Šta je novo?

Igraonica: switch ili hub ?

POSSESSED

Čuven
Učlanjen(a)
20.04.2002
Poena
620
Sta je zaista bolje jel` moze neko da obrazlozi ?Jel` probo neko i jedno i drugo na istoj mrezi...

Osnovna razlika je sto je hub glupo cvoriste.Znaci kada radna stanica posalje zahtev, u tim milisekundama, ostale radne stanice nemaju protok ka istom.Switch je pametni, znaci ne iskljucuje ostale radne stanice.Uzmi switch, e sad ako imas novca uzmi 3 com, D-link.Ako imas manje novca pazari Planet.Ali ako imas oko 650 € pazari najbolji da domacem trzistu, Allied Telesyn 25portni upravljivi switch.Imas ga u firmi BE company u TC Merkator.

Ja sam u većini igraonica u KG video (ugrađivao) planet switch koji je jedan od najjeftinih oko 40E tako da je za te pare više nego ok....

Bolje je kupiti SWITCH nego HUB.
Razlika:

Hub je 10/100, znaci mozes da mesas i 10mbit-a mrezu i 100mbit-a.
Recimo da HUB ima 8 portova, i sada masina prikljucena na port 1 salje podatke masini na portu 6.
HUB mora da proveri da li je masina 6 prikljucena na 1, 2, 3, 4, 5, 6, ah na 6 je i posalje joj podatke.
SWITCH je obicno ili 10 ili 100, a ako je 10/100 onda je to SWITCHING HUB.
Cist SWITCH radi ovako.
On svakom nodu, tj prikljucku daj interni ip, tako da kada ide paket, zna kome gde sta, i ne gubi vreme u pronalazenju primaoca/davaoca.
Zbog toga je i brzi i skuplji.
Planet ne savetujem ni neprijateljima, posto oce da se zaglupi, pa moras da ga resetujes, gasis palis da bi se odglupeo.
Najbolje je da uzmes od nekih jeftinijh Zoltrix-a ili D-Linka, SWITCH naravno.
Da bi testrirao realnu brzinu HUB-a/SWITCH-a, moras da softverski napravis RAM disk, i po njemu pises/brises, da ne bi cekao PCI magistralu i HDD I/O.

Ajde da te ja opet ispravljam :)

Koliko znam HUB-ovi jesu 10/100 ali ne mogu da mesaju mrezne kartice.
Tj. mogu, ali tako da ako prikljucis samo jednu 10Mb i sve ostale idu na 10Mb iako je mozda neka od njih 100Mb

Switch moze da mesa i to mu je druga prednost pored one da ne salje svima sve podatke tj. da je mnogo brzi.

Pozdrav!

laxduke je napisao(la):
Recimo da HUB ima 8 portova, i sada masina prikljucena na port 1 salje podatke masini na portu 6.
HUB mora da proveri da li je masina 6 prikljucena na 1, 2, 3, 4, 5, 6, ah na 6 je i posalje joj podatke.
mislim da ovde nisi u pravu. hub uvek salje broadcast, znaci svakoj masini salje iste podatke, a mrezna sama prepozna da li je paket namenjen njoj (gledajuci u headru paketa MAC adresu)

Miroslav je napisao(la):
mislim da ovde nisi u pravu. hub uvek salje broadcast, znaci svakoj masini salje iste podatke, a mrezna sama prepozna da li je paket namenjen njoj (gledajuci u headru paketa MAC adresu)

Ne salje, imam program nekog italijanskog instituta za matematiku.
Sa njim skeniram sve u vezi mreze, i iza dokumentacije stoji on i test.
Cim mi proradi virtual disk na dreniku, saljem ga i kacim link.

Sasa je napisao(la):
Ajde da te ja opet ispravljam :)

Koliko znam HUB-ovi jesu 10/100 ali ne mogu da mesaju mrezne kartice.
Tj. mogu, ali tako da ako prikljucis samo jednu 10Mb i sve ostale idu na 10Mb iako je mozda neka od njih 100Mb

Switch moze da mesa i to mu je druga prednost pored one da ne salje svima sve podatke tj. da je mnogo brzi.

