Šta je novo?

Huawei Ascend P1/P1 S

Pa ovo je totalna katastrofa. TI se povukao iz mobile biznisa i svi ste ostavljeni na cedilu. Huawei će kao da objavi tu svoju kuvanu verziju ICS. Verujem da je bilo koji custom rom bolji od tog njihovog.

Ja na mom Ideos X5 imam ICS već godinu dana i očekuje se CM 10.1.

Ljudi, prodavajte to dok još mogu neke pare da se uzmu i kupujte nešto kršteno. Ja sigurno više neću kupovati Huawei, bar ne dok ovako stoje stvari.

I onda neki kazu da je ovo bolji telefon od GS2, a evo GS2 dobio pre nedelju dana official JB, koji radi zlo. Mogu da ga uporedim sa Gnex-om. Slicni su telefoni, slicnih cena, ali sad vidite razliku izmedju Samsunga i Huawei-a.

Prelistaj malo literaturu.

Ne kažu svi poznati dev-ovi, a i vidi se na oko koliko je JB bolji... Skoro, pa kao iOS.

Izvini ali gde kazem da JB nije bolji? Napisao sam da ICS nije los/sra*e kao sta ispada jer kao svi cekaju JB da ih spasi iako ICS na ovom aparatu radi jako dobro.

Naravno da ics nije loš, naprotiv, ali uvek može bolje. I to dosta.

I šta na kraju bi sa ovim telefonom? Prvo su svi kukali na Envidiju i to što im je Tegra platforma zatvorena, a oni kasne sa drajverima, a sada ispade da će Optimus 2X pre dobiti JB apdejt nego li ovaj telefon sa TI SoC-om.

Meni se kod ovog telefona najviše sviđa (SAMOLED) ekran i samo bih ga zbog toga i uzeo (pre nego O2X), ali sad ispada da nit ima podršku proizvođača, nit zajednice.

Ja mogu da potpisem da o2x nece dobiti zvanican jb,ne znam gde si nasao tu informaciju?

Pa neće dobiti zvaničan, al' na XDA već uveliko postoje prilično upotrebljive verzije ROM-ova sa Androidom v4.2.1 a i postoji ekipa developera koji aktivno rade na 10.1 verziji CyanogenMod za LG P990. Sa druge strane, ovaj Huawei neće dobiti ni zvaničnu ni nezvaničnu verziju. Nit ga ima na spisku podržanih uređaja na CM sajtu, nit ima svoju devel sobu na XDA, nit se ko bavi njime. Tako barem meni izgleda.

To ti je to. Ako neko hoće nešto malo više od svog telefona ovo je ćorsokak. Ako taj neko ne zna da postoje alternativni romovi i za šta će mu, ovo je idalje odličan telefon.

Pokoj mu duši...

Za sada je, koliko znam, pusten beta stock 4.1 za P1 i lako se moze naci googlovanjem.

A jel moze neko da ukratko sazme sta se to dobija official JB-om i custom romovima?

Dobija se brža verzija OS-a sa novim fičerima.

Najvažnija stvar kod Jelly Bean-a je Project Butter. S njim ceo sistem radi glatko i tečno. E sad, sama instalacija Jelly Bean-a ne podrazumeva da je Project Butter uključen ili podržan. Bez njega ti je skoro svejedno dali je na telefonu ICS ili JB.

A ovi fičeri, to ne znam šta je. To možda ima u onoj palačinkarnici na Chuburi. Kod nas na Krstu to nema. :smoke:

... sama instalacija Jelly Bean-a ne podrazumeva da je Project Butter uključen ili podržan. Bez njega ti je skoro svejedno dali je na telefonu ICS ili JB.
Otkud ti to?!?!? Kako misliš da izbaciš novi grafički podsistem i zameniš ga starim!?

A ovi fičeri, to ne znam šta je. To možda ima u onoj palačinkarnici na Chuburi. Kod nas na Krstu to nema. :smoke:
http://www.android.com/about/jelly-bean/

http://www.nbcnews.com/technology/gadgetbox/five-best-features-android-4-1-jelly-bean-851747

Da li linkovani firmver apdejt donosi JB?

Otkud ti to?!?!? Kako misliš da izbaciš novi grafički podsistem i zameniš ga starim!?

Ako ne postoji official JB za telefon (bilo koji) CM team ne moze da uvede project butter. Znaci ako za 02x ne izadje official JB, oni na CM 10.1 nece imati project butter, nego ce imati samo smooth efekat zbog debloatovanog ROM-a i ostalih modifikacija u sistemu

Ako ne postoji official JB za telefon (bilo koji) CM team ne moze da uvede project butter. Znaci ako za 02x ne izadje official JB, oni na CM 10.1 nece imati project butter, nego ce imati samo smooth efekat zbog debloatovanog ROM-a i ostalih modifikacija u sistemu
To zvuči prilično konfuzno i delimično tačno. Malopre sam uzeo da pogledam o čemu se radi i evo pojašnjenja (od nekoga ko prilično dobro poznaje Linuksov grafički stek, ali do sada nije imao kontakta sa Androidom):

Project Butter je organizovani poduhvat Guglovih inženjera da se Androidov korisnički interfejs učini bržim i "glađim". 60FPS su postigli raznoraznim optimizacijama, ali i nekim dobro poznatim tehnikama kao što su tripl-bafering i Vsync. Osim toga, "Buter" uvodi i tehniku predikcije vašeg narednog pokreta, kako bi se dodatno sakrila latencija između dodira i reakcije. Sve to je "čvrsto" kodirano u OS i "Buter" je UVEK sastavni deo svakog Androida ≥v4.1. Međutim...

