Šta je novo?

Huawei P9 Lite (tutorijali u prvom postu)

Koji će vam onda smartfon ako morate da isključujete aplikacije da bi on koliko toliko radio normalno? Evo ja sad hteo da proverim koliko je u proseku bilo slobodnog rama u poslednja 24h, oko 500, vratim se u Chrome, pri čemu nisam imao nijednu drugu aplikaciju u pozadini, ono mora da osveži aplikaciju i obriše šta sam već pisao. Meni je ovaj telefon u rangu sa Samsung Galaxy Core Plus, u smislu koliko dobro me je služio i koliko mi je bio pouzdan pri korišćenju. Da sam bio pametan i sačekao malo i uzeo neki drugi telefon, ali jok, zapeo za novi telefon i sebe sam *****ao. Telefon svakako ima dobrih strana, ali meni sve to pada u vodu kada nije u sposobnosti da izdrži osnovne stvari. Odem na twitter, gledam, kucam poruke, itd, iskorišćavam aplikaciju u granicama normale, odem na instagram, vratim se u twitter i počinje nenormalno da koči. I tako konstantno, čas radi normalno, čas koči do neupotrebljivosti. I kamera, treba 10 sekundi da proradi, ali ajde računam da je do toga sto nisam uradio factory ili hard reset kada sam ažurirao na nougat. Ali zato napravim sliku, kliknem da je pogledam, učitava je sto godina, vratim se u kameru koči neviđeno. Razumem ja sve to da je lite model, itd, ali majku mu izašao je 2016. godine, specifikacije su mu sasvim solidne i treba da izdrži solidno opterećenje. Ali jok.
I ja sam bio protiv hard reseta kad sam azurirao na nugat ali kamera od tad bolje radi 1-2 sec da otvori nekada se desi da treba 5max a ovo sto sam gasio aplikacije to sam napravio samo jer ih nikada nisam ni koristio a samo su ram zauzimale po meni je mob dobar imam ga od prvog mj ove godine i sve solidno radi zna se tu i tamo desiti da zasteka nesta ali nije cesto

Poslano sa mog HUAWEI VNS-L21 koristeći Tapatalk

Ako nisi uradio hard reset nakon instalacije Nougata, verovatno je do toga.

Meni bez problema drzi Tapatalk, Messenger, Facebook(koristim Simple Pro klijent, mada je i normalan drzao) i Browser.
Kad odes u recent Apps imas na svakoj aplikaciji katanac, to pomaze da duze ostane app u memoriji. Svakako uradi hard reset, ako si u mogucnosti, ili barem Wipe Cache.

Takodje sam i ja pobrisao google apps jer ih ne koristim, verovatno cu samo Play Store vratiti, ostalo mi ne treba.

Edit:
Ureko sam ga, evo sutira mi browser iz ram-a :D

Poslednja izmena:
Ja sem loseg multitaskinga nemam ni jednu drugu primedu. Sve radi vise nego dobro. Uz malo stelovanja u Kernel auditoru baterija je jos bolja, a i bez podesavanja izgura 6,5h sota [emoji6]

Sent from my HUAWEI VNS-L21 Elite Rom 3 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Hard reset mi se odnosi samo na kameru, a iskreno me mrzi da to radim. Kocenje, seckanje i ostalo nema veze sa time jer mi se isto desavalo i na MM.

Ima veze, zato sto je vise ljudi prijavilo da im mnogo bolje radi telefon nakon hard reseta, zato je i preporucljivo da odradis.

Ne razumem kako će da radi bolje ako se isto ponaša kao na MM. Radiće bolje u prvih par nedelja, posle će na isto da se vrati. I kada sam ažurirao lepo je radio neki period, pa opet počeo da štuca i koči kao na MM.

Tvoja greska je sto ga na MM nisi hard resetovao kada si video da lose radi.
Telefon skroz ok radi i na MM i na N.

