Šta je novo?

IBM vs. WD (40GB, 7200)

||NeX||

Čuven
Učlanjen(a)
25.11.2002
Poena
649
Imam izbor:

Caviar 40.0 GB, WD400EB, 9.5ms, 2Mb, Ultra ATA/100, DATALifeguard, EIDE, 7200rpm, 85€ VPC

ili

IBM 40.0 GB, Deskstar 60GXP, IC35L040-AV-ER-07-0, 8.5ms, 2Mb, Ultra ATA/100, 20,9-40,8 Mb/sec, 7200rpm, EIDE, 90€ VPC

Koji uzeti
i
da li je za obadva modela obavezno potreban dodatni hladnjak?

Pa, pazi ovako, IBM je definitivno brži ali ga bije glas da je kvarljiviji ( ja nemam takvo iskustvo ). Hlađenje bih u svakom slučaju smatrao obaveznim jer je to mnogo zdravije za HDD. To važi za sve IDE diskove na 7200rpm, a pogotovu ove novije.

Što se performansi tiče: IBM, što se pouzdanosti tiče .... tu nema pravila, bar ne kao što se priča. Obezbedi dobro napajanje, stabilnu struju ( UPS ) i nekakvo strujanje vazduha i ne moraš brinuti o disku. To je pravilo za sve i svija.

Caviar 40.0 GB, WD400EB, 9.5ms, 2Mb, Ultra ATA/100, DATALifeguard, EIDE, 7200rpm, 85€ VPC
Cek, cek... zar nije ovaj na 5400rpm? Ili mislis na WD400BB?

||NeX|| je napisao(la):
A gdje montirati to hlađenje. Imaju li neki hladnjaci koji baš pašu(štimaju) za to?
Postoje specijalni hladnjaci, sa jednim ili dva ventilatora, koji se šrafe za HDD sa donje strane tako da duvaju u elektroniku. To ćeš teško naći, a i nisu baš praktični jer povećavaju profil diska tako da zauzimaju i jedano prazno 3.5" ležište ispod njega.

Druga varijanta ti je specijalna metalna rashladna fioka, koja se montira u 5.25" ležište, ali su takva rešenja takođe skupa i prilično bučna, a i ne nalaze se u standardnoj ponudi hardverskih distributera.

Treće i najpraktičnije ( najjeftinije ) rešenje je implementirano u samo kućište. Skoro sva bolja ( brand name ) kućišta imaju, u prostoru za HDD, ležište predviđeno za 80mm ventilator, koji usmerava vazduh direktno u diskove. Najbolji primer su Chieftec kućišta.

Ako tvoje kućište nema takvu mogućnost, možeš pokušati da nešto sam zbudžiš ili se presaberi da li ti se isplati da kupuješ novo. Ukoliko imaš staro kućište, sa slabijim napajanjem ili jednostavno lošijeg kvaliteta, ne bi bilo loše da razmisliš i o takvoj alternativi. Ljudi često zapostavljaju kućište i samo napajanje, a ono je jedan od osnovnih preduslova za pravilno funkcionisanje i dug život računarskih komponenti.

Moj hladnjak za HD skida temperaturu sa 740x za oko 12 C (sa 49 na 37). Definitivno jedna od najisplatljivijih stvari za kupovinu. U pitanju je bakarni hladnjak sa dva kulera koji se montira ispod harda (t.j. srafi se na hard sa donje strane)

||NeX|| je napisao(la):
Hvala Vam.
A i dalje pitanje šta uzeti?

ps. kod firme kod koje ja kontam uzeti na oficjelnom siteu piše da je 7200rpm taj caviar
Kao što rekoh .... 60GXP, mada ne bi bilo loše da potražiš ovu novu seriju 180GXP. Ne bi trebalo da bude neka velika razlika u ceni, ako uzimaš osnovni model ( 40 ili 60GB ), a razlika u performansama je ogromna. Ako si pak strogo ograničen budžetom, onda uzmi taj 60GXP, samo ne zaboravi na hlađenje.

Što se kvarljivosti i pouzdanosti tiče, teško da ti iko išta može reći zasigurno, a što se performansi tiče IBM je brži. E sad' ti vidi. Ja stvarno ne znam šta bi ti još da ti se kaže.

Pa gledam da ne uzmem radi 1ms prednosti IBM disk koji će se pokvariti nakon pola godine.

Ako niti jedan nije nešto puno bolji od drugog u perfomansama, onda koji je trajnjiji?