Pozdrav!

I jeste i nije tako, ima razlicitih hub-ova.
U 90% slucajeva da se cela mreza spusti na brzinu najjsporije, mada ima i izuzetaka.

Kao sto SWITCH moze da mesa, tako ima i HUB-ova koji su hibridi i isto mogu da mesaju.
Firme su totalno nepoznate sirokoj popolaciji, video sam ih pri vojski kod nas i u centrotextilu davno.

laxduke je napisao(la):
Planet ne savetujem ni neprijateljima, posto oce da se zaglupi, pa moras da ga resetujes, gasis palis da bi se odglupeo.

Ma lax slažem se ja sa tobom da je planet loš ali problem je delimično i u nama koji posećujemo ovaj site jer smo svi mi navikli (uključujući i tebe i mene) da imamo vrhunske komponente:). Na kraju sam shvatio da prosečnom korisniku ne treba ništa više od VIA KT133E i micro chaintech ploče. Isto tako za igraonice koje ljudi otvaraju na svakom koraku i koji hoće da budu što jeftinije, a da rade:p planet odrađuje posao...

PS: Koliko para toliko muzike. Najčešće je takocheers

Stevs je napisao(la):
PS: Koliko para toliko muzike. Najčešće je takocheers
hmmm...bas si stavio pogresnog avatara...los primer......radje bih popio Jelen nego Oranje Boom (D)
:D

Kolika je maximalna, realna, brzina 100mbps mreze?
Koliko je prosecna brzina? Interesuje me za prenos velikih fajlova (cca 4GB).

Trenutno koristim crossover kabal za spajanje dva racunara, ali oni prave bas dosta problema. Ne mogu da se pronadju, traze sifru koja ne postoji i sl. Mislim da je problem u tome sto je na jendoj masini XP, a na drugoj W98, ali da ipak pitam: da li preko switcha to funkcionise normalnije? Jer sam na Lan Party nosio svoju masinu, zakacio se na switch, promenuio workgrup i sve je super radilo (bilo je masina sa W98,W98SE,ME,2K,XP!!!)

Win 98 oduvek ima problema da pridje podacima koji su na NT/2000/XP. To nema veze sa switchom, hubom ili kablom vec do samih OS-ova. Autorizacije, privilegije i tako to oko korisnika.

Pozdrav!

PJ je napisao(la):
hmmm...bas si stavio pogresnog avatara...los primer......radje bih popio Jelen nego Oranje Boom (D)
:D

Kolika je maximalna, realna, brzina 100mbps mreze?
Koliko je prosecna brzina? Interesuje me za prenos velikih fajlova (cca 4GB).

Trenutno koristim crossover kabal za spajanje dva racunara, ali oni prave bas dosta problema. Ne mogu da se pronadju, traze sifru koja ne postoji i sl. Mislim da je problem u tome sto je na jendoj masini XP, a na drugoj W98, ali da ipak pitam: da li preko switcha to funkcionise normalnije? Jer sam na Lan Party nosio svoju masinu, zakacio se na switch, promenuio workgrup i sve je super radilo (bilo je masina sa W98,W98SE,ME,2K,XP!!!)

3Com 3c905b 10/100Mbit-a Full duplex Win98-><-Win98 ~11.5Mb/Sek
Sa RAM diskom Win98-><-Win98 ~14Mb/Sek.
Realtek 8139c 10/100Mbit-a Win98-><-Win98 ~7.5Mb/Sek

Svi drajveri su najnoviji sa neta, 3com v5.3(jun), realtek iz juna 2002.

Sasa ti je odgovorio na drugo pitanje..

laxduke je napisao(la):
Ne salje, imam program nekog italijanskog instituta za matematiku.
Sa njim skeniram sve u vezi mreze, i iza dokumentacije stoji on i test.
Cim mi proradi virtual disk na dreniku, saljem ga i kacim link.
nisu u pravu. kao sto sam rekao svaka mrezna dobije paket i odluci treba li joj ili ne. ja imam neke sniffing pakete i svi rade posao, prisluskuju

laxduke je napisao(la):
3Com 3c905b 10/100Mbit-a Full duplex Win98-><-Win98 ~11.5Mb/Sek
Sa RAM diskom Win98-><-Win98 ~14Mb/Sek.

