Šta je novo?

Igranje u nižim rezolucijama na TFT monitorima

Direwolf

Slavan
Učlanjen(a)
12.08.2007
Poena
301
Čitao sam u jednoj temi na ovom forumu da je slika na TFT monitorima sa odnosom strana 5:4 (a to su svi monitori kojima je native rezolucija 1280x1024) u rezolucijama 1024x768 i 800x600 razvučena. Da li je na TFT monitorima moguće širiti i skupljati sliku posebno po horizontali i vertikali, da bi se korigovala ta razvučenost slike? Ako nije, da li postoji neka niža 5:4 rezolucija, kao npr. 960x768 (čak i da postoji verovatno nije podržana u većini igara).

Takođe sam video u nekim temama da je slika u nižim rezolucijama mutna. Koliko je to primetno – da li je to vidljivo tek kada se dobro zagledaš, ili su npr. jedva čitljiva sitna slova u strategijama i RPG-ovima ? Ovo mi je bitno pošto više volim da igram na maksimumu detalja na nižoj rezoluciji nego na minimumu u maksimalnoj rezoluciji, a i zato što ne upgrade-ujem računar redovno.

Kakva je slika u starim RPG-ovima i avanturama kojima je rezolucija zaključana na 800x600 ili 640x480 ?

Mutna je primetno u 1024x768 posle duzeg igranja bole oci. Nize rezolucije zaboravi.

Ako monitor ima DVI izabereš u driverima fixed aspect ratio scaling (nVidia, ATi ima nešto tako slično sigurno) i slika neće biti razvučena, a ako se baš plašiš zamućenja izabereš centered output pa će slika biti prikazivana na broju piksela koji je isti kao rezolucija koju si izabrao samo što ćeš onda imati gadan tj. velik crni okvir oko slike.

Što se mene tiče 1152x864 (4:3) koja je podržana u mnogim igrama daje veoma mala zamućenja, 1024x768 ima dosta primetnija zamućenja, al' daleko od toga da se ne može igrati pogotovo ako je uključen AA2x. Sve niže od toga tj. već 800x600 daje dosta veća zamnućenja tako da to ne bi' nikako preporučio o 640x480 i da ne govorim. Naravno zavisi i od igre, negde je više,a negde manje primetno zamućenje. Samo jedna napomena jeste da se čovek navikne na nižu rezoluciju, al' kad se posle makar probe radi vrati na native rezolucije vidi se da je ona mnooogo oštrija pa valjda i lepša.

uh, nije to toliko strashno...ili nije strashno na mom monitoru? :) Enivej, ja na 22`wide (1680x1050) pikam cs u 640x480 razvucheno i skroz mi do jaja :D iznenadio sam se koliko je oshtra slika...

Za centered output je isto neophodan DVI ?

Za centered output je isto neophodan DVI ?
Nažalost da, kad sam nakačio svoj monitor na VGA probe radi jedina dobra stvar od opcija za skaliranje mi je bila ''auto adjustment'' al' onda mi je npr. kad postavim u igri 4:3 rezoluciju rastezao istu na 5:4, ako wide monitori bez DVI ovako rastežu sliku u non wide rezolucijama onda je to po meni kastastrofa.

Čitao sam u jednoj temi na ovom forumu da je slika na TFT monitorima sa odnosom strana 5:4 (a to su svi monitori kojima je native rezolucija 1280x1024) u rezolucijama 1024x768 i 800x600 razvučena. Da li je na TFT monitorima moguće širiti i skupljati sliku posebno po horizontali i vertikali, da bi se korigovala ta razvučenost slike? Ako nije, da li postoji neka niža 5:4 rezolucija, kao npr. 960x768 (čak i da postoji verovatno nije podržana u većini igara).

Takođe sam video u nekim temama da je slika u nižim rezolucijama mutna. Koliko je to primetno – da li je to vidljivo tek kada se dobro zagledaš, ili su npr. jedva čitljiva sitna slova u strategijama i RPG-ovima ? Ovo mi je bitno pošto više volim da igram na maksimumu detalja na nižoj rezoluciji nego na minimumu u maksimalnoj rezoluciji, a i zato što ne upgrade-ujem računar redovno.

Kakva je slika u starim RPG-ovima i avanturama kojima je rezolucija zaključana na 800x600 ili 640x480 ?

To je sve tachno.
LCD monitori daju najbolju sliku samo u svojim prirodnim rezolucijama.
Npr. prosechna 17" ima 1024x768, 19" obichno 1280x1024, 19" wide neshto vishe 1440x1024, 22" wide oko 16xx x 12xx itd.
Samo u tim rezolucijama geometrija je dobra. Igre, programe, shta-god treba pokretati u tim rezolucijama.

