Šta je novo?

HxC Floppy Drive Emulator

Pozdrav,

ja sam napravio bio sebi jedan primerak koji radi fantasticno na mojoj A1200. Mogao bih da napravim kome treba jedino nemam pic-ove trenutno, a ni u Nisu nema ovaj sto nam treba. Jedino da se naruci iz radio kluba/bgd ili jos bolje ako ste iz Bg-a da se kupi direktno i posalje mi. Oni imaju troskove pakovanja i slanja tako da pic od 850din izlazi 1500.

Pozdrav,
-milanca

Izvinjavam se za offtopic ali me zanima da li je u planu eventualno razvoj flopi emulatora za Amigu, Atari (nešto tipa HxC)?

Ja sam pravio sebi po ovoj šemi, a pločicu sam precrtao u Eagle. To je starija verzija, dok je sve bilo još uvek pod GPL licencom, na koju ide firmware samo do verzije 0.2.2.0 i nema podrške za upis na Amigi (radi samo čitanje). Ostale mašine bi trebalo da rade i upis, no nisam proverio.

Ja sam mislio na ovaj projekat. Tu je sve, jednoslojna i dvoslojna pločica, firmware... Jedino ne znam koliko je komplikovano programiranje tog CPLD-a? Na žalost ja sam se još početkom 90-tih rastao sa elektronikom :(

Sale, tu na sajtu ima dve verzije - verzija sa PIC mikrokontrolerom koja čita sa SD kartice i verzija sa CPLD-om koja koristi USB vezu i PC kao server.
CPLD verzija je open source, može se praviti ali je "read only". PIC verzija je closed source, ima podršku za read-write, a iako ima objavljen kompletan projekat, šema i pločica, firmware je enkriptovan i može se ubaciti u mikrokontroler samo pomoću bootloadera koji nije javno dostupan, već se mora kupiti programirani mikrokontroler i pločica.
Ova verzija sa ruskog sajta je poslednja verzija pre nego što je projekat zatvoren za javnost, i sa njom radi samo čitanje na Amigi, a na ostalim mašinama radi i upis i čitanje.

Hm ovaj ruski sajt je valjda jedina lokacija gde sada ima da se nadje firmwer za ovu staru verziju. Imam negde u kompu revA plocice u pdf formatu mada mi se cini da su ove na ruskom sajtu malo manje od orginala.
U sustini meni za moje potrebe upis i nije bas toliko preko potreban vise imam potrebu za citanjem.
Skinuo sam firmwer da imam sad samo ostaje da napravim uredjaj :)
Ako nije tajna ,msolajic,koju varijantu si radio prvu ili drugu s ruskog sajta ili si radio rev.a po orginalu
edit: sada sam nesto gledao orginal plocica rev.A ima dimenzije oko 95x150mm ispada grdosija u odnosu na ove s ruskog sajta.

Prilozi

• placement_layout_top.jpg
    placement_layout_top.jpg
    354.2 KB · Pregleda: 69
Poslednja izmena:
Radio sam po drugoj verziji, ali sam precrtao kompletno u Eagle pošto kad sam štampao ovo sa sajta dosta lemnih tačaka mi je bilo veće nego što bi trebalo, pa je bilo skoro neupotrebljivo.
Evo u attachmentu i slika, kao i EAGLE fajlova, kao što sam obećao. Pločica je funkcionalna, proverena, nema nikakvih grešaka. Displej i tasteri se vezuju trakastim kablom sa glavnom pločicom.

Sad nađoh i još manju pločicu - http://sblive.narod.ru/Amiga/FDDE/FDDE.htm

Prilozi

• DSC03564.jpg
    DSC03564.jpg
    491.6 KB · Pregleda: 84
  • DSC03565.jpg
    DSC03565.jpg
    552.1 KB · Pregleda: 84
  • HxCFE.zip
    386.9 KB · Pregleda: 36
Sale, tu na sajtu ima dve verzije - verzija sa PIC mikrokontrolerom koja čita sa SD kartice i verzija sa CPLD-om koja koristi USB vezu i PC kao server.
CPLD verzija je open source, može se praviti ali je "read only". PIC verzija je closed source, ima podršku za read-write, a iako ima objavljen kompletan projekat, šema i pločica, firmware je enkriptovan i može se ubaciti u mikrokontroler samo pomoću bootloadera koji nije javno dostupan, već se mora kupiti programirani mikrokontroler i pločica.
Ova verzija sa ruskog sajta je poslednja verzija pre nego što je projekat zatvoren za javnost, i sa njom radi samo čitanje na Amigi, a na ostalim mašinama radi i upis i čitanje.

Hvala na detaljnom pojašnjenju. Nisam obratio pažnju na to...

Radio sam po drugoj verziji, ali sam precrtao kompletno u Eagle pošto kad sam štampao ovo sa sajta dosta lemnih tačaka mi je bilo veće nego što bi trebalo, pa je bilo skoro neupotrebljivo.
Evo u attachmentu i slika, kao i EAGLE fajlova, kao što sam obećao. Pločica je funkcionalna, proverena, nema nikakvih grešaka. Displej i tasteri se vezuju trakastim kablom sa glavnom pločicom.