I je l' moguće da ovi lažu, da je ovaj Caviar možda na 5400rpm?

Imam još par dana do kupovine, a još nemam adekvatno rješenje.

||NeX|| je napisao(la):
ps. kod firme kod koje ja kontam uzeti na oficjelnom siteu piše da je 7200rpm taj caviar
Ma kakve veze ima sajt firme kod koje kupujes ??? Valjda je relevantan sajt proizvodjaca !

WD400EB nije uopste Caviar, vec Protege.
Caviar moze biti samo AB (5400) BB (7200 2Mb) i JB (7200 8MB)

Tako da u svakom slucaj prvo proveri o cemu se radi, tj. sta u stvari kupujes !

IBM 60 serija je vec zastarela i ima katastrofalnu reputaciju.

Sve u svemu cene koje si naveo su mnogo niske - a izgleda i da ima razloga zasto su tako niske :( :p

Po meni je bolje, ako si ogranicen budjetom na oko 80 € da uzmes Maxtor 8 - nije 7200, ali je barem najnoviji model, izgleda pouzdano napravljen i potpuno necujan...To nije ta klasa, ali kao sto rekoh diskovi vise klase po tim cenama koje si naveo - to je meni nesto sumnjivo :(

Kada bi sad morao da uzimam HD, mislim da bi najradije uzeo WD Caviar SE 80GB, kome je cena kod uvoznika 135e. IBM jeste malo cudan po pitanju pouzdanosti, ali istina je da nema pravila, koji god da uzmes moze da rikne. Dopao mi se i DiamondMax 9, doduse neznam koja mu je cena, posto me nije zanimalo.

Ja planiram da uzmem bas taj WD800JB i nasao sam ga preko za oko 106$ + postarina.Mislim da je to trenutno najbolji izbor.

Moj savet nista od IBM-a sto nosi oznaku GPX. :)
Losa iskustva puno losih iskustva :(

anime_freak je napisao(la):
Moj savet nista od IBM-a sto nosi oznaku GPX. :)
Losa iskustva puno losih iskustva :(
To važi isključivo za 75GXP, mada .... evo ja imam dva komada i to jedan pravljen u Mađarskoj, a drugi na Filipinima, i oba rade savršeno već dve godine. Koristio sam ih i kao sistemske, a i držao u RAID-u ( za capture ), i veoma sam zadovoljan. Možda je tajna u tome što imaju aktivno hlađenje od prvog dana.

Bilo kako bilo, 120GXP se za sada dobro pokazao. Uopšte nema veliki broj otkaza, šta više, .... Što se tiče 60GXP, bilo je svakakvih priča mada mi neki prodavci kažu da nisu imali veći broj reklamacija u odnosu na druge diskove ( sve u granicama normale ), tako da ima tu i malo paranoje.

Uzeti ću Caviara, pa šta bude neka bude. Te spekulacije oko IBM Deskstar 60GXP diskova su negativno na mene utjecale. I svakako sam vidjeo jednog kako crkaje. Niej mi ni žao dati još 20€ za cooler za HDD, koji ima u firmi gdje kontam kupiti ovaj disk.

Znaći odlučeno: WD Caviar 40GB BB 7200rpm

A sada novi problem. Kako će raditi ovaj disk sa mojim koji je već unutra. Ovaj će mi služiti kao Mp3 disk, te kao onaj na koji ću sve radove snimati.

1. je Fujitsu 5200rpm 8,4 Gb
a 2. će biti WD 7200rpm 40Gb

- Jel' to pametno tako ostaviti da mi se OS vrti na Fujitsu disku?
- Te, da li će mi znatno ubrzati rad tih 7200rpm kad bi snimio OS na njega?

||NeX|| je napisao(la):
- Jel' to pametno tako ostaviti da mi se OS vrti na Fujitsu disku?
- Te, da li će mi znatno ubrzati rad tih 7200rpm kad bi snimio OS na njega?

Sad ću te opet baciti u dilemu :) Nije ti baš pametno da ostaviš taj Fujictsu kao glavni disk, a da novi 7200 koristiš za skladištenje MP3. Ako ti treba disk samo za skladištenje, bilo koji na 5400 će ti završiti posao, a i jeftiniji su i manje se greju. Obavezno prebaci OS i sve programe na novi hard znatno će ti brže raditi. Taj Fujitsu neka ti ostane kao backup, ili još bolje prodaj ga i dodaj te pare za kupovinu većeg diska na 7200.

