Šta je novo?

HTPC - konfiguracije, rešenja, saveti...

Napajanje je pico ( plocica ) koje se bode direktno u 24-pin na maticnoj ploci a napaja se preko externe cigle ( 12v 15 A ). Iz te plocice idu ostale sata i ata grane.
Pa da, DC-DC i eksterno na 12V. :) Tako sam i ja radio, samo što su dobri DC-DC regulatori u ono vreme bili dosta skupi.

Svi dugmici rade, za power on, restart, power led...Takodje i dugmici za play, stop i pause. Na mestu optickog drajva ( sredisnji poklopac koji se otvara ) ubaceni i dugmici za navigaciju kroz xbmc ( levo, desno, gore, dole i cini mi se esc ne secam se vise, i jedan usb prikljucak na koji je ubacen receiver bezicne tastature. Ubacio i ir reciver ( rucne izrade) na mesto fabrickog i koristim daljinski od tv-a za setnju kroz meni xbmc-a i play, stop, pause i back na xbmc-u ( nije mi potreban dodatni daljinski). Jedino nisam imao vremena da ubacim lcd displej, koji ce prikazivati opste stanje racunara ( zauzece proc, memorije kao i temp pomenutih i plugin za xbmc koji prikazuje sta se trenutno pusta ) na mesto postojeceg displeja.

Magic mogao bi tvoj bp da ovako nabudzis :p
Nisam lud da razvaljujem Panasonic DMP-BDT320 da bi' mu nabudžio x86 krš. :p

Za 200-300€ mogu da dodam TV-u svu potrebnu funkcionalnost, bez ikakvog cimanja. A ako mi bude trebao "uradi sam" projekat da smirim živce, lemiću lampaško pojačalo sa B+ granom na 1.000V. :d

Obicna ps2 tastatura. To su ustvari enter, delete i x taster na tastaturi. Samo sam povezao dve zice za zvaki taster na odgovarajuce mesto na kontrolerskoj plocici tastature ( dva pina daju znak na tastaturi). I kada pritisnem dugme play na kucistu, to je kao da sam pritisnuo enter na tastaturi.

Što ne reče lepo Intel 8042? :d

Moguce je to odraditi i sa usb, ali sam se ja odlucio na ps/2. Vise je to bilo kao hobi odradjeno, nego sto cu u stvarnosti prici do kucista i pritisnuti neko dugme na njemu ( bolje lezati i dugme na telefonu ili bezicnoj tastaturi ). Nego visak slobodnog vremena, pa bolje ga iskoristiti u nekim takvim malim projektima.
Ostaje mi samo LCD da ubacim kako bih zaokruzio celu pricu.

Ma naravno. Nego, da se ispravim - 8042 je mikrokontroler koji se nalazi u Super I/O čipu na ploči, a mikrokontroler koji se nalazi u tastaturi radi kao enkoder (izvorno Intel 8048). U principu, ti koristiš i jedan i drugi. :)

Moje HTPC kućište je došlo sa displejem i kontrolerom, ali sada ima baš zanimljivih kitova za te stvari. Pomišljao sam da se glupiram sa nekim LCD-om ali mi je ovako mnogo lepše. :p

20101111252230.jpg

@magick: Solidan je taj Antec, meni je izbor bio Silverstone GD05 zbog manje dubine. Ali prostora ponestaje, pa planiram da ga prepolovim :)

Za ovo novo sam planirao Asrock plocu sa DC ulazom:

http://www.asrock.com/mb/AMD/AM1H-ITX/

ili neka kombinacija sa PICOPSU

Super si to odradio. Jedino što bih ja podizao sistem sa SSD-a a sve ostalo trpao na neki NAS u hodniku ili gde već. :)

Pa koji je onda smisao energetske efikasnosti, kada imas dve masine? :)

Ja već neko vreme razmišljam o varijanti dc-dc konvertera + eksterna "cigla", ali mi se čini da je mighty78 nekoliko stranica unazad pisao o tome kako jeftina picoPSU rešenja nemaju potrebnu filtraciju napona na 12V grani pa mogu da ugroze ceo sistem, te je on uzeo neku Winmate pločicu. Kapiram da je to neka poput ove : http://www.winmate.com.tw/PowerUnit/PowerUnitSpec.asp?Prod=07_0012&Typeid=B0108070406
ili neki od drugih modela, ispravite me, ne razumem se u struju [emoji5]

Da li su ti konverteri sa Alibabe bezbedni ili treba juriti ovako nešto? I gde to pronaći?

