Šta je novo?

i5-2500k vs i7-860 vs Q9550

De brale kazi mi di to ima da se kupi ASUS P8Z77V-PLUS i idem odmah tamo !!! ???
Imam najvremesniji od ta tri procesora pa posto su 3770K sve povoljniji resih da ga menjam ali normalno da necu na nekoj skrljavoj ploci, ovi sto se prodaju u kompletu svi imaju poce najnize kategorije a novih 1155 ploca vrhunske klase odavno nema. :-(

Nadji bilo koju Z77 plocu, sad (a i pre je bilo) je glupost ulagati u EOL ploce.

*** a mene na ovom forumu vise puta ubedjivali da je Q9550 klasican bootleneck za nove grafike ..... a joj ..... koliko ja gledam onu tabelu .... jos uvek se deda drzi

Jel se ti to salis???? Da li uopste znas sta bottleneck podrazumeva???? Bukvalno iz druge galaksije se vidi da je q9550 bottleneck. Nisi od juce na forumu, mora da si nesto prezubio. i5 2500k daje od 50 do 100 i vise% bolje performanse u svim igrama. To je skolska definicija bottlenecka

Poslednja izmena:
Pa po ovome ispada da bih ja trebao da kupim samo zglavnu GTX 970 i da vozim bar jos dve godine. :p

Sta ti znaci ovo "zglavnu"?
Nikako da provalim.

Najbolje...valjda, ABIT NF-7S je svakako jedna od tih.
Mada DFI LANParty NF2 Ultra B ipak bez konkurencije.

Druze ja od kad znam za PC imam samo zglavne ploce. ABIT BX133 RAID, Epox 8RDA+, ABIT NF-7S i 7S2, ASUS P5E3 Deluxe i sada ova koju jos uvek koristim.

Pravo vreme da prekines to nelogicno ponasanje nekim pametnim odlukama u pogledu ulozeno/dobijeno :) sem ako imas para za bacanje i ako si entuzijasta, u tom slucaju je OK, samo nemoj da se zanosis da je to isplativo. To je merak, a ne pametna kupovina, dakle, dve razlicite stvari

Niti menjaju procesore na svake dve godine, bez obzira da se igraju ili renderuju.

Steta sto testovi (iz prvog posta) nisu radjeni na AMD grafici. Dok sam vozio core2duo izmenjao sam bar 10tak grafickih kartica i odgovorno tvrdim da se AMD mnogo bolje snalazi sa slabijim procesorima od nvidie.

Da u to vreme, AMD je prednjacio sa kartama otud i osecaj...
Danas protiv 970? tesko da bi imao neku prednost.

Steta sto testovi (iz prvog posta) nisu radjeni na AMD grafici. Dok sam vozio core2duo izmenjao sam bar 10tak grafickih kartica i odgovorno tvrdim da se AMD mnogo bolje snalazi sa slabijim procesorima od nvidie.

Sad je obrnuto da je test radjen sa nekom AMD grafikom (npr FIJI XT) ugusio bi se sve jedan procesor sa testa, tj ne bi izvukli iz nje maksimum, Nv karte trenutno ne zahtjevaju toliku procesorsku snagu kao AMD karte, o tome bi se mogla jedna cjela tema ispisati zasto i zbog cega, cak smo o tome kroz neke druge teme diskutovali...

Sad je obrnuto da je test radjen sa nekom AMD grafikom (npr FIJI XT) ugusio bi se sve jedan procesor sa testa, tj ne bi izvukli iz nje maksimum, Nv karte trenutno ne zahtjevaju toliku procesorsku snagu kao AMD karte, o tome bi se mogla jedna cjela tema ispisati zasto i zbog cega, cak smo o tome kroz neke druge teme diskutovali...

Najzanimljivije od svega je sto je nekad bilo obrnuto, nV karte su trazile jace procesore

Koji su to tačno nV modeli, pošto i ja planiram neki downgrade sa R9 280X na 750 Ti, npr. ili sl.?

Najzanimljivije od svega je sto je nekad bilo obrnuto, nV karte su trazile jace procesore

Ovo je jako zanimljiva tema. Iako na ovom forumu najvise postuju ljudi koji imaju zveri od racunara u realnosti je situacija prilicno drugacija.

Vidim da se potencira da nv bolje radi na sporijim procesorima. Na koje se to procesore konkretno odnosi?
Spori odnosno stariji procesor za Nemca nije isti kao i za Srbina.

Za s775 platformu mogu da tvrdim da se AMD bolje snalazi. Testirao sam Core2duo E6400 i Core2Quad Q6600.

Core2Quad q6600 ne zaostaje mnogo za Q9550. Uz to se i mnogo bolje klokuje.

Sto se tice grafika koristio sam i "novije" amd 6870 i 7850 (koja je i danas akuelna u vidu r7 370 rebranda)

ALI moram da napomenem da nisam isprobao Maxwell seriju nvidia grafika.

Sve prethodne su bile daleko ispod amd-a. u smislu GPU iskoriscenosti.

Kazete da se sada situacija promenila. Da li se to odnosi na Maxwella ili se to odnosi na "novije" procesore (i3, i5, prve generacije...) ?

Odnosi se na Maxwell. A kada se kaze da nVidia bolje radi na slabijim procesorima, misli se na Athlon/Phenom II X4, Core 2 Quad (771 Xeon), FM2+ Athlon, FX.

Da bas to, ali ocito je sama arhitektura donjela te promjene.

@Pega
Koji su to tačno nV modeli, pošto i ja planiram neki downgrade sa R9 280X na 750 Ti, npr. ili sl.?
Maxwel karte izmedju ostalog i GTX750Ti, ali to je ipak slaba karta nju ce svakako svaki quad da iskoristi.

Sto se tice dual core procesora mislim da oni ne idu vise u istu recenciu sa Gamingom!

Naidjoh na jedan odlicno odradjen test jos uvijek atraktivnih procesora.

http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=398548

The Witcher 3 test sa video zapisom.

http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=399347

The 2500k system:

Case: Coolermaster HAF 932
Mobo: Asrock P67 Extreme 6
RAM : 2X8GB TEAMGROUP Vulcan DDR3-2400 PC3 19200 CL 11-13-13-35
CPU : Intel Core i5-2500k @4.8Ghz
CPU cooler : Noctua NH D14
GPU : Gigabyte G1 GTX 970 @1.5Ghz
PSU : Coolermaster Silent Pro 1000W

The i7-860 system:

Case: Thermaltake Armor
Mobo: MSI Big Bang Trinergy
RAM : 2X4GB G.Skill Ripjaws DDR3-2000 PC3 16000 CL 9-11-9-29 1.60v
CPU : Intel Core i7-860 @4Ghz
CPU cooler : Noctua NH U12P SE2
GPU : Gigabyte G1 GTX 970 @1.5Ghz
PSU : Enermax Galaxy 850W

The Q9550 system:

Case: Coolermaster Elite 430 black
Mobo: Asus P5Q Deluxe
RAM : 4X2GB OCZ PC2-8000 Platinum DDR2 CL 5-5-5-18 2.10v
CPU : Intel Core 2 Quad Q9550 E0 @4GHz
CPU cooler : Thermalright Ultra 120
GPU : Gigabyte G1 GTX 970 @1.5GHz
PSU : Nexus Silent Modular 850W PSU (RX-8500)

yXpuwY8B.png

oulExrYT.png

2500k je legendary procesor.

Nazad
Vrh Dno