Šta je novo?

HTPC - konfiguracije, rešenja, saveti...

Moram da kažem da sam iMon-on generalno jako razočaran. Imam Antec Fusion Black koje dolazi sa iMon LCD-om i daljinskim. Sve to konceptualno lepo izgleda ali im je softver toliko bagovit da je u praksi cela stvar neupotrebljiva. Ne znam da li je zbog 64-bitnog Windows-a mada vidim da nekima u toj kombinaciji kao radi a i da drugi sa 32-bitnim Win-om imaju problema pa je stvar čiste sreće da li će na nekoj konfi raditi sve kako treba ili ne.
Ukratko, displej sam isključio pošto nikad nisam uspeo da ga nateram da prikazuje ono što meni treba tj. da kupi informacije iz trenutno aktuelnih plejera, a daljinski mi se u XBMC-u tripuje i backspace taster često prepoznaje kao Play, što je užasno frustrirajuće.

Ja sa Win7 32 nemam nikakvih problema

Izgleda si ti u ovoj grupi koja ima sreće :)

Evo i mene da se upišem :D

Sastavio sam sledeću konfiguraciju:

SilverStone Milo ML03B, Slim HTPC, Micro ATX, USB 3.0, Black

ASRock 880GMH/U3S3, AMD 880G, VGA, PCI-Ex16, 4xDDR3, SATA2/SATA3/RAID, VGA/DVI/HDMI/eSATA//USB3.0, mATX (Socket AM3)

AMD Athlon II X2 270, Dual Core (3,40GHz), 2x1MB L2 cache, BOX (Socket AM3)

PATRIOT Signature 8GB (2x4GB) 1600MHz DDR3

SATA3 WD Caviar Green 1TB

Chieftec CTG-500-80P, Power Supply A80, ATX 500W, v2.3, 12cm Fan, Active PFC, 80 Plus

Nisam jos uvek stavljao nikakvu graficku karticu.... Ne igram igrice, a ova integrisana sasvim dobro vrši posao za HTPC potrebe.

Koga zanima, evo i kako to izgleda u mom dnevnom boravku (tek sam pre neki dan dobio komodu i police, tako da je još uvek sve poluprazno).

Prilozi

• IMG_1226.JPG
    IMG_1226.JPG
    479.3 KB · Pregleda: 216
  • IMG_1234.JPG
    IMG_1234.JPG
    211.4 KB · Pregleda: 225
  • IMG_1245.JPG
    IMG_1245.JPG
    243.6 KB · Pregleda: 237
Very nice :cool:

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

Fino zoki, mogao bi da resis samo one kablice koji idu do TV-a i bice odlicno.

(vidi isto da skupis kablove nekako unutar kucista zbog protoka vazduha kad vec nemas neko modularno napajanje)

Poslednja izmena:
Da, biće neka kanalica najverovatnije za sada....

Što se tiče kablova u kućištu, ja bih da ih skupim ali ne znam KAKO... Mislim nema baš puno prostora, koje su mi opcije? btw koja modularna napajanja su dobra, kog proizvođača?

Da ne bih otvarao novu temu, zamolio bih na ovoj za savet. Naime, imam staru konfiguraciju koja izgleda ovako:

Asus P5LD2-X
e2180
2x1 GB rama
GF 8600 GTS Silent
250 Gb + 160 Gb HDDovi
Cooler Master 430 W

Pošto ničemu ne služi, napravio bih HTPC od nje. Da li je ovo izvodljivo i koje je korake potrebno preduzeti, ako jeste?

Kupis televizor, odgovarajuce kuciste, spojis ih - i uzivas :)
Eventualno, posto ti je ploca ogromna mozes da uzmes neku drugu u micro(mini)ATX formatu i onda imas izbor manjih kucista koji vise prilice HTPC-u.

Odlicna masina zoki...stvarno htpc je najbolji izum pored tocka :d Nisu mi jasni ljudi koji kupuju ove razne dvd/blue ray kombinacije pored ovako mocnih, kompaktnih i za svakog pristupacnih masina :)

Mozda zato sto nema drndanja? :)

Da ne bih otvarao novu temu, zamolio bih na ovoj za savet. Naime, imam staru konfiguraciju koja izgleda ovako:

Asus P5LD2-X
e2180
2x1 GB rama
GF 8600 GTS Silent
250 Gb + 160 Gb HDDovi
Cooler Master 430 W

Pošto ničemu ne služi, napravio bih HTPC od nje. Da li je ovo izvodljivo i koje je korake potrebno preduzeti, ako jeste?

Na slicnu sam pre par nedelja instalirao win7 i XBMC. Razlika je graficka gf210, a ostalo skoro indenticno.
Radi savrseno dobro i pusta sve sto padne pod ruke. Ako se neces igrati ne moras nista da menjas samo uzmi bezicnu tast i mis ako vec nemas.

Treba mi i kućište. Komponente su sada smeštene u prilično lepom ali glomaznom Bluberijevom kućištu. Takođe, ova mašina je prilično bučna. Pretpostavljam da nije do napajanja, već do kulera procesora.

