Šta je novo?

Huawei P40/Pro/Lite

Android 11 nece dobiti. EMUI 11 ce dobiti telefoni sa AOSP androidom. Naravno Huawei je obecavao Android 11 na podrzanim modelima pa onda EMUI 11 na A10 ali ni bedno ni drugo nema. Svakog dana sve vise i vise krsenja izjave o saobraznosti da tako kazem glupo. I sve polako i tiho. Ni P30 serija nece dobiti EMUI 11 na A10. Prekrsili su toliko stvari da kada bi usledila grupna tuzba ne bi mogli da isplate novce taman da prodaju svaku trunku svoje kompanije. Sto se tice Harmony, nemoj da se salimo, pa IOS i Android su toliko superiorniji u ovom trenutku da je to sa Harmony smesno. Ok Huawei ima jaku reputaciju ali nije to ajmo novi OS i gotova stvar. Treba obezbediti apk za isti, plasirati i dopreti do korisnika. A zamisli sistem bez Insta, Tvitera, Youtube, Whatsapp, facebook, itd. Pa spomeni samo likusama da nema insta pa to je u startu kraj OS. Danas se ljudi upoznaju na drustvenim mrezama i dogovaraju za dejt. Sve u svemu i da plasiraju taj sistem opet ce biti problema pogotovo sto se radi o nezamislivom novcu, trilionima evra. Da nije AOSP Huawei vise ne bi ni postojao.
+1

Lepo rečeno.

Poslato sa VOG-L29 pomoću Tapatoka

Sto se tice Harmony, nemoj da se salimo, pa IOS i Android su toliko superiorniji u ovom trenutku da je to sa Harmony smesno. Ok Huawei ima jaku reputaciju ali nije to ajmo novi OS i gotova stvar. Treba obezbediti apk za isti, plasirati i dopreti do korisnika. A zamisli sistem bez Insta, Tvitera, Youtube, Whatsapp, facebook, itd.

Ako niste upoznati na Harmony OS će raditi sve Android (.apk) aplikacije...zaista mislite da će kinezi ići od nule...pa nisu ni oni ludi. U najmanju ruku će se moći skinuti. apk file i instalirati a najprije će biti da će se moći skinuti iz GalleryApp.
Ako niste pročitali Kina će/je počela antitrust istragu protiv Google...naravno na nagovor Huawei...ako se dokaže da Google drži monopol na Android (po meni to i radi) svim kineskim tvrtkama će biti zabranjeno da posluju sa Google_om...drugačije rečeno, Xaomi, OnePlus, Oppo, Vivo, Realme bi mogli ostati na kraju bez GMSa i biti prisiljeni preći na Harmony OS. Također se spominje da će odluka/ocijena biti donesena do kraja ovoga mjeseca.

https://www.businessinsider.com/chi...itrust-probe-at-huaweis-request-report-2020-9

P40Pro+ & Tapatalk

Poslednja izmena:
Opaaaa, pa ovo je vec nesto, bravo Kina

Sent from my P30 using Tapatalk

Ako niste upoznati na Harmony OS će raditi sve Android (.apk) aplikacije...zaista mislite da će kinezi ići od nule...pa nisu ni oni ludi. U najmanju ruku će se moći skinuti. apk file i instalirati a najprije će biti da će se moći skinuti iz GalleryApp.
Ako niste pročitali Kina će/je počela antitrust istragu protiv Google...naravno na nagovor Huawei...ako se dokaže da Google drži monopol na Android (po meni to i radi) svim kineskim tvrtkama će biti zabranjeno da posluju sa Google_om...drugačije rečeno, Xaomi, OnePlus, Oppo, Vivo, Realme bi mogli ostati na kraju bez GMSa i biti prisiljeni preći na Harmony OS. Također se spominje da će odluka/ocijena biti donesena do kraja ovoga mjeseca.

https://www.businessinsider.com/chi...itrust-probe-at-huaweis-request-report-2020-9

P40Pro+ & Tapatalk
Em od ovog nema ništa em bi ovo Samsung jedva dočekao i ponovo poceo sa onim užasnim modelima srednje i niže klase kao pre 7-8 godina. Kod nas bi bila nevidjena rupa u ponudi, osim Apple i Samsunga nemamo ništa drugo osim kineskih proizvođača, oterali smo LG i Sony.

Meni, nažalost, treba baš GMS, ništa ne može zbog posla da mi ih zameni.

