Šta je novo?

I9 13900kf i gigabyte z790 aorus elite ddr4 problem

darkbaron

Poštovan
Učlanjen(a)
29.12.2014
Poena
70
Moja oprema  
CPU & Cooler
i9 13900kf Arctic Liquid Freezer II 360
Matična ploča
gigabyte aorus elite ddr4 z790
RAM
g.skill 32gb
GPU
rtx 3090ti zotac
Storage
2x ssd 2x hard drive
PSU
cobra power 1000w
Kućište
Cooler Master MasterBox
Miš & tastatura
red dragon wireless
Mobilni telefon
samsung s22 ultra
Danas stigla ploca i cpu sve sam povezao kako treba pc ne daje sliku dajte neki predlog sta bih mogao da pokusam vec gubim zivce 😭😭😭

možda glupo pitanje: na šta je povezan monitor? F nemaju integrisanu grafiku

dešava se da ljudi greškom povežu na ploču umesto na grafičku

Povezao sam na graficki izlaz hdmi

Prilozi

• 20230126_121527.jpg
    20230126_121527.jpg
    190.6 KB · Pregleda: 118
  • 20230126_121512.jpg
    20230126_121512.jpg
    217.9 KB · Pregleda: 96
Šta kaže UEFI?
Da li je prepoznata diskretna grafika?
Da nije možda disable u UEFI-ju?
Probao drugi HDMI kabl?
Probao preko DP?
Kartica škljocnula i zaključana u slotu?
Kabl za napajanje kartice dobro uboden?

Možda je isti problem kao kod RingeRaja: "Nova ploča, bios izgleda da nije update-ovan, pa ne vidi cpu. U pitanju je B660, a cpu je 13700"

Sve sam sada kablove isporoveravao nemam neki cpu 12 gen da vidim dali bi radila ploca.

ta ploca vec dolazi sa biosom koji podrzava taj cpu, probaj sa 1 ram stikom za pocetak

Sada pokusavam jedan pa drugi ram ubacio i dalje nista.
Neznam dali znaci nesto ali svetli ova lampicq

Prilozi

• 20230126_125047.jpg
    20230126_125047.jpg
    149.1 KB · Pregleda: 124
Sada pokusavam jedan pa drugi ram ubacio i dalje nista.
Neznam dali znaci nesto ali svetli ova lampicq
Uputstvo za tvoju ploču veli ovako:
The status LEDs show whether the CPU, memory, graphics card, and operating system are working properly after system power-on. If the CPU/DRAM/VGA LED is on, that means the corresponding device is not working normally; if the BOOT LED is on, that means you haven't entered the operating system yet.
U prevodu, ne kaže da je neki problem, već samo da nisi došao do operativnog sistema. Koliko dugo čekas da ti se butuje računar?

Raskači bukvalno sve, ostavi cpu, ram i gpu, pa probaj da vidiš da li ulazi u bios.

Da li ti se pojavljuje BIOS ili posle biosa nemaš sliku?

Ako nemaš uopšte slike ja bih probao dve stvari:

1. Apdejtuj BIOS na najnoviju verziju. Ako imaš mogućnost da flešuješ bez procesora super ako ne onda mora da nađeš negde neki drugi procesor. Jednostavno može da se desi da ti se zalomio neki stari BIOS koji ne podržava procesor koji imaš.
2. Promeni mesto gde utačinješ kabel. Imaš više HDMI portova pa uključi u drugi port. Isto važi i za monitor. Imaš DP (Display port) probaj da se povežeš preko njega na monitor.

Isto tako promeni HDMI ili DP kabel po nekada i oni mogu da zezaju.

Probaj i da ugasiš monitor pa startuj mašinu pa posle jedno 60 sec upali opet monitor.

Probaj ponovo da staviš karticu u slot možda dobro ne naleže. Ako imaš dva PCIe slota gurni karticu u drugi slot.

Kao poslednje rešenje probaj da pribaviš negde drugu karticu pa probaj.

Poslednja izmena:
Da li su ti naponski kablovi dobro prikačeni na grafičku i da l ije ista dobro legla u slot?
Ustvari, ovo je vjerovatno uzrok.
Ako si u mogućnosti, ubodi grafičku u drugi računar i odradi firmware update.

Više detalja:

Probaj cmos ponovo kad su raskačeni ssd/hdd..Svetli ti boot.
Treba da udje u bios.

Imam i staru grafcku neku r9 290x sada cu probat nju da ubacim da testiram

Probaj i da gurneš katricu u drugi slot i obavezno probaj ono sa kablovima.

Zamenio graficku i hdmi kablo probao u drugi slot ubacio kablo neznam dali da probam drugo napajanje imam neko slabije u paket od 850w

Nešto tu nije u redu jel možeš da slikaš celu ploču. Da vidimo gde si šta ukačio. Isto tako probaj da malo gurneš svaki kabel jače u podnožije. PO nekada liči da je kabel dobro prikačen a nije.

Posle vadjenja baterije i cmos konacno hvala svima na pomoci

Prilozi

• 20230126_135925.jpg
    20230126_135925.jpg
    106.3 KB · Pregleda: 112
Ali sada novi problem graficka rtx 3080 nece da radi sa novom konfom povezem grafu na drugu plocu radi danas ocigledo nije moj dan.

mozda samo tripujem, da li ima distancera izmedju ploce i kucista? ova zadnja slika kao da mi je ploca nekako blizu lima kucista, ali kao sto rekoh mozda samo tripujem zbog ugla slikanja

Nazad
Vrh Dno