Šta je novo?

Igraonica - saveti

dzidzan90

Poštovan
Učlanjen(a)
29.09.2014
Poena
51
E ovako, planiram da otvorim igraonicu u Sidu. Trenutno nema ni jedna vec 2 godine.Sid ima oko 15k stanovnika i mislim da bi dobro radila al hteo sam da pitam vas.
Uzeo bih 10 kompova (Računar Altos Geko, FM2/AMD Athlon II X4/4GB/500GB/R7 240/DVDRW) monitore 19". Lokal imam u centru grada, dve srenje skole su udaljene 100 metara od lokala.
Zanima me ako se neko razume oko licence za windows, tj da li mi je potrebna kao i original igrice.. Svi saveti mi dobro dodju.. Hvala unapred

Imao si temu na podforumu igre za konzole da si samo hteo da potrazis/pogledas... :/

meni ne trebaju igre za konzolu vec savet za igraonicu ako si dobro procitao naslov...

Da, ali to je ujedno tema i za igraonicu :D Imas tu dosta korisnog da procitas. :) Pogledaj obavezno! :)

razumem, trazio sam.. al nista nisam nasao. stavio sam ovde jer me zanima vase misljenje o ovoj ideji. ipak nisu male pare u pitanju da samo tako otvorim.

Ja ovde pricam kineski...otvaram PC a ne PS3 ili PS4 igraonicu. ae prvo dobro procitajte moj post pre nego sto odgovorite.... Mene zanima za WINDOWS licensu a ne da li mora original ps3 ili cipovan

Moras da imas kompletno legalan softver, znaci i Windows i igre i programi. Takodje, obrati paznju i na besplatan softver, vecina je besplatna samo za kucnu upotrebu. Tipa, Avast Free antivirus ne moze u firmu, mogu samo oni kojima u licenci pise da su besplatni i u poslovnom okruzenju (npr. Comodo antivirus).

Ja ovde pricam kineski...otvaram PC a ne PS3 ili PS4 igraonicu. ae prvo dobro procitajte moj post pre nego sto odgovorite.... Mene zanima za WINDOWS licensu a ne da li mora original ps3 ili cipovan

Ne pricas kineski, ali se tebi treba pricati na kineski. :p
Na isto ti se svodi, kod Pc igraonice moras imati za svaki komp sve legalno, racunari ne moraju biti novi i ne moras da imas racune za njih, ali od windowsa pa do svake igre moraju biti originali da dokazom kupovine.

U navedenoj temi sve pise, prednosti/mane pc-ja/konzola, cene legalnog softvera i cake.. Samo tebe mrzi da citas i napadas ovde ljude bezveze kao da ne znaju sta pricaju.

Nadam se da ti se isplati. Danas kad svi imaju net, kad su lanovi raritet, svi su se zbuksali u kuću i igraju.

Ulazis u usluznu delatnost koja je na aparatima za odrzavanje zadnjih par godina. Srecno !

Altos Geko bi već danas imao problema da potera većinu modernih igara na medium podešavanjima, da ne pričam kako je nikakva investicija za period od naredne dve godine. Ne može se otvarati igraonica sa entry-level konfiguracijama...

Ako gledaš isključivo Altosove gotove konfiguracije, onda ti je Altos Hawk neki minimum (FM2/Athlon X4 750K/8GB/1TB/R7 260X/DVD/)

Takođe je upitno koliko bi korisnici bilo zadovoljni "užitkom" igranja na 19" monitorima... Mislim da je danas 22" neki minimum.

Savet - Don't do it.

