Šta je novo?

Huawei P40/Pro/Lite

Ja Pecine recenzije najvise postujem ,covek ima znanje i iskustvo,slazem se da kamere nisu nekome nesto najbitnije na tel ali isto twko i taj hd+ koji pominjes tako da se o svemu tome moze polemisati ali iskreno ja bih mogao ziveti bez toga google servisa iako mi recimo makar pola prepiske posebno poslovne ide preko maila ali rekoh sve ima alternativu a i mnogo nam se cini da ne bi mogli bez toga funkcionisati ,moje mišljenje
Tako sam i ja nekad raxmisljao. Opet kazem telefin koji kosta 1000e mora da ima stereo zvuk ,vecu rezoluciju i tu rasprave po meni ne sme biti. O gs necu ni da pricam

Ispade bolji s6 i iphone 6 bolji od p40,pa nije ni u 15 prvih

Ispade bolji s6 i iphone 6 bolji od p40,pa nije ni u 15 prvih

Sad kada vidim šta se sve piše, setio sam se zašto sam napravio pauzu na forumu 🙂 Kada is pomenuo S6, pre neki dan sam pričao sa čovekom koji je profesionalno vezan za mobilne tehnologije, bavi se naučnim radom, priznati je developer. ima iskustva sa različitim brendovima i modelima (a i član je ovog foruma, pa će se prepoznati 🙂), koji je sticajem okolnosti prešao sa P30 Pro na S10 +, kaže da je ogromna razlika u korist P30 Pro. Istina, on je imao GMS za razliku od P40 serije, jasno mi je da to nekom smeta (isto kao što znam da nekome ne smeta previše, pošto zna kako to da kompenzuje), izuzimajući to mislim da je P40 Pro kao telefon znatno unapređen u odnosu na P3o Pro. Možemo da polemišemo i o ceni, koja jeste visoka, mada prati konkurenciju, ali da ga svrstamo ispod 15 mesta, pa, ne budimo neozbiljni.

Poslednja izmena:
Sad kada vidim šta se sve piše, setio sam se zašto sam napravio pauzu na forumu 🙂 Kada is pomenuo S6, pre neki dan sam pričao sa čovekom koji je profesionalno vezan za mobilne tehnologije, bavi se naučnim radom, priznati je developer. ima iskustva sa različitim brendovima i modelima (a i ćlan je ovog foruma, pa će se prepoznati 🙂), koji je sticajem okolnosti prešao sa P30 Pro na S10 +, kaže da je ogromna razlika u korist P30 Pro. Istina, on je imao GMS za razliku od P40 serije, jasno mi je da to nekom smeta (isto kao što znam da nekome ne smeta previše, pošto zna kako to da kompenzuje), izuzimajući to mislim da je P40 Pro kao telefon znatno unapređen u odnosu na P3o Pro. Možemo da polemišemo i o ceni, koja jeste visoka, mada prati konkurenciju, ali da ga svrstamo ispod 15 mesta, pa, ne budimo neozbiljni.
Amin.

Poslato sa VOG-L29 pomoću Tapatoka

Znacajno unapredjenje na p40 se najvise vidi na polju ekrana i bolje video stabilizacije. E sad, taj ekran je jos prosle god na p30 trebao da bude dosta bolji, tako da ni ove godine nije u rangu sa najboljima. Stereo zvuk nije najbitnija stvar al da ga nema nema ga... Kamera bar po svemu do sad vidjeno osim u low light uslovima ( ispade must have vec 2god a nije )nije nikakav drastican iskorak, a obzirom na senzor i najavljene mogucnosti mozda ce biti bolja s nekim update-om. Kirin 990 odlican procesor al opet nije jaci od konkurencije, muceni exynos tu i ne svrstavam. Telefon kao telefon je ok ali nista woow i nista sto bi izazvalo neku pompu, tome se nadam od pro + modela i dizajna da bude nesto malo zanimljivije. Misljenja sam da proizvodjaci ozbiljno usporavaju s radom, i da hvalisanje novog modela u odnosu na stari vise sluzi guranju prodaje nego realnom izdanju. Obzirom na cenu P30 pro je i dalje super prica , a ima i gms.

Tako je p30 pro opravdava trenutnu cenu a p40 pro nikako i nicim. Da se razumemo ja licno volim huawei i smatram da je mate 20 pro najbolji telefon za ulozeni novac. Ovakvo ponasanje tj bezobrazno dizanje cena potrosaci ce kazniti sigurno sto vidimo i na primeru S serije. Isto ce se desiti i sa ovim modelom pogotovo sto nema gs. Zamislite prosecnog korisnika koji hoce da instalira wa i maps da ne idem daljе, pa onda i ako instalira pitanja zasto mi ne stizu poruke? Brzo ce ova cena ici dole . Da je dobar aparat to jeste ali najkompletniji i najbolji sigurno nije na zalost

Što se fotografija na P40 serije tiče, da ne pričamo o zoom-u, ono što me oduševljava je širok dinamički raspon uz odsustvo šuma, mislim da je to Peca pomenuo u recenziji. Evo jedne korisničke fotografije kao ilustracija.

da667b14-f9db-44fa-9816-f521c22406ec.jpg

Ova slika je jako losa, post procesing pregrub na donjem delu slike, dinamika je dobra, ali slika ukupno izgleda prepucana.

