Šta je novo?

Igranje u nižim rezolucijama na TFT monitorima

Sto si stavljao sve 3 slike u istoj rez ?:trust:

Pablo, jel stigao taj digitalac ? :)

Mislim da je na 22" wide monitoru za igrice sasvim prihvatljiva 1440x900,makar meni tako deluje..

Malo se zamuti u odnosu na native ali se moze lepo igrati. U ostalom kada je graficka slabija nema se izbora, jedino manja rezolucija. Na ovom aceru super izgleda i bioshock sam tako igrao.

Pa da ja sam BIoshock igrao 1440x900 medium sa ukljucenim efektima,ali lepse mi izgleda 1280x800 high sa nekim iskljucenim efektima

Pablo, jel stigao taj digitalac ? :)
Da stigao je a evo kakvi su rezultati: ( imam problema sa 1280 x 800 nece da mi prikaze saseche je na dve trecine ekrana a ona treca je crna tako da ce biti slike u manjoj rezoluciji sa istim aspect ratiom )
Native rezolucija za moj monitor je 1440 x 900....

1440 x 900 AA 4x----------1440 x 900 AA OFF

960 x 600 AA 4x-----------960 x 600 AA OFF

720 x 480 AA 4x------------720 x 480 AA OFF

Poslednja izmena:
Ja imam problem kad igram Bioshock i Overlord 1280x800 deo ekrana mi bude odsecen(crn) na native i 1440x900 bude narmalno razvuceno,da li moze 1280x800 da ze razvuce do ivica?

Thanx Pablo ;). Ovako sa slika ne deluje da je neka velika razlika, ali verujem da uzivo veca

Mozes da biras. Ili ce slika biti razvucena i vrlo lose ce izgledati, barem meni , ili mozes da podesis u driverima "Centered Output" ili tako nesto i tada ce slika zauzeti tacno onoliko pixela koliko treba na sredini ekrana, a oko nje, sa svih strana ce biti crni okvir.
Kako se ta opcija zove u ATI drajverima? I da li to inače radi kako treba, bez problema? Jer to je odlična opcija, da se na 22" poigra nešto na 1024x768 a bez skaliranja na tu rezoluciju što bi pokvarilo sliku. Od većih monitora me najviše odbijala upravo nemogućnost igranja, ali sad kad vidim za ovu mogućnost onda bih možda već sada kupio 22" tim prije što se ne igram puno u zadnje vrijeme a kad kupim jači hardver to će fino raditi i na native rezoluciji. Ali ne vidim u ATI Control Centru nešto što liči na to, ili se možda ta opcija pojavi tek kada se monitor spoji preko DVI, sad sam na VGA na običnom 17" CRT-u?

Da li bi neko mogao da digitalnim fotoaparatom uslika to preko "centered outputa" da vidim kako to izgleda, koliki su crni dijelovi okolo, npr. 1024x768 "izdvojeno" iz 1680x1050 na 22"? Da li to fino radi u praksi?

@Vader
Skaliranje kod dobrog broja novih TFT-ova je dobro odrađeno, ali pod jednim strogim uslovom !!!
Uslov je da skalirana, niža rezolucija ima isti aspekt kao i sam monitor. Zato, 17 i 19 inch TFT koji imaju 5:4, skaliraju veoma loše u 1024x768, koji je 4:3. Ali zato, pogledajte par novih 20-ica koje imaju native 1600 x 1200 i koje se savršeno skaliraju u 1280 x 960 i 1024 x 768, pa i 800 x 600 (u ovom slučaju je 4x manji "piksel", tj. jedan softverski pixel na 4 fizička). Dobro je da Samsung 244T ima i mogućnost da radi u 4:3 modu, kada se ništa ne skalira, nego prikazuje 1600 x 1200 sa dve crne štrafte pored, pa onda za sve niže rezolucije sa tim aspektom, "zapamtiš" u 4:3 i milina. Kod 17 i 19 inč monitora, **** ga, nema tih varijati, osim da stavite u drajverima grafičke da se skalira realno, a ne da se stretchuje (kod ati-ja je to pod FPD Display properties, advanced, panel attributes, pa onda označiš Scale Image i imaš dva izbora - expand to full size i expand while maintaining aspect ratio). U drugoj varijanti će skaliranje biti znatno lepše u 1024 x 768, ali ćete imati po 32 linije gore i dole ugašenih piksela...
Najgore je kad ljudi ne probaju sve da podese, nego samo kliknu i nameste rezoluciju (ustvari se trude da kod druga i komšije nađu što više mana TFT-u) i onda kao "ma bulja je"... Najbolje je sedeti i zračiti se pred Černobil kutijama do dok vam oči ne ispadnu :D

Hvala, ali nisam našao tu opciju FPD Display properties kod sebe u Catalystima 7.3

Znam da nije dio teme ali može li neko reći na šta liči gledanje TV-a preko TV karte na 22" wide, jer isto nije isti aspect?

Pre nekoliko dana sam kupio 22' monitor i nVidia grafiku. Nikako ne mogu da je iz drajvera "ubedim" da ne skalira. Opcija postoji, ali nakon klika na aply ne dešava se ama baš ništa, bez obzira na rezoluciju. Prihvata samo display's built in scaling i nVidia scaling, druge dve opcije jok. Drajveri su sveži, grafika 8800gts (što znači i dvi), monitor Samsung 223bw. Ima li neko hint?

Svasta sam ovde procitao i gomila toga je glupost.