Zrenjanin, koji ima 80k+ stanovnika, je pozatvarao par dobro poznatih igraonica u poslednjih par godina. Nije da zelim da ti nabijam pesimizam u lice, ali mislim da ne bi trebao da se zaleces u tako nesto ako nemas da ponudis svojim korisnicima nesto sto ne mogu da imaju kod kuce. Drugar je otvorio ps3 igraonicu u vreme kada je bila relativno nova - lazy bag-ovi, projektor, hrpa igara - zatvorio posle 2-3 meseca, uopste nije mogao da pokrije ulozeno. A sa racunarima je jos veci problem, prvo to sto ti za igraonicu trebaju dobre masine koje ce duze vreme moci da teraju optimalno sve novije igre, pored originalnog softvera i igara, treba ti i dobra internet konekcija, ako planiras da je sprovedes na net i kvalitetna oprema za umrezavanje. A to ti je najmanji problem. Jer ako ciljas isplativost, to neces moci da pokrijes u brzom roku - ako si jeftin, imaces vise igraca, ali ne i zarade - skup - malo ko zeli da baci pare na nesto ako moze od kuce da radi na triput boljoj masini.

Pustite čoveka. Vidite da je prepametan za ovaj forum. Ne znam ni što je tražio savet. Da se iole potrudio da pročita gore pomenutu temu shvatio bi par stvari. Ovako mu ne bi pomoglo ni kineski da priča. Srećno sa PC igraonicom. Kad budeš prodavao računare javi se - daću ti dobru cenu za sve đuture.

Druze ja sam drzao pc igraonocu do skoro jedini u mom mestu i nije bas toliko bajno da sam imao dva radnika ni dinara nikada ne bi zaradio, a ovako dok sam radio , sam bio preumoran.. uglavnom licence i igrice treba da vidis sa nekim ko je drzao igraonicu.. bar za igrice, i nemoj slucajno kupovati igrice onako preko ovlascenih prodavaca imas ovih kojekakvih koji prodaju upolacene i slicno.. ja sam kupovao za neke bagatela novce, mada ja sam imao xp i igrice sam uglavnom na sitmu a vecina igrica koje se igraju su free...

Već sam jednom napisao u drugoj temni, otvoriti igraonicu a da budeš 100% legalan je ravno samoubustvu, praktično ne moguće, jer kao prvo to što si kupio igre na Steam-u, ne znači da iste možeš da koristiš u igraonici.
Inače, ako ti trebaju igre, pusti mi poruku, meni je ostalo 10 Steam i Origin naloga

Ma kod nas igraonica nikad nije mogla da bude 100% legal.

Prvo software. Ja imam legal WinXP - HE (sa fiksnim racunom) na svim racunarima. Odradio sam to 2007. godine kad je bila legalizacija i kad sam sa linuxa presao na Win. Pre toga sam zvao MS kancelariju da mi daju uputstva. E sad, od ostalih programa ne znam sta je vise legal a sta ne za igraonicu. Koristim Avast Free, Spybot, TC Commander free, WinAmp, GOM Player, Open Office i par slicnih. Svi su u globalu free ali ne znam da li i za komercijalnu upotrebu.

CS imam iz 2007. diskove (Anthology) ali koliko sam skontao to nije 100% legal. Na par Steam naloga koje sam preko tih diskova otvorio imam L4D2 i CS GO kupljene l preko Steam-a (kako to prolazi bez racuna ne znam). Ostale igre su free WoT, LoL, DotA2.

Za soni imam dosta originala za prikaz, ali najnovije igre imam preko sharinga sa PSN-a.

Suma sumarum, sve je to siva zona i sve zavisi od toga ko ti dodje u inspekciju. Ja recimo nemam problema, ali nikad ne znas ko moze da ti bane.

Mada, koliko smo pukli govori podatak da panduri/inspekcija vise ne diraju nikoga sem u slucaju ozbiljnih preksraja. Barem kod mene u kraju.

Inace, ja sa dva radnika (jedan prijavljen) i povremeno ja uletim (kad imaju slobodan dan, sub i ned prepodne) mogu da zaradim dve prosecne plate u Srbiji. Doduse, ja igraonicu imam od 2007. godine. Sve isplaceno davno davno. 14 kompa i 3 konzole. Sad treba da zamenim 4 najstarija kompa i ps3 sa ps4 ali to mi je ulaganje od 100-150k dinara (zavisno kako prodam stare).