Mogao sam da nađem bolji primer, ideja je bila da prikažem dinamiku i šum na fotki prosećnog korisnika u zahtevnoj sceni.

Ja kolko sam gledao ono po yt, ne izgleda mi bas kao neka unapredjena kamera 😀 imam n10+ , i sve sam ubedjen da p30 pro ima bolji najt i kameru u nekim uslovima....pa se mislim da uzmem p30 pro, ima za neke male pare (450-500e) u odlicno stanje... mislio sam p40 ali gde da se kasnije nerviram zbog gs.... sta vi mislite p30 pro ili da cekam da padne cena na ovaj p40 pro...? Ne mogu da zamislim fon bez gs, zapravo ne znam ni da l neke app koje.koristim koriste to- viber, insta, messinger,email, chrome i app od aik banku...

Ne bi bio ni u top 15, osim po marketingu, gde bi bio number one 🙂

Cela S20 serija, nadolazeca Note serija, nadolazeci iPhone-ovi, Xperia 1 II, Oppo Find X2 Pro, OnePlus 8 Pro, sve su to telefoni barem za klasu iznad P40 serije. Cak i stariji S10+, Note 10+, 11 Pro Max, 11 Pro, OP7 Pro i OP7t Pro su kompletniji i generalno bolji telefoni od P40 serije.

Hej, ali Benchmark kaže da P40 ima najbolju kameru na svetu. Zar se ne slažeš sa njihovom procenom?

Što se poređenja kamera tiče, evo nekih brojki:

- DXOMARK skor na P40 Pro 128 vs 116 na P30 Pro
- senzor na P40 Pro je 1/1.28" 50MP Quad Bayer sensor - veći je i od onog na S20 Ultra
- unapređen autofokus, po 8 osam autofokus detektora na svakom pikselu umesto 1
- novi RYYB color filter gde su zeleni sub-pikseli zamenjeni žutim (40% više svetla)
- standardna 50 MP vs 40 MP
- širokougaona kamere 40 MP vs 20 MP
- telefoto 12 MP vs 8 MP, koristi sličnu tehnologiju kao P30 Pro, ali je procesing i softver unapređen
- selfi kamera na P40 Pro ima autofokus, na P30 Pro nema
- video 4k sa 60 fps vs 4k sa 30 fps

Što se GMS i HMS tiče, to bi trebalo proveriti u praksi. Koliko sam čuo, postoji funkcionalna varijanta za instaliranje GMS, i to bi trebalo sve da reši. Inače, deo aplikacija kojih nema na AppGallery, a ne koriste GMS, najlakše je prebaciti pšomoću Phone Clone aplikacije sa staroh telefona. Tu su i alternativne third party (pouzdane) aplikacije sa kojih je moguće preuzeti dodatne aplikacije. Od aplikacija koje si pomenuo, Viber je u AppGallery, od bankarskih aplikacija tu su Vojvođanska, Erste, OTP, Komercijalna, AIK banke još nema. Vezano za messaging aplikacije, trebalo bi proveriti da li rade push aplikacije bez GMS za Whatsapp i sl.

Poklopi me s tri reči [emoji846]

Poslato sa LYA-L29 pomoću Tapatoka

Hej, ali Benchmark kaže da P40 ima najbolju kameru na svetu. Zar se ne slažeš sa njihovom procenom?
Prehajpovane su kamere u celoj mobilnoj industriji, a Huawei je posebna prica 😀 Evo bas sam u drugoj temi kacio fotke sa prethodnog telefona koji je na kraju "karijere" kostao 120-130e nov (Redmi Note 5), pa ako moze neko od strucnjaka za fotografiju da mi objasni kolika je to razlika sa kamerom na telefonu od 1000+ eura u odnosu na ovaj od 120.

https://photos.app.goo.gl/X3HhTw9AdqRshBxR6

https://photos.app.goo.gl/aG2KbX7bGGCBMKDG9

P.S. slike na Photosu su kompresovane i slikano GCam-om naravno 😀

@dr_iggy

Svrstava se surovo realno 😀

Ekran - losiji od konkurencije.
Kamera - prehajpovana.
Zvuk - losiji od konkurencije.
Chipset - losiji od konkurencije.
GMS - nema.
Dizajn - uzasna pilula sa beskorisnim depth senzorom, tezak dizajnerski fail.
Softver - losiji od konkurencije.

