Šta je novo?

Igrice za Spectrum

Darko

Čuven
Učlanjen(a)
29.12.2001
Poena
679
Da vidimo - ko se vise igara seca? Koje su vam najomiljenije i da li ih jos uvek negde imate?
Moji favoriti su Harrier Attack, Oli&Lisa, Manic Miner, Alchemist i Strumfovi (hrvatska igrica!). Sve te igre, zajedno sa starim dobrim (ispravnim) gumenjakom cuvam :) A vi?

Ja nisam bio baš neki tipičan igrač kad je o izboru igara reč. Sve igre koje si naveo su mi poznate, ali sam od navedenih zaista igrao samo Manic Miner (BTW, da podsetim da postoji PC remake Manic Minera, mislim čak da ih ima dva, jedan sa poboljšanom grafikom i drugi isti kao original, moram pronaći gde mi je to).

Ja sam voleo simulacije: Flight, Night Flight II (bože, kako je s ovim bilo teško sleteti i kakva je koncentracija trebala za savršeno sletanje)... Pa simulaciju parne lokomotive Southern Belle. Često sam igrao neki mali golf pisan u Basic-u, koji ni na šta nije ličio ali mi je bio relaksirajući, a takođe često sam igrao i neku (takođe Basic) logičko-strategijsku Star Trek igru (čijeg se imena tekođe ne mogu setiti). Kad je o Basic igrama reč, jedna od neprevaziđenih je, dakako Football Manager. Igrao sam često i Formula One, igru u kojoj ste neka vrsta menadžera formule 1 i vodite tim od dva vozača (ako imate para da kupite oba). Voleo sam i igru Fred (to je onaj čovečuljak koji ide po lavirintu u egipatskoj piramidi, penje se uz konopce, i skuplja koješta, a beži od kiseline, slepih miševa, pacova, duhova, mumija...), često sam igrao (izgleda da sam jedino ja to igrao) i Ghostbusters.

Ima još toga, ali se treba setiti.

E, da... Naravno. Boulder Dash, Beach Head, The Dambusters, Prohibition, pa neku zimsku olimpijadu...

Poslednja izmena:
Cyber Wolf (salim se :) Sejber Wolf ili kako se vec pise "sabljasti tigar")
Harrier Attach
Saboteur (jedan & dva)
Ghostbustersi - igra mi je bila 3x bolja nego film!
... ima ih milion ;)

ali najaca od svih je bila Skool Daze prevedena na bosanski "Je*o sam ti mater mujo!" :D

on line emulator za ZX sa igrama http://www.spectrum.lovely.net/ (ima i Skool Daze ali nije bosanski prevod :D).... negde sam video i online emulator koji moze da ucitava igre preko neta: samo mu date putanju image fajla kasete i on je pusti ;) ako iskopam postovacu

EDIT: fred po piramidama - ultra teska igra :/
Ne mogu da se setim kako se zvala igra koje je imala "Turski Marsh" kao uvodnu muziku i nakraju kad zginete zgazi vas noga u monthy pajtonovskom stilu :D ...

Poslednja izmena:
Cyber Wolf (salim se :) Sejber Wolf ili kako se vec pise "sabljasti tigar")
Sabre Wulf :d :p

kovacm je napisao(la):
EDIT: fred po piramidama - ultra teska igra :/
Pa ne bih baš rekao da je "ultra teška". Trebalo je samo ući u štos.

kovacm je napisao(la):
Ne mogu da se setim kako se zvala igra koje je imala "Turski Marsh" kao uvodnu muziku i nakraju kad zginete zgazi vas noga u monthy pajtonovskom stilu :D ...
Ne sećam se ni ja turskog marša, ali noga je gazila i u Manic Mineru.

Skool Daze preveden na srpski :d, Bombjack, Match Day, Harrier attack, Atic Atac, pa onda ona sa ogledalima, zaboravio sam joj ime kad ispaljujes laser na ogledala, a njih mozes slobodno da rotiras.

Manic miner (prva igrica koju sam ikad startovao na racunaru, tad nisam znao da treba sacekati do kraja ucitavanje, vec sam posle par minuta smoren ucitavanjem jednostavno zaustavio traku i za divno cudo igrica je radila :D)

Pa Bubble Bobble, zatim Another Day in Paradise, Popeye, Head Over Heels, Cookie, Lunar Jetpack, Pssst! i cuveni Green Berett.

Da li se seca neko onog kataloga igara za Spectrum, mislim da je to Moj Mikro izdavao, bio je neki cudan format knjige, duguljast?

