nisi realan i objektivan, al aj molim te objasni mi ovo me zivo zanima tvoja racunica, kako su to po cenama blizi Ikom Flat 5 koji je sada ~4050 dinara i TT Flat 40/20 koji je 3499Dinara od Flata 5 i TT 80/40 koji je 4.499 i kako je po tvojoj racunici tu Ikom isplativiji?

Dobro, nisam objektivan, iako sam mnogo puta do sada navodio konkretne primere, specifikacije, uporedjivao sa drugim kablovskim provajderima iz inostranstva i slicno. Verovatno bih bio objektivniji da sam dosao i rekao "Ma ovi lopovi namerno ne zele da nam daju bolji net, nego su sadisti pa vole da nas muce" :)

Sto se tice moje racunice: nije fer da poredis Targov paket koji sadrzi samo internet, sa Ikom paketom koji sadrzi internet + tv. Znaci kad ih poredis onda poredi Targo Duo pakete, sa Ikomovim paketima. Targo Duo 40/20 net sa osnovnim tv paketom kosta isto koliko Ikomov 50/1 + tv + svi pay tv kanali.

Mozda sam ja lud, ali meni je to daleko postenije poredjenje od onog gde kod TT imas samo net, a kod ikoma net i tv.

Poslednja izmena:
Aha, ok moja greska :) Zaboravio sam totalno TV pretplatu... Upravu si.

Al opet, licno ja bar, bih se odrekao 10mbita DL-a za 20Ul ;) Generalno ja jesam zadovoljan sa Ikomom, ali ako TT dodje u moj kraj, i ponudi mi prelazak kod njih, ne znam za kablovsku, ali njihov net cu sigurno uzeti

Pa svako kome je upload bitan faktor ce preci na TT ako ima uslove. Ja nikad nisam tvrdio suprotno. Samo sto to nece biti neki udarac za Ikom, jer to nije neki znacajan procenat trzista.
Takodje ce preci i svako kome ne treba TV, jer TT je jedini provajder koji nudi da uzmes samo net.

Medjutim poenta svega je da je za 90% ljudi najbitnija cena. A to je ono gde Ikom ima najvecu prednost, jer onaj paket gde za 1700 dinara dobijes net + tv je trenutno najbolji izbor za prosecnog korisnika u Beogradu.

Realno, da su Sbb i Ikom pokrili ptt teritoriju, TT bi mogao da sanja o nekoj velikoj zainteresovanosti sa njihovim trenutnim cenama(uzimali bi samo oni koji hoce "up"). Pogotovo tu mislim na osnovni paket koji svi uzimaju. Stvarno su stavili bezobraznu cenu, tj nisu je stavili zato sto misle da to toliko vredi, vec cisto da nateraju ljude da potpisu na 2 godine. Sto je po meni sramota. Da dodju kao novi, govore da ce imati nize cene i idu sa optikom i onda ponude osnovni paket(ne racunam "up") koji je realno poprilicno skuplji od kabla, sto je prosto neverovatno.

A najvise volim one koji mi porede optiku i adsl ili optiku i pakete kod ptt-a i onda kazu vidite da su bas povoljni(uvek me lepo nasmeju).

Da mi je neko pre par meseci rekao da ce osnovni paket da ponude za 1900(a rekli nize cene) i to jos sa ugovorom na godinu dana, rekao bih mu da lupa gluposti... Zbog ovog poteza su po meni ispali klosarcine. Kada vec ocigledno ne zele normalnu cenu bez ugovora(zbog opreme/ +20000, ma daj), onda su trebali bar sa ugovorom da stave normalnu cenu(oko 1500), a za one koji hoce na 2 godine da se malo ubrza paket(mozda 15Mbps) i to je to(i to bi stvarno bila korektna ponuda, iako nisu ponudili nize cene kao sto su rekli). Dok mi ovako deluju kao neko koga vise zanima kako da korisnicima uvali duzi ugovor, nego kao neko ko zeli dobrom uslugom i fer ponudom da zadrzi korisnike. U ovom trenutku, imaju realno najskuplji osnovni paket.

Ja da imam mogucnost pre bih uzeo Ikom, tj onaj paket od 2300. Meni je taj paket odlican i jos ima paytv kanale koje bi moji redovno gledali(po meni, mnogo bolja ponuda od TT). A TT je skuplji malo, a nema paytv kanale u okviru duo paketa(a opet ne treba zaboraviti da se za normalnu cenu, stalno treba obavezivati na 2 godine).