Uzgred, nemoj bacati 20€ na hlađenje diska. Kupi dobar 80 mm fan (kao za kućište) za max. 5€, i stavi ga da duva na hard. Evo ti jedna slika da vidiš kako je to rešeno na boljim kućištima:

http://www.thermaltake.com/products/cases/5CaseDemo8.htm

Iz ličnog iskustva, 80mm ThermalTake fan koji duva na IBM 80GB 7200 spušta temperaturu na oko 29 stepeni. Temperatura tog istog diska u fijoci (hdd-racku) sa sva mala (486) ventilatora je oko 3-4 stepena viša. Bez hlađenja, u nabijenom kućištu (hard disk, flopi, drugi hard), temperatura ide preko 50 stepeni!

I još nešto: problemi sa IBM-ovima važe i za serije 75GXP i za 60GXP, i izgleda da nisu vezani samo za pregrevanje elektronike diska. Koga interesuje neka potraži samo na Google-u "ibm deathstar"

Sta kazete na ovaj tanki Maxtor 7200 od 40Gb (neznam koja je serija)

To je Diamond Max 8. Nije los, ali kao sto rekoh Diamond Max 9 (onaj debeli) me je odusevio. Na Asus P4B533-E (ali ne na RAID-u, vec na ATA 133, sam), je imao skor u Sandri oko 34000, sto je odlicno. Inace, ne daj da te prevare, ja sam svoj hladnjak za HD platio 5e (doduse u firmi u kojoj radim, ali ga nismo mi uvezli) tako da nedaj vise od 10. Uvozna mu je verovatno negde oko 2.5E, tako da samo pljackasi mogu da ga prodaju za 20.

mikis je napisao(la):
Sad ću te opet baciti u dilemu :) Nije ti baš pametno da ostaviš taj Fujictsu kao glavni disk, a da novi 7200 koristiš za skladištenje MP3. Ako ti treba disk samo za skladištenje, bilo koji na 5400 će ti završiti posao, a i jeftiniji su i manje se greju. Obavezno prebaci OS i sve programe na novi hard znatno će ti brže raditi. Taj Fujitsu neka ti ostane kao backup, ili još bolje prodaj ga i dodaj te pare za kupovinu većeg diska na 7200.

Uzgred, nemoj bacati 20€ na hlađenje diska. Kupi dobar 80 mm fan (kao za kućište) za max. 5€, i stavi ga da duva na hard. Evo ti jedna slika da vidiš kako je to rešeno na boljim kućištima:

Iz ličnog iskustva, 80mm ThermalTake fan koji duva na IBM 80GB 7200 spušta temperaturu na oko 29 stepeni. Temperatura tog istog diska u fijoci (hdd-racku) sa sva mala (486) ventilatora je oko 3-4 stepena viša. Bez hlađenja, u nabijenom kućištu (hard disk, flopi, drugi hard), temperatura ide preko 50 stepeni!

I još nešto: problemi sa IBM-ovima važe i za serije 75GXP i za 60GXP, i izgleda da nisu vezani samo za pregrevanje elektronike diska. Koga interesuje neka potraži samo na Google-u "ibm deathstar"

U pravu si, ma uzet' ću cooler, pa ga nekako montirati sam, ne moraju mi oni u firmi. Samo mi ej glupo što moram dati 10€ za dodatnu HDD ladicu!

A što se tiće prebacivanja OS-a na Novi HDD, tu sam skroz senzibilan. Sada kako dam napravio sve na ovom HDD-u sve radi savršeno. Nema greške, ne bih rizikovao da stavljam neki drugi.
Bil' mogao samo sve kopirati sa starog na novi?

||NeX|| je napisao(la):
A što se tiće prebacivanja OS-a na Novi HDD, tu sam skroz senzibilan. Sada kako dam napravio sve na ovom HDD-u sve radi savršeno. Nema greške, ne bih rizikovao da stavljam neki drugi.
Bil' mogao samo sve kopirati sa starog na novi?

Može, bez problema. Uzmi Norton Ghost ili Drive Image i prekopiraj kompletan sadržaj starog diska na novi. Pri tome mu možeš "u letu" povećati particije tako da popune prostor na novom disku. Tek kad se uveriš da sve na novom disku radi kako treba, možeš obrisati stari.

Možda se nismo razumenli: nemoj uzimati fijoku, možes sam montirati fan, kao na onoj slici. Ako možeš naći, uzmi CoolerMaster 80mm two ball bearing fan, veoma su pouzdani i tihi.