Postavljas na drugoj temi pitanja, hoces da bacas pare i menjas mob, a nisi obican hard reset uradio.

Edit:

Obrisi cache particiju, radi se iz istog menija za hard reset(kad je iskljucen tel. Volume up+power dok se ne podigne) i tu imas Wipe Cache partition. Ne brise podatke iz telefona i brzo je, za par sekundi gotovo. Mozda pomogne, ali hard reset je pozeljan.

Poslednja izmena:
Ne znam kako si uspeo da zakljucis da zelim da "bacam pare" na onaj telefon jer to nisam ni napisao. Samo me je zanimalo iskustvo i poredjenje izmedju ova dva telefona, jer imam par prijatelja koji poseduju J7 2016 i kazu da je odlican telefon. A uvek znamo da to sto prijatelji pricaju znatno se razlikuje od ljudi ovde jer ne koriste na isti nacin telefon, a ja sam vise slican ljudima ovde.
Pricas mi o hard resetu i stvarima koje da radim kao da to ne znam. Ne vidim poentu da radim hard reset na svakih mesec dana ako ce telefon opet da se vrati na staru pricu. Ako telefon konstantno krece da radi lose nakon odredjenog perioda, a korisnik treba da mu radi hard reset da bi to sredio, pa to onda nije dobar telefon, ma koliko kostao. Ne znam kako moze da bude greska sto mu nisam radio hard reset na MM kada je radio lose, da se ne ponavljam sto puta. Za N ima smisla da uradim, samo zbog kamere, ali ako ce opet da krene da koci i ako je jedino resenje da pogasim neke aplikacije, iliti da iskljucim ono sto redovno koristim, naravno da cu da "bacam pare" na drugi telefon. Tamo mi nisi ni lepo odgovorio zasto i zbog cega mislis da J7 2016 losije radi od ovog telefona, niti si mi odgovorio da li si imao prilike da poredis njihov rad licno pa da potkrepis te dokaze zbog cega radi losije ili bolje (ili isto). I imam razloga da se zanimam za J7 2017 prevashodno jer ima vise ram memorije, TW je dosta poboljsan (i daleko lepsi i funkcionalniji od EMUI, doduse subjektivno), lepsi je telefon i jeftin je u VIP-u.
Samo mi reci jos nesto, ako ti nije problem. Koji su tvoji prethodni telefoni? Cisto me zanima.

Ne znam kako si uspeo da zakljucis da zelim da "bacam pare" na onaj telefon jer to nisam ni napisao. Samo me je zanimalo iskustvo i poredjenje izmedju ova dva telefona, jer imam par prijatelja koji poseduju J7 2016 i kazu da je odlican telefon. A uvek znamo da to sto prijatelji pricaju znatno se razlikuje od ljudi ovde jer ne koriste na isti nacin telefon, a ja sam vise slican ljudima ovde.
Pricas mi o hard resetu i stvarima koje da radim kao da to ne znam. Ne vidim poentu da radim hard reset na svakih mesec dana ako ce telefon opet da se vrati na staru pricu. Ako telefon konstantno krece da radi lose nakon odredjenog perioda, a korisnik treba da mu radi hard reset da bi to sredio, pa to onda nije dobar telefon, ma koliko kostao. Ne znam kako moze da bude greska sto mu nisam radio hard reset na MM kada je radio lose, da se ne ponavljam sto puta. Za N ima smisla da uradim, samo zbog kamere, ali ako ce opet da krene da koci i ako je jedino resenje da pogasim neke aplikacije, iliti da iskljucim ono sto redovno koristim, naravno da cu da "bacam pare" na drugi telefon. Tamo mi nisi ni lepo odgovorio zasto i zbog cega mislis da J7 2016 losije radi od ovog telefona, niti si mi odgovorio da li si imao prilike da poredis njihov rad licno pa da potkrepis te dokaze zbog cega radi losije ili bolje (ili isto). I imam razloga da se zanimam za J7 2017 prevashodno jer ima vise ram memorije, TW je dosta poboljsan (i daleko lepsi i funkcionalniji od EMUI, doduse subjektivno), lepsi je telefon i jeftin je u VIP-u.
Samo mi reci jos nesto, ako ti nije problem. Koji su tvoji prethodni telefoni? Cisto me zanima.
Ja sam sigurno mladi od vas dosta ovdje pa da nebi bilo da se pametarim ali meni nakon 3 mj nakon hard reseta mobitel radi skoro isto kao od kada sam ga dobio igram igrice na njemu stalno messenger instagram 9gag i sve to jedino sto multitasking zna *****at. Prije ovoga sam imao meizu metal po specifikacijama slici mobiteli flyme mi se kad u sporedim s emui cini cak i bolji i fluidniji ali ovaj mobitel s obzirom na cijenu i sve je super napravljen to sto vi neki ga mucite ko ******i i cudite se sto uspori to je do vas ja koji imam 17 g i stalno sam na njemu ne mogu stvarno reci da imam neku zamjerku ni taj multitasking ne predstavlja neki veliki problem. :)