Poslednja izmena:
Nothingman je lepo rekao. Malo njih ce preci sa ikoma na TT, taj procenat ce biti oni koji trce za tim vecim UP-om ( ja taj nisam ), i oni koji samo imaju net bez tv-a. A to je jako mali broj ljudi. Plus ako se na to doda, da u stambenim zgradama moraju da dobiju vise od 50 % potpisa da bi razvukli kablove i opremu, ta prica pada u vodu. Evo ja iskreno sa Flat 3 paketom, imam sve sto je potrebno. Brz down koji ce sigurno povecavati i dalje, up mi i nije toliko bitan, tj uopste mi nije bitan. Ako ga budu povecavali super, ako ne i ovako je odlicno. Plus ikom telefon, i digitalnu tv. Vise mi i ne treba, a i ne znam sta to prosecnog korisnika moze naterati da predje. Vecina njih gleda down i kako brze film,pesmu da skinu, ostalo i nije bitno. ZIVEO IKOM :)

Nothingman je lepo rekao. Malo njih ce preci sa ikoma na TT, taj procenat ce biti oni koji trce za tim vecim UP-om ( ja taj nisam ), i oni koji samo imaju net bez tv-a. A to je jako mali broj ljudi. Plus ako se na to doda, da u stambenim zgradama moraju da dobiju vise od 50 % potpisa da bi razvukli kablove i opremu, ta prica pada u vodu. Evo ja iskreno sa Flat 3 paketom, imam sve sto je potrebno. Brz down koji ce sigurno povecavati i dalje, up mi i nije toliko bitan, tj uopste mi nije bitan. Ako ga budu povecavali super, ako ne i ovako je odlicno. Plus ikom telefon, i digitalnu tv. Vise mi i ne treba, a i ne znam sta to prosecnog korisnika moze naterati da predje. Vecina njih gleda down i kako brze film,pesmu da skinu, ostalo i nije bitno. ZIVEO IKOM :)

mislim da treba samo potpis predsednika skupstine stanara, il kako se vec zove...

malo njih ce preci sa ikoma na TT ?:|

na optiku? sa 10 mbps uploadom?

haha funny guy :)

mislim da treba samo potpis predsednika skupstine stanara, il kako se vec zove...

malo njih ce preci sa ikoma na TT ?:|

na optiku? sa 10 mbps uploadom?

haha funny guy :)

Ne znam sta je tu smesno? Covek je u pravu

Da TT nije stavio pilicarsku cenu od 1900 za osnovni paket(kod svakog normalnog provajdera je osnovni paket oko 1500) i to jos sa ugovorom na godinu dana, mozda bi vise ljudi bilo zainteresovano, ali ovako... Da bi kod njih dobio normalnu cenu(1600 je kod njih) moras da potpises na 2 godine. A jos kad se uzme u obzir da su potpuno nov provajder, da koriste optiku i da su sami rekli da ce imati nize cene od konkurencije, onda jos vise ova cena nema nikakvog smisla. Po ovome ispada da je optika skuplja od kabla, ma strasno.

Da Ptt ima ponudu u rangu Sbb-a ili Ikoma....mislim da je sasvim jasno da TT ne bi imao neku ozbiljnu zainteresovanost za njihov net. Uzimali bi samo oni koji bas zele taj "up". A da ne pricam u koliko bi zgrada uspeli da udju da su rekli da nece moci samo kablovska(tj govorili su da ce moci i da ce biti niza cena od ostalih). Naravno, sto se mene tice ja bih u svakom slucaju dao saglasnost, bez obzira na sve(jer sigurno nemam nameru da zeznem nekog ko ima nameru da uvede njihov net)

Poslednja izmena:
Ja bih prešao odmah na TT sa IKOM-a, a koristim trenutno njihov Flat 5 paket. Ovaj paket sam prvenstveno uzeo zbog upload-a, 50 Mbit DL mi zaista nije neophodan.
A da... ne gledam TV već nekih 6-7 godina, tako da bi mi super legao net bez dodatnih troškova za TV.

Nothingman je jednostavno objasnio sa tehničkog aspekta mane i prednosti optike i kabla što je u principu za krajnjeg korisnika koji koristi internet za osnovne stvari sasvim suvišan pojam i o tome veoma mali krug ljudi i razgovara kao što je i ova tema.

Griffin navodi da će većina korisnika IKOM-a preći na optiku, to je samo nagađanje jednog korisnika koji to gleda iz svog ugla, ali takođe sa druge strane nigde ne sagledava i komercijalni aspekt koji utiče na promenu usluge i provajdera, sa druge strane i povoljnosti koje mu se u datom momentu nude.