Za sve fanove spektrumovih igrica postoji grupa zaludjenika koja igre konvertuje na PC uz novu grafiku i zvuk:
http://retrospec.sgn.net/index.php

Poslednja izmena:
Maziac (ili nesto slicno ne secam se tacnog naziva, macujes se u lavirintu)
Commando
Kong
Jumping Jack

Kad je vec moj imenjak spomenuo Skool Daze, da vas pitam sta je potrebno uraditi kad se skinu sve zastavice? Svasta sam isprobavao, ali bez uspeha.

Sad sam se setio "jajeta"... Dizzy
Igrali smo to sa stricem mesecima uz pomoc opisa iz sveta kompjutera...

Turbo

vecinu naslova sam przio sto ste naveli

ali frogger je po meni ostao mama, kao i manic miner

nazalost nemam nista od igara,
gumenko je kod burazera, na koristi ga ali znam da je ispravan

Za igre vam treba emulator (lista), preporučujem Spectaculator - shareware koji vredi. ;)

edit: naravno emulatori su samo za one kojima speki nije u životu ili nisu imali tu čast da ga poseduju. ;)

(BTW, da podsetim da postoji PC remake Manic Minera, mislim čak da ih ima dva, jedan sa poboljšanom grafikom i drugi isti kao original, moram pronaći gde mi je to).
Ta poboljšana PC verzija je užasna (osim grafike) za sve prave poklonike Manic Minera jer nije zadržana piksel-2-piksel kompatibilnost i neki potezi se jednostavno ne mogu izvesti kao u Spectrum/Commodore 64/128 verzijama; igra uopšte nije geometrijski precizna. Za tu drugu PC verziju nisam znao (ako može link). Postoji i rimejk 3D Manic Miner kao demo rad jednog autora (igra ima samo 1 nivo), kao i ova najnovija klasična "3D" inkarnacija (ovo je nažalost bio april joke).

Poslednja izmena:
Imao sam malu milijardu igara, kad se samo setim... jos uvek negde zatureno imam te kasete i naravno spekija kojeg je matori modovao (veliko plasticno kuciste sa platicnim tipkicama i ugradjenim kempston interfaceom i dodatnim hladnjakom!!) :-devil-:
Na listu bih jos dodao:
Panama Joe, Line Runer (ovu sam obozavao posto se mogao napraviti lep custom nivo), Chaos (ili beshe lord of chaos) - ovo je stvarno bilo sjajno za vise igracha... i naravno moja prva igra uz Manic Minera - Jet Set Willy!

Ta poboljšana PC verzija je užasna (osim grafike) za sve prave poklonike Manic Minera jer nije zadržana piksel-2-piksel kompatibilnost i neki potezi se jednostavno ne mogu izvesti kao u Spectrum/Commodore 64/128 verzijama; igra uopšte nije geometrijski precizna. Za tu drugu PC verziju nisam znao (ako može link).
Tja, ne znam otkud mi... Koliko se sećam to je bio Windows program, međutim na kompu sam našao samo neku DOS verziju koju na XP-u nisam uspeo da startujem. Ne znam jesam li ja ipak utripovao da je to bio Win program a u stvari je reč o toj DOS verziji, ili ipak postoji i Win klon. Moraću da pretražim CD-ove, na kompu nije.

Evo te DOS verzije zakačene ovde, a ja ću pogledati postoji li ipak i Win32 verzija.

Prilozi

• manic_miner_pc.zip
    191 KB · Pregleda: 102
Poslednja izmena:
Na osnovu ovog razgovora ja skinuo spectaculator i sad lovim igrice po netu....

ZARAZA!!!!! :)

Kad budem svratio do mojih moracu i starog druga da otpakujem, cisto da ga vidim :)

Turbo

Ja sam skinuo Spectaculator 6.30 i obesio moj prvi video na YT za jednu igricu chiji rom jos nije legalan (napravio sam sa trake rom). ALi nemam kreka , a ovo je trial verzija :( sta ciniti?

Evo i spiska igrica kojih se secam da su mi oduzeli puuuuno vremena (Pa dobro, spekija sam gnjavio oko 5 godina-dugo za jedan komp, zar ne?)