P40Pro+ & Tapatalk

A zar ti druze stvarno mislis da je Huawei toliko mocan da sve ostale kompanije, kineske, zbog njega krecu od nule?! Ako ce im biti zabranjen android zbog monopola pa kako to da ce Harmony biti zasnovan na Android-u? i da bude zasnovan zar mislis da ce kompanije kao sto je google, facebook, amazon, itd stvarno dozvoliti svoje apk na tom sistemu ma kako on izgledao i na cemu se zasnivao? Pa da je tako onda ceo rat gubi smisao. Ajd' vi koristite android a mi cemo harmony android al' skinucemo apk i jedni i drugi na i jednom i drugom OS. Harmony kako najavljuju bi trebalo da radi na svim uredjajima, kao android ali ko zna kada... i da li ce ikada. Ovde se prvenstveno radi o 5G i G infrastrukturi i velikom uplivu novca, odrzavanju istih, ogromnim podacima skupljenim preko apk kao, itd. 5G ce u jednom gradu, npr Bgd morati da ima na hiljade baznih stanica. 5G signal ne moze npr da prodje kroz drvo a da nije dovoljno jak. Ne funkcionise uopste na istom principu kao 2G, 3G ili 4G. Nema rasipanja signala u talasima vec direktno do uredjaja. U svetu su cak i sijalice "pametne". Ogroman broj uredjaja ce biti povezan na 5G a kasnije i 6G ali s tim sto ce 6G biti industrijski iskljucivo. Zamisli tu kolicinu baznih stanica, povezanih uredjaja, apk, korosnika, podataka, novca za usluge a onda pretvori to u novac... Pa to ljudski mozak ne moze da zamisli tu cifru a i da zamisli tesko da moze toga biti svestan. E u tome je poenta. Mozda su i drugi, oaim Kineza, shvatili da ce ovako zaraditi neverovatno vise puta nego sto ce u nekih deceniju dve izgubiti saradjujuci sa Kinom. Kina jeste druga ekonomija sveta ali samo to, niti vojna sila niti ce biti centar desavanja kao SAD ikada a tu lezi novac.

EDIT: I da prva drzava u svetu po razvijenosti 5G je juzna Koreja a zatim Finska. Nije Kina kako nam se to predstavlja. Huawei je samo imao najvise ugradjene opreme u svetu po najisplativijim cenama.

Poslednja izmena:
Neće Harmony biti zasnovan na Androidu...nisam to rekao...ili jesam...nisam...nego će Android Apps biti kompatibilne sa Harmony.
Što se tiče Google i ostalih kineza samo pišem što sam pročitao...ne u ovom članku. Možda je i bolje da zabrane...kinezi ostanu u Kini...nama olakšaju izbor...Samsung+Android ili iPhone+iOS. Nekada je manje mogućnosti bolje riješenje.
5G i ta galama oko toga me uopće ne zanima...tko će ga graditi, gdje, kad

Poslednja izmena:
Fazon je sto je sva galama bas oko toga, 5G i 6G! Galama je krenula jos 2009 oko Huawei i to ne od strane SAD vec Indije. A istrazivanje 5G je krenulo 2007-me pa ti vidi. U tome je i cela stvar, primat u infrastrukturi, aplikacijama, povezanosti, podacima, pruzanju usluga i kupovini istih. U svemu tome lezi ogromna lova pogotovo u podacima. Mislis da se bitka bije oko najboljeg telefona. Nema care od toga nista, briga Trumpa ili Sija koliko i ko telefona proda fazon je u totalnoj revoluciji, totalnom resetu. Kazu korona donosi reset, tj tako kaze svetska banka, ne ne donosi korona reset smo doneli sami, previse se napredovalo. Samo po meni prerano, jer jos nismo razveli taj nivo svesti za takve tehnologije.

Kako rešavate ovaj preveliki notch na P40 Pro?? Ima li neke metode da ne izgleda tako veliko i ružno, neki wallpaper ili sta?

Neće Harmony biti zasnovan na Androidu...nisam to rekao...ili jesam...nisam...nego će Android Apps biti kompatibilne sa Harmony.
Što se tiče Google i ostalih kineza samo pišem što sam pročitao...ne u ovom članku. Možda je i bolje da zabrane...kinezi ostanu u Kini...nama olakšaju izbor...Samsung+Android ili iPhone+iOS. Nekada je manje mogućnosti bolje riješenje.
5G i ta galama oko toga me uopće ne zanima...tko će ga graditi, gdje, kad

A sta je sa ljudima koji nece samsunga i iphone? Sta je sa njima? Zasto mislis da se bitka treba svesti na dve firme za ceo.

Ja evo prvi ne bih uzeo ona djubra od samsunga koja je zacenjena i precenjena do zla boga, iphone ne volim ne zbog imena ili necega daleko od toga nego sto uzmes prvi ikada izbaceni iphone i uzmes najnoviji nema razlike, svi na jedan kalup kao kada se sisa malda vojska u u kasarni, pa kako prvi tako do zadnjeg.

