Šta je novo?

HTPC - konfiguracije, rešenja, saveti...

OK to, kappiram da je mnogo elegantnije resenje da povezivanje ide preko hdmi jer tako ide slika i zvuk, dok kod starih grafickih gde je jedino resenje dvi nemas onda zvuk u istom kablu do TV-a....razumes sad?
Ja razumem ali ovde čovek pitao za sliku, ne za zvuk. Meni, recimo, ne treba zvuk na TV, pa ni HDMI kabl jer je zvuk na TV samo stereo. Zvuk vučem preko toslinka do audio dekodera i 5.1 sistema. Sve zavisi šta korisnik ima od opreme.

Sve ovo pišem jer sam na mnogo mesta video da korisnici imaju i HDMI-HDMI i poseban audio digitalni kabl do 5.1 sve zato što se ne razumeju u materiju i po difoltu kupuju HDMI-HDMI kabl. I onda im nije jasno kako nemaju 1920x1080 rezoluciju (recimo integrisana Intel X4500) jer je HDMI "moderniji" od DVI. Pošaljem ih da kupe DVI-HDMI kabl i onda bude sve u redu.
 
Poslednja izmena:
Pravo da ti kazem, ni meni nije jasno zasto nemaju FullHD rezoluciju preko HDMIja, a trebalo bi? Jedino ako im kabl nije predugacak, mada ne znam koliko to predugacak treba da bude..
 
Sastavljam jednu ovakvu HTPC konfu, i za sada sam pronasao sve odgovore, ali jedino me muci kakvu zvucnu karticu da trazim? Sta je bitno da znam prilikom kupovine?
e sad...posto sam laik za to, mogu samo reci da sam planirao da zvuk ide od racunara preko pojacala na zvucnike...pojacalo je kvalitetno, Technics nisam siguran tacno oznake, ali AA klase...
 
@zechs
Ma jednostavno su takve karakteristike video kartice, piše često u uputstvima, recimo: Video out: HDMI 1024x768, DVI 1920x1080. I nema tu mudrovanja, kabl ovo-ono, tako je po spec ali ljudi slabo čitaju uputstva :) Nema veze dužina kabla, ili ima slike ili nema sa "predugačkim kablom".

@Dejan990
Pa prvo moraš da pogledaš kakav ulaz imaš na pojačalu, analogni ili digitalni i da li ti je pojačalo 5.1 sistem ili samo stereo. Ako je analogno onda iz bilo koje zvučne kartice vodiš zvuk preko Audio Out (zeleni konektor) a ako je digitalno onda pogledaš vrstu ulaza, da li je optički (toslink) ili koaksijalni pa spram toga biraš audio karticu sa odgovarajućim izlazom i takvim kablom. Klasa pojačala nema veze sa tim samo određuje u kom režimu snage radi isto.
 
Poslednja izmena:
Evo kako izgleda pojacalo pozadi (audio in je s leve strane ;)
http://www.mcgyver-welt.de/DSC00647.JPG
sto se karakteristika pojacala tice: 20 hertz 20 kHz, 2 x 30 W (8 ohm) with 1 kHz 2 x 38 W (8 ohm) or 2x 50 W (4 ohm). 4 loudspeaker connections Inputs : Phono, Tuner, CD, Aux, Tape.

ono sto mene interesuje, jeste da li mi je potrebna neka ultra-mega-giga zvucna kartica, sa nekim kvalititenijim konektorima? ...ili isti kvalitet imaju recimo i integruse?
 
Ovo je stereo pojacalo.
Dakle radice i sa integrusom.
Kvalitet integuse nije na nivou zasebnih kartica, mada dosta zavisi od ostatka sistema da li ces ili neces osetitit razliku.
 
e to me je interesovalo. Znaci zvucna kartica ipak pravi razliku...pod uslovom da su kablovi dobrog kvaliteta i zvucnici, naravno. A kad vec uzimam zvucnu zasebnu...sta je to sto treba da gledam? Sta je to sto je cini kvalitetnom? Koliko para da izdvojim...neka preporuka?
 
Kao sto sam rekao, karticu treba birati shodno sistemu, dakle pojacalo i zvucnici pre svega.
Na prvu loptu, preporuka recimo Asus Xonar DS ili Xonar DX.
 
Kao sto sam rekao, karticu treba birati shodno sistemu, dakle pojacalo i zvucnici pre svega.
Na prvu loptu, preporuka recimo Asus Xonar DS ili Xonar DX.

Slažem se... i još bih dodao: kol'ko para tol'ko muzike :) Skuplje kartice su po pravilu bolje i nude više opcija. Nađi zlatnu sredinu, ako nećeš da koristiš karticu za neku vrstu muzičke produkcije ne treba bacati lovu, od 2500 do 3000 RSD plafon.
 