14 MB/sec je brze i od teorijskog maksimuma za 100Mb Ethernet.

Pozdrav!

Sasa je napisao(la):
Laxduke je napisao 14 megabita, a ti 14 megabajta. Teoretski maximum bi trebao da bude oko 12.5MB/s (grubo izracunato), a 14Mb je ~1.75MB.

Sasa je napisao(la):

Pozdrav!

Jesi li merio?
Ja sam merio, i DU Meter prijavljuje ~14Mb/Sek.
Pazi u pitanju je 3com FULL Duplex kartica, sa parallel tasking II cpu-om.
Znam da je 10000000 / 1024 / 8 = 12.207Mb/Sek, ali ovo mi je napisao DU meter, koji mozda tripuje.
Mozda je za njega 100Mbita 100 x 1024 x 1024 = 104857600
Pa je onda 104857600 / 1024 / 8 = 12.8Mb/Sek???
Mozda su 3com kartice malo "jace" od 100 mbit-a, suludo zvuci, ali moguce???
Sto me podeca na stare USR ISDN adaptere, koji su pored 2b + d, znaci 2 x 64kbit = 128Kbit/sek, dodavali i 16kbit-a od d linije, koja sluzi za handshake.
Imao sam taj model, i kada je ELSA PCI kostala 150 DEM, USR PCI model je kostao 330 DEM, i isao je brze od teoretskih 128kbit/sek

@Titanium Angel, mislio sam megabajta.

Full duplex bi po teoriji trebao biti 2x brzi od halfa ali to radi samo kad podaci idu u oba pravca.

U jednom pravcu ne bi smeli da idu brze od 100 Mb tj oko 12 MB.

Da ne govorimo da su potrebni i kontrolni.
Kako bese, tcp paket ima 576 bajtova, koliko je bese kontrolnih.

Ko se razume neka pojasni, ja znam samo prvu info :)

Pzodrav!

Btw. ja sto sam testirao mrezne ni jedna nije davala ni 10 MB, doduse to je moguce do switcha.

Konkretno, 905C ili kako beze 3COM oko 7 MB na DLinku 16 port switch.
Realteki oko 6 MB. Neke DL kartice oko 6.5 MB.

Na ne znam kom switchu, Realtek mrezne na GA plocama oko 6.5 MB.

Sve WIN98, transfer mere stopkom i velikim DIVX-om :)

Pozdrav!

Sasa je napisao(la):
Full duplex bi po teoriji trebao biti 2x brzi od halfa ali to radi samo kad podaci idu u oba pravca.

U jednom pravcu ne bi smeli da idu brze od 100 Mb tj oko 12 MB.

Da ne govorimo da su potrebni i kontrolni.
Kako bese, tcp paket ima 576 bajtova, koliko je bese kontrolnih.

Ko se razume neka pojasni, ja znam samo prvu info :)

Pzodrav!

576 bytes je TU, transition unit, a 72 bytes ti je CU, control unit.
Znaci na svakih 576 bajtova, ide 72 bajta provere, sto kod UDP-a ne postoji, koji je stream protokol.

Ma ljudi...
za potrebe igraonice tj mreze od 8-16 racunara krajnje je irelevantno koristi li se svic ili hab. Uostalom, sve igraonice ove velicine imaju svic/hab sa 8-16 portova i racunare u topologiji zvezde....ne postoji nikakvo dupliranje paketa po vodovima i usporavanje mreze kad su svi compici vezani direktno na aktivni uredjaj.
Svicevi donose prevagu kod mnogo racunara i 'segmentacije' mreze, kad ima 5,6 ili 15 sviceva/habova, jer su dovoljno pametni da znaju ka kom racunaru ili drugom svicu treba poslati paket. Hab je glup uredjaj ali je naravno jeftiniji.
Nonsens je da 10/100 hab u prisustvu samo jedne 10 Mbit kartice radi na svim portovima sa 10 Mbita.
U ovom slucaju preporucio bih ekonomski najisplatljiviju varijantu.

Nazad
Vrh Dno