Šta je novo?

IKOM - generalna rasprava

Nisam imao ni ja u Rakovici. Tako da je ocigledno bez neta bio ceo sektor "Cukarica". :)

Добар дан, добри људи...

Користио сам АДСЛ годинама (и искључиво њега), прво код Сезама, па онда код Телекома. Имам 2048/256.

Пошто је Телекоњ јако скуп за ту услугу а и не добијам оно што пише (брзине аплоада су увек ниске), на страну агрегација и "природни губици", а поседујем "ИКОМ" аналогну ТВ, решио сам да комплетно пређем (осим телефона, наравно) на њих.

Живим у центру Жаркова, "ИКОМ"-ов сервер ми је у згради, узео бих "ФЛАТ 3" пакет те питам:

1. Какав је овде квалитет везе (а и слике)?

2. Који хардвер се добија?

3. Ко монтира опрему (ИПТВ монтирате сами, без иједног упутства!) и какав је квалитет сервиса тј. колико брзо реагују на потенцијалне проблеме?

4. Које су реалне брзине ДЛ/УЛ?

5. Да ли то варира?

6. Шта је са блокирањем портова ("емулирам" пуно)?

7. Капирам да добијам И аналогну И дигиталну ТВ (имам два аналогна телевизора, засада)? Значи, оба ће да раде са различитим програмима?

8. Да ли стиже обједињени рачун, наплатив до 5. у месецу или посебно за дигитални, а посебно за аналогни део пакета (досада сам могао да одлажем уплату, а капирам да одсада не бих могао)?

9. Шта да спремим од каблаже? Сада имам везане телевизоре и етернет између два рачунара, преко рутера.

Хвала унапред.

Поздрав!

Na sva pitanja si imao odgovore vec u ovom topiku.

1. kvalitet je odlican za srpske uslove.
2. dobijas modem za net thomspon ili cisco (realno nebitno) i KAON resiver za digitalnu.
3. montira ti sve ikom ekipa koja ti dodje na gajbu (prethodno te zovu i provere kada mogu da dodju)
4. brzine su standardne za kablovski interenet.
5. uglavnom ne, osim kada imaju neki problem (nije cesto)
6. nema blokiranja portova, t.j. torent nije ogranicen.
7. dobijas jedan digitalni resiver, koji kacis na jedan tv, na drugi mozes obicnu analognu. ne mozes 2 tv-a na digitalni.
8. sto se tice racuna, dobijas 3 meseca unapred, sve je zajedno internet i kablovska . placanje do 5, iskljucuju 10. u mesecu.
9. nista ne treba da spremis od kablova, oni donesu svoje, samo ces morati da platis. ja sam 10m kabla platio 800 dinara. Mozes da povezes ruter na modem .

Na sva pitanja si imao odgovore vec u ovom topiku.

9. nista ne treba da spremis od kablova, oni donesu svoje, samo ces morati da platis. ja sam 10m kabla platio 800 dinara. Mozes da povezes ruter na modem .

hm..si siguran za ovo? ne znam kad si to radio, ali meni nisu naplatili kabl, negde pre par meseci sam poceo da koristim IKOM, iako je sigurno potroseno jedno 5 metara barem (istina imao sam kablove od kablovske, koju sam uveo jos pre 4-5 godina...)

Ne placa se ako hoces standardnu duzinu, ali ako zelis vise (recimo za TV u drugoj sobi gde nemas kablovski dzek) onda ces platiti.

Verovatno postoji mogucnost da kupis sam kabal, ali ja nisam hteo da se zamaram sa tim.

hm..si siguran za ovo? ne znam kad si to radio, ali meni nisu naplatili kabl, negde pre par meseci sam poceo da koristim IKOM, iako je sigurno potroseno jedno 5 metara barem (istina imao sam kablove od kablovske, koju sam uveo jos pre 4-5 godina...)

Ne placa se nista ali ako ti treba duzi kabl moraces da kupis.

Ne placa se ako hoces standardnu duzinu, ali ako zelis vise (recimo za TV u drugoj sobi gde nemas kablovski dzek) onda ces platiti.

Verovatno postoji mogucnost da kupis sam kabal, ali ja nisam hteo da se zamaram sa tim.

pa to sam i ja rekao...trebalo mi je dobrih 5 metara-mozda i malo vise od toga i nisu mi nista naplatili:)

edit:
izgleda da to zavisi od "slobodne procene" coveka iz IKOMa:) da li ce da naplati ili ne

Poslednja izmena:
Хвала на одговорима. Осим за 4.:

4. Које су реалне брзине ДЛ/УЛ?

Видим шарене бројке, због чега је то тако?

Жао ми је, али ЦЕО топик сам ноћас прочитао, ипак се нешто променило од почетка дискусије. А на понека питања није нигде било експлицитних одговора, иако мислите да сте о томе већ причали.

Рутер се мора купити. "Иком" га не обезбеђује, данас сам сазнао. Има ли неко препоруку, 4 порта, можда и вајерлес? Шта се исплати?