Telefon ni po cemu nije najbolji u klasi, cak i da jeste po kameri, po ostalom nije, realno i sa GMS-om ne bi vredeo preko 700e za najskuplji model.

Poslednja izmena:
Lepe su ti fotke, ali, to ne znači da nema razlike u kamerama, kao i između samih telefona. Velika je razlika u rezoluciji, optičkom zumu, pri fotografisanja u uslovima slabijeg osvetljenja... Nekome to nije bitno, ali nekom drugom jeste. Telefoni od 100 EUR su sadvim funkcionalni, ali su oni od 1.000 eur nesumnjivo bolji, iako su verovatno precenjeni.

Poslednja izmena:
Lepe su ti fotke, ali, to ne znači da nema razlike u kamerama, kao i između samih telefona. Velika je razlika u rezoluciji, optičkom zumu, pri fotografisanja u uslovima slabijeg osvetljenja...
Rezolucija je nebitna totalno, bitan je kvalitet fotografije. Zoom 99% ljudi ne koristi, nocni mod je prehajpovan takodje 🙂

Evo jedne sa trenutnim telefonom (Mi 9T - 250e) u uslovima losijeg osvetljenja, nije cak ni Night Sight 🙂

https://photos.app.goo.gl/hM9pxxP4WwECAcUx5

Kamere su prehajpovane na telefonima, pogotovo b***lastine kao sto su zoom, makro, monohromatski, ToF i depth senzor. Telefonu trebaju standardna (wide) i ultrawide kamere, sve ostalo je suvisno.

Poslednja izmena:
Prehajpovane su kamere u celoj mobilnoj industriji, a Huawei je posebna prica 😀 Evo bas sam u drugoj temi kacio fotke sa prethodnog telefona koji je na kraju "karijere" kostao 120-130e nov (Redmi Note 5), pa ako moze neko od strucnjaka za fotografiju da mi objasni kolika je to razlika sa kamerom na telefonu od 1000+ eura u odnosu na ovaj od 120.

https://photos.app.goo.gl/X3HhTw9AdqRshBxR6

https://photos.app.goo.gl/aG2KbX7bGGCBMKDG9

P.S. slike na Photosu su kompresovane i slikano GCam-om naravno 😀

@dr_iggy

Svrstava se surovo realno 😀

Ekran - losiji od konkurencije.
Kamera - prehajpovana.
Zvuk - losiji od konkurencije.
Chipset - losiji od konkurencije.
GMS - nema.
Dizajn - uzasna pilula sa beskorisnim depth senzorom, tezak dizajnerski fail.
Softver - losiji od konkurencije.

Telefon ni po cemu nije najbolji u klasi, cak i da jeste po kameri, po ostalom nije, realno i sa GMS-om ne bi vredeo preko 700e za najskuplji model.

Kako si ti smorio sa svojim hejtom prema Huaweiu u svakoj mogucoj temi, strašno, pa to je stvarno opsesija. Iskuliraj se malo, ne znam evo sad u izolaciji zadaj sebi neki čelindž, hejtuj nesto drugo, smorio si za olimpijsku medalju.
O fotografiji ne pričaj, tu tek nemaš pojma.

Poslednja izmena:
Srećom pa si ti koristan spamer i troladžija za sve pare. Kako te ne mrzi više sa tim hejtom, evo nema teme u ovoj sekciji gde ti nisi napisao jedno 30x jedno te isto. Šta je to??? Trolovanje brate, zato se iskuliraj!
Šta kažeš, vip status me štiti od bana!!?? E moj dečko, kakve ti gluposti pišeš...

Poslednja izmena:
@Marti Misterija

Ne znam kako ti ne dosadi da vecina tvojih postova bude vredjanje drugih ljudi na licnoj bazi, da nisi "vip" leteo bi odavno sa foruma, nemas funkciju nikakvu na istom.

"Hejtovao" sam ovde i na P30 Pro temi kao odgovor na hajp koji se stvara na blago receno mediokritete od telefona.

Ja ono sto napisem to i argumentujem, ako to smeta nekome ko je ostrascen, nije moj problem.

Edit:

Da, bas to kazem. Ja sam npr. za "ne lupaj" komentar u jednoj temi dobio 5 poena koji isticu za 2 godine, a tvoje redovno vredjanje na licnoj bazi prolazi iz nepoznatih razloga.

