Šta je novo?

Igraonica - saveti

Programi koji su nabrojani stoje još od otvaranja igraonice, sad kad bolje razmislim lete svi. Umesto WinAmpa sad svi pustaju NRadio Box ili nadju neku radio stanicu u browseru ili puste youtube. Total Commander meni služi nekad, a mogu i bez njega. Videću samo za AV.

Evo ti igre po popularnosti kod mene u igraonici. Prvo PC.
1/2/3 WoT/LoL/Minecraft - 70%, mrtva trka, prve dve su free a treća se plaća
4 WoW - 10% plaća se, mada imaj dva tri originala čisto da se kaže da imaš original, jer ko god je ima mora da plaća mesečnu preplatu
5 DotA 2 - free steam - 5%
6 Left 4 Dead 2 - steam (gađaj neku steam akciju, ja uzeo free) - 5%
7 CS 1.6 / CS Go - 5%
8 Ostalo - 5%

Sony PS3
1 - PES 50%
2 - NBA 2K - 20%
3 - MK 20%
4 - GTA V - 5%
5 - Ostalo - 5%%

XB360
1 - NBA 2K - 40%
2 - PES - 20%
3 - MK - 15%
4 - Naruto/DBall i sl. - 15%
5 - GTA V - 5%
6 - Ostalo - 5%

Znači za PC ti sem Windowsa od originala treba samo par steam igara (CS, CS GO, L4D2) bez kojih možeš i da startuješ pa kad se potrefi akcija pazariš ih. Isto i za Origin (BF4 recimo) samo na akciji ili free. Minecraft jedino košta. I dve kopije recimo WoW-a.

XB zaboravite, novi je prso, dovoljna je samo PS4. Tu samo PES (eventualno FIFA), NBA i Mortal Kombat.

Poslednja izmena:
Купи рулет стави га ту па зарађуј... (нажалост)

A za svaki slucaj, da se obezbedi. Evo ti npr. Call of Duty Ghost, i sad Advanced Warfare... Sve novije igre ce zahtevati sve vise rama. PA Shadow Of Mordor, pa novi Far Cry... da ti ne nabrajam.

Vidi se da nisi skoro bio u igraoni.
To sto ti pricas se igra kod kuce, to ti u igraoni niko nece igrati.
U igraoni se igra LOL, CS, DOTA i DOTA2 i tu i tamo WOT i WOW. Za ovo ti ne treba nista od toga sto si napisao.

Ps3 i Ps4 u kompletu sa TV uredjajima (min 42") i foteljama neces nikad isplatiti.
Racunaj da ukoliko ti je oprema isplatljiva u roku od godinu dana onda je ok, ukoliko nije onda si u problemu.

AV treba da se ima prevashodno zbog interneta, a ako pustas da kace USB flash treba i MCShield, inace, stavis ga samo na server. Open Office ili Libre Office (bolje radi) opet samo na serveru ako ti zatreba da otkucas nesto.

Stavis deepfreze i resis svaki problem, milion puta bolja varijanta od bilo kog AV jer kao sto znate za ljudsku glupocu ne postoji AV. Jedino je problem sto s'vremena na vreme moras da ga skines da bi updateovao igre.
PS je dobar samo da ti vrti ljude u lokalu, nista se ne zaradjuje. Da bi isplatio sony sa pratecom opremom on treba da radi u proseku 2.5 sati svaki dan da bi bio na nuli posle godinu dana.

Stavis deepfreze i resis svaki problem, milion puta bolja varijanta od bilo kog AV jer kao sto znate za ljudsku glupocu ne postoji AV. Jedino je problem sto s'vremena na vreme moras da ga skines da bi updateovao igre.
PS je dobar samo da ti vrti ljude u lokalu, nista se ne zaradjuje. Da bi isplatio sony sa pratecom opremom on treba da radi u proseku 2.5 sati svaki dan da bi bio na nuli posle godinu dana.

Problem je što se one najpopularnije igre updejtuju gotovo na dnevnom nivou (pogotovo igre kao što su dota, lol, mmo-ovi), tako da df nije najbolje rešenje.

DF definitivno ne jer svakog dana ima update neke igre. Ako danas nema LoL, ima WoT update, ako ne on onda WoW itd.