Poslednja izmena:
@ milanbb: Nemoj da tražiš tu ploču :-( I ja sam je jurio ali iako je ima u cenovnicima 2-3 firme niko je zapravo nema na stanju i neizvesno je kada će je biti (kontaktirao dve od 4 firme za koje ASRock na sajtu tvrdi da su distributeri, nisam kontaktirao uvoznike jer meni treba maloprodaja). Svi će ti ponuditi B model koji je sušta suprotnost za ovu namenu, nema DC IN, nema miniPCIe, nema digitalni audio izlaz (možda ima preko ploče ali ti treba adapter). Još jedan mogući problem sa AM1 platformom je visina hladnjaka. I mighty78 je prosekao gornji lim jer verujem da u niskom kućištu (LC Power LC-1340mi je ukupne visine 56 mm a i oni distanceri za ploču pojedu malo prostora) ventilator dođe do njega i slabiji je protok vazduha. Zašto AMD nije pribegao rešenju kao sa Zacate platforme koja ima isti TDP gde je niži a širi hladnjak niko ne zna. Rešenje bi moglo da bude nešto ovako http://www.gelidsolutions.com/products/index.php?lid=2&cid=12&id=113 ali ako imaš načina da iscimaš nekoga ko živi u Nemačkoj ili drugoj zemlji sa spiska. Zbog svega navedenog ja ću najverovatnije ići putem Intela J1800 jer ću ga najlakše prilagoditi onome za šta bih ga koristio.

@ PENDULA: Ima na Aliju raznih vrsta picoPSU i različite snage. Teško je reći uvek na osnovu pogleda ali za nekad se zaista vide da je u pitanju radna akcija na času OTOa u osnovnoj školi. Takve preskočiš i baciš pogled na ozbiljnije izrađene i čisto sumnjam da će te zaboleti glava. I tu visina PCBa sa konektorom može biti problem ako se insistira na niskom kućištu ali verujem da se da naći neki koji odgovara. Drugo, kod nekih je ulaz 12V i tu nebi smelo da bude problema jer sam strujni adapter bi trebalo da vrši filtraciju a ima i verzija za 16-24V input i tu može biti problema ako je loše projektovan i izrađen.

Mozda najbolje odmah razmatrati ploce formata mini ITX koje imaju na sebi dc ulaz, bez potrebe za tim pico psu, ubodes kraj od 12V i tako vozis.

Poslednja izmena:
Pa koji je onda smisao energetske efikasnosti, kada imas dve masine? :)
Smisao je u tome da mi ništa ne zuji i ne huči u sobi u kojoj spavam. :)

Ja već neko vreme razmišljam o varijanti dc-dc konvertera + eksterna "cigla", ali mi se čini da je mighty78 nekoliko stranica unazad pisao o tome kako jeftina picoPSU rešenja nemaju potrebnu filtraciju napona na 12V grani pa mogu da ugroze ceo sistem, te je on uzeo neku Winmate pločicu. Kapiram da je to neka poput ove : http://www.winmate.com.tw/PowerUnit/PowerUnitSpec.asp?Prod=07_0012&Typeid=B0108070406
ili neki od drugih modela, ispravite me, ne razumem se u struju [emoji5]

Da li su ti konverteri sa Alibabe bezbedni ili treba juriti ovako nešto? I gde to pronaći?
Kol'ko se sećam, dobra DC-DC napajanja nisu bila jeftina, tako da je i meni sumnjivo to što košta $20, al' pošto nemam ličnog iskustva sa konkretnim proizvodom reko bolje da ćutim.