Poslano sa mog HUAWEI VNS-L21 koristeći Tapatalk

J7 2017 je okej, J7 2016 nema osnovne funkcije, auto-brightness i led notifikacije(j7 2017 ima aod koji je i dalje losije resenje).
Nema ni FP senzor, mada to ne smatram kao osnovnu funkciju.
Jedino ako te privlaci AMOLED ekran treba da razmatras prelazak, jer po svemu ostalom je taj telefon losiji(J7 2016). Ovaj ima pristojan ekran, samo neki ljudi vise vole AMOLED.

Samsungov TW nije nista bolji od EMUI-ja, skin k'o skin.
Nisam rekao da radis hard reset na mesec dana, samo jednom.
Ranije sam koristio Lumiu 735 koja je imala sasvim pristojan multi-tasking, skoro nikad nije izbacivala aplikacije iz rama koliko god da su stajale, jer WP radi drugacije od Androida, ali je generalno radila dosta losije zbog manjka dobrih app i dosta slabijeg chipseta.

Sto se kamere tice, meni se desi da sporo otvara i posle HR-a.
To sam resio drugom app za kameru, Snap Camera i FV-5 su mi se najbolje pokazale, a probao sam dosta po predlogu ljudi iz teme za aplikacije.

@CRO123
Nisi mnogo mladji od mene, par godina. Ovo ne moze da bude mucenje telefona kada idem iz jedne aplikacije u drugu, pri cemu svaki put izlazim iz prethodne, ili je barem jedna u pozadini. A cesto, kao sto sam rekao, imam samo jednu aplikaciju otvorenu, npr tviter, citam, otvaram slike, dopisujem se, itd, znaci krecem se iz menija u meni, i samo odjednom pocne da koci i da ne radi kako treba. Mislim, nema poente da pricam jednu te istu stvar.
Ocigledno da nemam isto iskustvo kao par vas ovde, dosta nas se zali na fluidnost i multitasking, dosta vas hvali telefon. Ako se nekome nesto ne svidja i to kaze, ne vidim potrebu odmah da se skace "pa ti ne znas da koristis telefon" itd. Ne zivimo u ne znam kojoj godini gde su se tek pojavili android telefoni, pogotovo ne smartfon telefoni, pa da moram da pazljivo koristim kao da je to tek izmisljena tehnologija. Ja i nisam pisao da si mi ti rekao da treba da radim hard reset na svakih mesec dana. To je to, meni ne odgovara telefon, ima svoje prednosti, ima svoje mane koje meni dosta smetaju, i to sam pisao sto puta. Kao da su se i ovde pojavili Huawei fan boys kojima smeta svaka losa rec o modelu, kao sto ima LG fan boys i Apple, itd. I opet mi pises nesto sto mogu i sam da procitam. Nisam ni pitao sta P9L ima, a da nema J7 itd, to sve mogu i sam da procitam. Pitao sam, i u prethodnom komentaru i u onoj temi, kakav je J7 u radu i da li neko moze da poredi rad sa P9L.