Razlika izmedju CRT-a i LCD-a lezi u tipu tehnologije, CRT moze da trpi menjanje rezolucije ( do odredjene granice ) zato shto nema piksele fiksirane striktno kao shto je to sluchaj kod LCD-a ( fiksirani su i kod CRT-a ali je sasvim drugachiji sistem, postoje polja za piksele, oni isto obichno imaju rezoluciju koja im je prirodna, odnosno daje najbolju sliku ).

LCD grubo konvertuje/razvlachi rezoluciju i rasporedjuje je na svojih 1280x1024 ( za 19" ).
Znachi ti na LCD uvek, shta god da promenio, gledash u njegovoj prirodnoj rezoluciji samo shto je slika razvuchena ( naravno gubish mnogo na geometriji, pa je zato slika ruzna i disproporcionalna ). Kod CRT-a je promena rezolucije realna.

***, to je koliko znam, mozda neko drugi moze bolje da objasni..
( voleo bih i ja da znam kako to ide kod CRT-a tachno, mada mi je jasno iz chega razlika moze da bude )

Poslednja izmena:
To je sve tachno.
LCD monitori daju najbolju sliku samo u svojim prirodnim rezolucijama.
Npr. prosechna 17" ima 1024x768, 19" obichno 1280x1024, 19" wide neshto vishe 1440x1024, 22" wide oko 16xx x 12xx itd.
Samo u tim rezolucijama geometrija je dobra. Igre, programe, shta-god treba pokretati u tim rezolucijama.

Mala ispravka:

17" - 1280x1024 (5:4)
19" - 1280x1024 (5:4)
20" - 1600x1200 (4:3)

19" wide - 1440x900 (16:10)
20" wide - 1440x900 ili 1680x1050 (16:10)
22" wide - 1680x1050 (16:10)
24" wide - 1920x1200 (16:10)

Ako vec morate da koristite manju rezoluciju od native, koristite rezoluciju istog odnosa, da bi smanjili dodatnu distorziju slike koja bi nastala sabijanjem tj razvlacenjem slike.

Za monitore sa sledecim odnosom treba koristiti rezolucije:
4:3 - 1600x1200 >> 1152x864 >> 1024x768 >> 800x600
5:4 - 2560×2048 >> 1280x1024
16:10 - 2560×1600 >> 1920x1200 >> 1680x1050 >> 1440x900 >> 1280x800

Pravo je mucenje za vid koriscenje bilo koje rezolucije sem native, jer ako slika nije savrseno ostra (a nije ni u jednoj drugoj rezoluciji) oko stalno pokusava da fokusira tj da izostri nesto sto nemoze sto rezultuje zamorom ocnih misica na krace staze, a na duze staze i ostecenjem vida.

Laicki receno, ako ste se isprsili za novi 22" wide monitor, isprsite se i za ostatak masine da bi mogla da isprati tu rezoluciju ;)

Preterujete, uopšte ne izgleda toliko loše interpolirana niža rezolucija, samo je značajno da se potrefi dobar aspect ratio. Moguće je da neki monitori to rade lošije, ali 205BW radi to stvarno kako treba, što bih očekivao od svakog monitora te ili novije generacije.

BTW, imam na mašini i odličan CRT, pa mi ne pada napamet da pikam igrice na njemu, prema tome, nema govora da TFT monitori rade interpoliranje loše, još je manje istina da će da boli glava ili tako nešto. Štavište, u većini akcionih 3D igrica, gotovo da nije ni moguće primetiti interpolaciju.

Mirne duše preporučujem svima da slobodno uzmu najveći TFT za koji mogu da se isprse, bez bojazni da neće moći da se igraju na njemu - takve izjave su čista glupost i nemam ideju zašto povremeno dolazi do ovakvih tema uopšte, a ponajmanje što sadrže neke od ovakvih negativnih odgovora.

Najbolje da se svi vratimo na CRT-ove... Da li ste bre poludeli?

Zavisi od igre do igre, negde se ni nepromecuje da nije nativ rez. ako se odabere isti aspect ratio (npr 16:10)a recimo 1280x800.. Ima i starijih igara koje ne podrzavaju vecu rez od 1280x1024 pa opet ok izgleda, nije ostra slika kao u nativ ali nema problema za gaming.
Nije idealno ali uopste ne smeta, ako je negde bas ekstra lose odradjeno pa je malo mutnije posle 5 min se naviknes,,......

Poslednja izmena:
Pravo je mucenje za vid koriscenje bilo koje rezolucije sem native, jer ako slika nije savrseno ostra (a nije ni u jednoj drugoj rezoluciji) oko stalno pokusava da fokusira tj da izostri nesto sto nemoze sto rezultuje zamorom ocnih misica na krace staze, a na duze staze i ostecenjem vida.

