Šta je novo?

HTPC - konfiguracije, rešenja, saveti...

Da vas zapitkujem :)

Vidim da ovaj Lenovo q180 ide bez optičkog uređaja za nekih 250€.

A taj dodatni optički uređaj, da li je on blu-ray rezač ili blu-ray čitač (ili samo dvd :() i da li ima kod nas da se kupi i koja mu je cena?

Neko reče na predhodnim stranicama da će testirati uređaj, pa sam hteo da pitam ako je neko kupio ili testirao da li se greje mnogo i da li je bučan pri radu (da li se kuler pali pri normalnom korišćenju tipa uključen Word, Aimp, Chrome sa nekoliko tabova)?

I da li uopšte mogu na tom procesoru da se obavljaju zadaci kao u gore navedeoj rečenici (da zameni komp za običan rad), ili je to ipak samo za multimediju (gledanje filmova visoke rezolucije)?

Ja obecao, pa nisam nesto bio sistematican :(

Probao sam ga par dana i utisak je podeljen:

+ mali je i lep, ima usb3.0, malo se greje pod opterecenjem, pusta filmove, igre koje sam probao rade ok (CS, Trackmania, DOOM3), rad kao na bilo kom drugom compu, lako se menja disk i memorija.

- ventilator se cuje (meni je na granici da smeta), Avatar HD rip 11GB ume da secne

S obzirom da nisam bas detaljno merio i uporedjivao, ovo je samo "prvi utisak" posle veoma kratkog koriscenja.

Koji plejer/kodek/renderer koristiš? Bilo kakvo seckanje je neprihvatljivo za HTPC, pa njegova funkcija je da melje sve HD filmove, neće valjda neko kupiti HTPC, a onda juriti one HD ripove od par stotina megabajta.:d

XBMC sa HW i bez HW dekodiranja, i VLC2.0 isto tako. Moguce da je do MKV-a, ali nisam pokusavao da trazim dalji uzrok problema. Malo sam imao vremena da testiram masinu zato i kazem da je sve vise "prvi utisak".

Za slucaj da nekoga zanima, ploca MSI E350IS-E45 je opet na akciji u emmiju za 5999 din. poz.

Kupio sam plocu SAPPHIRE PURE White sa integrisanim procesorom E350 i ram Kingston HyperX blu 4GB 1333MHz.

Prvo sam instalirao Ubuntu 12.04 LTS 32bit, radi ok ali full hd film u VLC player-u mi strasno seckaju...
Posle toga sam instalirao Windows 7 32bit i pokusao full hd film da gledam u VLC i opet isti problem samo manje i redje secka...

U cemu je problem?

Pod linuksom i ajde, nisam siguran kako radi hardverska akceleracija, al pod W7 bi moralo da radi bez problema.

Pusti VLC i probaj sa MPCHCom pod Win7.icom :)

Da li vam se cini da je bolja slika u MPC-u nego u onom player-u u XBMC-u....meni je nekako slika ostrija?

Fusion makina

Dugo pratim ovu temu, pa reko ajd i ja da okacim svoju makinu:

1. Procesor&GPU: AMD Fusion A-8 3850, 2.9Ghz, 100W
2. Kuler: Scythe Big Shuriken 2
3. Ploca: ASRock HSV A-75
4. RAM: 4GB DDR3
5. Kuciste: Chieftec HB-02
6. PSU: Seasonic 400W Fanless
7. HD: 1TB WD Green
8. Optika: LG Bluray Writer
9. Zvucna: Asus Xonar DX
10. Ventilatori: Noctua 8mm, Sharkoon Silent Eagle 8mm PWM
11. Tast&mis: A4Tech G6 mini wireless

Procesor pruza pregrst snage. HD filmovi lete, nema apsolutno nikakvih ogranicenja I sve je jako brzo. AMD ovu integrisanu grafiku zove Radeon 6550 I dovoljno je brza da se na njoj igra npr. Skyrim sa medium detaljima, u rezoluciji 1600X900 bez seckanja. U kombinaciji sa grafickom kartom u crossfire modu ovo bi bila jedna mala zver. Medjutim ta snaga ima svoju nuspojavu u potrosnji 100W, jedan mali sporetic.

Na trzistu vlada pravi deficit jakih a tihih plus niskih kulera koji su potrebni ovako niskom kucistu. Jedino (I mozda samo jedino) resenje jeste Japanac Scythe Big Shuriken 2 , koji je tesko naci u slobodnoj prodaji. U idle modu je skroz necujan na oko 800 rpm, medjutim sa startovanjem igre ili nakon odredjenog youtubovanja pocinje da se ubrzava, nekad i I do maksimalnih 2000rpm dok ne vrati zeljenu temperaturu ,no to zavisi I od fan management, tj. kako se u biosu postavi targetirana tolerisana temperature procesora. U normalnom radu temperatura CPU je od 35-55C, a pod opterecenjem plus 10C. Sve u svemu, jako dobar, tih, nizak kuler, a ovom procesoru ne bih preporucIo da temperatura prelazi 65C, a preko 70C sistem postaje nestabilan.