Poslednja izmena:
Pozdrav svima

Devojka mi je u selu trenutno, i desila joj se glupost: telefon je ostao bez baterije, i sada kad ga je napunila kad ga pali P9 lite joj trazi screen unlock pass koji je ona zaboravila

Ja sam pokusao da joj pomognem preko telefona smo se culi, ali njoj telefon prilikom paljenja nije povezan na internet i ne znam zasto, tako da opcija otkljucavanja preko google naloga ne moze, a kada spusti padajuci meni izlazi joj samo snimanje glasa, lampa, kalkulator i kamera, data nije upaljen po default-u a nema opcije da ga upali

prosto mi neverovatno da huawei u ovakvoj situaciji ne aktivira data, a da stvar bude gora nijednog trenutka joj ne izlazi "forgot password" dugme koje na SVIM ostalim telefonima android izlazi kada ukucate 5 pogresnih screen unlock-ova

Jel zna neko kako da aktiviramo "forgot password" opciju, jer je ona zensko i ne doalzi u obzir hard reset posto za razliku od nas muskih zene nit znaju nit kapiraju poentu cuvanja podataka na PC-ju umesto na je*enom telefonu ..

Mislim da joj ni factory nece pomoci, ne znam od kojeg androida su uveli da i dalje ostaje ostane zakljucan ako se odradi factory reset, samo zavisi da li joj je to ukljuceno.

Inace fascinantno je da svaki dan se otkljucava telefon sa istom sifrom i da se odjednom zaboravi.

Mislim da ce joj to biti za nauk da cuva sve na cloud-u i da radi backup povremeno. Tako se i moja devojka opekla i jedan dan dosla kod mene i rekla objasni mi kako radi taj cloud :)

ona kaze da joj je fingerprint za otkljucavanje ekrana/telefona a da joj screen unlock trazi samo kad pali telefon, i kaze da nije PIN, nego screen unlock prilikom boot-a > meni zvuci nelogicno, al izgleda da stvarno nije PIN jer ona kaze da joj se pojavi upravo ovakav ekran (slika je sa review-a sa gsmarena-e)

e3a6iw9.png

a kada spusti padajuci meni izlazi joj samo snimanje glasa, lampa, kalkulator i kamera

Taj meni izlazi kada se slajduje odozgo ka gore. Na padajucem meniju po difoltu ima data, ako ne u prvom onda u drugom redu (prevuci dvaput na dole).

Poslednja izmena:
Ja mislim da ako uradi factory reset iz rekoverija, tako sto drzi Power + volume up ide na wipe data I factory reset vraca sve na fabricka I bez sifre

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

ona kaze da joj je fingerprint za otkljucavanje ekrana/telefona a da joj screen unlock trazi samo kad pali telefon, i kaze da nije PIN, nego screen unlock prilikom boot-a > meni zvuci nelogicno, al izgleda da stvarno nije PIN jer ona kaze da joj se pojavi upravo ovakav ekran (slika je sa review-a sa gsmarena-e)

e3a6iw9.png
Pa to je ekran u kom treba da kuca PIN koji je postavila za FP pri uključivanju telefona.