Who dares wins II
International Karate
Side Walk
Flying Shark
Trap Door
Target Renegade
Decathlon
Winter Olympiad 88
Ninja Scooter Simulator
Last ninja 2
Super stuntman
Skate Crazy 1,2
Dizzy
Sir Fred
Skool daze 1,2
BCs Quest for tires
Macadam Bumper (Editor flipera !!!) , Pinball, Advanced pinball simulator.,
Defender of the Crown (Bolje nekog pc verzija)
Postman Pat, Trashman, Paperboy
3d Pool.
Batman the movie
Hard Drivin
Kenny daglish soccer manager (Puuuno vremena)
Viaje a centro de la tierra
Test drive 2
Laser Squad
Yie ar kung fu
Benny Hill
Kung fu master
Molecule man
Revolution (Ludilo ! Uskoro na YT )!
Fahrenheit 3000
Sceptre of Bagdad
Great Escape
Heart Land
Miami Vice
Kings keep
Express raiders
High Noon
Silent service
Space harrier
Imagines Golf
Double Dragon (Tucanjava zarazna)
Chequered flag
3 week in paradise
TLL (originalno)
Bruce lee
Movie
Hot runestone (RPG-olika avantura)
Snowman (Ehh....)
Frogger, crossing
Horace trilogija (Hungry H, H goes skiing, H & spiders)
Bounty Bob Strikes back (LUUUDilo ! Obavezno cu staviti na YT)
Match Point
Raiders, planetoids, galaxyians, pheenix, s.invaders, firebirds , space zombies (PUcacine)
Alien 8 (Prva i najdraza mi izometrijska igra)

Jetpac, Lunar jetman
Lazy Jones (15 igrica u 48 k?!?!?!)
H.e.r.o.( Eno ga na YT:)
River raid
Fred (Pomenuti...nerviro me jako..duh kroz zid uff)
Tehnician ted (Jel ovo pre JSW??>)
Impossible mission
Manic Miner
CHuckie egg
Jumping Jack
Mined out (O,da...dolazi uzwindows ali ovaj je bolji)
Penetrator (Pucacina i editor !!!!!!!!! Kolko vremena :))
Mr Wimpy
Tranz Am
Aquaplane
Scuba Diving
Fighting warrior
Sorcery
Boulder dash (A vidim postoji i neki rocking fall)
.....
\eh.........
Ma, odo da se igram ponovo !!!

Poslednja izmena:
Probao sam jos i emulator X-128 za DOS koji je stvarno izvanredan , ali radi samo do win 98.

ZX 32 emulator je besplatan i isto odlican.

Za DOS je najbolji emulator Warajevo, kao što se da videti, pisali ga Bosanci za vreme rata (ozbiljno :) )
Što se Spectaculatora tiče, poslednja freeware verzija je bila 5.30. Ne znam šta je u 6.x promenjeno osim načina licenciranja, pošto i u ovoj verziji sve radi savršeno.
Možete ga skinuti sa http://oscomp.hu/?details/278

@dusxan odlican post! nisam ni bio svestan koliko sam igrica igrao na Spekiju dok nisam procitao tvoj spisak
@jddipqd interesantan info za Warajevo... :/

@dusxan odlican post! nisam ni bio svestan koliko sam igrica igrao na Spekiju dok nisam procitao tvoj spisak

Nisam se ovog iz glave setio,nego sam pogledao cega se secam sa mog spiska igara da sam onomad najvise igrao. Secam se da sam jos puno voleo i Mikrogenovu Automania (il Meccanico) , to nisam naveo. Najvise sam u stvari voleo zhanr koji se prema Mom mikru zvao 'arkadna avantura' a omiljena igra mi je bila Great Escape (bekstvo iz nemackog logora colditz), kasnije je na Amigi napravljena igra bas tog naziva (Escape from COlditz) , ali nedavno sam utvrdio da je ocaj kompletni (U ono vreme kad sam igrao samo sam ustanovio da je poziciju nemoguce snimiti , a sad sam utvrdio da ju je nemoguce zavrsiti, dzabe i trud oko karti koje su neki ljudi postavili na net).

Secam se jos i igrice Glider rider, nisam je nikad zavrsio. A bila je i neka simpaticna igrica gde vodis neku lisicu (fox strikes back ili tako nesto). Hm, pade mi na pamet i izvanredni Rick Dangerous 1 i 2, iako je bolja amiga verzija. Jel znate da je i za amigu napisan Manic Miner? Mada, znam da sam ga obrisao onomad. Nothing can beat the original :p To je pravi primer perfektne platforme, svaki piksel je na mestu ! Nista ne manjka i nista nije visak, pravi perfekcionizam . Mnoge od ovih igrica su dokaz da za dobru stvar obicno ne treba puno resursa, vec prevashodno dobra ideja.