Dakle, potrebne su mi preporuke za kućište i kuler za proc.

Pročitao sam zadnjih 10-tak stranica i uradio malo istraživanje šta da uzmem, treba mi HTPC za XBMC.
Pa evo da stavim šta sam smislio, možda pomogne nekome a možda neko ima i komentar. Cilj mi je da bude što jeftinije ali sam napravio i "skuplju" konfiguraciju čisto da vidim razliku. Ne treba mi HDD, pokrenuću OpenELEC sa USB-a ili SD kartice, sve što se gleda dolazi sa mreže (720/1080 mkv), audio treba da ide preko HDMI na 5.1 receiver.

konfa 1 (jeftinija)
  • MSI E350IS-E45
  • 4gb DDR3
  • LC Power 1340 75W kućište
  • Total: oko 13000

konfa 2 (skuplja)
  • Gigabyte GA-H67N-USB3-B3 LGA1155 H67 Mini ITX
  • Intel Celeron G540 Dual-Core 2.5GHz LGA1155 ili Pentium G620 2.6Ghz
  • 4gb DDR3
  • Grafička MSI GT210 LP ili ATI HD5450 ili ASUS ENGT430 LP
  • Cooler Master Elite 100 150W
  • Total: 24000 - 28000 u zavisnosti od ovih "ili" samo što nisam siguran da je ovih 150W u kućištu dovoljno za veći CPU/grafičku od ovih jeftinijih

Gledao sam i neki ION2 ali je E350 platforma jeftinije a bolja. Gledao sam i one nettop Prestigio 330 ali za iste pare je ova skuplja konfa neuporedivo bolja.
Ako uzmem jeftiniju konfu mogu da uzmem Lenovo N5902 daljinac ili Logitech Harmony 650, ako uzmem skuplju morao bih neki osnovni jeftin daljinac.

za sada pobeđuje jeftinija konfa + Lenovo N5902 daljinac

Ja sam za jeftiniju, ne zato sto je jeftinija vec zato sto malo trosi malo se greje, zavrsava posao za koji je namenjena, skoro je besumna itd.

A da li si razmisljao da kupis neki media player, manja potrosnja, manje zauzima mesta, ima daljinski.. ?

Nervozni, pa napisa gore covek xbmc kao primaran ;). Ja bih ipak zabo hard u jednu od te dve konfe, na ovu skupocu sam morao sebe da snabdem to jest da moj htpc kompletiram kako sam zamislio, nije lako bilo...:)

Poslednja izmena:
Jeftinija konfa definitivno...prvo zato sto je bezobrazno jeftina :D zavrsava posao sa 100% efikasnoscu i prosto pored te cene ja ne vidim opravdanje za neki samostalni media player :)

@potatoe

Ako ti treba samo za XBMC ne vidim razlog da uzimaš tastaturu umesto daljinca.
Duže vreme koristim XBMC i jedino je smor kad ideš na Youtube pa preko daljinca juriš slova po ekranu ali za sve ostalo mislim da je bolje da imaš veliko dugme za pojačavanje, pauzu, stop i navigaciju.

Po mom mišljenju bolje uzmi Logitech, ako će da radi na Linux-u.

^^

Ma da i ja nešto ne vidim poentu tastature, gledam ovaj Official XBMC Remote za Android, koliko vidim ne podržava još uvek kucanje preko njega na XBMC ali to bi bilo idealno za tih malo puta kad ima nešto da se kuca.
A i Logitech Harmony je previše pa možda za sada uzmem nešto osnovno i posle mogu da vidim kako bude išlo i šta dalje uzeti.

@seizmos
HDD za sada neću uzimati, možda kasnije neki SSD polovan/jeftin, ne želim buku od HDD-a, a ovo ispada stvarno bezobrazno jeftino, mislio sam da bez 250-300e neću proći ali ovo me raduje, više para za druge gedžete :p

Ja sam istom logikom uzeo MSI E350 i LC 1360MI. Ugrađeni ventilator zuji, a pošto je hladnjak na procesoru baš mali onda veći ventilator slabo pomaže. Pokušao sam sa osmicom i ona na 2000 rpm hladi slabije nego ugrađena zujalica (budžio sam ventilator na kućište tako da bude iznad hladnjaka - ne naleže lepo na telo hladnjaka). Sada imam šesticu koja isto lebdi i hladi malo bolje od osmice ali svejedno temperatura ode do 80 stepeni (što je najgore, to se ne dešava dok gledam nešto nego dok je XBMC idle :( ). Ugrađena zujalica ga drži ispod 70.

Takođe, probao sam prvi official OpenELEC fusion build i nije hteo da se podigne uopšte (samo crn ekran). Probaj da saznaš da li OpenELEC uopšte radi sa ovom pločom (mislim da je neko postovao da generički OpenELEC radi, ali nisam siguran).

Za kucanje sa androida, dok ne naprave bolje resenje, probaj VNC server na XBMC masini (ako to može da se podigne na OpenELECu) i VNC viewer na telefonu.

