Šta je novo?

HTPC - konfiguracije, rešenja, saveti...

Od ovoga nikada ne možeš da napraviš ništa drugo, ali zato nema ništa da se cimaš - uključiš i on radi. :p

Radije bih uzeo ovo što sam naveo gore. Dobar deo komponenti već imam tako da mi je inicijalno ulaganje približno isto a za dve godine ("kad ga izgustiram") od njega napravim NAS ili nešto slično :)

Kako god tvoj izbor,mada mi se cini da silno gresis :)

Ne smeta što je SATA2 nego smara što koristi low voltage SODIMM i što nema DVI pozadi (bolje da su izostavili VGA pa ako neko i insistira na njemu može ga dobiti preko adaptera), ostalo je na mestu. 2 SATA porta su zaista minimum minimuma, mogli su da stave 4 i to bi bio pun pogodak.

Može i normalan ram, ja koristim 1.5v na Asus J1800I-C.

@ j.babic
Moguće ali mislim da sam dobro procenio šta mi treba. Svoj desktop nisam upgradeovao poslednje dve godine, nemam ni potrebe jer mi završava sve što treba. Sad bih hteo nešto drukčije.

@ trenje
Znam da su se mnogi korisnici žalili na netu da neće da radi sa 1.5V modulima. Možda tvoja memorija konkretno dobro radi i na 1.35V. A moguće i da je Asus kroz BIOS ispeglao podršku za RAM.

Poslednja izmena:
Ma salim se ,naravno da ti znas najbolje sta ti treba .iskreno kad bi mogao da biram umesto intela sigurno bi uzeo amd u toj jeftinoj varijanti.

Meni je Brodvel jako primamljiv, ali sigurno neće biti jeftin kada se pojavi. Super bi bio neki miniITX berbon sa integrisanim 5Y10c. Sada kada su sredili 24p bag, intel grafika je opet veoma zanimljiva. :)

I cena mu je primamljiva, sam procesor nestvarno male potrošnje ali skuplji od cele ove mašine koju ću da sklopim :d

Pa dobro, al' gledaj na to ovako - jednog dana će koštati 400 dinara na Limundu. :d

To su procesori za mobilne uređaje, šta će vam to? Ima već na netu da se vide novi Broadwell nucovi. Kao stvoreni za HTPC.

Kol'ko sam skapirao, taj NUC ipak ima ventilator, tj nije fanless dizajn. 7,5 vati TDP nije isto što i "potrošnja" od 7,5 vati, pikuje on mnogo više pa mu zato i treba hlađenje, pogotovo u toj konfiguraciji.

Jedino zujanje koje prihvatam u sobi je ono od plazme. :p

Nemoguće da nema neki NUC bez ventilatora. Šteta.

Ne znam da li si video koliko je mala ploča za te nove M procesore? Bukvalno bi mogao full PC da se spakuje u kućište veličine nekog Android boxa.

Pa da, zato i balavim. :p

Od HTPC-a, odnosno nekog multimedijalnog plejera, očekujem na prvom mestu fanles dizajn. Sledeća po važnosti mi je softverska fleksibilnost/kompatibilnost, u kojoj x86/PC ipak prednjači u odnosu na AMR/Android i MIPS/xxx SoC rešenja. Na kraju mi tek dođe mogućnost nadogradnje - bez koje se može živeti, ali su mi mnogo sipmatične one miniPCIe kartice. :p Našao sam čak i IEEE 1394b kontroler u tom formatu, a budžio bi' i DVB-C prijemnik i SDI I/O kartu. :D

E nasao si sta ces da pitas :D

Da li si uspeo da cujes 12icu koja se vrti na 600-800 obrtaja?
Kada stojim pored nje da, ali ne i kada se odmaknem na rastojanje sa koga gledam TV. Međutim, uspeo sam da nađem u kućištu baš svašta posle nekoliko meseci rada ventilatora. :S: U svakom slučaju preferiram fanles.

P.S. Zvuk koji proizvodi ventilator obično je udružen sa zvukom strujanja vazduha kroz otvore na kućištu, a oba zajedno mogu biti pojačana akustikom kućišta. Imam preskupo, prelepo i pametno konstruisano Antec HTPC kućište, sa tihim napajanjem i dve dvanajstice, koje uglavnom držim isključene - čisto da neko ne pomisli da ne znam šta pričam.

magick, podsetio si me jednu nelogičnost na Bay Trail platformi. Za mini PCIe slotove nema podrške za Bluetooth uređaje! Prvo sam mislio da je to Asus nešto loše implementirao ali se ispotavilo da isto upozorenje navodi i Gigabyte. Zašto? Ko zna... Ogromna glupost ako neko planira bluetooth tastaturu i miša a velika je verovatnoća ako se koristi kao HTPC.

Kol'ko znam, mini PCIe nikada nije ni uključivao BT, već samo USB2.0, SMBus, UIM i još nekoliko signalnih vodova. Moguće je da te mini kartice implementiraju BT kao USB uređaj (skoro da sam siguran), pa pretpostavljam da ti njihovi mini card slotovi nemaju USB2.0, što i nije neka mana. Verujem da na ploči ima sasvim dovoljno USB portova i hedera da možeš da povežeš bilo koji USB/BT adapter - ima onih malih što praktično samo popune rupu od USB utičnice.

Da, implementiraju se preko USBa ali je meni svejedno bolja varijanta neka mini PCIe WiFi/BT kartica nego kao stick.