Velika je šteta, što sma ogranićen tim coolerima.
Imaju ja mislim jedan 80mm cooler, koji? Nemam pojma.
Neki, uzet' ću ga pa sam montirati nekako.
Vidjet' ćemo.

Čuo sam za Norton Ghost da on fino to sve prekopira, ali da se kasniej sve pobrka radi tog kopiranja!

Jedno lose iskustvo sa 60GXP

Ne bih nikoga da plasim ali od moguca dva diska koja smo kupili za firmu (jedan za server drugi za radnu stanicu) oba su prestala da rade kako je predvidjeno za manje od godinu dana. Prvi, u serveru je poceo da kuburi sa bad sector-ima posle svega 6 meseci dok je drugi u radnoj stanici izdrzao ukupno 9 meseci, usput odbijajuci da se inicijalizuje bas svaki put. Oba diska su hladjena od prvog dana jer smo i pri kupovini znali za problem sa pregrevanjem kod stare serije GXP75. Kada sam ih menjao nudili su mi opet IBM jer toboze na njega daju garanciju od 3 godine naglasavajuci da je ovo serija koja nije radjena u Madjarkoj, a za Maxtora (na kojem sam insistirao) samo godinu dana. Ne vredi ni dozivotna garancija ako samo jednom u zivotu iskusite spasavanje podatka disk dumpom sa serverskog diska!

Ako ti performanse nisu od znacaja uzmi Maxtor Fireball3, DimondMax Plus 8 je u istom kucistu ali se vrti na 7200 o/min i vise se greje, po meni najbolje all-round resenje trenutno je DiamondMax 9. Za entuzijaste cini mi se WD JB serija ili kako je gore pomenuse Special Edition!

||NeX|| je napisao(la):
Velika je šteta, što sma ogranićen tim coolerima.
Imaju ja mislim jedan 80mm cooler, koji? Nemam pojma.
Neki, uzet' ću ga pa sam montirati nekako.

Mozes u principu uzeti bilo koji, jedino sto ces losiji (jeftinije) morati cesce da cistis, bice malo bucniji i krace ce ti trajati, ali sigurno ce izdrzati bar godinu-dve dana. a u medjuvremenu ga mozes zameniti za bolji.

Čuo sam za Norton Ghost da on fino to sve prekopira, ali da se kasniej sve pobrka radi tog kopiranja!

Bez brige, koristim ga godinama i nijednom me nije izneverio. U svakom slucaju, prekopiraj sistem, otkaci stari disk pa tek kad se uveris da novi radi kako treba formatiraj stari.

Ma u mene ovaj cooler obični što ga imam, radi već 4 pune godine. Nisam ga čistio nikad i još nije crkao. Znaći valja.

Što se tiće IBM, neću rekao sam.
A WD ne mogu birati, samo mi ostaje ovaj Caviar!

Sa čega se dovodi struja za dodani hladnjak (kako prikopčati)?
Bi li bilo pametno da uglavim cooler između 2 HDD-a?

OVako: HDDDDDDDDDD
C o o l e RRRRR
HDDDDDDDDDD,
malo bi prostora bilo između, pa zato s epitam bi li bilo efikasno to i možel' se to ikako izvesti?

Jel' bolje da cooler puše odozgo na HDD ili odozdo?

Struju dovodis ili sa ploce, ili direktno sa napajanja -- u zavisnosti od toga da li fan ima konektor kao npr. onaj na CPU cooleru (mali tropinski) ili kao onaj koji se bode u hard disk. Probaj kuler da postavis tako da ti duva u elektroniku hard diska (donja strana). Ako mislis da polozis fan horizontalno izmedju dva diska, sumnjam da bi ti to valjalo.

Stavi diskove tako da izmedju njih ima jedno 2cm mesta i onda taj dodatni ventilator namesti da duva sa one strane gde nisu prikljuchci za napajanje i ide kabl tako da sklanja vruc vazduh koji diskovi emituju sa donje strane i posao je gotov.

mikis je napisao(la):

A gde ima da se kupe tt-ovi 80mm fanovi, i posto? Mozda neko zna za Novi Sad? Mozda neko ima na prodaju?:)

bness je napisao(la):
A gde ima da se kupe tt-ovi 80mm fanovi, i posto? Mozda neko zna za Novi Sad? Mozda neko ima na prodaju?:)

Pitaj u oglasima, neko ih je prodavao. Ja kupio od uvoznika (PC Centar), oko 4-5€.

Nazad
Vrh Dno