Kuciste je microATX, skroz elegantno, kvalitetno, cvrsto, I deluje kao prava hifi komponenta sa nozicama I visinom 10cm. Pravljeno je od cvrstog aluminijuma, poseduje displej I daljinski i spoljasnjem izgledu jedino smeta ona oznaka za DVD na prednjoj masci, I bljestavo svetlo kad se utakne usb ili microSD kartica u front panel. Unutrasnjost nema primedbi, sve se lako skida I montira a jedino mozda iritira nedostatak par santima slobodnog mesta, sto ogranicava izbor zeljene ploce ukoliko su vam potrebna oba ventilatora. Inace kuciste se isporucuje sa jednim Chieftec ventilatorom ispred mesta za HD, koji je necujan na manjem broju obrtaja, sto se ne moze reci za veci, tako da sam ga skinuo. Daljinac sa displejom bez problema pali racunar, i pusta muziku sa harda bez paljenja TVa, a I moze da radi pregrst stvari koje mu postavite, kao I displej koji moze prikazivati naziv pesme, filma, vremensku prognozu, vesti, vreme, e-mail, itd. Slova na displeju bi mogla da budu vidljivija I svetlija.

................

Slike:

.......

Poslednja izmena:
......

Ploca je prvenstveno izabrana upravo kao ogranicavajuci faktor kucista. U stvari svaka microATX ploca moze da stane, ali samo sa ovom plocom u kucistu se mogu uglaviti oba ventilatora, u suprotnom samo jedan. Ranije sam imao Gigabytovu plocu I ok se pokazala, ali drugi ventilator nije mogao da stane. Za plocu nemam primedbi, jedino sto baguje BIOS sa wireless tastaturama. Fan management je solidan, a cipset A75 daje podrsku za USB 3.0.

Napajanje je fanless, I stvarno se ne cuje, jedino kad mu se bas priblizite cujete tanusno zujanje koje valjda proizvode tranzistori – apsolutna tisina ne postoji. S ozbirom da nema ventilator ono se dosta greje tako da emituje toplotu po celom kucistu, a pogotovo u ovako niskom kucistu ventilatori su must be. Tranzistori su premazani nekim specijalnim materijalom tako da mogu da izdrze zesce temperature bez crkavanja, sto govori I garancija od cak 5 godina koju daje Seasonic! Medjutim ovo napajanje se kaci naopacke od vecine normalnih napajanja, tj. da njena glavna ploca ne visi od vrha na dole, nego da je na dnu (tamo gde je obicno ventilator) – verovatno da bi toplota koja se oslobadja isla na gore. A kuciste za baksuz je napravljeno da mesta ima samo za normalan polozaj napajanja….tako da sam napravio solomonsko resenje da PSU ipak stavim kako treba ali da ga ne zasrafim nego samo malo pricvrstim gumicama sto I nije neki problem jer ionako stoji u horizontalnom polozaju.

Zvucna je stavljena zbog zelje za manjim interferencijama koje proizvode komponente I zvuk jeste nesto kvalitetniji nego na onboard zvucnoj ali ne bas toliko kapitalno. Cak I sad na vecem volume ponekad cujem `krckanje` koje proizvodi hard. Ono sto me je iznenadilo jeste da iako je zvucna low profile PCIe sto zahteva visina kucista, ona je I pored toga pola santimetra vislja od ivice kucista sto je potpuno neverovatno, pa sam morao da popunjavam slobodan prostor sa plastikom dok nisami nivelisao polozaj kartice. Greje se strasno (trazi posebno napajanje), tako da je bolje da ventilator bude blizu.