WiFi valjda već ima integrisan, a i da nema bežična kartica će već morati da ide preko PCIe, zbog propusnog opsega. A šta će ti za tastaturu išta više od ovoga?

542_P_1309382965966.jpg

P.S. Za medija striming, ja bih zaobišao Wi-Fi ako je ikako moguće - kabl je ipak keva.

Poslednja izmena:
WiFi valjda već ima integrisan, a i da nema bežična kartica će već morati da ide preko PCIe, zbog propusnog opsega. A šta će ti za tastaturu išta više od ovoga?

Pogledajte prilog 160399

P.S. Za medija striming, ja bih zaobišao Wi-Fi ako je ikako moguće - kabl je ipak keva.

Gde nema uslova za lan dobar je i wifi :),mnogo zavisi od kvaliteta wifi kartice (samog chipa).Sta fali externom bluetooth??

Dobar, mami svojoj. :d Ja razvučem kabl i ne mislim. ,) A za eksterni BT se ja ne bunim, meni ok. :)

Dobar, mami svojoj. :d Ja razvučem kabl i ne mislim. ,) A za eksterni BT se ja ne bunim, meni ok. :)

Razvuces kabel....za jedan, pa za drugi i eventualno treci mrezni uredjaj, pa kad jos dodamo manuelno sredjivanje titlova za BR plejer, pa veci broj daljinaca - a da predjes ti na jedan friski PC, i to HTPC? Cena, tihi huk 12ice na 30cm od kucista :)

Razvuces kabel....za jedan, pa za drugi i eventualno treci mrezni uredjaj, pa kad jos dodamo manuelno sredjivanje titlova za BR plejer, pa veci broj daljinaca - a da predjes ti na jedan friski PC, i to HTPC? Cena, tihi huk 12ice na 30cm od kucista :)
Nemoz to bez kabla :D

Ne smeta ni eksterni ali ako već ima u ponudi toliko WiFi/BT mini PCIe kartica mislim da je to elegantnije rešenje.

Razvuces kabel....za jedan, pa za drugi i eventualno treci mrezni uredjaj
Šta ti misliš, da ja u kući imam "svaki sa svakim" mrežnu topologiju? :d Ide samo jedan kabl od PC-a do sviča koji je kod TV-a i na njega je priključeno sve što treba. :) Uostalom, sa svim ovim današnjim "pametnim" uređajima, nije loša ideja izdvojiti ih u poseban segment mreže (zbog bezbednosti).

pa kad jos dodamo manuelno sredjivanje titlova za BR plejer
Zašto manuelno sređivanje titlova? :trust: Mislim, mora ako sam skinuo film bez titla. :) Skidam uglavnom cele BD diskove, a uskoro nabavljam i medija strimer, tako da je PC tu sasvim izlišan.

pa veci broj daljinaca
Naprotiv, sve kontrolišem jednim. HDMI CEC i univerzalni daljinci su keva. :D Panasonik aplikacije za Android da i ne spominjem. :p

a da predjes ti na jedan friski PC, i to HTPC?
Imam i PC i HTPC i malo mi je više dosta toga. :) Za desktop ok, ali za filmove i to... muka mi je od neprekidnog čačkanja, popravljanja, budženja.

Cena, tihi huk 12ice na 30cm od kucista :)
Zaboravio si na gomilu prašine u kućištu i oko njega - meni to smeta na više nivoa. Što se cene tiče, teško da možeš sklepati ceo HTPC (bez HDD-a) za 150 € kol'ko me izađe Mede8er. Mislim, možeš ako već imaš kućište, pa ono - uzimaš samo ploču, procesor (sa kulerom) i RAM.

Šta znam, još neko vreme ću sigurno imati i jedno i drugo, ali mi je primamljiva ideja da HTPC u potpunosti zamenim jednim namenskim uređajem.

REALTEK chip ?Mede8er ?Zbog cega taj uredjaj ?realno ponovo imam osecaj da sam nesto propustio (jel pusta to 1080p ili je 720p)Da se razumemo kinez je u pitanju?

- Da, Realtek 1186.
- Da Mede8er - čita se Mede-ejter.
- Zbog toga što podržava 3D, pušta ISO, hladan je kao špricer i ima odličan interfejs.
- Propustio si mnogo. :)
- Pušta 1080p u svim mogućim frejmrejtovima (do HDMI 1.4 specifikacije), uključujući i x.v.Color, Deep color i 3D.
- Nije kinez, firma koja ga je dizajnirala/osmislila je bazirana u Južnoafričkoj Republici, ali imaju ispostave po Evropi.

Hiljade i hiljade prezadovoljnih korisnika i 5 godina garancije na kupljeni proizvod valjda govori dovoljno o kvalitetu proizvoda.

- Da, Realtek 1186.
- Da Mede8er - čita se Mede-ejter.
- Zbog toga što podržava 3D, pušta ISO, hladan je kao špricer i ima odličan interfejs.
- Propustio si mnogo. :)
- Pušta 1080p u svim mogućim frejmrejtovima (do HDMI 1.4 specifikacije), uključujući i x.v.Color, Deep color i 3D.
- Nije kinez, firma koja ga je dizajnirala/osmislila je bazirana u Južnoafričkoj Republici, ali imaju ispostave po Evropi.

Hiljade i hiljade prezadovoljnih korisnika i 5 godina garancije na kupljeni proizvod valjda govori dovoljno o kvalitetu proizvoda.

Iskreno mislim da bi se pre odlucio za popcorna ,taj cip je star mozda ok radi kao strimer ali bi definitivno to zaobisao u sirokom luku ....

Vrh Dno