Sent from my HUAWEI P9 lite using Tapatalk

Uf sto ja ne volim ovaj EMUI, i ja imam P8 full verziju i nervira me opasno, pa majku mu ako jeste pin sto ne stave najjednostavnije obavestenje "enter PIN:" ..

kod nje je na srpskom i sad sam je zvao na fiksni tamo, sve isto samo ne pise Unesite PIN

Ona nije zaboravila lozinku, dakle vise puta joj se gasio telefon i unosila je 4 cifre samo ja i dalje ne znam dal je u pitanju PIN ili je neki security pri paljenju, jer ga otkljucava u redovnom koriscenju na fingerprint

Update situacije:

njoj na ekranu izlazi: Unlock code is required after a restart << feature koji je uveo Huawei (po uzoru na apple) jer je fingerprint biometrijski senzor, dok je prilikom reboot-a potreban lock code koji se unosi zajedno sa fingerprint-om, on trazi code jer telefon ne moze da otkljuca sopstvenu enkripciju i uopste pristupi fajlu fingerprint identifikacije. Pojavljuje se svima kojima je redovan security za koriscenje samo fingerprint (ako ne gresim, tako kazu na xda da je to razlog i da to imaju i samsung, apple i sad huawei)

E sad - ja iskreno mislim da je ona zaboravila proparatnu sifru, jer se ljudi naviknu na ove jake baterije sto drze sad na novim telefonima po par dana, i ne gase ga po ko zna koliko i po par meseci

Ukoliko ne bude moglo da se nekako otkljuca preko google device manager (a trebalo bi da moze samo da provalimo kako da ga povezemo na net) onda cemo hard reset .. Mene jedino zbunjuje sto ona nema net, u ovakvom stanju telefona spustanje menu-a odozgore ne radi, a podizanje menu-a nudi samo ove 4 stvari i nema dodatno podizanje/spustanje

Ma samo hard reset I uzivajte. Vec sam gore napisao kako se radi. Pozzzz

Ma samo hard reset I uzivajte. Vec sam gore napisao kako se radi. Pozzzz

druze to sam ja znao i bez da ikog ista pitam, poenta je da se sacuvaju stvari na telefonu .. ne samo galerije vec kontakti, poruke, sve, pak je to zenska osoba

Mislim da će ostati zaključan... Ne pomaže tu hard reset...

Box u radnji ce da ga otkljuca u najgorem slucaju, za to sam siguran da moze - pritom bas za P9 lite ima na YT nekoliko snimaka gde hard reset uklanja sifre, tako da verujem da nece da se desi to sto kazes.

Ako sklanja šifru onda je to žešća glupost od strane Huawei... Mora da izbaci nešto posle 5 promašenih pokušaja. Neka namerno pogreši...

druze to sam ja znao i bez da ikog ista pitam, poenta je da se sacuvaju stvari na telefonu .. ne samo galerije vec kontakti, poruke, sve, pak je to zenska osoba
Zato se kontakti nikad ne cuvaju u telefonu nego na Sim, Sd ili google. Nema drugog resenja sem reseta, jer da su napravili da ima onda Pin ne bi imao smisla.

Mislim da je Alexxx1 potpuno u pravu. Mislim da će hard reset da pomogne. A mislim da može da vrati sve aplikacije koje je imala jedino neznam za kontakte. Ja kontakte čuvam na gmailu.

Poslato sa HUAWEI WAS-LX1 pomoć Tapatoka

Mislim da će ostati zaključan... Ne pomaže tu hard reset...

I ja mislim to. Čini mi se da je Google to uveo, da li od 5.0 ili 6.0 verzije androida.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

I ja mislim to. Čini mi se da je Google to uveo, da li od 5.0 ili 6.0 verzije androida.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Kakve sad veze ima google sa huawei aplikacijom za sugurnost..... ima dve opcije reset koji 99% brise pin jer sam ja probao ranije, a druga varijanta je dload metoda koja ima isti efekat kao reset. A ako na telwfonu postoje Top secret podaci onda se to sve moze vratiti, moze se I kompletno telefon klonirati, ali za to treba vise znanja I po visojoj ceni I uz to krivicno delo. Sto se tice reseta ima vise snimaka I na youtube....
https://youtu.be/WEhNsh9gpYc
I sasvim je logicno da reset uklanja Pin, jer nije systina baciti telefon vec obrisati podatke u slucsju da je neko maznuo telefon kako ih ne bi zloupotrebio.

Nazad
Vrh Dno