Šta je novo?

IBM Deskstar 75GXP - Problem sa hardom???

vladop

Čuven
Učlanjen(a)
14.02.2002
Poena
604
Problem sa hardom???
Pre nekoliko dana sam svoj stari WD zamenio sa ovim dole navedenm diskom.
IBM Deskstar 75GXP DTLA-307075
Posle pocetnog odusevljenja sa brzinom i besumnosti doticnog pojavili su se problemi sa kompom , a ja mislim da dolaze od harda?!
kopmjuter je poceo da se koci tj slika se zamrzne
i poslije toga pomaze samo reset.

I pokrece se poslije reseta scandisk odradi svoje i ponovo se dize sistem.
Posumnjao sam na hard zato sto se to desava kada npr pocnem da kopiram nekif ajl na drugo mesto ,ili cak kada praznim prepunu korpu obrisanih fajlova ili kada sam instalirao npr drajvere za muzicku.td
Kada sam poslije reseta pokusao da ponovo kopiram isti fajl DiVX film ponovo se ponovilo ista smrzavanje
ponekad izbaci poruku system halted i tada sistem ne ce da se podigne uopste tj krene do neke faze i opet izbacuje istu poruku.
posle toga sam morao da preinstaliram windows iznova i to iz drugog puta jer prvi put se instalacija zaglavila kod 10% procesa, zamrzavanje sistema takodje.
Scandisk je teskom mukom nesto popravljao po hardu i onda je instalacija prosla.

komp ima sledece :
Abit BE- 6 ploca sa ugradjenim HPT 366 kontrolerom
procesor pIII klamath 450 Mhz
nista nije OC
Disk ja nakacen na njega ,podeljen na dve particije,
a na drugom IDE kontroleru je CD ROM
192 RAM-a
gtraficka Diamond viper 770 16 mb
DTK Midi kuciste
Imam instaliran Windows ME
Sumnjam na najgor tj da je HD upropasten ali se nadam...

Ako je u pitanju BE-6 1.0 - ta ploca je imala ogromnih problema u radu sa kontrolerom tako da se nadam da si flashovao najnoviji BIOS. Takodje, ne zelim nikaoga da plasim ali taj hard-disk ima najveci procenat skartova od svih 7200 hardova. Zvanicna statistika i bas steta jer je kad radi, odlican. Ta vest stoji na nekolicini poznatih sajtova...

Ja imam IBM 60GXP od 40 GB, i evo od juce poceo da se dere kao lud, cim ukljucim PC i kad pocne disk da se okrece, iz kucista dopire dosta jak zvuk... Svi testovi sa IBM-ovim alatkama i scan idsk ne prijavljuju greske, ali usporenje u radu se primeti. A slicne probleme kao i ti sam ima i ja, ali sam ih pripisivao ne snalazenje VIA ploce sa XP-om + ATA100, imali su i drugi ljudi problema u toj kombinaciji

Izgleda da je stvarno taj IBM skart.. A stvarno je radio super u pocetku

vladojko je napisao(la):
Ja imam IBM 60GXP od 40 GB, i evo od juce poceo da se dere kao lud, cim ukljucim PC i kad pocne disk da se okrece, iz kucista dopire dosta jak zvuk... Svi testovi sa IBM-ovim alatkama i scan idsk ne prijavljuju greske, ali usporenje u radu se primeti. A slicne probleme kao i ti sam ima i ja, ali sam ih pripisivao ne snalazenje VIA ploce sa XP-om + ATA100, imali su i drugi ljudi problema u toj kombinaciji

Izgleda da je stvarno taj IBM skart.. A stvarno je radio super u pocetku

uuuuuuuuuuuuuu :( ja imam DTLA307030 ne znam da li je to uopste GXP serija, ali ima iste sklonosti ka crkavanju kao i gorenavedeni. LM jedini 'lek' za koji sam cuo je montiranje kulera (80mm) da hladi elektroniku i ceo disk. I naravno molitva pre ukljucivanja racunara.

Vesti od juce ili danas su imale link ka tekstu o tim drajvovima.