Ono što kvari performanse kod "nabudženih" JB ROM-ova je nedostatak odgovarajućeg upravljačkog programa (drajvera), odnosno sloja hardverske apstrakcije (HAL-a) koji se zove HWcomposer. Pošto taj deo softvera implementira rutinu za servisiranje Vsync interapta, kao i gomilu drugih grafičkih funkcija, i prezentuje ih sistemu kroz definisan API, bez njega nema ni prikaza. NVidia, kao i neki drugi proizvođači, na žalost taj deo koda drži zatvorenim, jer se kroz njega može mnogo saznati o samom dizajnu hardvera, pa se OSS programerima kao alternativa javlja softverska implementacija nedostajućih funkcija, što pak nikako ne može voditi savršenom renderingu po kome je JB postao čuven. Ali, nije sve tako crno.

Texas Instruments je npr dao izvorni kod drajvera za svoje Mali grafičko jezgro, tako da OSS programeri ne bi trebalo da imaju problema da napišu HWcomposer za neki SoC koji koristi tu grafiku. Sa druge strane, već nekoliko meseci se zvanično najavljuje 2D drajver otvorenog koda za Tegra2, a mnogi veruju da će uslediti i detaljna dokumentacija pa čak i kod 3D drajvera. Sve to bi omogućilo "puterasti" JB na Tegra2 uređajima, kojih ima baš dosta.

Dobro nisam detaljno pisao, jer velika vecina njih nece ni razumeti sta si napisao... Da, sve se vrti oko drajvera i to je sustina... Razne peticije se pisale i pisu se i dalje da kompanije objave source da mogu developeri da odrade sve kako treba i isprave njihove greske. Zasto bi Samsung, HTC ili neka druga kompanija objavila source? Pa ne bi mogli da izbace sledeci flagship model sa cenom od 700+eura, jer bi na sadasnjem modelu sve radilo... Ne bi postojali update-i, nista...

Kada imas instituciju (ako mogu tako da ih nazovem) kao sto je CM team, daj im source i oni ce uraditi bug free sistem. Da ne pricam o optimizaciji koja je iovako fenomenalna na CM romovima. Znaci iako oni rade from scratch iliti ni iz cega, oni uspeju da "napisu" sve sto mogu i odrade daily ROM.

Zasto bi Samsung, HTC ili neka druga kompanija objavila source?
Da bi smanjili troškove razvoja i debagovanja svojih proizvoda i usredsredili resurse na nešto drugo.

Pa ne bi mogli da izbace sledeci flagship model sa cenom od 700+eura, jer bi na sadasnjem modelu sve radilo... Ne bi postojali update-i, nista...
Glavni razlog iz kog se kriju specifikacije i izvorni kod upravljačkih programa je strah od tužbi za povredu patenata.

Da se razumemo - danas više ne možeš implementirati ni osmobitni mikrokontroler a da pri tome ne povrediš barem nekoliko stotina nečijih patenata. Ako to radiš za svoju dušu - nikom ništa. Ako to kreneš da prodaješ - nikom ništa. Ako kreneš da zarađuješ ozbiljnu lovu i zauzmeš deo tržišta - eto ti gomile advokata za vratom. Pošto je teret dokaza na strani koja tuži, potrudićeš se da im ne serviraš na tanjiru kako je tačno implementiran tvoj hardver i koje sve patente krši.

Drugo, samo najveći proizvođači (Apple, Samsung i ST-Ericsson) mogu sebi priuštiti razvoj sopstvenog SoC-a (Ax, Exynos, NovaThor), pa i oni koriste neku od već oprobanih grafičkih tehnologija: ARM Mali ili PowerVR. Čak je i Qualcomm "osvojio" mobilnu grafičku tehnologiju tako što je zapravo kupio, nekada ATi-ev, Imageon.

Proizvođači pametnih telefona, tableta i drugih prenosnih uređaja zapravo nemaju nikakvu kontrolu nad tim da li će proizvođač SoC-a, odnosno vlasnik GPU tehnologije, otvoriti svoj kod i specifikaciju ili ne. Ako pogledamo ko to jeste uradio u potpunosti, shvatićemo da su to samo oni koji imaju pozamašan patentni portfolio kojim se na sudu mogu kontra-tužbama odbraniti i od vanzemaljaca (Intel i Texas Instruments).