Meni za sad kinesko pico napajanje radi evo vec 8 meseci bez problema, a ponekad sam komp ostavljao i po celu nedelju upaljenim, radio razne benchmarke, prikljucivao 2 x 3.5 diskove ( toliko ina sata) , externe diskove kako bi potrosnja bila veca i nikad nije bilo problema. Sto ne.znaci da su nesto super kvalitetna ( pu, pu da kucnem u drvo ). Koliko para toliko i muzike. Citao sam ocene i komentare kupaca i nijedna negativna nije bila vezana za hardver ili rad uredjaja, vec samo za transport...ukupna cena napajanja + externe cigle je bila negde oko 3000 din. Za jos nekih 10-ak evra moze se uzeti lc kuciste sa pico psu, koje je verovatno mnogo puta vise kvalitetnije i jos bitnije moguce je ostvariti garanciju. Pa sad ko sta voli...

Mozda najbolje odmah razmatrati ploce formata mini ITX koje imaju na sebi dc ulaz, bez potrebe za tim pico psu, ubodes kraj od 12V i tako vozis.
Pa da. Teško za te pare može u domaćoj radinosti da se sklepa nešto. Ja bih tu išao na ploču integfrisanim procesorom i dva SODIMM memorijska slota. Linuks, Kodi i još par aplikacija i divota, samo što su se neki ljudi već potrudili da naprave nešto tako i ponude kao zaokruženi proizvod kome je zaista teško konkurisati.

Sada je valjda jasniji moj stav da bi' teško dao preko 100 € za Android STB. :)

Meni za sad kinesko pico napajanje radi evo vec 8 meseci bez problema, a ponekad sam komp ostavljao i po celu nedelju upaljenim, radio razne benchmarke, prikljucivao 2 x 3.5 diskove ( toliko ina sata) , externe diskove kako bi potrosnja bila veca i nikad nije bilo problema. Sto ne.znaci da su nesto super kvalitetna ( pu, pu da kucnem u drvo ). Koliko para toliko i muzike. Citao sam ocene i komentare kupaca i nijedna negativna nije bila vezana za hardver ili rad uredjaja, vec samo za transport...ukupna cena napajanja + externe cigle je bila negde oko 3000 din. Za jos nekih 10-ak evra moze se uzeti lc kuciste sa pico psu, koje je verovatno mnogo puta vise kvalitetnije i jos bitnije moguce je ostvariti garanciju. Pa sad ko sta voli...
Znači ~ 35€ za napajanje (sa garancijom). Kol'ko još ode na ostale komponente? Baš me zanima koja je krajnja cena takvog jednog sistema, čak i ako računamo da nas je kućište izašlo ~5€ (pokvareni DVD plejer)?

@ milanbb: Nemoj da tražiš tu ploču :-( I ja sam je jurio ali iako je ima u cenovnicima 2-3 firme niko je zapravo nema na stanju i neizvesno je kada će je biti (kontaktirao dve od 4 firme za koje ASRock na sajtu tvrdi da su distributeri, nisam kontaktirao uvoznike jer meni treba maloprodaja). Svi će ti ponuditi B model koji je sušta suprotnost za ovu namenu, nema DC IN, nema miniPCIe, nema digitalni audio izlaz (možda ima preko ploče ali ti treba adapter). Još jedan mogući problem sa AM1 platformom je visina hladnjaka. I mighty78 je prosekao gornji lim jer verujem da u niskom kućištu (LC Power LC-1340mi je ukupne visine 56 mm a i oni distanceri za ploču pojedu malo prostora) ventilator dođe do njega i slabiji je protok vazduha. Zašto AMD nije pribegao rešenju kao sa Zacate platforme koja ima isti TDP gde je niži a širi hladnjak niko ne zna. Rešenje bi moglo da bude nešto ovako http://www.gelidsolutions.com/products/index.php?lid=2&cid=12&id=113 ali ako imaš načina da iscimaš nekoga ko živi u Nemačkoj ili drugoj zemlji sa spiska. Zbog svega navedenog ja ću najverovatnije ići putem Intela J1800 jer ću ga najlakše prilagoditi onome za šta bih ga koristio.

Ploča je mogla da se kupi u NS, ali je nema neko vreme,... u suštini može i sada da se nabavi, ali mislim da je problem minimalnih porudžbina :|

Što se hlađenja tiče, to bih pravio neki boodž

Znači ~ 35€ za napajanje (sa garancijom). Kol'ko još ode na ostale komponente? Baš me zanima koja je krajnja cena takvog jednog sistema, čak i ako računamo da nas je kućište izašlo ~5€ (pokvareni DVD plejer)?