Da i ja "ocrnim" IBM

Imao sam IBM DPTA 372050 hard od 20 GB na 7200 rpm jos negde pocetkom 2000 (puko sam bio 400 dm za njega :mad: ). Radio mi je nesto vise od godinu dana i crko. I odneo mi sve podatke sa sobom :mad: .
Onda su mi ka zamenili za isti, i on je crko posle 3 meseca!
Pocne da ore, OS vise nece da se digne, ... iz dosa nisam takodje uspevao da "vidim" podatke.
Da li je zbog naseg loseg napona ili da je skart.... ali zakljucak je da IBM pravi najbolje diskove sto se tice performansi, cujnosti, brzine... izgleda im je jedina mana sto ne znaju da naprave dugotrajan hard.........

Da pojasnim malo .
Ovaj hard sto je sada kod mene, radio je godinu dana kod mog brata na kompjuteru na izgled dobro., jedino mi se brat zalio da mu se slika na kompu ponekad zamrzne ili se pojavi famozni plavi ekran, sto sam ja mislio da dolazi od loseg primerka graficke karte ili memorije , nestabilnog napona ili njegovog ne snalazenja sa kompjuterom.
Kada mu je pre mesec dana stvarno crkla memorija 256 Mb NCP pomislo sam da sam u pravu a sa grafickom MSI 8815 GF2 GTS 64 DDR nikako nije mogao da dobije TV out , a pustanje DiVX filma je seckalo .
Onda sam ja uzeo hard kod sebe racunajuci da je sve OK
Izbrisao sam sve sa njega i krenuo da ga podelim na dve particije sa FDISK-om, sto je proslo uredu osim kada sam posle te particije hteo da formatiram nije islo, krenedo 2% i tada se zacuje klikanje lampica harda svetli i klik klik...
pustio sam ga jedno pola sata i nije se pomerio sa 2% .
posto sam jedno vreme imao oba hard diska u kompu, podignem sistem sa svog starog
i krenem da skeniram IBM hard sa scandisk programom iz Win.a i opet na istom mestu se desi famozni klik, ali ovaj put sam ga pustio da odradi bez prekida . posle sat vremena preskocio je onih 2% i skoro zavrsio sve , oznacivsi na kraju dva BB bad bloka,

Uspeo sam na tom hardu da instaliram Windows Me na jednoj particiji ,a na drugoj Win XP,
instalaciju je odradio do kraja uspesno bez problema i ja sam se ponadao da je sada sve u redu.
Ali kada je komp ponovo poceo da se blokira prilikom rezanja CD-ova odnosno prilikom manipulacije sa fajlovima shvatio sam da je vrag odneo salu!!
skinuo sam sa interneta sa stranice IBM-a softver za testiranje njihovih diskova bas iz te serije, izmedju ostalog i disk menadjer i jos neke programe.
prilikom testiranja sa tim programima pronadjena je greska na hardu koja kao moze da se popravi ali ce svi podaci biti unisteni.
Ja se jos uvek sluzim sa hardom i pokusavam da spremim podatke na sigurno pa cu da krenem u avanturu popravke doticnog!?
Ne znam da li smem da koristim DISK MENAGER program jer nisam to ranije radio ?

Hard je star samo godinu dana , ali izgleda da mu je toliko i trajala garancija , a ne tri godine ko za WD ili neki drugi.

IBM zaobilaziti u sirokom luku. 2 su mi crkla ( 30gb i 40gb ) u poslednjih godinu dana, oba iz moje masine........

marzzo je napisao(la):
IBM zaobilaziti u sirokom luku. 2 su mi crkla ( 30gb i 40gb ) u poslednjih godinu dana, oba iz moje masine........

Kao sto rekoh i ja imam lose iskustvo sa IBM-mom jedono sto se tice kvarova. Inace, moracete se sloziti da je IBM daleko bolji i od Maxtora i od Quantuma, (doduse ista firma al ajd sad) , WD-a, Seagate-a... sto se tice performansi.....

Sad imam Quantum AS 30gb na 7200rpm i svaka cast, ne kvari se on... ali ipak sam sve radio sa vecom glatkocom dok sam imao IBM...