Ok, hvala puno!
...imam jos jedno pitanje (znam da sam dosadan, ali sta da radim :) ...u pitanju je TV kartica. Video sam da je za digitalnu, od kablovskog operatera neko u temi spominjao CableStar HD2 (DVB-C). Da li postoji jos neka, koja je za istu svrhu (digitaln, kablovski operater)?
 
Danas sam pazario Gigabyte GA-H55N-USB3, LGA1156 iH55. Dimenzije ploče 17x17cm. :)

+ Intel i3-540, 2x2Gb DDR3 i 8800GT. Sve u Thermaltake LanBox kućište.
 
Poslednja izmena:
@MegaSkot
Okaci da vidimo, i ja imam lanbox, da vidim kako si ti tvoje upakovao...
 
Podržavam svaki mini ITX izbor, premda preferiram manja kućišta. LanBox je zgodan za HTPC/Gaming mašinu.
 
Slabo mi se daje lova za novo napajanje, a ovom mom je odrađen sleeve. Jedva sam nagurao kablove i u lanbox, u manje ne bi stalo ni pola.
 
Manja kućišta na koja sam ja mislio mogu da udome SFX format napajanja u najboljem slučaju, još manja imaju exsterno napajanje. Za LanBox je adekvatnija neka μATX platforma, kad već nisi štedeo na prostoru.
 
Razumem te, ali bez solidne grafike, meni nema ništa dobro. Sad kad pogledam Lanbox pored Speda, zadovoljan sam učinjenim.
 
Ja sam isto trazio lanbox ht ali ni obicnog nema nigde, jesi li uzeo polovno ili novo? Moze na PM u kojoj radnji i cena, hvala.
 
Uzeo novo/polovno od drugara kojem nije odgovaralo iz nekog razloga i stajalo u kutiji, Sve folije na stranicama netaknute.
 
Hvala. Cena i specifikacija (skoro) ista, ali je GB pouzdaniji proizvođač matičnih, mada ko zna. Spphire ploča ima Bluetooth, što je, ako dobro vidim, jedina prednost i razlika.
 
Sta ce ti SB, sto ne ides na Brazos platformu?
 
Zato što i3 uz 5770 može da bude solidna gaming mašinica, plus mala radna stanica (treba mi backup ako laptop rikne :D), dok je Brazos možda preslab u pogledu CPU performansi. Nisam imao prilike da se poigram sa Brazos pločama pa da vidim šta taj CPU zaista može. Naravno, kome treba striktno HTPC, Brazos je elegantnije i jeftinije rešenje.

A sad u priču upada i čekanje nove Llano platforme koja bi realno gledano trebalo da nudi sve ovo što ja želim out-of-the-box po sigurno povoljnijoj ceni od Intela. :)
 
Poslednja izmena:
Ima li neko da mi preporuci neko kuciste, obavezno sa daljinskim i displejom? Jedino sto sam uhvatio da valja na nasem trzistu je Chieftec HM-02, mada mi 03 vise pase jer je nize, ali ih nigde nema kod dobavljaca :( Drugo je Thermaltake par modela DH serije, ali su mi ona prerobusna.....
 
Oba ova procesora ce full hd terati bez ikakvih struckanja..
 
zanima me jos za koliko procenata su slabije mobilne verzije ovih procesora u laptopovima i da li to ima neke veze sa prikazivanjem gore pomenutih filmova (na primer kod mobilne verzije ce da stuca film)?

e da, da li su iste grafike u ovim procesorima i u mobilnoj i u "obicnoj" verziji, ili je i kod mobilne verzije grafika oslabljena?
 
nece da stuca ako ima bar neku noviju ati ili nvidija graficku karticu tipa nvidia ion ili ati serije 5,6 itd, masa netbookova/laptopova ima solidne grafike pa je posao otvaranja hd materijala na gpu a ne na cpu..
 
Evo i ja da se upisem u HTPC klub, konacno sam zavrsio svoju masinu i za sada sam prezadovoljan.
Sluzice za HTPC potrebe, kao kucni server, za download i za bekap.

Kuciste: Silverstone Grandia GD04B
Napajanje: Seasonic SS-380GB
Ploca: ASRock Z68M/USB3
Procesor: Intel Pentium G620
Cooler: Silverstone NT01-E (pasivno)
RAM: 2x4GB Exceleram Rippler 1600MHz
HDD: WD Caviar Green 2TB EARX

Graficka mi nije neophodna, sav posao obavlja procesor, i sve je to povezano na Samsung 40C650 LCD TV.

Za sada sam stvarno prezadovoljan, masina je izuzetno tiha, cujem je jedino ako se bas potrudim i skoncentrisem.

Cable management je pakao u ovim malim kucistima, to mi je glavni utisak prilikom sklapanja. :)
 

Prilozi

  • 2011-09-14_22-54-20_718.jpg
    2011-09-14_22-54-20_718.jpg
    790.5 KB · Pregleda: 122
Nazad
Vrh Dno