Sad nađoh i još manju pločicu - http://sblive.narod.ru/Amiga/FDDE/FDDE.htm
Hvala!
Nema šta više da se kaže, sve si rekao, sve si obezbedio, sad samo treba da ih pravimo :)

Nema na čemu, tu smo da se pomažemo :)
Inače radim na smanjenoj verziji pločice, koja će pasovati u standardnu kutiju UK-01 (slika kutije u prilogu). Kutija je dimenzija 90x110x45 (ŠxDxV)

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    7.2 KB · Pregleda: 64
Ovaj ruski sajt je fantastican s projektima vezanim za samogradnju. Vise puta su me razni linkovi navodili na doticni sajtali nisam nikada detaljnije zagledao ovde ima svasta za vise vrsta racunara,konzola.
Jedno pitanje vezano za eagle i stare kompove ima li negde biblioteka(i) za expansion portove tipa spectrum,amiga , c64 itd. Nesto nisam imao srece da nadjem sem jednom nesto za commodore ali sam mu zametnuo svaki trag. Ili je jedino resenje kreiranje sopstvenih biblioteka sa definicijama dimenzija portova i rasporeda izvoda. Pitam posto ovo zna dosta da pomogne pri kreiranju plocica za neki uredjaj.

Poslednja izmena:
Pre par godina pravio sam ovaj emulator ali ga jos uvek nisam zavrsio. Zapelo je kod kucista za SD karticu, bolje bi bilo da sam ga prvo nabavio pa tek onda pravio plocicu.
U odnosu na original napravio sam neke izmene, umesto klasicnog 34-pinskog konektora ubacio sam dsub25 koji bi trebalo da se kaci na eksterni Amiga FDD port preko kojeg bi dobijao i +5V za napajanje elektronike.
Kako i da li bi radilo ostaje da proverim...

Ja kad sam u oskudaciji, za neke lične projekte skidam podnožja za SD kartice sa neispravnih USB čitača memorijskih kartica... Prati me loša karma, pa mi čitači traju 5 do 10 ubadanja u komp... :D
Edit: Mogu da se koriste i Micro SD na SD adapteri, takođe...

Poslednja izmena:
Inace i ja cesto pribegavam starim uredjajima kao izvoru delova za moje tvorevine barem sto se tice konektora. Tako uvek imam po par ploca sa isa konektorima kao izvor za spektrumov edge konektor ili za amigu

U ovu kutiju ova plocica bi trebalo da stane bez problema sa svojih 84x61mm

http://sblive.narod.ru/Amiga/FDDE/FDDE.htm

Poslednja izmena:
Koliko bi kostala da se uradi ova varijanta sa amigadrive.blogspot.it

ne razumem se u elektroniku, pa bih rado platio nekom da mi napravi par komada

Prototip vs. proizvodna verzija.
2014-02-07 13.47.12.jpg
Uskoro više informacija ;)

Sta lepo izgleda?
Aman profi covece. Svaka cast Marko.
Ocekujemo vise informacija :)

Pridružujem se čestitkama! Svaka čast!

Prva liga!!!

Imam jedno pitanje. Da li je kod Amige i Atarija moguce birati programe putem aplikacije na racunaru (kao kod C64) ili mora da se koristi displej na emulatoru flopija?
Prva verzija bi bila lagodnija a i bilo bi jeftinije da se proizvede.

Na žalost, u ovoj verziji ne postoji mogućnost izbora programa preko aplikacije, već isključivo na uređaju.

Da li postoji disasembler za mikrokontroler u HxC-u? Ako postoji, onda postoji i šansa da se postojeći binarni kod učini koliko-toliko čitljivim, pa bi neko možda mogao krenuti u njegovo dorađivanje. Da slučajno neko nije već krenuo (braća rusi)?

Hm, nikad se nisam bavio time, pogledaću pa javljam.

U međuvremenu, skopljen je jedan primerak HxC-a koji radi, uz jednu glupu sitnicu, zamenio sam slučajno mesta tasterima za "Up" i "Down" :) E sad, čekam da me poštar obraduje sa slotovima za SD kartice, svi ostali delovi su tu.

Ma ne zezaj kaze se namerno sam zamenio mesta :) tako sam hteo.
Ionako posle zalepis nalepnicu za up/down kako tebi odgovara.

Konačno je sve tu, kada se posabere od datuma poručivanja do danas, čekao sam više od dva meseca na utikače za SD kartice. Sve radi kao što je očekivano, pa uskoro ostavljam oglas u retro berzi.

Osim na Amigi 500, uz Žarkovu pomoć isproban je na Atariju (ne sećam se kojem), Amstradu CPC-6128, i kod mene na starom PC-ju, i sve radi kako treba. Uskoro će biti i neki video, kako to obično biva kod mene :)

Da li može da se priključi na c64 i da li će raditi i demoi, sa custom loaderima itd?

btw, koliko će koštati primerak?

Ovaj emulator je za sve računare koji koriste standardni Shugart interfejs, tako da nije namenjen za C64. Za custom loadere na C64, bojim se, jedino rešenje je 1541 Ultimate II čija je cena veoma nepopularna (129,95 €).

Što se cene tiče, pravim finalni obračun koliko me je sve koštalo, biće objavljena u oglasu, za sad ću samo reći da će biti prihvatljiva za naše prostore i barem duplo jeftinija nego da se sličan uređaj uzima u inostranstvu.

Divna vest. Odmah se prijavljujem za dva komada. Treba mi za Atari 1040 STFM i za Amigu 500. Po mogucstvu da serijski brojevi budu 001 i 002 :)

Vrh Dno