;)

Zaso ne citas, brujalo je po internet da taj disk ne valja tj. ima dosta otkaza. I sam sam nesrecom kupio isti i dva puta mi je crko ( u 5 mjesedi) i odnio sve podatke sa sobom u pakao,pa sam ga zamijenio za Maxtora ( NIKAD VISE ibm). Inace ibm je od u ljeto prosle godine poceo da vraca maxtorove diskove sa reklamacije umjesto svojih ( to sam procitao na internetu), pa me bas cudi kako si uspio da ga kupis tj. koji ga nesrecnik jos prodaje. I na bencmarku je krajem ljetabila vijest "da se suska o velikom broju kvarova" tog modela i da su korisnici tuzili ibm.Zato vracaj to sr?nje sto prije.

Jovan100 je napisao(la):
Zaso ne citas, brujalo je po internet da taj disk ne valja tj. ima dosta otkaza. I sam sam nesrecom kupio isti i dva puta mi je crko ( u 5 mjesedi) i odnio sve podatke sa sobom u pakao,pa sam ga zamijenio za Maxtora ( NIKAD VISE ibm). Inace ibm je od u ljeto prosle godine poceo da vraca maxtorove diskove sa reklamacije umjesto svojih ( to sam procitao na internetu), pa me bas cudi kako si uspio da ga kupis tj. koji ga nesrecnik jos prodaje. I na bencmarku je krajem ljetabila vijest "da se suska o velikom broju kvarova" tog modela i da su korisnici tuzili ibm.Zato vracaj to sr?nje sto prije.

cekaj, ne razumem te bas najbolje... Ja sam IBM-a kupio cim je izasao negde u martu 2000. Crko mi je negde u maju 2001.
Pa cim se pojavio nije ga nigde bilo... jedva sam ga nasao! Ne znam ko jos DPTA i DJNA ili DTLA seriju jos prodaje.... nema IBM-a kod nas, nije ga nikad ni bilo da se lako nadje... a ta vest mi nije puno mogla pomoci jer je meni prso hdd pocetkom leta... :mad:
ma ja i dalje kazem da su IBM-ovi najbolji sto se tice performansi, ali sto se tice izdrzljivosti... 0.

ctp;

][V][ATRIX™ je napisao(la):
cekaj, ne razumem te bas najbolje... Ja sam IBM-a kupio cim je izasao negde u martu 2000. Crko mi je negde u maju 2001.
Pa cim se pojavio nije ga nigde bilo... jedva sam ga nasao! Ne znam ko jos DPTA i DJNA ili DTLA seriju jos prodaje.... nema IBM-a kod nas, nije ga nikad ni bilo da se lako nadje... a ta vest mi nije puno mogla pomoci jer je meni prso hdd pocetkom leta... :mad:
ma ja i dalje kazem da su IBM-ovi najbolji sto se tice performansi, ali sto se tice izdrzljivosti... 0.

ctp;

Mogu da se nadju IBM diskovi 20GB na 7200rpm, i, sto je najinteresantnije, prodaju se...

Ja koristim SAMO IBM diskove i nijedan mi nije crkao... Sa serijom GXP75 sem imao problema u vidu laznih bad blockova sto se otklanja sa Drive Fitness Test-om. Ali ponavljam da to nisu pravi bad blockovi vec samo logicke greske koje su otklonjive. Mehanickih problema nikad nisam imao. Naravno, probao sam i sve ostale koji postoje (na 7200rpm) i uvek sam se vracao IBM-u.

Kao sto rekoh u jednom od postova:

Imam 3 DTLA 307030 iz razlicitih serija i razlicitih prodavnica stari oko godinu i po i rade ko sat i dan danas. Nikada nikakvi problem, nista!

Kuciste je GlobalWin 802 sa 2 ventilatora i 2 od 3 HDD-a imaju Coolermasterove hladnjake.

Pozdrav!

izgleda da ste vi bas imali srece... Veoma je moguce da ga unisti velika temperatura, tako da, ko zna, mozda nama ostalima ne bi crkao da smo koristili neku vrstu hladjenja za hdd.
Who knows...

:)

drjackyll je napisao(la):
Kao sto rekoh u jednom od postova:

Imam 3 DTLA 307030 iz razlicitih serija i razlicitih prodavnica stari oko godinu i po i rade ko sat i dan danas. Nikada nikakvi problem, nista!

Kuciste je GlobalWin 802 sa 2 ventilatora i 2 od 3 HDD-a imaju Coolermasterove hladnjake.