Kada imas instituciju (ako mogu tako da ih nazovem) kao sto je CM team, daj im source i oni ce uraditi bug free sistem. Da ne pricam o optimizaciji koja je iovako fenomenalna na CM romovima. Znaci iako oni rade from scratch iliti ni iz cega, oni uspeju da "napisu" sve sto mogu i odrade daily ROM.
Ne može CM zajednica ugroziti interese proizvođača, vać samo naprotiv. Kada bi smo imali savršene OSS drajvere i savršen OSS softver za sve SoC-ove, tj za sve telefone, da li bi Sony, Samsung, LG i ostali raspustili svoje softverske inženjere ili bi se posvetili razvoju novih i boljih aplikacija i tehnologija kojima bi unapredili svoje proizvode i istakli se u odnosu na konkurenciju?

Poslednja izmena:
Ako pogledamo ko to jeste uradio u potpunosti, shvatićemo da su to samo oni koji imaju pozamašan patentni portfolio kojim se na sudu mogu kontra-tužbama odbraniti i od vanzemaljaca (Intel i Texas Instruments)

Ne može CM zajednica ugroziti interese proizvođača, vać samo naprotiv. Kada bi smo imali savršene OSS drajvere i savršen OSS softver za sve SoC-ove, tj za sve telefone, da li bi Sony, Samsung, LG i ostali raspustili svoje softverske inženjere ili bi se posvetili razvoju novih i boljih aplikacija i tehnologija kojima bi unapredili svoje proizvode i istakli se u odnosu na konkurenciju?

Da odgovorim i na jedno i na drugo...

Zasto onda njih nema kod Android proizvodjaca? Galaxy Nexus je poslednji flagship sa TI-em koji je izasao... Sada je na prvom mestu qualcomov Snapdragon S4 Pro...

Nisam toliko upoznat u srz cele price oko SOC-eva, aliii, ako je tako kao sto kazes, TI bi trebalo da prednjaci, moje neko logicno misljenje, ako vec mogu da se odbrane od patentnih napasti...

Intela nema... Ima onaj HOLO ako me secanje dobro sluzi i sad je ZTE ubacio u Grand X In i to je to... Koliko je vec mobilni segment u rastucem izdanju, cudi me da Intela nema. Zasto? Nemaju para? :D Nemaju dobar razvojni tim? Nece?

Xolo se zove. Intela nema, jer još nisu tu atomi dovoljno dobri.

Holo - Xolo. Potato - Potatoe :p

Poslednja izmena:
Da odgovorim i na jedno i na drugo...

Zasto onda njih nema kod Android proizvodjaca? Galaxy Nexus je poslednji flagship sa TI-em koji je izasao... Sada je na prvom mestu qualcomov Snapdragon S4 Pro...
Pa, prvo da se ispravim. Navodeći kao primer one koji su otvorili specifikaciju svog GPU-a, naveo sam Intel (što svakako stoji) ali sam u brzini naveo i Texas Instruments umesto ARM-a. TI nema svoju grafičku tehnologiju već koristi PowerVR, a pomenuti Mali je ARM-ov proizvod. To međutim ne menja činjenicu da je i TI patentno mnogo jak i da mogu sebi da priušte da se eksponiraju jer se niko sa njima neće/ne sme kačiti.

Nisam toliko upoznat u srz cele price oko SOC-eva, aliii, ako je tako kao sto kazes, TI bi trebalo da prednjaci, moje neko logicno misljenje, ako vec mogu da se odbrane od patentnih napasti...
Nemam pojma šta se dešava sa TI-evim OMAP programom. Načuo sam bio da će ga možda i gasiti, ali za sada je OMAP5 i dalje u najavi. Verovatno su profitne margine postale premale pored konkurencije kao što su Qualcomm, Samsung, ST-Ericsson i dr.

Intela nema... Ima onaj HOLO ako me secanje dobro sluzi i sad je ZTE ubacio u Grand X In i to je to... Koliko je vec mobilni segment u rastucem izdanju, cudi me da Intela nema. Zasto? Nemaju para? :D Nemaju dobar razvojni tim? Nece?
Intelovi (x86) procesori nisu dovoljno energetski efikasni i pored svih trikova koje ovi izvlače iz rukava i zato su im slabe pozicije na mobilnom tržištu. Međutim, Intel je prvi i jedini proizvođač grafičkih (desktop) rešenja koji je dao kompletnu dokumentaciju i otvorio kod svojih drajvera (za Linux). Negde sam pročitao da Grand X IN koristi nekakvu Intel grafiku, pa ako je tako, budi ubeđen da će se za nju vrlo brzo pojaviti odgovarajući open-source HWComposer, ako već i ne postoji.

Poslednja izmena:
Da, Intel grafika koja ne podrzava video codec-e :p

Salu na stranu, ocekujem puno od Intel-a, jer kontam da ako znaju da naprave najbolji procesor za PC, znace valjda i za mobilne :)

Nazad
Vrh Dno