Odavno nisam pročitao veću glupost nego ovo sa oštećenjem vida.

Jeli, kad si zadnji put pogledao film ili fotografiju u njihovoj native rezoluciji. Kako svi ne oslepesmo do sada gledajući njih.

Slika je u nižoj rezoluciji lošija po definiciji, a to što nije native rezolucija je u igrama zanemarljivo dok se drži isti aspest ratio i pod uslovom da monitor iole dobro scalira sliku, a i da ne scalira kako treba, taj posao može i driver grafičke lepo da odradi.

Lošija slika je prosto 98% produkt niže rezolucije i kakvo bre loše fokusiranje i gubljenje vida :trust:

Stojim iza toga sto sam napisao, a proisteklo je iz godina svakodnevnog rada za racunarom. Svaka rezolucija sem native rezolucije mi smeta prilikom prikaza texta, za sta je jedino i imperativ ostra slika. Kod igara se situacija menja od igre do igre, u zavisnosti od toga koliko se forsira detaljnost i prikaz teksta sitnim fontovima. Kod pregleda slika i filmova se to i ne vidi toliko.

Poslusaj me, za probu spusti rezoluciju u Windows-u na manju od native rezolucije pa radi 8 sati u excel-u i tako 5 dana uzastopce. Ako budes rekao posle toga da nisi osetio ni najmanji zamor i naprezanje ociju - onda cu reci da ti mozda vec treba dioptrija i da vecu glupost nisam procitao u zivotu :p

PS. Jel koristis native rezoluciju na monitoru ili neku drugu gde su "krupnija slova"? :d

Frljaš se sa suštinski različitim stvarima.

Igranje igrice i kucanje teksta u wordu su potpuno dva sveta i za oči i za monitor. Činjenica je da samo retardiran čovek može da drži pogrešnu rezoluciju na TFT, ali isto tako ozbiljno sumnjam da to može dovesti do oštećenja vida.

Od ranog detinjstva čukam programe i gledao sam programski kod na običnom TV-u, u rezoluciji 320x200 i 160x200 i nisam oćoravio, niti sav ostali svet moje generacije pristuan na forumu. Šta, kao niko nije imao spektruma, komodora ili amstrada i čukao po malo programčiće na njemu?

Imao, od spektruma naovamo skoro svaki vid personalnog racunara i sve od crno belog TV-a dijagonale 37cm do 1920x1200 24" TFT monitora :p

Pazi, ako smeta "pogresna" rezolucija na TFT prilikom kucanja teksta i tabela, kako moze da ne smeta u bilo kojoj drugoj vrsti upotrebe? Manje ili vise, ali to nije predmet rasprave. Od pocetka price potenciram da tehnicki nije svejedno koja se rezolucija koristi na TFT monitoru, a vi se javljate kako vama subjektivno ne smeta. Dva razlicita pojma, dve razlicite teme.

Ako tebi/vama/drugima ne smeta da koristite manje rezolucije, sto morate da se nadjete uvredjenima i da pljujete one kojima to smeta? Napisi da ti ne smeta i produzi dalje. Ja te necu ubedjivati da slika nije savrseno ostra na manjim rezolucijama, nemoj ni ti mene ubedjivati da jeste.

Lepo si im rekao, ali neke ljude ne vredi ubedjivati. Ako im ne smeta pusti ih nek rade sta hoce.

Da se pogrešno ne razumemo, preuveličali ste problem, koji evidentno postoji. Nemanje budžeta (a ni potrebe) za 1000€ u grafičkim karticama uopšte ne znači da ne treba odvojiti novac za 22" ili 24" TFT, jer svi novi monitori fantastično interpoliraju. Lepo je igrati u 1920x1200, ali živo me zanima koliko ljudi na forumu to uopšte može da istera u full rezoluciji na nekoj od aktuelnih igara pune detalje.

Upravo zbog tog, i mnogih drugih razloga, apsolutno običan korisnik nema niti jedan opravdan razlog da sad kupi novi CRT recimo. To bi bila totalna budalaština. Baš kao što je i za većinu igrica, posebno vožnje i 3D pucačine wide monitor pun pogodak.

Drugo, nisu ni sve igre podjednako dobro optimizovane, jednostavno neke neće dobro raditi u 1680x1050, ma šta joj turio od hardvera. Manite se ćorava posla i kupujte wide TFT čim vam se ukaže prilika. Uverićete se da su odlični za igranje.