Ja sam na msi e350is stavljao openelec na usb i na karticu radi probe, radi sve brzo i kao svajcarski sat(probao sam generic i fusion bild jednako rade dobro). Elec vidi lepo i daljinski kao i realtek mreznu, sve bukvalno klizi, boot je samo par sekundi od totalno ugasenog racunara a moze da se drzi racunar i u sleepu pa si u xbmc za 1sec. Ovaj sistem je prava preporuka za one kojima samo xbmc treba te ce se svako oduseviti kad vidi kako sve zapravo brzo radi, prosto neverovatno.

A taj ventilator na cpu radi i na manjoj voltazi, ja sam ga podesio na 5v plus dve diode na red, znaci oko 3.8v i ne cuje se ni trunkicu najmanju a hladi u idle na 40 a pod totalnim opterecenjem oko 57-62C. Za preku potrebu mozes i promenljiv napon da namestis prekidacem ili drugim resenjem, recimo 3.8 i 5v i to bi bilo dovoljno mada sam ja ostavio samo varijantu od 3.8v jer hladi kod mene odlicno a ne pravi buku nikakvu.

Jos da dodam da sa ove ploce mozes mozes butovati sa svih usb portova externih a tako i internih, bios dobro prepoznaje i sve card reader-e koje sam ubacivao te nikakav problem nije butovati i sa kartica na kojima je neki op. sistem. Ja imam kuciste koje na sebi ima 32 u 1 card reader pa cesto butujem nesto sa sd ili neke druge kartice.

Ne znam da li sad ima da se nadje negde ova ploca, odlicna kupovina za htpc, mozda je jos bolje ko nadje sa jos novijim cipom fusiju pa to ispazari. Probao sam skoro sve poznate distribucije linuxa tipa ubuntu, lubuntu, mint, elec, linuxpc, puppy , moonos, bodhy, slacko, geebox, slax, xbmc live....i jos 10ak raznih da ih ne navodim i sve su prepoznale hw kako treba.

Poslednja izmena:
^^
tek sad vidim da postoji naslednik ove IS ploče: MSI E350IA-E45 samo što košta duplo skuplje, vidim ima drugačije hlađenje i USB3 i to je sva razlika, sigurno nije vredno duplo više novca. Koliko vidim ima IS da se nađe na lageru, pokušaću već danas da ga uzmem.

Ma ovu ko uzme i da namesti kako sam gore u postu napisao ima da bude milina prava, za htpc moraju svi kuleri ici sto je moguce tise , ko ima uslove za ssd to je isto jako bitno zbog buke. POgotovo sto sam ja par dana testirao ovu plocu koristeci je kao primaran komp, znaci youtube, internet, ma radi sve i fercera da nisam primetio razliku izmedju masine sa fenomom sa 4 jezgra i nje :D, salu na stranu, odlicno radi posao multimedije i interneta, za ozbiljno igranje nije.

Ja
A taj ventilator na cpu radi i na manjoj voltazi, ja sam ga podesio na 5v plus dve diode na red, znaci oko 3.8v i ne cuje se ni trunkicu najmanju a hladi u idle na 40 a pod totalnim opterecenjem oko 57-62C. Za preku potrebu mozes i promenljiv napon da namestis, recimo 3.8 i 5v i to bi bilo dovoljno mada sam ja ostavio samo varijantu od 3.8v jer hladi kod mene odlicno a ne pravi buku nikakvu.
E hvala za ovo! Probacu i to, samo da nadjem adapter.

Kakav adapter prijatelju, pa izvuci sa napajanja 2 zice za 5V, zalemi 2 najbednije diode na red i stavi ih u slamcicu od soka na plus stranu koja vodi od napajanja i pazi na polaritet dioda jer pustaju samo u jednom smeru, a na konektoru od cpu-a samo odradis vadjenje zica postojecih , samo crnu i crvenu, zutu ostavljas u konektoru i vracas ga na plocu da bi imao ocitavanje broja obrtaja kulera ( link da ti bude malo jasnije), zice se vade iz svakog cpu ili fan konektora ako imas u kuci iglicu a svaka kuca to ima, povezes lepo sve, uvek to isto mozes da vratis kao da nikad nista nisi dirao jer nista ni najmanju trunku ne ostecujes.....

Poslednja izmena:
Moje misljenje je da HTPC bez tastature nema smisla. Nije tacno da treba samo za youtube plugin jer bude jos dosta slucajeva da treba otkucati nesto.
Ili daljinac do 10 eura kao budzet varijanta ili mini tastatura tipa taj Lenovo jer kad stavis krsten OS na tu masinu trebace ti i van XBMC-a.

pojavile se i neke media tech tastaturice u mini varijanti, ne bas male kao lenovo, slika, ne znam da li ima osvetljenje ali malo mi je ovo jaka cifra od 3200din.....nek pise neko ako je kupio

Uzeću Blueberry Remotecat daljinac, za sada najjeftinije rešenje koje vidim, valjda će raditi :p

Naručio sam ploču i RAM (ima ih gomila na lageru pa ko traži može da nadje), kućište malo teže svi su danas nešto zatvoreni :(
Sledeće nedelje konačno zabava uz XBMC!

Nazad
Vrh Dno