Sto se tice ventilatora u kuciste mogu stati samo osmice sto bas nije idealno po pitanju tisine. Izbor je pao na jedan Noctua I Sharkoon Silent Eagle. Noctua dolazi sa 3 kablica na osnovu kojih mozete birati fiksnu brzinu obrtaja, I u skladu sa tim nivo tisine. UltraSilent ili najtisi ga vrti na 800 obrtaja I stvarno je necujan, srednji je na ivici, a najbrzi se cuje. Zapremina vazduha koji Noctua ubacuje jeste na zavidnom nivou. Sharkoon takodje dolazi sa 3 kablica ali I sa jednim dodatnim koji omogucava PWM ili varijabilnu brzinu okretanja ventilator koju kontrolise ploca sto je odlicna stvar. Oba ventilator su setovana na najsporije vrednosti, stim sto Sharkoon ubrzava samo sa porastom temperature procesora ili ploce. ASRock ovde pruza mogucnost da setujete zeljenu temperature procesora I ploce, I zeljenu brzinu jednog ventilator (u ovom slucaju Sharkoona), I naravno kulera na procesoru. Temperatura ima prioritet, I ako skoci iznad vrednosti koju ste definisali onda kuler I ventilator ubrzavaju dok se temperature ne vrati. Gigabyte ploca nema tu opciju, vec sama odrzava temperaturu I brzinu kulera i ventilatora tako da se desava pri opterecenju da se na svakih 15ak sekundi kuler znatno ubrza na nekoliko sekundi pa opet uspori, verovatno ne dozvoljavajuci da temeratura uopste poraste. Razliciti sistemi fan managementa, zavisi kako se kome svidja. Na zalost 8ice zbog svog malog precnika nisu najtisi ventilatori I ja sam pokusao da sa ova 2 mozda I najkvalitetnijim u klasi drzanjem brzine obrtaja ispod 1000rpm ucinim racunar sto je moguce tisim. Noctua je mozda za nijansu tisa, I ispod 1000rpm su stvarno oba jako tiha, stim da Sharkoon ima PWM opciju.

Tastatura I mis u izabrani prvenstveno zbog svojih malih dimenzija. Tastatura nema numericki deo I plastika ide prakticno od tipki do tipki da bi bila sto manja I kompaktnija, dok mis vise lici za one na laptovoima. Domet jeste solidan ali ne I idealan, desi se da tastatura proguta najcesce drugo slovo ako neko vreme nije bila aktivna (zasto drugo a ne prvo nemam pojma), ili ako postoji neka blokada izmedju risivera I misa ume da poremeti normalno kretanje strelice. Ukoliko je sve cisto normalan rad je zagarantovan.

PREDNOSTI:
- SNAGA PROCESORA I INTEGRISANE GRAFIKE
- SILENT KOMPONENTE KOJE OBEZBEDJUJU ZAVIDNU TISINU PRI NORMALNOM RADU
- ELEGANTAN DIZAJN KOJI SE ODLICNO UKLAPA U OSTALE HI-FI KOMPONENTE
- DALJINSKA KONTROLA RACUNARA PREKO DISPLEJA I DALJINSKOG

NEDOSTACI:
- VECA POTROSNJA STRUJE STO UTICE NA JACE ZAGREVANJE KOMPONENTI
- RELATIVNO BUCNIJI RAD KULERA I VENTIALTORA PRI VECEM OPTERECENJU RACUNARA
- CENA

to bi bilo to, pa ako imate neki konstruktivan komentar dobro bi dosao.......

Poslednja izmena:
Da li neko moze da me uputi gde i kako da podesim (pretpostavljam ffdshow audio), da mi na AVR ide zvuk u izvornom obliku, bez downsample....konkretno HTPC i AVR su mi povezani preko HDMIa, i to je jedina veza za audio i video. Kada pustim film, nema problema da mi pusti sve kako treba, DD, DTS....ali imam problem sa lossless audio-om, svaki DTS mi pretvara u stereo, 192KHz spusta na 44100 itd....uopste ne kapiram sta je problem...reinstalirao sam novi klite codec, isao po settings-u sve zivo cackao, ali i dalje nemam dobar rezultat. Da li je to zbog toga sto mi je veza HDMI, mozda bi drugacije bilo kada bi zvuk isao preko optickog kabla?

Sa procesorom sa 4 jezgra i takvom grafikom nije ni puno :)

pa meni samo procesor ima max tdp od 100W, a ovde kolko sam razumeo cela konfa trosi 150W. Nisam se bas bavio koliko moje ostale komponente vuku struju ali je sigurno preko te cifre.

U svakom slucaju iako moja konfa ima A8-3850 procesor, topla preporuka za HTPC ide ka A8-3800 jer ima manju potrosnju za 35W, istu procesorsku snagu i samo nesto slabiju grafiku sto se da preziveti.....Da sada pravim verovatno bi to bio izbor, ali ne znam koji je razlog sto je taj procesor jako tesko naci.

A8-3850 moze da trosi isto kao i A8-3800,downgradujes cpu, samo dobijes jacu grafiku, a ako ti treba jaci proc vratis na normalu, ja bi pre isao na A8-3850 i lepo ga spustio na tdp 65w.

A8-3800 i A-3600 je nemoguće naći u celom svetu u slobodnoj prodaji, koliko vidim dele ga samo firmama za ugradnju u nove konfiguracije.

Čemu toliko jak procesor u HTPC-u? Čak i majušni E350 odrađuje posao za reprodukciju video sadržaja. Jedino ako se komp koristi i za druge stvari, ali tada to više nije samo HTPC.