Jel znate da je i za amigu napisan Manic Miner? Mada, znam da sam ga obrisao onomad. Nothing can beat the original To je pravi primer perfektne platforme, svaki piksel je na mestu ! Nista ne manjka i nista nije visak, pravi perfekcionizam . Mnoge od ovih igrica su dokaz da za dobru stvar obicno ne treba puno resursa, vec prevashodno dobra ideja.
U međuvremenu sam istraživao o Manic Mineru, neverovatno je to što postoji gomila modovanih verzija (fanovi koji su pravili svoje nivoe tj. verzije Minera za Spectrum), trebao bi mi paralelni život da ih sve masterujem. :) Pošto imate Speki emulatore, evo spiska MM i JSW verzija (nema šanse da se pređu sve - ali vredi ih makar imati u kolekciji, od 15 Minera definitivno vrede 2-3):

http://jswremakes.emuunlim.com/archive.htm
http://www.geocities.com/andrewbroad/spectrum/willy/

Za DOS je najbolji emulator Warajevo, kao što se da videti, pisali ga Bosanci za vreme rata (ozbiljno :) )
Što se Spectaculatora tiče, poslednja freeware verzija je bila 5.30. Ne znam šta je u 6.x promenjeno osim načina licenciranja, pošto i u ovoj verziji sve radi savršeno.
Možete ga skinuti sa http://oscomp.hu/?details/278

Za DOS je ubedljivo najbolji italijanski emulator RealSpectrum na http://www.ramsoft.bbk.org/
Noviji Spectaculatori su samo prividno isti, ali je emulacja u verziji 6.25 mnogo preciznija.
Probaj igru Sidewize, da vidiš kako sprajt trepće u verziji 5.30
Nove verzije takođe imaju punu podršku za neoficijelne ruske modele Pentagon i Scorpion itd.
Inače 6.25 i 6.30 su parkatično iste, samo ova druga ima Vista podršku.
btw, sprema se i verzija 7, ali otom potom.

Da li bi neko hteo da okachi rom od bosanskog skool daze-a naprimer na rapidshare ? Fala unapred, mlogo bih voleo to da vidim.

edit: Ima ga wos-u. ...Dakle, da vidimo to chudo !:)

edit2; izuzev ovog 'nisi q*** skakutavac' i lekcije 'normanski je*aci' malo sta da je smesno/.
Hteo sam da na tablu napisem 'je*es zemlju koja bosne nema' ali nisam mogao da nadjem taster kojim se brise i pise po tabli.

Poslednja izmena:
Moje su bile:
Manic Miner ( ima verzija i za Pc),
Hyperaction,
Jet Set Willy,
Attic Attack.

Gumenjak je u ono vreme stvarno bio hit. Nesecam se shta sam sve radio na njemu i koliko basic programa napisao na njemu da sada svaki put kada se setim smeshno mi je do bola.
Moracu da se popnem na tavan i da ponovo sklopim Spectrum-a mada sumnjam da ce neka kaseta sa igrama i programima raditi, ali pokusacu.
Seca li se neke igre Saboteur, nju sam igrao danima, kao i Stallone cobra, zatim Paperboy, Bomb Jack, Green Beret itd.
To je stvarno bilo opustajuce, dok sada ako i uhvatim malo vremena da nesto odigram nemogu da predjem ni mali deo igre a ne da je zavrsim, a uz to se skoro svaki put iznerviram. Moracu ponovo da se bacim na Speki-ja !

Poslednja izmena:
Da li se seca neko onog kataloga igara za Spectrum, mislim da je to Moj Mikro izdavao, bio je neki cudan format knjige, duguljast?
Šta da li se seća??? Pa ja to još uvek čuvam, eno mi ga na polici s knjigama! :D

Ovo su neke od meni najdražih igrica:

Manic Miner

Chuckie Egg

Atic Atac, Sabre Wulf, Knight Lore

Jetpack

Ma ne mogu da verujem daniko nije igrao Bomb jack.Ja sam jedno 4 quck shoota saranio na njemu.,)

Ma ne mogu da verujem daniko nije igrao Bomb jack.Ja sam jedno 4 quck shoota saranio na njemu.,)

Igrao sam ja Bomb Jack, a takodje i: Saboteur, Renegade, Bruce Lee, Exploding Fist, Yie-Ar Kung Fu, Jet Pack, Lunar JetMan, Turmoil, Bride Of Frankestein, Robin Wood (sa cuvenim semplovanim glasom na pocetku)... Veoma sam cenio sve igrice iz tada cuvene kuce "Ultimate Play The Game": Knight Lore, Sabre Wulf, Atic Atac,...

Jedna od prvih koje sam igreo na Spectrumu je PSSST - seca li se neko ovoga?

@stevans - jesi li uradio nesto sa Discipleom? Javi se na PM!

Poslednja izmena:
Sav se rastopih kad sam video ovu temu.Davno je bilo ali se dobro secam Dinamit dena,rajdersa,top gan itd...Tata je snimao igrice na radiju da bi posle ucitavali sa nekim polu raspadnutim kasetofonom.A one crtice na ekranu,pa cini mi se da im je trebalo 100 godina...

Jet set Willy,
Manic Miner,
Hyperaction,
Jumping Jack Flash,
Attic attack,

Nazad
Vrh Dno