Šta je novo?

HTPC - konfiguracije, rešenja, saveti...

Jos 1 od mogucnosti za HTPC, iz licnog iskustva, Thermaltake SD200:

TMT_VK72721N2E.jpg

Dovoljno prostrano za mAtx plocu. Sa pregrevanjem komponenti nemam nikakvih problema, iako gotovo radi 24/7. Ima mesta za dodatne ventove, ali ja ih nisam stavljao. Ima napajanje od 270w, sto je sasvim dovoljno za HTPC.

Cena, pre par meseci je bila oko 9k dinara

@cisco:
Ja znam samo za Logi UltraX da je RF ali njega vec dugo nema u prodaji. Ako ima jos neki (na nasem trzistu), na sunce s njim

Po oglasima ih ima za oko 1000-1200 dinara (UltraX). Trenutno na Limundu 2 komada. Ja kupio ovde na Benchu, i vise sam nego zadovoljan sa njim...

Uzmeš čepove od jogurta, popuniš gipsom, obojiš zlatnim ili srebrnim sprejem i eto ti lux nogice ;)

Nek neko baci info ako postoji neko mesto u gradu koje ima bilo kakvu zalihu Logitech UltraX media remote daljinskih upravljaca po ceni do 10e.
Ja poginuh trazeci ali jok, samo home distribucija od 1.5k din na dalje.

@seizmos

Ja sam imao UltraX i dao sam svoj nedavno ortaku, da si se javio ranije dao bi ti za dž.

Stvar je u tome da nisam nešto bio zadovoljan sa njim. Možda je to samo kod mene slučaj ali dešavalo mi se da npr. stisnem strelicu na dole i da umesto jednog mesta kursor preskoči po 3-4. Bio je totalno nepredvidiv...

Ovo ti pišem jer bih ti savetovao da uzmeš Sony BD remote koji oko 3000 dinara. Ako već daješ 1000 i kusur za UltraX onda bolje uzmi Sony.

U svemu je bolji od UltraX-a samo ima manu što ne može da probudi komp iz sleep-a. Takođe kažu da se baterija brzo potroši ako ti je komp stalno uključen... I još jedna mana je to što nema dugme za pojačavanje i smanjivanje zvuka. OK, može da se binduje bilo koje drugo ali malo mi je nelogično.

Sve ostalo je super.

Ok , hvala na savetu ali ja i dalje bih kupio jedan ultrax ako ga ima gde po razumnoj ceni jer sam poslednji kupio u bigbangu po ceni oko 500 din pa ako neko zna gde ih ima nek pise ovde info ili na privatnu poruku. Hvala

@Sale
Ovo verovatno nije zamisljeno da "ugosti" i5 ili tako nesto slicno. Sama cinjenica da ima napajanje od 120W ukazuje da ovde ide neka ploca sa Atomom (ili novim AMD Fusion) tako da je je to sasvim dovoljno.
Hladjenje takodje nije problem, posto Atom moze pasivno da se hladi.
Takodje, usled niskog kucista, moguce su eventualno low profile graficke ako uopste ploca ima slotove.
IR senzor? Vecina daljinaca su RF, ne znam koliko je to mana sto nema IR senzor.

Nemoj pogrešno da me shvatiš, ne bih ja tu gurao i5 ni u ludilu :) Samo prenosim šta sam gledao po testovima. Može jedna kartica PCI/PCI-E karta pune visine da stane u kućište pošto se u ploču bode preko riser kartice i stoji paralelno sa pločom. