Šta je novo?

i3-4170 ili i5-4460 + savet

crni6

Cenjen
Učlanjen(a)
13.03.2011
Poena
151
Pozdrav svima.
Pre nego sto postavim pitanje naglasio bih da trenutno imam 6 godina star PC :
CPU: Core 2 duo E7500 2.93Mhz
MB: Asus PQ5L-Pro
RAM: 4x1GB DDR2 1333Mhz Kingston HypreX
HDD: Sata II 7200rpm
GPU: Nvidia 9800GT
Kuciste sa napajanjem: LC Power 600W

...i trenutno sam poceo da se bavim Front-End Developmentom i iskren da budem ova konfiguracija sasvim solidno obavlja posao (sporije ali radi ono sto treba da radi) ali posto moram da imam vise programa otvorenih od jednom od kojih je Photoshop nazahtevniji, takodje moram da imam par browsera otvorenih radi testiranja stranica i 10+ stranica u svakom browseru...misli da je vreme da sklopim drugi PC. Pre svega da naglasim da igrice uopste ne igram( zadnji put sam upalio neku igricu pre 4 godine :) ). E sad od svog PC-a bih ostavio verovatno kuciste, napajanje, GPU i HDD i to bi dodao na konfiguraciju koju sam od prilike planirao:
MB: Asus H81M-D
RAM: Neku od Kingston FURY DD3 8GB 1600Mhz / Hyper X
Kuciste: LC Power 925B (mozda)
CPU: i3-4170 ili i5-4460

E sad moja najveca dilema je da li uzeti i3 ili i5 posto je razlika u ceni nekih 60/70 eura a ne znam koliko bi mi znacio i5 za ovaj posao a takodje bi trebao da uzmem jos jedan Full HD monitor pa sam u dilemi da li uzeti bolji cpu ili neki polovan 22" FHD monitor?
Takodje znam da mi je graficka stara ali kontam da je bolje da imam bilo kakvu graficku da bi rasteretio CPU.
Ako ima nekih predloga, sugestija voleo bih da napisete...i ako neko ima da predlozi neku MB u tom cenovnom rangu, do sada sam koristio ASUS i zadovoljan sam ali prihvatam svaki savet. :)

Poslednja izmena:
E sad moja najveca dilema je da li uzeti i3 ili i5 posto je razlika u ceni nekih 60/70 eura a ne znam koliko bi mi znacio i5 za ovaj posao a takodje bi trebao da uzmem jos jedan Full HD monitor pa sam u dilemi da li uzeti bolji cpu ili neki polovan 22" FHD monitor?
Isplati se dati 60-70 evra više za i5, nećeš ga koristiti samo za youtube i facebook a (pretpostavljam) nećeš ni menjati konfiguraciju sledećih par godina tako da se isplati.

I obavezno SSD neki, on će napraviti daleko veću razliku nego prelazak sa i3 na i5.

Najiskrenije, u svakodnevnom uobicajenom radu na racunaru, nikakva se razlika ne primecuje izmedju i3 i i5. Razlike ima tek kad se upregnu, tj kad im se dodeli ozbiljniji posao. Koristio sam dugo oba, paralelno i stvarno nema nikakve razlike.

Ono sto ce stvarno napraviti razliku, to je ssd. A ako ce ti 60e znaciti pri kupovini jos jednog monitora, vise ce ti pomoci taj monitor, nego razlika izmedju i3 i i5.

SSD je pod obavezno ali to malo kad udjem u posao i pocnem malo vise da zaradjujem...mada nije ni sad toliko skup ali ne mogu sve od jednom. Iz onoga sto sam malo po netu procackao nije i5 dolazi do izrazaja kao sto "ivicanikolic34 " kaze tek kad se upregne u nekom zahtevnom tasku tj. igrici ili nekom video renderingu, meni je najzahtevniji program PS koji samo koristim da bi pokupio podatne sa psd-a, nema dizajniranja...mada verovatno komp necu menbjati narednih 4/5 godina, u dilemi sam velikoj sto ne bi mogao reci i za budzet. :)
Inace kad sam vec ovde, posto moju staru konfiguraciju dajem bratu koji ima svoju staru graficku(jos stariju od moje) i svoje napajanje(verovatno neko losije) pa me zanima koliko W bi trebalo da bude napajanje da bi ok radio ovaj moj strai komp...ja imam 600w ali mislim da je to i previse za njega?

i5 - i3 = SSD. To je ono što sad pravi razliku, daleko je 4-5 godina.

da,zaboravio sam da napomenem da je i3 sandy u kompu starom 3 god... a i5 iz potpisa...

eto, 3 god, a on se drzi poprilicno dobro,da ne kazem ISTO kao i pre 3god.... te price "necu da menjam 4-5god", to ide uz nekog koga ili ne zanima komp,ili ima 9-10 godina (starost osobe),a ne uz nekog ko ce da zaradjuje od tog kompa.

Grafičku neka sada ne uzima, a neka uzme ssd i i5.
Igre ne igra uopšte, a grafička za ono što je spomenuo nije potrebna za sada (osim ako primarno zaradjuje od Photoshopa pa želi da ga ubrza koliko god je moguće).
Tako da je najbolje da uzme ssd i i5, a kasnije koju želi grafičku, integrisana je više nego dovoljna za sve što je do sada naveo.