To bi bio gubitak za sve te firme koje si nabrojao, kao što sada gubi Huawei. Te firme upravo profitiraju u odustvu Huawei, imaju prazan prostor i koriste za veću prodaju i dizanje cena uređaja, bili bi ludi kada bi odustali od Google kada skidaju šlag sa torte.
I kada jednog lepog dana Huawei ponovo bude u ljubavi sa Google, dosta će proteći vode Dunavom dok kupci povrate poverenje da je to onaj stari Huawei na kom sve ponovo radi, pogotovo oni koji su se opekli, zabilaziće ih još dugo, dugo. Nedostatak Google servisa postao poznat svetki problem, svi su čuli, svi znaju, teško se vraća na staro, cene im dosta brzo padaju, sve se manje pominju.

Kako napreduje posao sa onom apk za portovanje GMS-a, ako nije tajna? Uzgred, da li je neko uspeo da prebaci gMaps na dark temu (ako je telefon i dalje na HMS platformi?) Čitah da je Google uveo tu opciju za mape od verzije 10.51.1

Poslato sa ELS-NX9 pomoću Tapatoka

Radi dark mode kada predjes u navigacijski mod, odnosno kada stisnes start i krenes da vozis. Ovako je belo.

Kada se ubaci ilegalno GMS, da li stize OTA apdejt normalno?

P40 Pro+

Pre par dana sam uzeo P40 lite, 99 posto aplikacija sam uspeo da nadjem i instaliram. Od google aplikacija mi nista ne fali, cak mi i odgovara sto nema chrome koji je spor i nikad nisam koristio. Odlican telefon sve u svemu. Jedino otisak prsta sa sttrane mi ne odgovara,desava mi se da ga nekad slucajno otkljucam.

Ja sam bio navikao na Chrome ali sam silom prilika prešao na Operu i ne bih se nikad više vratio na Chrome.

P40Pro+ & Tapatalk

Pre par dana sam uzeo P40 lite, 99 posto aplikacija sam uspeo da nadjem i instaliram. Od google aplikacija mi nista ne fali, cak mi i odgovara sto nema chrome koji je spor i nikad nisam koristio. Odlican telefon sve u svemu. Jedino otisak prsta sa sttrane mi ne odgovara,desava mi se da ga nekad slucajno otkljucam.
Sta koristis umesto chrome?

Edit: kako da izvezem bookmarks iz chroma i uvezem npr u operu?

Poslednja izmena:

Koristim microsoft edge, veoma brz. Za mape here , umesto gmail outlook. Dugo sam koristio windows i ios telefone tako da mi nije tesko bez google aplikacija

Kao što rekoh operu. Instaliraš Operu na PCu i telefonu, napraviš account i prijaviš se. Prebaciš bookmarks iz Chrome u Operu na PCu i nakon minutu dvije se pojave na telefonu. Fora je sa Operom što se može na početnu stranu mogu staviti bookmarks.

P40Pro+ & Tapatalk

Ja koristim Samsungov browser. [emoji23] Ostala navika od Note 9 i S10

Poslato sa ELS-NX9 pomoću Tapatoka

Lako - instaliraj sms backup&restore.
Možeš da koristiš i GDrive ili Dropbox za bekapx a posle samo na drugom telefonu"svučeš" istom aplikacijom.

Послато са Mi 10 помоћу Тапатока

Problem je što sam stari telefon prodao, tj dao u zemenu za p40 lite

Pa kako bi onda da vratiš poruke?
:)

Novi vlasnik je verovatno prvo uradio factory reset I ćao zdravo.

Verovatno se pisalo o tome ali da pitam još jednom. :/
Sta sve ne radi bez naknadne instalacije GMS?
YT, Gmail, Mape, Chrome... Jel bese stižu notifikacije na WhatsApp?

Da ponovimo gradivo...WA, Viber, Istg&Co I 99% ostalih aplikacija radi normalno. Gmail ne radi ali kroz BlueMail aplikaciju radi. Maps možeš instalirati i koristiti ali se ne možeš logirati (ne sprema tražene adrese). YT možeš kroz YT Vanced ako neće onda TubeMate.

P40Pro+ & Tapatalk

To je super.
Telefon je funkcionalan za 99% stvari.
Meni nazalost ne može biti primarni/jedini telefon zbog aplikacija Banke koje koristim svakodnevno a bez GMS nisu upotrebljive (još uvek)
Dobio sam jedan P40 za smešne pare pa cu ga rado istestirati mesec dva kao drugi tel :)

А која банка је у питању, пошто су за скоро све урађене HMS верзије апликација.

Poslato sa Nova 5T pomoću Tapatoka

Nazad
Vrh Dno