Negde sam citao da su Mekovi ovoliko skupi bas zato sto dosta troskova ide na dizajn (izmislja Steve Jobs svakojake razloga samo da ne bi skinuo cenu 🙂 ).
Problem je sto sve to vrlo brzo dosadi. Konkretno Mac OS X: jeste on do j@j@ fancy, Panther je veoma kul OS, ali mene je to smorilo. Imam kuci i Mac (iMac sa najnovijim Mac OS 10.3.6), a i PC. Sada mi je svejedno, sto se vizuelne komponente tice, za koji desktop sednem. Pomalo me i nerviraju one silne animacije u Panteru, a koje se pri tome ne mogu iskljuciti. Nema twekova, jednostavno mora da bude animirano. Jaguar je bio jos gori, posto je sve belo i bode oci, pa povrh svega one linijice ispod slova - da poludis.
Brushed Metal kod Panthera je mnogo bolji po tom pitanju, a i ikonice su lepse. Problem je samo sto se nigde ne mogu naci ikonice iz Panther-a. Apple preti tuzbama ovima sto hostuju takve stvari po Internetu. Svaki MacOS X donosi redizajn, pa tako 10.1 izgleda drugacije u odnosu na Jaguar (10.2), a ovaj se sasvim dovoljno razlikuje od 10.3 (Panther).
Bedak je sto prozori moraju da iskacu po ekranu, a meniji da budu transparentni. Da ne pricam da mi je na PC-ju sve 3x lakse da odradim, ali to je stvar navike i toga sto je Mac sporiji; ima jedno dugme na misu itd...
PC ikonice jestu dosadne, ali bih svakako preporucio neke setove iz Linux-a i sl. jer je dizajn novih KDE, a posebno Gnome okruzenja sa onim crystal lookom fenomenalan. Doduse to je sve subjektivno...