Šta, ste vi sad izmislili toplu vodu (ti i tvoj navijač Pike) što pišete da je igranje u native rezoluciji : lepše, bolje, manje smeta, više prija, hrani dušu i odmara oči.
Pa to niko i ne spori + to i babe znaju, ali kad napišeš ovo :
čoveku koji se ne razume i pita za savet u IGRANJU U NIŽIM REZOLUCIJAMA to onda nema veze sa "subjektivnim utiskom" ili nečijim afinitetima i dve je svetlosne godine od istine zato što su lepši ugodjaj i teške telesne poverede: babe i žabe (u stvari čukunbabe i brontosaurusi)

Poslusaj me, za probu spusti rezoluciju u Windows-u na manju od native rezolucije pa radi 8 sati u excel-u i tako 5 dana uzastopce. Ako budes rekao posle toga da nisi osetio ni najmanji zamor i naprezanje ociju - onda cu reci da ti mozda vec treba dioptrija i da vecu glupost nisam procitao u zivotu :p

Posle 8 sati gledanja Mona Lise u Luvru zaboleće te oči.

Ne radi se ovde o navijanu. Meni smeta igranje na 1024X768 veoma brzo mi se zamore oci, jer je mutno i oci stalno pokusavaju da izostre, kao sto je i napisao covek. To ostecuje vid definitivno. Kome ne smeta cepaj brale i uzivaj.

Drugo, nisu ni sve igre podjednako dobro optimizovane, jednostavno neke neće dobro raditi u 1680x1050, ma šta joj turio od hardvera. Manite se ćorava posla i kupujte wide TFT čim vam se ukaže prilika. Uverićete se da su odlični za igranje.

Bitno da se svi slazemo oko ovoga ^^
Kome smeta da igra u manjim rezolucijama kupice jaci hardver, kome ne smeta - nek cepa u manjim i kraj, vuci siti i sve ovce na broju :smoke:

Ali cinjenica je da dugotrajno izlaganje uticajima koji cak i pri kracim izlaganjima izazivaju nelagodnost, zamor ili cak bol, nemogu a da ne ostave posledice (cist primer - carpal tunnel sindrom), a vi kako hocete...

Sto se mene tice 19" wide, ne trazi jak hardver.

Meni smeta igranje na 1024X768 veoma brzo mi se zamore oci, jer je mutno i oci stalno pokusavaju da izostre, kao sto je i napisao covek.
Isključi auto fokus ;)

To ostecuje vid definitivno.
Sa ovim ne mogu da se složim. Nekome možda oštećuje vid, a nekome ne. Nekome dva sata držanja lopate napravi kratere na šakama, a nekome ne ni celodnevno.
Meni lično, što se tiče igara, ni najmanje ne smeta niža rezollucija. Pored toga, mnoge nove igre su nešto zablurovane, a ne sećam se koju sam igru igrao da je čitanje teksta mnogo važno i da se u velikim količinama obavlja.

Kome ne smeta cepaj brale i uzivaj.
Ova ti je dobra.:Klanjanje

Prema tome, Direwolf, najbolje je da probas.

@Direwolf

Kupi TFT i ako mozes, uzmi slobodno wide ;) Nema razloga da ne uzmes, pogotovo nije razlog skaliranje u nizim rezolucijama. Pusti sto se mi raspravljamo oko tehnikalija, postali smo picajzle s godinama (bar ja jesam :smoke:)

Javi sta si uradio i kakav je tvoj utisak igranja u nizim rezolucijama :wave:

To ostecuje vid definitivno.

@gadafi

Nakon zavrsenog fakulteta i polozene Oftalmologije to je moje misljenje ali ako ti znas bolje onda dobro. Ako priznajes da je tekst mutan onda je mutno i ostalo, ali ako ti to ne smeta uzivaj u bluru.

Poslednja izmena:
Ako priznajes da je tekst mutan onda je mutno i ostalo

Nije sve u ostrini. Jednostavno ne obraca se uvek paznja na detalje. Gledas sliku u celini.
Po tebi, niko nikada ne bi stavio na zid, recimo, ulje na platnu (neko impresionisticko, na primer), jer je sve mutno, razmazano i ostecuje vid. :)

Sliku na zidu ni u ludilu neces gledati toliko dugo, koliko ces gledati u monitor. :)

Evo čuli smo oftalmologa ajde i ja da zalepim dve slike da se vidi ta dramatika uživo.
Evo, dakle ja imam jednu igru i to COD2 pa izvolte:
Slika 1: rezolucija 1280:720 - veze nema sa native rezolucijom - nije isti ni aspect ratio
135_3530.jpg

Slika 2: rezolucija 1680:1050 - native
135_3531.jpg

Sva ostala setovanja - naravno ista

Nije isto gledati slike i uzivo u monitor, posebno posle duzeg vremena. Pa i na slikama se vidi, pogledaj sam sanduke ispred sebe i ostecenja od eksplozija na kuci. Nemam nameru niti volju da se ovde raspravljam i ubedjujem a ko razume shvati ce.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno