Šta je novo?

IDE kabel

papabear

Čuven
Učlanjen(a)
23.11.2005
Poena
619
Dakle ovako: imao sam problem sa hardom (barem sam ja tako mislio). Kada se racunar ukljuci BIOS vidi sve (i hard) ali sistem se nije podizao. Morao sam da pokrecem instalaciju Windows-a sve do trenutka izbora particije na koju treba instalirati OS, tu prekinuti instalaciju, i prilikom restarta ignorisati poruku (press any key to boot from CD-ROM) i sistem se normalno podigao i rad je bio bez ikakvih problema. Posto me je ovo jako nerviralo (racunar je uvek morao biti na stand by zbog dugotrajne procedure podizanja sistema) a svasta sam probao (menjao MBR, popravljao ga, brisao particije, ponovo ih kreirao ...) eto iz ciste radoznalosti prebacim hard na drugi kabel (izvadjen iz TX ploce) i sve je proradilo.
Ono sto mene zanima jeste kakve probleme mogu imati ako hard koristim na ovom kablu (prilikom ukljucuvanja racunara dobijem upozorenje o starijem kablu) i da li je moguce da IDE kabel koji je isao sa plocom vise nije ispravan (na njemu nece da radi Sony CD-RW samo MSI DVD-ROM)?
Hvala

Ustedi sebi muke i kupi nov kabl. (200-300din)

Stariji kabl (ATA33 ?) ce usporiti komunikaciju hdd-MB.

Ako budes koristio ATA 33 kabl imaces maksimalno UDMA 2 ukljucen na HDD-u, sto mose usporiti racunar u radu kao i u kopiranju.Zbog njega ce ti kopiranje 1GB trajati oko 60 sec.Ako kupis UDMA kabl povecace se brzina na 30-ak sekundi u kopiranju 1GB.
Definitivno je najbolje resenje kupiti novi kabl.

Panos je napisao(la):
Ustedi sebi muke i kupi nov kabl. (200-300din)

Neko je ovde vec spomenuo da u poslednje vreme sve cesce srece nove a neispravne IDE kablove...

Znaci da ostavi stari neispravan - posto su i novi neispravni? :d

Panos je napisao(la):
Znaci da ostavi stari neispravan - posto su i novi neispravni? :d

He he....duhovito 🙂

Verovatnoca da nabasa opet na neispravan je ipak dovoljno mala da vredi pokusati sa novim kablom

Trenutna situacija je sledeca: Maxtor 160Gb Primary master na ATA33 kablu; Sony CD-RW
primary slave i MSI DVD-ROM Secundary master (na ATA133). Pad performansi nisam osetio (za divno cudo) tako da ce verovarno ovako ostati (barem neko vreme).
Hvala na odgovorima

Nazad
Vrh Dno