Pa za najnoviji PES i NBA2K sa društvom na tvu + svi emulatori ikad izašli bez ikakvog seckanja :)
Ja bih zbudžio jednu takvu konfiguraciju veoma rado, zašto se ograničavati samo na gledanje filmova.

Pa ako mu treba za igranje bolje bi prošao sa A6-3500 + zasebna grafička.

Moja konfiguracija:
Ploca: Asus P5G-MX
CPU: E7400
RAM: 3 gb DDR2
VGA: Integrisana(kada se skupi jos para,bice neka)
Kuciste: Blueberry BC-B22 420w

Sa grafickom ce biti i za HD filmove i da se PES odigra.

A8-3850 moze da trosi isto kao i A8-3800,downgradujes cpu, samo dobijes jacu grafiku, a ako ti treba jaci proc vratis na normalu, ja bi pre isao na A8-3850 i lepo ga spustio na tdp 65w.

Na koliko bi ga ti spustio? Nisam znao da se downgradovanjem bas toliko snizava potrosnja.

Čemu toliko jak procesor u HTPC-u? Čak i majušni E350 odrađuje posao za reprodukciju video sadržaja. Jedino ako se komp koristi i za druge stvari, ali tada to više nije samo HTPC.

Opet ono. Cak i na sajtu XBMC HTPC masine dele u 3 grupe. Prva je sa najosnovnijim komponentama i za najosnovnije potrebe, a treca je ovako nesto. Nema potrebe da se zabarkadiravamo u nepotrebne definicije. Sa ovakvim procesorom nema potrebe imati zasebni PC. Zamisli ako hoces da obradis video materijal sa svog putovanja, i koliko to traje sa E350 a koliko sa A8.

Poslednja izmena od urednika:
A8-3800 je ustvari A8-3850 samo radi na 2.4GHz i uz turbo se dize na 2.7GHz, a A8-3850 je fabricki namesten na 2.9GHz, tako da kad ga spustis vec na 2.7Ghz bice tih 65w max :)
Inace i graficke su im iste, inace ovo je vec poznati marketinski trik da ti za iste ili vece pare prodaju isti proc samo sto je zakljucan na manje Ghz, pa samim tim manje i trosi.
http://techreport.com/articles.x/21730
The A8-3800 differs from the A8-3850 we've already reviewed in just a few respects, the most obvious being its 65W thermal design power (TDP) rating. Also unlike the A8-3850, the A8-3800 makes use of AMD's Turbo Core dynamic clock frequency tech, which allows the chip to range up to higher clock speeds temporarily when there's thermal headroom available—that is, when not all of the CPU cores are heavily burdened at once. In this case, the A8-3800 can stray from its 2.4GHz base clock up to 2.7GHz. Those frequencies leave the A8-3800 a bit behind the A8-3850, whose four cores regularly run at 2.9GHz. Happily, though, AMD didn't have to compromise on the 3800's graphics in order to fit into the smaller power envelope. The two products share the same Radeon HD 6550D IGP with 400 shader ALUs at 600MHz.

Ljudi kakva je situacija trenutno sa daljincima za XBMC kod nas? Vidim da Lenovo N5902A vise nema da se kupi kod nas?

Pa za najnoviji PES i NBA2K sa društvom na tvu + svi emulatori ikad izašli bez ikakvog seckanja :)
Ja bih zbudžio jednu takvu konfiguraciju veoma rado, zašto se ograničavati samo na gledanje filmova.
Sto rece Air Jordan, to vise nije HTPC.

Opet ono. Cak i na sajtu XBMC HTPC masine dele u 3 grupe. Prva je sa najosnovnijim komponentama i za najosnovnije potrebe, a treca je ovako nesto. Nema potrebe da se zabarkadiravamo u nepotrebne definicije. Sa ovakvim procesorom nema potrebe imati zasebni PC. Zamisli ako hoces da obradis video materijal sa svog putovanja, i koliko to traje sa E350 a koliko sa A8.
Ako se tako gleda onda je svaki kucni racunar HTPC jer manje vise svako pusti neku muziku odgleda neki film i slicno.
A nije ni obavezno da HTPC ima XBMC. ;)

Ja recimo planiram HTPC koji ce od softvera imati MPC-HC kao video plejer, XMPlay kao audio plejer, EAC za ripovanje audio CDova i MP3Tag. Sem toga nista vise. :)

Zar vise nije moguce da se podesi XBMC da kad se pusti video on pokrene MPC-HC umesto internog playera?
Mislim da je to idealno resenje za one koji vide razliku u kvalitetu slike da ipak imaju menije, pretragu i sve dobro iz XBMC-a.

Nazad
Vrh Dno