Office ima na svakom racunaru je jer povremeno dođe neko da odradi nesto za posao ili sl. Ipak smo turističko mesto.

Svi računari kod mene mogu da se koriste kao kod kuće. Uz odobrenje može i da se instalira nešto, fleške se koriste slobodno jer neko skine muziku sa YT i sl. Jedina zabrana je vezana za torrente (dozvolio bih i to da znaju da ih koriste kako treba, odnosno da ograniče download). Filmovi mogu slobodno da se gledaju on-line.

Cena korišćenja mi je vrlo niska i iznosi 1 din 1 minut, odnosno 120 din za 3 sata (2 plaća, treći gratis) i tako dalje. 180 din 5 sati, 240 7 sati... Prošle godine kada sam bio na ivici zatvaranja rekoh ajd da probam da oborim cene odnosno, da uvedem gratis sate. Kontao sam da mi gro mušterija ne prelazi dnevno igranje od sat-dva te da neću mnogo da izgubim. I to je bio najbolji potez. Jer cena od 120 din za tri sata nije ništa, potroši se više para na razne gluposti. Pošto to nije neka suma novca, klinci (a i odrasli) su počeli da dolaze u igraonicu da igraju neke igre zajedno. 3 sata je najčešća uplata (popodne, pre podne retko ko ima vremena od školaraca za to). Tipa, pre su kući igrali CS ili LoL, sad dođu u igraonicu kako bi sedeli jedni pored drugih. Bukvalno sam preporodio igraonicu tim potezom. Plus, dođe neko naveče u igraonicu, provede celo veče u njoj za 240 din. a u gradu bi tu kintu spisko na piće-dva, a max bi se zadržao dva sata u nekom kafiću. Tako da dosta ljudi u mom mestu izabere za vecernji izlazak kod mene a ne u grad. Provedu se bolje nego u nekom kafiću. Tako preko radnih dana, dok vikendom navece dolaze mladji jer nisu za grad a ovo im roditelji ipak dozvole. Plus, roditelji su počeli bukvalno da teraju klince da dolaze kod mene u igraonicu jer je većina što visi kući po kompovima totalno asocijlana. Ovako se barem na neki način druže. Počev od mog klinca koji kući ima ekstra komp, ekstra tablet i XB360 i koji ne bi izašao iz kuće. Ovako mora svaki dan u igraonicu na sat dva:)

Konzole su pak više za starije, pogotov naveče, kad se skupljaju društva. Recimo gledaju ligu šampiona kod mene (da obavezno tv u igraonicu) i pikaju PES.

Igraonica je u globalu radila super od 2007. do 2011. kad je krenuo nagli pad. Kriza u zemlji. Sve manje ljudi u mom kraju - sa belim Šengenom je gro ljudi otišao preko (možda čak četvrtina stanovništva, jer smo poznat kraj po gastabajterima).

Inače, ja sam imam 14 kompova i tri konzole (takvo stanje je od 2009. kada sam proširio igraonicu). Prve mašine su mi bile AMD Sempron 3200, 1GB, NV 6200 integruša i 80GB hard. Sada, sem zadnja 4 kompa (dobijena po proširenju) nemam ni jedan isti. Kako je šta riknjavalo tako sam menjao ili budžio. Danas imam, u globalu X2, 3GB, grafe 6670 i jače. Te mašine mogu i danas većinu igara da izguraju na medium podešavanjima. I ***, sve sam sam radio. Nisam plaćao nikome održavanje.

Pošto već dugo ima igraonicu nije mi do toga da je zatvorim, pogotovo sad kad radi kako treba. Imam malo da uložim oko PS4 i par novih račuanara.

Da krećem od nule razmislio bih, ali *** - čovek radi ono što želi. Da ja nisam 2007. godine otvorio igraonicu žalio bih verovatno celog života. Otvorio sam je par godina posle globalnog kraha igraonici u zemlji, sa uvođenjem brzog neta po kućama, kada su svi izgledi bili protiv toga. Doduše, jedino je finansijska situacija u zemlji bila znatno bolja (prosek plate 450 eu, 82 euro).