Препоручили су ми месец дана ФЛАТ 2, па да пређем на ФЛАТ 3. Ради уштеде. Лепо.

Поздрав!

Рутер се мора купити. "Иком" га не обезбеђује, данас сам сазнао. Има ли неко препоруку, 4 порта, можда и вајерлес? Шта се исплати?

IKOM daje na koriscenje kablovske modeme. Naravno, za izlazak dva ili vise racunara na net, ne mogu se koristiti samo sa switch-evima, nego se mora staviti odgovarajuci ruter koji korisnici sami obezbedjuju.

TP Link su najisplativiji i dobri su uredjaji, ali, paznja, ko dobije od IKOM-a Scientific Atlanta (Cisco) modem, na internetu cesto ima prituzbi da ne rade (ili rade sa puno problema) sa TP Link ruterima. Nekada ranije sam citao da su Cisco i TP Link imali ozbiljan spor oko intelektualne svojine pa mi je palo na pamet da, mozda, Cisco onemogucava (ili otezava) povezivanje svojih proizvoda sa TP Link uredjajima, obzirom na taj spor i tuzbu koju su podneli protiv TP Link-a. Znaci, ne znam da li je ovo istina, nego samo prenosim nesto sto sam procitao na net-u.

Ko dobije Scientific Atlanta modem od IKOM-a ako moze, neka prvo proveri da li i kako radi sa TP Link ruterom pre kupovine istog, a ako ne moze, mozda nije losa ideja da uzme nesto drugo.

Mozda ima nekog ko ima i Scientific Atlanta modem i TP Link ruter pa moze da kaze nesto iz prve ruke?

@ton_majstor

Uzmi promociju ako mozes, tako sam i ja. Pre godinu dana sam za dva meseca neta(1Mbit) i kablovske platio ukupno 1000 dinara.

Posle sam se prebacio na flat 4. Potrebno je da ih nazoves ili posaljes email do 15-og u mesecu, ako zelis drugi paket (besplatna je promena).

Sto se tice rutera, ja imam Linksys WRT54CG i thomson modem, sve radi bez problema (dva laptopa i smartphone).

Poslednja izmena:
Хвала на одговорима. Осим за 4.:

Видим шарене бројке, због чега је то тако?

Realne brzine downloada: 120 KB/s na svaki megabit downloada koji imas. Znaci ako imas 3 mbit download realno ce ti vuci 360 kB/s.
Sto se tiche uploada ista stvar. Upload od 256 kbit/s realno salje 30kB/s.

Хвала свима на одговорима, јавићу се када пређем на "Иком".

Рутер ћу пажљиво изабрати, вероватно неки који има и вајерлес.

Поздрав!

Jesi li ti Ton Majstor sa ES-a?

Ako te toliko muci IKOM, svrati do mene, ja sam ti najverovatnije na 15 metara.

IKOM daje na koriscenje kablovske modeme. Naravno, za izlazak dva ili vise racunara na net, ne mogu se koristiti samo sa switch-evima, nego se mora staviti odgovarajuci ruter koji korisnici sami obezbedjuju.

Buđavi ptt.kds još od pre 6godina daje 2 IP adrese korisnicima koji mogu direktno da povežu na modem USB/UTP 2 računara ako nemaju switch.

Dodela jedne IP adrese je koliko vidim trenutno jedina "mana" IKOM-a

Daju dve IP adrese? To bi podrazumevalo da imas ruter unutar modema sto mi je malo neverovatno.

Zasto bi neki provajder davao vise od jedne IPadrese kucnim korisnicima? Koliko znam to je i protiv politike ripe-a. Dok god se potpuno ne predje na IPv6 adrese predstavljaju ogranicen resurs, a dodeljivanje vise ip adresa kucnim korisnicima (kojima je to realno nepotrebno) je cisto rasipanje tog resursa.

Zasto bi neki provajder davao vise od jedne IPadrese kucnim korisnicima? Koliko znam to je i protiv politike ripe-a. Dok god se potpuno ne predje na IPv6 adrese predstavljaju ogranicen resurs, a dodeljivanje vise ip adresa kucnim korisnicima (kojima je to realno nepotrebno) je cisto rasipanje tog resursa.

Recimo da uštedi kupovinu rutera svojim cable korisnicima ako im treba još jedna IP adresa povremeno ili stalno.
I baš će tih par IP adressa koje će da dodele naši cable provajderi da "spase" internet od "manjka" ip adresa :d

Poslednja izmena:
Da, ali zamisli da svi krenu tako da razmisljaju :)
Ripe dodeljuje ip adrese provajderima na osnovu realnih potreba (na osnovu podnete dokumentacije o velicini provajdera, broja korisnika itd.), i obeshrabruje (a mislim cak i da zabranjuje, ali ne mogu da nadjem gde sam citao o tome pre par godina) dodeljivanje vise od 1 ip adrese po kucnom korisniku.
Sa druge strane cak i da provajder dodeli 2 ip adrese to je opet kratkorocno resenje i nije zamena za ruter. Razvoj tehnologije dovodi do toga da ljudi imaju sve vise uredjaja koji se kace na net (komp, laptop, media player, mobilni...), tako da dve ip adrese opet ne resavaju problem na duze staze.
Ruteri su danas veoma jeftini, 15 evra za zicni ili 25 za bezicni i resio si sve probleme o kojima govorimo, plus ostale prednosti koje pruzaju.