Pozdrav!
Ja sam hteo odavno da se oglasim, ali sam se plašio da nešto ne izbaksuziram. :) Ja imam dva IBM-a 75GXP DTLA 307030 i držim ih u RAID0 vezi. Koristim ih za capture i video editing, što znači da ih ekstremno maltretiram. Jedan je "Made in Hungary" i kupljen je nov od nekog tipa preko oglasa, a drugi je kupljen polovan, pravljen je na Filipinima i prodao mi ga je student još letos. Imao sam još par tih diskova u svom posedu, a nekoliko ih ima moj ortak, i SVI rade savršeno i dan danas posle godinu i kusur dana intenzivnog AV rada!!! Naravno svi su od prvog dana bili aktivno hlađeni i držani u kućištima visokog kvaliteta sa renomiranim napajanjima. E sad' u čemu je fora nemam pojma.

e pa ti si ih drzao sa hladjenjem od prvog dana... kao sto rekoh mozda je pregrevanje uzrok crkavanjima....

Da li bi trebalo mozda da se drzi hladjenje i na ostalim hdd-ovima? (Quantum = Maxtor, WD...) ?
Da li jos neko poseduje hladnjak za hdd a da pritom nije IBM u pitanju?

magick je napisao(la):
E sad' u čemu je fora nemam pojma.

Bese na nekom sajtu tipa Anand je bila kao prepura da ako zelite da vam IBM HDD ne rikne hladitega aktivno, pa mozda je u tome kvaka.

e pa ti si ih drzao sa hladjenjem od prvog dana... kao sto rekoh mozda je pregrevanje uzrok crkavanjima....

Da li bi trebalo mozda da se drzi hladjenje i na ostalim hdd-ovima? (Quantum = Maxtor, WD...) ?
Od kako su se pojavili IDE diskovi koji se vrte na 7200 obrtaja išla je priča da im treba obezbediti hlađenje, ja sam to ozbiljno shvatio pogotovu što radim sa RAID vezama i to AV. Izgleda da je stvarno ta temperatura glavni problem, ali ipak ... ne bi smeli toliko da crkavaju diskovi koji nisu aktivno hlađeni, a pri tom se ni ne opterećuju previše ( rad u Windowsu, Office, igrice, i.t.d. ). Da je tako meni nikakvo hlađenje ne bi pomoglo, pošto baš umem da ih opteretim, kao niko. :D

Aktivno hladjenje ne resava problem crkavanja IBM 75GXP diskova.

Meni je u maju prosle godine crko DTLA-307030 (posle 6 meseci), iako koristim 3DFx HDD-cooler. Sledeci primerak je radio lepo do pre mesec-dva (kada sam ga prodao - zbog isteka garancije;) ).

Pre par dana dosao mi je u ruke isti disk, ali 20GHz - za njega jos ne znam koliko ce izdrzati...

magick je napisao(la):
Ja sam hteo odavno da se oglasim, ali sam se plašio da nešto ne izbaksuziram. :) Ja imam dva IBM-a 75GXP DTLA 307030 i držim ih u RAID0 vezi. Koristim ih za capture i video editing, što znači da ih ekstremno maltretiram. Jedan je "Made in Hungary" i kupljen je nov od nekog tipa preko oglasa, a drugi je kupljen polovan, pravljen je na Filipinima i prodao mi ga je student još letos. Imao sam još par tih diskova u svom posedu, a nekoliko ih ima moj ortak, i SVI rade savršeno i dan danas posle godinu i kusur dana intenzivnog AV rada!!! Naravno svi su od prvog dana bili aktivno hlađeni i držani u kućištima visokog kvaliteta sa renomiranim napajanjima. E sad' u čemu je fora nemam pojma.