Treba samo odmeriti šta i kako. Moraju s epikirati škole i da mesto bude prometno (kod mene, osnovna i srednja škola, pored glavne autobuske stanice). I obavezno kombinovana igraonica, barem 8 pc i dve konzole. TV ne treba 42, dovoljni su 32 (ja imam tri). Monitori 22". Ni manji ni veći (imam dve 24 koje ljudi izbegavaju). Icena srazmerno ekonomskoj snazi mesta, ali nikako preterivati. Mora da bude dovoljno niska da neko odluči da provede u igraonici vreme a ne kod kuće. A većina ljudi dolazi u društvu.

Poslednja izmena:
Jer cena od 120 din za tri sata nije ništa, potroši se više para na razne gluposti. Pošto to nije neka suma novca, klinci (a i odrasli) su počeli da dolaze u igraonicu da igraju neke igre zajedno. 3 sata je najčešća uplata (popodne, pre podne retko ko ima vremena od školaraca za to). Tipa, pre su kući igrali CS ili LoL, sad dođu u igraonicu kako bi sedeli jedni pored drugih. Bukvalno sam preporodio igraonicu tim potezom. Plus, dođe neko naveče u igraonicu, provede celo veče u njoj za 240 din. a u gradu bi tu kintu spisko na piće-dva, a max bi se zadržao dva sata u nekom kafiću. Tako da dosta ljudi u mom mestu izabere za vecernji izlazak kod mene a ne u grad. Provedu se bolje nego u nekom kafiću. Tako preko radnih dana, dok vikendom navece dolaze mladji jer nisu za grad a ovo im roditelji ipak dozvole. Plus, roditelji su počeli bukvalno da teraju klince da dolaze kod mene u igraonicu jer je većina što visi kući po kompovima totalno asocijlana. Ovako se barem na neki način druže.
Potpisujem u potpunosti.
Mislim da je to stvarno najbolje nesto za decu, a siguran sam da i roditelji sto vise gledaju u kakvom okruzenju im deca rastu bi radije uplatili detetu 4-5h u igraonici gde ce da bleji sa drugarima iz skole, da se zabavi, vidi te drugare van skole, bude u bezbednom okruzenju, i igraju igre onako kako stvarno treba da se igraju. uvek mi je licno bilo lepse da igram sa ortakom uzivo, na 2 dzoja (posto vecina nema kod svoje kuce 2 kompa, a laptopovi jos u ono vreme nisu bili nesto sto se tice igranja), nego sad on kod kuce, ja kod kuce, al kao na skajpu smo zezanje. ima to i svoje prednosti, ali mislim da i klinci danas shvataju koliko je lepse kada njih 10 igraju ligz 5v5, jedni sa jedne strane drugi sa druge, cesto kad se vracam sa posla vidim hordu dece kako se dogovaraju ko ce u koji tim, pa da bude balance, da nema stack-a, pa ko ce supporta, ko ce mid, i mnogo vise entuzijazma imaju kada idu svi zajedno na jednom mestu, nego kad je svako kod kuce, vidi se da su srecni sto provode vreme zajedno van skole a da ne idu da locu pivo ispred prodavnice.
Cene su drasticno pale svemu, zbog male kupovne moci, na zalost je moguce da se opije neko na zurkama za po 200-250din u provinciji bez problema, zavisi od okolnosti, na rodjendanima, itd.

Takodje mislim da je ovo sa igraonicama odlicna investicija za roditelje, konzola kosta 150-160e polovna, plejka 3 SLIM 320gb, a da li ce se dete igrati na toj konzoli vise od 450h ukupno koliko izadje cena te konzole samo ako se igra u igraonici, plus treba TV, plus treba dzojstik drugi da se kupi, plus trebaju igre da se kupe, plus trosi struju, plus moze da se pokvari, plus ovo plus ono, igraonice su pun pogodak (ako gledamo 120din = 3 sata), i ne znam zasto bi neko bio protiv njih. Ja znam da moj PS3 nisam koristio vise od nekih 250-300h plafon za zadnje 3 godine koliko sam ga imao, a igram igre koje su RPGovi mahom koje su 25-30h po komadu dugacke, ali to recimo vec nisu igre za igraonicu koje bi obicno igrala deca, mada ne bi me cudilo da neko igra i Skyrim fore radi u igraonici solo kada vec memorijske kartice nisu problem jer se sve cuva na disku :D
Plus cinjenica da je uvek lepse zajedno, i podstice decu da se druze van skole na mestima gde imaju zajednicke interese, ako nista drugo udisu svez vazduh dok idu do igraonice i nazad, umesto da bleje kuci ceo dan i igraju neku igru i deru se u mikrofon.