Ima nekoliko mitova u vezi TFT/LCD ekrana, krenimo redom:

1. Slika je mutna preko analognog ulaza a nije preko DVI ulaza.

NETACNO - Razlog zasto je slika preko analognog ulaza nekad mutna je los analogni izlaz na grafickoj karti (nekvalitetan RAMDAC). Onaj ko tvrdi da na grafickim kartama nove generacije (od GeForce 6600 na ovamo) primecuje razliku izmedju analognog i digitalnog nema extra dobar vid nego mentalni problem.

2. Slika je mutna/losa/nepodnosljiva ako se ne koristi native rezolucija.

NETACNO - Ja ne znam koje vi to krseve od monitora kupujete, ali na ovom Viewsonic-u VP930 hardverska interpolacija je odlicna i uopste ne smeta. Ja ga koristim u 1024x768. U vezi toga, kada koristite monitor preko DVI ulaza, barem kod NVIDIJE postoji opcija "Use my display's built-in scaling", i ona kod mene daje neuporedivo bolji rezultat nego default opcija "Use NVIDIA scaling". Ako vi koristite softversku interpolaciju iz drajvera onda je jasno zasto vam je mutna slika. Ako pak koristite built-in pa vam je losa onda vam je monitor krsh i to je otrpilike to.

Uzgred, od kad su oftalmolozi postali strucnjaci za monitore, a jos nista osim obicne kratkvidosti/dalekovidosti, katarakte, glaukoma, i poneke infekcije oka ne mogu da izlece?

Mozes da biras. Ili ce slika biti razvucena i vrlo lose ce izgledati, barem meni , ili mozes da podesis u driverima "Centered Output" ili tako nesto i tada ce slika zauzeti tacno onoliko pixela koliko treba na sredini ekrana, a oko nje, sa svih strana ce biti crni okvir

da li ova opcija postoji samo kod DVI monitora?posto ja imam analogni a ne mogu da nadjem u drajverima :trust:

Samo kod DVI.

hm.... imam benq t221wa, koji ima samo analogni ulaz i slika mi se skupi kad igram manager, nije razvucena. koja je fora sad?

Da stigao je a evo kakvi su rezultati: ( imam problema sa 1280 x 800 nece da mi prikaze saseche je na dve trecine ekrana a ona treca je crna tako da ce biti slike u manjoj rezoluciji sa istim aspect ratiom )
Native rezolucija za moj monitor je 1440 x 900....

1440 x 900 AA 4x----------1440 x 900 AA OFF

960 x 600 AA 4x-----------960 x 600 AA OFF

720 x 480 AA 4x------------720 x 480 AA OFF
Imamo istu grafičku i monitor istog proizvođača pa si ti baš dobar da mi odgovoriš :D a i ako neko drugi zna neka slobodno kaže. U HL E2 nemam izbor niže rezolucije od 1440x900, a sve HL igre bi trebalo da nativno podržavaju veliki broj različitih rezolucija što se vidi i po tvojim SS. Nisam dobio nikakve drivere za monitor, a kol'ko čitam oni su potrebni samo u slučaju da je monitor povezan preko VGA. Takođe u display odeljku j*b*nog nVidia CP nemam opciju za podešavanje skaliranja, verzija 162.18. Sećam se da sam to ranije imao, vaša iskustva. Znam da će neko reći da googlam, al' ipak su bolja lična iskustva :)

Uzeo sam Samsung 223BW pocetkom septembra. Hteo sam ranije da okacim utiske, ali sam stalno govorio sutra, sutra, i na kraju sam zaboravio.

U igrama nisam mogao da izaberem rezolucije 1440x900 i 1280x800 dok ih nisam dodao u nVidia drajverima kao custom rezolucije.

U Jade Empire-u sam morao dobro da se zagledam da bih primetio neku razliku izmedju 1680x1050 i 1280x800 sa AAx4 - valjda zato sto nema sitnih slova niti dovoljno ostrih tekstura da bi se to primetilo. Bez Antialiasing-a nize rezolucije su prilicno nazubljene i izgledaju ruzno.
Jednom sam na Gamespot-u video clanak o uticajima razlicitih grafickih podesavanja na performanse, i secam se da AAx4 uopste nije nesto zahtevan, a slika izgleda primetno bolje nego sa AAx2, dok je AAx8 vec zahtevniji a izgleda skoro isto kao AAx4; takodje Anisotropic filtering x16 bi trebao da bude vrlo malo zahtevan.

U Neverwinter Nights-u 2 razlika izmedju native i nizih rezolucija se vidi na prvi pogled, zato sto ima sitnih slova, i teksture na likovima su prilicno ostre pa se tu moze primetiti razlika. I dok na nizim rezolucijama slika nije tako ostra kao na native, ne bih mogao reci da je mutna - izgleda sasvim normalno, barem meni. NWN2 igram vec tri nedelje u 1280x800 sa AAx4, i rekao bih da slika izgleda otprilike kao na CRT-u, mada kada na desktop-u stavim 1280x800 izgleda losije nego na CRT-u.

Fallout, koji radi samo u 640x480, izgleda lose.

Zakljucak je da sam se previse brinuo oko ovoga bez razloga. Kad se setim da sam neko vreme razmisljao da za novi racunar umesto TFT-a uzmem 19"CRT...

hm.... imam benq t221wa, koji ima samo analogni ulaz i slika mi se skupi kad igram manager, nije razvucena. koja je fora sad?
to je normalno da se po nekad desi kada je monitor povezan na analogni izlaz,nadji n amonitoru dugme/opciju "auto ajustment" i monitor scje onda razvucji sliku kako treba.

Zna li neko kako se u Catalys drajverima podesi da se ne skalira rezolucija već da "izreže" 10x7 ili 12x10 na mom 22" monitoru a da sa strana ostanu crne trake? Spojen je preko DVI.

Vrh Dno