O boze!!! Magick i ja smo se slozili oko necega!!!:D :D :D Ovo mora da se proslavi!!!;)

drjackyll je napisao(la):
O boze!!! Magick i ja smo se slozili oko necega!!!:D :D :D Ovo mora da se proslavi!!!;)
Ne bih hteo da te obeshrabrujem, ali nismo se mi složili ni oko čega, već smo imali slično iskustvo ( i to je nešto :) ). Moram priznati da se ne sećam u kakvim smo to žučnim raspravama učestvovali i kol'ko puta, pa da možeš tako nešto da izjaviš, makar i u šali. :confused:

Bilo kako bilo, svaki povod za slavlje je dobar povod. :D (D)

Jedno iskustvo sa IBM diskovima. U kompjuteru ih je 5 komada, masina se koristi za video editing. Letos je bilo toliko toplo da je otvarano kuciste i pored kucista montiran veliki ventilator s buvljaka, da bi komp uopste radio. U takvim uslovima i sa takvim maltretiranjem diskovi rade vec godinu dana.

Opet ja sa pocetka ove diskusije (ne)sretni vlasnik IBM harda ,da se malo ukljucim.
Odradio sam testiranje i popravku harda sa programima od IBM -a i evo vec nedelju dana ne javljaju se problemi .
Hard sasvim lepo radi , pa se nadam da najboljem...
SCANDISK iz windowsa i dalje vid ona dva bad bloka a NORTON DD ih ne prijavljuje.
Ozbiljno razmisljam o aktivnom hladjenju harda sa nekim od cooler-a predvidjenih za to.
Da li zna neko gde mogu da se nabave i koliko kostaju okvirno.

Kada sam radio test zagrevanja harda jer i takav test program postoji, temperatura je za petnaestak minuta testiranja porasla sa 42 C na 51 C i bojim se da bi dogurala i do 60 C ali sam ja prekinuo testiranje .

vladop je napisao(la):
Opet ja sa pocetka ove diskusije (ne)sretni vlasnik IBM harda ,da se malo ukljucim.
Odradio sam testiranje i popravku harda sa programima od IBM -a i evo vec nedelju dana ne javljaju se problemi .
Hard sasvim lepo radi , pa se nadam da najboljem...
SCANDISK iz windowsa i dalje vid ona dva bad bloka a NORTON DD ih ne prijavljuje.
Ozbiljno razmisljam o aktivnom hladjenju harda sa nekim od cooler-a predvidjenih za to.
Da li zna neko gde mogu da se nabave i koliko kostaju okvirno.

Kada sam radio test zagrevanja harda jer i takav test program postoji, temperatura je za petnaestak minuta testiranja porasla sa 42 C na 51 C i bojim se da bi dogurala i do 60 C ali sam ja prekinuo testiranje .
Sada ga lepo prodaj i kupi Maxtor-a , koji u glavnom ne otkazuje ;)
Poredjenja radi , IBM GXP120 koji trenutno testiram , je u realnom radu neprimetno brzi od Maxtora D740X 6L i to samo u sintetickim testovima , zahaljujuci nesto boljem transferu . Prefetch algoritam je kod maxtora veoma dobro odradjen , a i vreme pristupa je nesto bolje nego kod IBM-a . Takodje , IBM se primetno vise zagreva od Maxtora , a to se najvise odnosi na elektroniku.
Zakljucak je - nema gore stvari da ti rikne , nego sto je hard disk !
Zato cu zrtvovati 1.5 % brzine za vecu pouzdanost.
Povrh svega , IBM je bezobrazno skup .

I agree

definitivno je problem do zagrevanja.
Primetio sam ja da se on dosta "zavrucava":D kad sam ga nosio na back up...

drfedja je napisao(la):
...
Poredjenja radi , IBM GXP120 koji trenutno testiram , je u realnom radu neprimetno brzi od Maxtora D740X 6L i to samo u sintetickim testovima , zahaljujuci nesto boljem transferu . ...

Na masini mi je svakodnevno D740X, ali bih radije koristio cak i IBM 75GXP (subjektivno - bolje radi), a kamoli 120GXP, kad bih imao petlju da ga stavim (zbog mnogo vece mogucnosti otkaza...).

magick je napisao(la):
Ne bih hteo da te obeshrabrujem, ali nismo se mi složili ni oko čega, već smo imali slično iskustvo ( i to je nešto :) ). Moram priznati da se ne sećam u kakvim smo to žučnim raspravama učestvovali i kol'ko puta, pa da možeš tako nešto da izjaviš, makar i u šali. :confused:

Bilo kako bilo, svaki povod za slavlje je dobar povod. :D (D)

Bitno je da se ja secam!;)

Ziveli!(D)

Nazad
Vrh Dno