Ovo ne znaci da otvaranje igraonice nije suicidalno sa finansijske strane, ali ako nekome je bas stalo da se oproba, onda je najvaznije da sve stavi na papir, i da iskreno vidi da li ce mu se to isplatiti (super je stvar drzati igraonu, ali ne ako ce se ista ugasiti posle 6 meseci), najvaznije je da sve ima isplanirano, marketinski plan, cenovnik, do detalja, ako treba neka sprovodi i ankete medju decom, najvaznije je da li ce imati stalne musterije u svako doba dana, mozda uvodjenje happy-hour sistema od 08-12h nije losa ideja, 30din sat, ako vec zna da niko u to vreme nece da dolazi zbog skole, ili planirani popusti na 10 igraca za LoL/CSGO/Dota ekipe, uvek se moze lako privuci musterija, narocito kada su u pitanju deca i to kada njih ne kosta previse, svako moze da kupi kiflu umesto pljeskavice i da posle ide 2h u igraonicu ako se organizuje, samo je pitanje da li je lokacija dobra, i da li potencijalne musterije znaju da uopste postojite i kakve su vam ponude, a to se brzo siri.

I ovo sto kaze blue na kraju isto, cena srazmerno ekonomskoj snazi mesta, ali i lokaciji, znaju deca da dodju i ako je negde na spratu, i zabijeno bogu iza nogu, samo ako imaju zelju da dodju.

A da, i sto se tice PCeva, najvaznije je da sve bude isto, svi racunari isti, svi monitori isti, svi misevi, podloge, tastature, slusalice, sve isto, ako bar nisu isti po specifikacijama racunari, neka bar spolja izgledaju ko da jesu, jer samo fali da jedan od njih 10 sto dolazi da igra LoL posle skole kaze "aaaaa laga mi ovo vnogo aaa necu bre vise nikad ovde" i bum 4v5 ih ima, i nece niko da igra jer je nekome slabiji komp bio, mis bio drugaciji, na tastaturi ne radi ovo, keybindove neko namestio pre njega, i ode potencijalnih 10 musterija.

A da, i sto se tice PCeva, najvaznije je da sve bude isto, svi racunari isti, svi monitori isti, svi misevi, podloge, tastature, slusalice, sve isto, ako bar nisu isti po specifikacijama racunari, neka bar spolja izgledaju ko da jesu, jer samo fali da jedan od njih 10 sto dolazi da igra LoL posle skole kaze "aaaaa laga mi ovo vnogo aaa necu bre vise nikad ovde" i bum 4v5 ih ima, i nece niko da igra jer je nekome slabiji komp bio, mis bio drugaciji, na tastaturi ne radi ovo, keybindove neko namestio pre njega, i ode potencijalnih 10 musterija.

Tih klinaca sto *****ju kako im laguje, los im mis, tastatura, vreme, horoskop itd. to ces uvek da imas. To su ti klinci koji ne znaju da igraju pa im sve ostalo smeta.
Ja sam odavno prestao da se cimam oko toga.
Ne zbog njih vec zbog sebe gledam da mi igraona uvek bude u top stanju, nema ruznije stvari nego kad 2 kompa ne rade, na 3 pokidane slusalice, na 5 mis zeza itd.

Kod mene je to nemoguća misija. Miševi, tastature, sluške... Plus, svi kompovi surazličiti. Nigde iste ploče, procesora, grafike. Zajedničko im je samo 3GB memorije zbog WinXP ograničenja. Ali u principu, svi rade slično. Pošto nemam više konkurenciju nemaju gde da odu a oni koji se žale dobiju zauške:)

Tih klinaca sto *****ju kako im laguje, los im mis, tastatura, vreme, horoskop itd. to ces uvek da imas. To su ti klinci koji ne znaju da igraju pa im sve ostalo smeta.
Ja sam odavno prestao da se cimam oko toga.
Ne zbog njih vec zbog sebe gledam da mi igraona uvek bude u top stanju, nema ruznije stvari nego kad 2 kompa ne rade, na 3 pokidane slusalice, na 5 mis zeza itd.