Čačkanje po HW-u nema cenu ;)

Poslednja izmena:

Izaslo je sve oko 4000, pa koliko radi neka radi. Vise je ta cela stvar oko prepakivanja komponenti u bluray bila kao neki DIY projekat, cisto iz hobija, volim da sam pomalo majstoricav. Najradije bih voleo da postoje kod nas da se kupe i da su pristupacne cene htpc kucista, da poseduju vfd displey i ir senzor, a da nisu papreno skupa. Ali to ne ide jedno s drugim.

Čačkanje po HW-u nema cenu ;)
Pa uzmi onda protobord sa FPGA čipom pa udri. :d

Izaslo je sve oko 4000, pa koliko radi neka radi.
Mislio sam na ceo HTPC, a ne samo napajanje.

Najradije bih voleo da postoje kod nas da se kupe i da su pristupacne cene htpc kucista, da poseduju vfd displey i ir senzor, a da nisu papreno skupa. Ali to ne ide jedno s drugim.
Ovo moje ima VFD i IC senzor, ali je koštalo ~ 250 €. :S:

Lose procitao poruku...Necete verovati ali tada je izaslo oko 5000, msi e350 + 2GB rama (uzeo novo na nekoj akciji i po nabavnim cenama) , hdd sam vec imao i ostalo samo kuciste sa napajanjem ( oko 4000) i neke sitnice jos racunaj oko 1000 din. Ceo komp za 10.000 din. Slazem se nije ovo neki ultra, mega, giga komp ali je meni zavrsavao poso za xbmc, backup i torrent masinu. Uskoro prelazim na j1900, da dobijem malo vise na snazi i pre svega tisini.

Da, dosta je bolja j1900 platforma, ok za sve osim za transcoding kome to treba.

Lose procitao poruku...Necete verovati ali tada je izaslo oko 5000, msi e350 + 2GB rama (uzeo novo na nekoj akciji i po nabavnim cenama) , hdd sam vec imao i ostalo samo kuciste sa napajanjem ( oko 4000) i neke sitnice jos racunaj oko 1000 din. Ceo komp za 10.000 din. Slazem se nije ovo neki ultra, mega, giga komp ali je meni zavrsavao poso za xbmc, backup i torrent masinu. Uskoro prelazim na j1900, da dobijem malo vise na snazi i pre svega tisini.
Tada je izašao oko 10.000 din, a kol'ka je tada bila vrednost evra, odnosno kol'ko bi danas izašao? Da li je realno reći da takav HTPC košta ~ 150 € bez HDD-a?

Za 150€ bez hard diska može da se uzme lep HTPC.
Na primer:
J1900 ili J1800
2 do 4 giga rama
LC 1340 sa eksternim napajanjem

A i tu se ASRock Q1900-ITX nameće kao najbolji izbor (4 SATA, 2xUSB 3.0 + interni konektor za front USB 3.0, miniPCIe, digitalni audio izlaz, tri grafička izlaza + odličan BIOS), ali pogađajte, nema ga na stanju kod nas :-( Jedina mana toj ploči je što koristi vertikalne slotove za memoriju što ometa hlađenje CPU hladnjaka.

Jedina 1900 ploča a da je ITX formata i da ima solidne opcije za ovu namenu je GA-J1900N-D2H ali ko planira da stavi bilo koju GA ITX ploču u LC-1340mi imaće problem jer je front panel konektor stavljen na neuobičajeno mesto i kablovi kućišta nisu dovoljno dugački (nije nerešiv problem). Ozbiljna mana GA je što se korisnici žale na BIOS, bilo je problema pri instalaciji sistema a izgleda da je i probirljiv po pitanju memorije (mada se kod nas uglavnom nude brendovi sa kojima ne verujem da bi bilo problema).

Iz nekog razloga uvoznici imaju na stanju gomilu ITX ploča koje su namenjene poslovnim korisnicima (COM i LPT pod obavezno a bez DVI a često i HDMI konektora) iako verujem da oni kod nas uglavnom uzimaju klasične a ne low power platforme.