U zgradi se pojavljuje novi operater, a stanari koji su sad ovi, šta oni hoće, ali mi nudimo 10mbps upload, znate to je optika, reci ti nama prvo jer to jeftinije i dali ima kakvih popusta i koji kanali su u ponudi, ako nema Prve Turske Televizije i Ruzičastog Pinka, i plus još da je jeftino nemoj džabe da nudiš...

Ikom je zauzeo mesto u Beogradu, a nije imao plan proširenja na druge gradove u Srbiji, TT isto tako nastupa i on je tek počeo da pruža uslugu ko zna kada će prošitiri svoje poslovanje možda za par godina na druge gradove, SBB je tu uzeo najveći primat pruživši svoju uslugu u 27 gradova u Srbiji, pa samim tim ima je olakšano uvođenje optike za krajnje korisnike ali određenim tempom Beograd gde je pre svega najveće tržište i najveća koncetracije korisnika, a posle ostali gradovi itd...

Sve u svemu zaključak ponuditi uslugu koja će biti dostupna u svakom momentu je osnov za svakog korisnika koga ne zanima dali mu je upload 1gbps koji malo malo pa ne radi, ili želi stabilnu vezu bez prekida to je cilj opredeljenja, a sve ostalo kada se radi o protoku je plus i naravno cena koja utiče na odabir usluge.

Može biti bakar, aluminijum i druge legure koje se koriste pri prenosu podataka, spejs šatlovi, sateliti ali ako to ne radi na zadovoljavajući način svako će potražiti uslugu shodno njegovim potrebama bio to IKOM o kom se vodi rasprava, pa uz TT ili SBB stvar je krajnje opširna, a pobedu će odneti provajder koji ima kvalitet i povoljnu cenu, a šta će da koristi kod krajnjeg korisnika e to već u nekoj drugoj temi...

Poslednja izmena:
U zgradi se pojavljuje novi operater, a stanari koji su sad ovi, šta oni hoće, ali mi nudimo 10mbps upload, znate to je optika, reci ti nama prvo jer to jeftinije i dali ima kakvih popusta i koji kanali su u ponudi, ako nema Prve Turske Televizije i Ruzičastog Pinka, i plus još da je jeftino nemoj džabe da nudiš...

Sustina svega.
Znaci sinko ako nema Prve ( a vidim da nema na njihovoj listi) i ako je cena visa, zalupice im vrata. Plus na to kad se doda majstori u stanu provlacenje kablova, busenje, uzimanje slobodnog dana da ti zavrse sve...Konkretno kod mene ima 30 % penzionera koji ne zele da se bakcu sa tim, 10 % njih i nema kablovsku ( cudno zar ne o_O ), a za ostale moraju bas dobru pricu da smisle da bi uspeli da ih nagovore. Imam 21 godinu, i ne pitam se samo ja u kuci. Keva i cale placaju, ako im cena bude visa, ili ako ne budu imali omiljeni kanal, mogu i da razvuku zlatne kablove opet dzabe. Iskreno ako Ikom bude drzao ovu razliku cena-kvalitet uz povecanja brzine preko godine, nema te sile da predjem na TT.

Ja bih prešao odmah na TT sa IKOM-a, a koristim trenutno njihov Flat 5 paket. Ovaj paket sam prvenstveno uzeo zbog upload-a, 50 Mbit DL mi zaista nije neophodan.
A da... ne gledam TV već nekih 6-7 godina, tako da bi mi super legao net bez dodatnih troškova za TV.
Upravo o tome i ja pricam, vrlo rado bih bio, tj radje bih bio na paketu 40/20 nego na sadasnjih 50/1 (aloooooo ljudi odnos dl-a i up je 50:1 jer razume to neko?)

Takodje razumem vecinu vas koja je u leech fazonu i kojoj je bitno da je samo sto jeftinije, ali to nije sad ovde poenta... Kome odgovara Ikom velike brzine DL-a i "niske cene" nek ostane na ikomu i resen problem, ostali koji znaju i cene Up ce ako ikad TT bude usao na teritoriju Ikoma sigurno preci na isti...