Pa to, ali treba da se gleda da nemaju povoda da se pozale, ako je sve identicno tj isto od opreme i racunara, glupi su oni da otvore dxdiag, moze unutra da bude sta god od komponenti, samo da je spolja isti racunar kao i svi drugi.
Lako ce se "pobuna" ugusiti medj' decom, kad pocnu da naranjuju ovog sto se zali ako je sve stvarno isto i radi, ali glupo je kad propadne game od 5v5 koji moze 2-3h da traje, samo zato sto jedan nasao da se pravi pametan, bolje spreciti nego leciti. Pricam iz iskustva :D

@blue
Sta da ti kazem, ti imas 3x vise posla nego ja oko odrzavanja. Predji na Win7.
To sto nemas konkurencije uopste nije dobra stvar, ja sam najbolje radio kad je bilo najvise igraona u gradu.
Prvo sto se ti ulenjis pa popustis na standardu a drugo, jos vaznije, izgubi se madju klincima ceo taj hype oko igraona pa jednostavno prestanu da dolaze.

@dzidan90
Posao sa igraonom je ozbiljna stvar iako tako ne deluje, naravno ako hoces ozbiljno da to radis.
Prica oko igraona je daleko od toga da je mrtva ali je imala i bolje dane.
Da se obogatis neces al ces lakse da se prikrpis od prvog do prvog.
Nemoj da stavljas visak stolice ili stolove jer ce krenuti da ti se okupljaju klosari. Klosari <= likovi koji nemaju kintu da se igraju a imaju visak vremena, jos veci problem je sto kinje klince koji imaju kintu da se igraju.

Ti klosari mogu i da odstoje koju rundu, nije im problem. :D

DF definitivno ne jer svakog dana ima update neke igre. Ako danas nema LoL, ima WoT update, ako ne on onda WoW itd.

Dve particije, win na prvu, sve ostalo na drugu i DeepFreez gazi samo Win particiju, igre će da rade update ne zavisno što DF radi svoj posao

Jedna veoma bitna stvar kod igranice je lokalni mentalitet, koliko kog to zvučalo glupo, nije, jer ako su ljudi konzervativni onda od igraonice nema ništa,
jer ako se na tom lokalnom nivou igra samo CS 1.6, onda nema ništa od igraonice.
Jer da bi sve to imalo smila, ekipa koja dolazi u igraonicu treba da koristi većinu stvari koju igraonica nudi, a to nije samo CS 1.6, jer onda žabe besne mašine i original igre,
ako oni igraju "Kanter" od pre 15 godina, plsu brzo dođe do zasićenja, i gubitka interesovanja za igraonicom, jer "sve to već imaju kod kuće" (što apolutno nije tačno)

Poslednja izmena:
Kako bih mogao mašine da prebacim sa WinXP na Win7 što jeftinije. Postoji li neka opcija da kupim upgrade? Ili na Win 8.1 - čuo sam da ima neki besplatan upgrade na Win 8.1

Poslednja izmena:
Najjeftinije da kupiš Windows 7 Pro koji dobijaju studenti, po oglasima se vrti cena od 1500-2500 din, ali opet dolazimo do pitanja legalnosti istog, jer ja mislim da to takodje ne može da se koristi, tj iako je original kao da i nije, stoga najjeftinije i najbrže rešenje je da se skine pirat(opet preporučujem Win 7 Pro)

Ma jok, zvaću kancelariju Microsofta. Ako je prelazak na Win 8.1 (ako imaš original XP) free, odradiću to. Mada bih radije video Win 7 u igraonici.

Besplatno nije sigurno, jedino da dobijes neki popust.

Pa ne zovu se za dzabe M$ pa ne dele nove win-ove tako besplatno. Jedino neki sitan popust ali tesko.