@ ljubanve: Mislim da ovakav setup bez SSDa nema puno smisla. Oslabljen CPU, 2 GB (a u najboljem slučaju 4 GB) RAMa, ipak mora SSD da da malo živosti tj. bolji odziv sistema. Realno je potrošiti oko 200€ ili tih 150 ako se uzme nešto polovno a da odgovara.

Poslednja izmena:
A i tu se ASRock Q1900-ITX nameće kao najbolji izbor (4 SATA, 2xUSB 3.0 + interni konektor za front USB 3.0, miniPCIe, digitalni audio izlaz, tri grafička izlaza + odličan BIOS), ali pogađajte, nema ga na stanju kod nas

Raspitao se. Ja kod. Madjara za. Tu plocu. 76 evra donosi lik

Meni DC/DC konverter ne treba za HTPC, već sam mislio da malo apgrejdujem sadašnji NAS, tj. običan PC sa 3 diska koji, i pored toga što je u hodniku, preterano zvrnda i diže buku :S: Tako sam nešto skontao da 3 manja HDD-a penzionišem u korist jednog velikog (i što tišeg), umesto ATX napajanja stavim DC/DC konverter + eksterni adapter, eventualno zamenim MB za j1800/j1900, a da zavisno od temperatura ubacim i jednu 14-icu :d
Tako da mi je veoma bitno da to napajanje bude pouzdano. A ne ide mi se na neko fanless napajanje pune ATX veličine (SEASONIC SS-400FL ili sl) od >130€.

Za 150€ bez hard diska može da se uzme lep HTPC.
Na primer:
J1900 ili J1800
2 do 4 giga rama
LC 1340 sa eksternim napajanjem
@ ljubanve: Mislim da ovakav setup bez SSDa nema puno smisla. Oslabljen CPU, 2 GB (a u najboljem slučaju 4 GB) RAMa, ipak mora SSD da da malo živosti tj. bolji odziv sistema. Realno je potrošiti oko 200€ ili tih 150 ako se uzme nešto polovno a da odgovara.
Dakle, vrtimo se oko 150-200€ baz HDD-a. Za te pare postoje i dobri medija strimeri koji će vršiti isti taj posao, možda i bolje. Nema budženja, nema zezanja oko podešavanja i friziranja OS-a, drajvera, aplikacija... Do duše, po cenu nešto manje fleksibilnosti.

Bilo kako bilo, Android boks ima prejaku konkurenciju u tom cenovnom rangu, pogotovo što sve njegove prednosti možete imati i sa nekim stikom od 40€. Možda će Envidija sa novom Tegrom tu nešto da promeni, ali je to SoC koji je više namenjen mikrokonzolama nego STB uređajima.

@magick: shvatili smo da postoje i shvatili smo da ima i jeftinije. ALI neko jednostavno ne želi da ima media strimer ili kakav drugi Shitdroid već mu treba HTPC... to nije pitanje ljubavi prema winPC-u, već što mu/joj radi posao... jednostavno Moj Mali Poni i Oki Boki Smoki traže Windows mašinu.

Poslednja izmena:
Nisi me razumeo, to je bilo moje "pravdanje" zašto ne mogu da "progutam" Android boksove od preko 100€. :) A što se tiče Wintel mašine, nije mi jasno šta si hteo da kažeš sa tim "Moj Mali Poni i Oki Boki Smoki". Jel aludiraš na nekakve probleme sa kompatibilnošću ili da otpor prema "novim" stvarima?

P.S. Iz onoga "Shitdroid" naslućujem da taj OS smatraš inferiornim u odnosu na Vindous. Želiš li da nam kažeš nešto o tome ili... ? :)

Poslednja izmena:
Android je za mene HW+SW i nisam našao nešto što je prihvatljivo po (niskoj) ceni a da radi. Jednostavno to je napravljeno da se baci posle 2 godine i kupi novo - što je meni neprihvatljivo. Vodili smo ove razgovore - što se mene tiče, ništa se nije promenilo i nema smisla da se dotičemo teme.

Ko ne zna šta su "Moj Mali Poni i Oki Boki Smoki" ne zna šta je agonija. :) DVD film + Igrica + slagalica NE RADI na Androidu, kraj, da ja prolazim kroz agoniju objašnjavanja zašto to ne radi, a kod ujka na kompjuteru radi nema šanse.

Nazad
Vrh Dno