Poslednja izmena:
Pre nego napišeš uobičajenu, dnevnu dozu svojih gluposti ovde, pogledaj malo moje postove pa prst na čelo ako ga imaš.
Tvoja argumentacija se svodi na 100x ponavljanje jedno te istog i to uglavnom samo onoga što tebi odgovara. Objektivnost ti je strana reč. Ostrašćen si a druge optužuješ za isto.
Napadam samo trolove i spamere a ti si epski primer toga, Epski! U srecna vremena ovog foruma, kad sam bio mod, tesko bi ti meni dogurao do 8k postova od kojih je jedno 7k spam. Završio bi mi u avataru...

Poslednja izmena:
Rezolucija je nebitna totalno, bitan je kvalitet fotografije. Zoom 99% ljudi ne koristi, nocni mod je prehajpovan takodje 🙂

Evo jedne sa trenutnim telefonom (Mi 9T - 250e) u uslovima losijeg osvetljenja, nije cak ni Night Sight 🙂

https://photos.app.goo.gl/hM9pxxP4WwECAcUx5

Kamere su prehajpovane na telefonima, pogotovo b***lastine kao sto su zoom, makro, monohromatski, ToF i depth senzor. Telefonu trebaju standardna (wide) i ultrawide kamere, sve ostalo je suvisno.

Čekaj, kakp misliš rezolicija je nebitna? U poslu koji radim često je potrebno da se nešto fotka i onda odštampa u određenom formatu, što nije moguće ako rezolucija nije zadovoljavajuća. Možda 99% ljudi ne koristi zoom, ali, mislim da ga 99% onih koji se makar kao hobisti bave fotografijom koristi. Da ne idem dalje, to bi bilo kao da kažemo da su Canon EOS aparati hajpovani i nepotrebni, jer Canon Ixus mogu sve što je prosečnom korisniku potrebno za manje pare.

Poslednja izmena:
Bezveze se raspravljate kad P40 Pro iovako niko nece kupiti 🙂

Послато са MI 9 помоћу Тапатока

Smirite malo strasti 😀

Huawei P40 pro je telefon sa najboljom kamerom (trenutno), najruznijom rupom u ekranu (trenutno) i jedini flagship model bez GMS (trenutno) 😀

Sve ostalo je mnogo manje bitno.
Da li je telefon najbolji ili u top 3 ovde godine nije ali ga porediti sa proslogodisnjim s10+ je smešno.
Kirin 990 5G je odličan cipset koji je lošiji od 865 pa 855+ ali znatno bolji od exynosa pa mislim da tu niko ne bi imao 0robpema što se brzine ili potrošnje tiče. Ekran ko ekran je verovatno super i pored fhd+ rezolucije ali ta rupa je tako velika i ružna da ubija volju.
Stereo zvuka ne razumem sto nema.
Nedostatak GMS je naravno najveća "boljka" i zato van kine će se ovaj telefon prodavati jako jako slabo

Čekaj, kakp misliš rezolicija je nebitna? U poslu koji radim često je potrebno da se nešto fotka i onda odštampa u određenom formatu, što nije moguće ako rezolucija nije zadovoljavajuća. Možda 99% ljudi ne koristi zoom, ali, mislim da ga 99% onih koji se makar kao hobisti bave fotografijom koristi. Da ne idem dalje, to bi bilo kao da kažemo da su Canon EOS aparati hajpovani i nepotrebni, jer Canon Ixus mogu sve što je prosečnom korisniku potrebno za manje pare.
Svaka čast ako firme koriste telefon za fotkanje reklamnih stvari kao npr štampanje za bilbord gde ti ne treba neka ogromna rezolucija. Dosta je i 10-12mpx. Naveo sam kao primer.

Ako neko zna kadriranje u fotografiji, ne mora da ide na veće rezolucije da bi kropovao.

Ne bi verovao kada bih ti rekao kakvih sve zahteva klijenata ima, ozbiljnih i velikih, gde je budžet 0, a traže se kvalitetne fotografije, čak i video. Tu telefon sa dobrom kamerom može da uskoči kao pomoćno sredstvo. Pored toga, ovde nije tema - skupi flegšip ili odličan i tri puta jeftiniji midrange, već - P40 serija, za i protiv, bar ja tako razumem.

Ma jasno, može da uskoci telefon, ali opet pored fotoaparata da se radi nešto je ne znam...

Ne radite za kikiriki, naplati se to 🙂

Inače meni je skroz okej kamera na p40 seriji, jedino i dalje mi je night mode preostar i neprirodan. Takav je bio i na mate 20 pro, na p30 pro, a evo i na p40 pro.

Bezveze se raspravljate kad P40 Pro iovako niko nece kupiti 🙂

Послато са MI 9 помоћу Тапатока
Istina. Ne ide u prilog ni pad cene novoj S20 seriji, traži se 50% manje od očekivanog. Za sada mi deluje kao promašaj po potražnji. Mora i Huawei da sleti na zemlju što se tiče EU, nema ni Google servise, i to dosta da sleti.

Nazad
Vrh Dno