Da kupis Win preko oglasa zaboravi, bez racuna ti ne vredi nista.
Ako oces original onda nemas jeftino resenje, ima ustvari ali mislim da ti nisi u mogucnosti da odradis tu shemu.
Instaliras lepo pirata i vozis, onaj sto dodje da te kontrolise uvek moze da te kazni samo ako hoce da te dribla.

Pa ne zovu se za dzabe M$ pa ne dele nove win-ove tako besplatno. Jedino neki sitan popust ali tesko.
Ma kaki.. to je bila ona prica prvih mesec dva kao microsoft je bio uplasen da ce win7 opet da uradi sto xp odnosno da je posle 5godina i dalje bilo vise korianika na xp nego drugom sistemu jer su sve izmenjali a narod ne voli velike promene.. i sad u fazonu kao ko je kupovao win7 dace mu 8cu za dzabe ali to ih je kratko drzalo.. za igraonicu najjeftinije trwnutno oko 440e 10licenci za win7 ako se dobro secam, ja sa 14 kompova sam imao da platim oko 600e , ali ladnjaka i dan danas prolaze cedulje i pakovanja od xp.. 7ca odavno stoji pirat naravno i niko to ni negleda.. od igara sve sto se igra je free, sve ostalo sto nije preko stima se moze kupiti jako jeftino.. plus pratim neke sajtove koji daju giveaway i tako, sto se tice igrica takodje te niko nece pitati za svaku igru.. od 80igrica mozda 10je placeno i legalno i to samo ove najigranije wow cod bf.

Ne znam koliko je pametno da se preporucuje piratski softver za bilo koji biznis. Znam par slucaja gde su placene velike kazne za piratski softver, pre svega Win i Office.

Windows obavezno legalan, sve ostalo i ne mora posto postoje free alternative. Dok sam radio u igraonici kod nas je svaki racunar imao licenciran windows a bilo ih je preko 150.

Filmovi mogu slobodno da se gledaju on-line.

Ako broj ljudi koji kod tebe gleda filmove nije zanemarljiv, razmisli o tome da im ponudis mogucnost streaminga preko Netflixa. Kostalo bi te jako malo (~$12 mesecno za 4 istovremene konekcije, i potrebno je oko 4 mbit/s za 1080p streaming po jednom streamu) a mozda bude dobro sa marketinske strane, da mozes da kazes da nudis fancy streaming servis iz USA :). Jedino sto ne bi imao domace titlove, vec samo engleske.

Poslednja izmena:
A sta si odlucio za konfiguracije? Koliki ti je budzet po kompjuteru? Ako hoces gotove uzimaj kod BCGr**p oni daju garanciju 5 godina na gotove racunare. Ako ces sklapati u e**i-ju obavezno ubedljivo su najjeftiniji u Srbiji. Daj kazi da ti damo predloge i za to. Grafa min. R7 250 ili R7 260, rama stavi 4Gb pa kasnije dokupljuj jos, procesor neki Athlon 750k ili u nekom tom rangu, kao sto je neko napisao bitno je da kucista budu sva ista. To su ti otprilike smernice za kompjutere.

Ma Windows mora original. Sve ostalo nije toliko bitno. Samo MS ima legalnog predtsavnika u zemlji - znači pravnog zastupnika i sl. Ostali imaju samo distruibutere, dilere, ovlašćene prodavce i sl. Od svih možeš da se izvučeš sem od MS-a. Tako da ću najverovatnije pazariti 4 kompa u BCG, sa Windows 8.1 Bing (G1820,4GB,500GB,licenca - 23500 din). Dodaću samo grafe iz postojećih mašina (ATI 6770). Doduše ne znam da li ću išta dobiti zamenom X2-5000/3GB sa G1820/4GB, osim novijeg sistema i manje potrošnje?

Nije tačno da samo Ms ima kontrolu.
Ta mašina koju su naveo je bolja od tvoje postojeće, ali tim grafikama je stigao kraj, 6850 je daleko bolji izbor za oko 50€ na oglasima ili 7850 za oko 80€

Poslednja izmena:
Nije bas ta tema, ali bi zamolio za pomoc, da li znate mozda neko resenje za update igrica? Preko servera, putem lan-a ili nesto slicno, ubih se svaki dan update na 20 kompjutera. Bilo koje resenje gde ne moram posebno svaki da updatujem. Hvala!

Vrh Dno