Avast, Spybot i TC Commander ti nisu legalni, odnosno, mozes besplatno da ih koristis samo na kucnim racunarima, ne i na poslovnim. Ovi ostali programi koje si pomenuo (WinAmp, GOM Player i Open Office) su besplatni i za poslovno koriscenje. TC ti i nije nesto neophodan za igraonicu, a od antivirusa je besplatan za posao jedino Comodo (koliko mi je poznato), mozes da koristis i MCShield kao dodatak zastiti besplatno.

Mozes na netu za svaki program da vidis licencu na oficijalnoj stranici.

Poslednja izmena:
A da li uopšte ti navedeni programi mogu da se kupe kod nas. Konkretno spybot (ili ako imate alternativu kažite).

Mogu da se kupe preko interneta, mada mislim da ti nije neophodno. Trebalo bi da ti je dovoljno samo Comodo + MCShield. Comodo je na nivou ostalih besplatnih resenja, cak i obuhvatniji malo od Avast-a Free. MCShield je odlicna stvarcica za prenosne uredjaje (flash, kartice, telefoni, digitalci), cisti sve sto se prikaci na komp, samo tad i skenira, jako koristan program iz domace radinosti. Ne verujem da pustas musterije da rade bas svasta na kompovima, tu se igra, eventualno nesto sitno interneta. Ako bas posumnjas na zarazu ili naletis na malo specificniji malware problem, mozes da skines Malwarebytes kao free trial i obrises ga posle ciscenja. I onako ti nije neophodna takva konstanta zastita. Za TC Commander ne znam, mada ne vidim sta ce ti.

Moj savet je da gledas da uzmes bar Win original, ovo ostalo je sve u domenu "moze da bude i ne mora da znaci". Vecina igara koja se danas igra u igraoni je ili F2P ili sami korisnici placaju svoj nalog. Ove programe sto su gore nabrajali, opste ti ne trebaju, antivirus-netreba, openoffice-ne treba, winamp - wtf (on je i propao zbog youtuba)...
10 racunara su premalo za ozbiljnu zaradu.
Gotove konfiguracije bi takodje trebao da izbegavas a narocito Altos. Tebi trebaju mashine koje ce raditi godinama a ne djubre napunjeno repariranim hard diskovima, plocama i grafikama.
To sto danas svako ima kuci komp i net ne znaci da neces imati posao. Oni koji idu ili su isli u igraonu znaju da se tamo ide iz drugih razloga.
Ova konf sto si naveo je sasvim ok, samo izbaci dvd rw i to preusmeri na grafiku. 22" monitori pod obavezno. Na periferiji nemoj da stedis jer tu vazi pravilo "nisam dovoljno bogat da kupujem jeftino".
Neko je vec napisao, ako hoces da budes gazda i da drugi rade za tebe onda zaboravi, jedino ako ti radis bar jednu smenu mozes nesto i da zaradis.

Poslednja izmena:
Ako vec hoces da otvaras igraonicu, bolje uzmi PS3,PS4 mada i to je investicija u fulu... al bolje nego PC. Da si se setio da otvoris pre jedno 10 godina to bi bilo ok, al danas ti je to cist promasaj. Prvo sto ti trebaju jaki kompovi, Tipa neki osmojezgrani cpu, minimum 8 giga rama, neka osrednja graficka, veiliki hardovi jer danas igre zauzimaju po 40 giga... Monitori minimum 22 incha... Moj savet ti je da ne otvaras, bolje ulozi pare u nesto drugo :)

Poslednja izmena:
Koje se to igre igraju u igraonici da mu treba minimum 8GB rama. Ako je to minimum koliko je optimalno 16GB?

A za svaki slucaj, da se obezbedi. Evo ti npr. Call of Duty Ghost, i sad Advanced Warfare... Sve novije igre ce zahtevati sve vise rama. PA Shadow Of Mordor, pa novi Far Cry... da ti ne nabrajam.