Bolje je uzeti jos jedan monitor i i3 u situaciji da nemas dovoljno novca, pa moras da odlucujes jedno ili drugo. Pogotovo za rad sa vise prozora, jer dobijas mnogo vecu radnu povrsinu. Od svih stvari koje sam imao i probao, (zamena procesora, dodavanje memorije, ssd-a, bolje graficke karte) najvise zadovoljstva i osecaja napretka, dobio sam dodavanjem jos jednog monitora. Nikad se vise ne bih vratio na samo jedan monitor.

Sto se tice RAM-a svakako ce kasnije doci jos jedna od 8gb posto MB ima samo dva slota pa sam s namerom planirao da uzmem jednu od 8gb. Sto se tice graficke, koliko ja shvatam CPU deo resursa daje integrisanoj GPU pa sam zato i planirao da ostavim ovu moju da bi cpu koristio potpuni potencijal a ne znam bas kako funkcionise DUAL Screen na intedrisanoj GPU i da li je to izvodljivo(prosto nikad to nisam radio).
"Zogi" potpuno te razumem kad kazes da si progledao sa dodatnim monitorom, ja se borim sa jednim a jos mi nije takav posao da mogu da podelim programe na split screen vec stalno menjam jedan pa drugi. Svakako ce i taj monitor doci uskoro ako se posao razradi ali problem je jos sto ce kasnije biti jos nekih rashoda u stanu(klima... i sl.) ali to vec nije tema sada. :)
Iskren da budem sad sam bas u dilemi, posto sam mislio da ce i i3 igrati dobru ulogu ali s druge strane za par godina ce taj i3 biti mozda spor, moram dobro opet preispitati svoje potrebe i budzet da bi skontao sta da uradim. :)
Inace jel ima neko neku preporuku za plocu...oveclock me ne zanima i po mogucstvu asus ploca posto imam pozitivno iskustvo sa njom? Gledao sam u gigatronu njihove konfiguracije sa i5 procesorima i od prilike ploce su kao ta asusova koju sam gore naveo(Asus H81M-R/C/SI). Takodje me zanima kakvo je ovo kuciste RPC M10560X-BU01A 560W posto nikad nisam cuo za njega a vidim da u njega pakuju konfig. kao sto sam planirao ili ako neko ima preporuku za kuciste do 3000rsd ne mora da bude sa napajanjem posto ovo sto sam ja planirao LCPOWER 925 je otpalo jer je samo za ATX ploce a do sada sam bio zadovoljan ovim proizvodjacem?

Poslednja izmena:
Od prilike ce tako i biti, kontam da moram jos malo da skupim para pa da uzmem i5 i jos jedan monitor s obzirom da uskoro necu menjati PC. Gledao sam malo cena po oglasima i ovaj i5-4460 je najjeftiniji pa cak i moze da se nadje za 160e kod ovih sto donose iz Madjarske (ne znam da li je dozvoljeno da ubacim link ali ako nije neka me neko ispravi) https://www.kupujemprodajem.com/INTEL-Core-i5-4460-BOX-Akcija--18023659-oglas.htm?filter_id=19901620
i ima neka garancija od 3 godine, ovde konkretno sam gledao ovog prodavca posto je iz NS pa mi je to tu da mogu licno da ga pokupim, ako neko ima jos neku prepotuku za bolji i5 koji je u tom nekom cenovnom rangu neka napise. :)
U svakom slucaju dosta ste mi pomogli.

i3 + SSD >>>> i5 ako ćemo da gledamo striktno koliko si para rešio da odvojiš

Naravno da je bolje i5+SSD, a još je bolje i7+SSD+Dual monitor, :d ali da ostanemo pri onome što je čovek pitao a to je da li da se protegne za i5 u odnosu na i3. Ako će da se proteže, onda bolje da se protegne za SSD umesto za bolji procesor jer će mnogo više dobiti u realnom radu.

Razliku između ovih procesora za ovo što mu treba skoro da neće ni primetiti, a nedostatak drljanja po disku u odnosu na SSD će vrlo brzo da primeti. :)

Svakako SSD dolazi ali malo kasnije...najverovatnije je sad palo da cu da uzmem i5 jos samo neke kockice da se sklope.
Inace mislim da sam sklopio neku "final" konfiguraciju:
MB: Asus H81-plus
CPU: i5-4460
RAM: 8GB Kingston 1600Mhz DDR3 (HyperY ili Fury- ne znam koja je razlika jos uvek) + kasnije jos 8GB
GPU: 9800gt ili integrisana grafika posto mi to ne igra nikakvu ulogu za to zbog cega sklapam novi PC
HDD: 500gb 7200rpm sata II (moj stari)
Jos mi je ostalo da da nadjem kuciste nesto sam gledao LC-Power 925b ali bi morao da ostavim svoje napajanje takodje lc power 600w ali je staro nekih 5godina ili ovo http://gigatronshop.com/kucista/rpc_mini_tower_m10560xbu01a_560w_black-64911
ali iskren da bude nikad nisam cuo za ovu marku niti mogu da nadjem ko je proizvodjac tj. sajt. Znam da je vec ovo otislo offtopic ali ako neko moze da mi pomogne da se odlucim oko kucista posto vecinom su do nekih 3000rsd neka MS kucista za koje takodje nista ne znam. I ako bi neko pogledao malo ovu konfiguraciju jel ok?
Hvala :)

Nazad
Vrh Dno