Idealno bi bilo da kalbovski provajderi dodeljuju rutere kao sto to radi Telekom, ali ***, ne rade to. Po mom misljenju jedina "mana" IKOM-a je sto ne daje ruter, a ne sto ne daje 2 ip adrese :) Ali meni IKOM toliko dobro radi od kada sam ih uveo pre 3 godine da stvarno ne mogu da budem toliko zakeralo pa da im to uzmem kao ozbiljnu manu, pogotovo kada se uzmu danasnje cene rutera u obzir.

Ruteri su danas veoma jeftini, 15 evra za zicni ili 25 za bezicni i resio si sve probleme o kojima govorimo, plus ostale prednosti koje pruzaju.

Idealno bi bilo da kalbovski provajderi dodeljuju rutere kao sto to radi Telekom, ali ***, ne rade to. Po mom misljenju jedina "mana" IKOM-a je sto ne daje ruter, a ne sto ne daje 2 ip adrese :) Ali meni IKOM toliko dobro radi od kada sam ih uveo pre 3 godine da stvarno ne mogu da budem toliko zakeralo pa da im to uzmem kao ozbiljnu manu, pogotovo kada se uzmu danasnje cene rutera u obzir.

+100.000 korisnika cable interneta x oko 20E = nije baš jeftino ;)

Ne zaboravi da ti nisi (kao i većina na benchu) prosečni cable korisnik koga sam ja spominjao a kome treba povremeno/stalno druga ip adresa

možda si propustio pa da ponovim ;)
Dodela jedne IP adrese je koliko vidim trenutno jedina "mana" IKOM-a

za 2 i vise IP adresa ne treba dodatni ruter, sve vec mogu da rade modemi koje smo dobili za kablovski net.

barem Motorola koju deli IKOM, podrzava do 32 kompa preko Ethernet porta (ili 1 preko USB-a i 31 preko Etherneta) u isto vreme. nema potrebe da modem bilo sta rutira kada se default gateway nalazi na koaksialnoj strani koja je direktno vezana za kablovski modem. takodje se ne vrsi ni NAT-ovanje svih tih adresa u jednu, tako da opet nisu potrebne opcije rutiranja (tu spada NAT, posto je on Layer 3 nivou, tj. igranje sa IP adresama u zaglavlju paketa :)).

e sad sto IKOM (i valjda svi operateri kabovskog neta kod nas) podesi modeme (preko .cfg fajla) da dozvoljavaju dodeljivanje samo jedne IP adrese, to je druga stvar, inace sami modemi to tehnicki podrzavaju (barem sam siguran za Motorola SB5101E).

a resenje za to jeste ruter, odnosno NAT, ali onda niko nema javnu IP adresu i znamo koliko to divno utice na torente, mazge, itd. :)

Jesi li ti Ton Majstor sa ES-a?

Ako te toliko muci IKOM, svrati do mene, ja sam ti najverovatnije na 15 metara.

Бивши, јесам. :-devil-: Јави се на ПП, комшо "Кутија". :D ;)

Не мучи ме, прелазим на њега ускоро.

Иначе, "Телекоњ" дели рутере/модеме, имам један (Aolynk DR814 ADSL2+), већ годинама повезан на три рачунара... један ИП, наравно.

Какав је овај рутер?

http://www.itsvet.com/proizvod/tenda-w311r-10-100-4xports/comp_comp_router/702/273

Поздрав!

Poslednja izmena:
Zaobidji tendu u sirokom luku. To je takav trash da ti to ne mogu opisati. Najbolje bi ti bilo da uzmes linksys.

Ja sam imao tplink i nikad me nije prodao, sad imam netgear i isto je odlican.

Imam jednu mozda glupu nedoumicu,
naime imam ikom paket 4 5mbs i po meni uzasno mi radi downlaod
na megaupload, hotfail, torent sve jedva skida do 130 kbs
a npr ako skida nesto sa oficijalnih sajtova npr OPERA browser skida punih 560kbs
DA li je to normalno ili .....
poz!

Да,
ако немаш премиум илити плаћен налог за хотфиле, рапид и сличне сервисе то је нормална брзина за бесплатно коришћење.
Код торента :- користиш ли приватне трекере (то јест које уопште користиш) ?

Upravo. Download non stop varira ako nemash nalog. Barem je kod mene to sluchaj ali to je i logichno jer zamisli onda poentu ovih sto imaju nalog i kojom bi oni brzinom skidali ako ti recimo skidash 590kb/s : )))

Vrh Dno