Sto se tice televizije (licno ja od 24h dnevno pogledam je 2-3h i to uglavnom Fox Crime ili tako nesto, tako da mi prakitcno ni ne treba , ioanko sve sto gledam skidam sa neta :D) i toga da TT nema Prvu i sta vec, ja nigde nisam procitao da TT ljude tera da uzmu iskljucivo net+tv vec moze samo net , dakle jos jedan problem resen :) OStanes na Ikom TV(imas i Turke, i Nardonjake i Zabavnjake i ostale) a net vozis TT i svi na dobitku :)

Poslednja izmena:
Нисам користи тв пар дана малопре упалих и на фреквенцији где ми је био Pink Family сада је SK Primе, а такође ми не раде неки канали јел то мењају понуду канала или шта.:p

Ево и слика, иначе са тв картице:

sk-1.jpg

Poslednja izmena:
^mali off (пошто је ово део за нет )

Јутрос, код мене, пре но што кренух на работу, нема Студио Б (мислим пребацим на тај канал да видим температуру :d) те још пар канала, нисам приметио СК (штета ако су избацили ПиФамили пошто су повремено пуштали ок филмове) ал сам видео Арапе то јест Аljazeera лого.

Evo sad sam uradio skeniranje kanala i pronasao mi je dva nova (pod nazivima NoName 0116 i NoName 0117 ako sam dobro zapamtio). U pitanju su SK Prime i Golf Klub.

p.s. Prva stvar na koju sam posumnjao je da se mozda blizi derbi Barsa-Real. Odem na sajt spanske lige i stvarno, ta dva tima igraju medjusobno za 2 dana. Sad je pitanje da li je Ikom samo privremeno ubacio SK Prime da bi izbegao situaciju od prosle godine kada se na njihovoj mrezi nije mogao gledati duel ova dva tima, ili su pod pritiskom ljudi za stalno ubacili SK Prime :d

Poslednja izmena:
su menjali cene za 2%..ja imam neki promotivni ugovor do kraja godine i nisu menjali cenu...kakva je situacija za one koji nisu vezani ugovorom?

Код мене на аналогној су четри нова канала: iqs.Live, Mini Ultra, SK Prime, Al Jazeera а нема канала Scifi+1, Discovery+1, RTCGSAT- уместо овог канал иде PinkFamily, е сад да ли фали још неки немам појма нисам приметио.

Možda se zeznuli,kod mene malo brljavi....
Čim prodju radovi na mreži,neće ih više biti.:S:

Poslednja izmena:
super ste na'vatali nove kanale pre objave:

http://www.ikom.rs/info/detalji.php?news_id=158

NOVO U PONUDI VAŠE KABLOVSKE TELEVIZIJE IKOM
Špansko fudbalsko prvenstvo i mnogi drugi ekskluzivni prenosi na programu Sport Klub Prime, u osnovnoj ponudi na frekvenciji C42 (639,25 MHz) i u MEGA paketu usluge Digitalna TV.

Mini Ultra, u osnovnoj ponudi na frekvenciji C48 (687,25 MHz) i u MEGA paketu usluge Digitalna TV. Mlađa sestrica popularnog programa Ultra TV - Mini Ultra - je namenjena deci uzrasta od jedne do 10 godina. Program je u potpunosti sinhronizovan na srpski jezik.

IQS Life u osnovnoj ponudi na frekvenciji C49 (695,25 MHz) i MEGA paketu usluge Digitalna TV. Zabavni kolažni program namenjen svim uzrastima. Pored humorističkih serija i kvizova, možete uživati u dokumentarnim i reality show emisijama poput izuzetno popularne Paklene kuhinje.

Al Jazeera Balkans, u osnovnoj ponudi na frekvenciji S34 (407,25 MHz) i u MEGA paketu usluge Digitalna TV, emituje vesti i aktuelna zbivanja iz Srbije i regiona na lokalnim jezicima.

GOLF KLUB, program posvećen isključivo golfu, u MEGA paketu usluge Digitalna TV.

FISHING AND HUNTING, u MEGA paketu usluge Digitalna TV, za korisnike koji uživaju u lovu i ribolovu i one koji žele da znaju više o tome.

Novi +1 programi, sa sat vremena odloženog prenosa, u okviru usluge Digitalna TV (MEGA paket) su:
MINIMAX+1
TLC+1
ID (Investigation Discovery)+1
CRIME&INVESTIGATION+1
HISTORY+1
NATIONAL GEOGRAPHIC+1
ANIMAL PLANET+1
TRAVEL CHANNEL+1

Poslednja izmena:
lepo..kad vec ne mogu da se bore sa konkurencijom vecim UL -bar ove stvari nisu lose (SK, a bogami ni +1 na neke od postojecih kanala nije losa mogucnost)

Kod mene na nekim kanalima npr. Animal P. program ide redovno a na kanalu Animal P.+1 program kasni samo pola minuta (a ne 1h - kako bi trebalo) od obicnog Animala.

Nazad
Vrh Dno