To se igra u igraonici? Ako puca na takav tip igraonice onda mu treba 20 000 eura za 20 kompova.

previse je to cimanja da bi se pokusavalo, ako vec imas infrastrukturu (znaci lokaciju tj. lokal, par ps3 konzola, duplo vise dualshockova nego konzola, igre na share-u, legalan windows, 10 racunara slicnih specifikacija koji ti sede kuci i skupljaju prasinu a ne prodaju ti se), onda mozda, ali i tad da se zapitas, vecina klinaca dodju samo league of legends i pes na sony-u da odigraju, ponekad nba2k14, eventualno CS:GO i tu se loguju sa svojim nalozima, igraonice u provinciji 50din/h zaradjuju od PC-a, mislim da je PS3 100din/h, ali realno gledano i kada ti dodju 10 klinaca za 3h, to je 1500din, ne cini se kao losa investicija, ali dok ti platis internet (koji mora da bude sigurno 20/1 najmanje), struju, monitore koji nisu nimalo jeftini, periferije (slusalice, tastature, miseve, sve mora da bude isto na svakom komp-u, jer se u suprotnom deca zale pa se biju oko kompa koji ima X7 XXX podlogu i neku *******u logitech tastaturu).

suicidalno je ako ces da odes u prodavnicu i kazes 10 slusalica, 10 tastatura, 10 altos hawk racunara, 10 miseva i 10 istih monitora a da ne ides preko nekog fazona, ili ako nemas drugara kome verujes i ko ce da radi.

podatak da su jos pre 6-7 godina a verovatno i vise igraonice morale da prezivljavaju rezanjem PC/PS2 igara po narudzbi pokazuje koliko je to sve puklo ustvari, a to su igraonice koje nikada nisu imale ni originalan softver ni originalne igre (osim za PS3 u ono vreme kada je samo tako i moglo, fazon motorstorm onaj i predzadnji PES su samo imali za igranje), nije ih dirala inspekcija i OPET su propali jer jednostavno svako moze kuci da replicira isto to sto bi dobio u igraonici, a oseca se kao kod svoje kuce, jer, jeste kuci.

tl;dr

apsolutno se ne isplati NIKAKO osim ako, kao sto sam rekao, nemas kuci 10 novcijatih monitora, racunara, sa kojima ne znas sta da radis ili imas neki nacin da ih nabavis po smesno jeftinoj ceni, a i tada se ne isplati jer zavisis od dece koja mahom kuci igraju sve to sto mogu i u igraonici, jedino u igraonicu ulaze kada beze sa nekog casa ili iz nekog razloga njih 10 hoce da igra league of legends zajedno u igraonici, a tad uvek moras da imas 10 mesta slobodnih, inace niko nece da udje ako ima 8/9 mesta i ne mogu svi da igraju, znaci minimum 12-13 mesta za racunare moras da imas.

sto je stvarno steta, jer sam siguran da svako malo stariji se seca kako je bilo super igrati se sa ortacima u igraonicama pocetkom milenijuma, kad su PS2 konzole u nemackoj/svajcarskoj kostale po 500-600dm, a kod nas PS1 i dalje bio misaona imenica za vecinu da poseduju kod kuce, o racunaru i da ne govorim.

Treba mu 60 hiljada za konfiguraciju plus monitor, odprilike. Zamisli dodje ti neki klinac i oce da igra GTA 5 na 4 giga rama i dual core-u, ti mu pustis ono slajd show, pa sto secka, sto koci sto ovo ono... Zato kazem da covek ne otvara, jer se to u danasnje vreme ne isplati. Jeste to lepo da otvoris, dodju ortaci pa se malo zezate, al da se zarade neke pare, tesko. OSim ako nije neka sredina gde nikad nisu videli komp i gde reetko ko ima internet

Po igraonicama se igra CS, Dota, LoL, WoT, fudbal/kosarka, menadzer po nekad. Ici ce se na internet, znaci Fcb, YT, sitne igre, neko ce uvek u cosku upaliti neki xxx sajt (A/V zastita je obavezna). Sve ostalo je zanemarljivo, GTA5 i slicne igre igraju kuci, u igraonici se igraju gotovo samo mrezne igre. Nisu potrebni neki mnogo jaki racunari.

Nazad
Vrh Dno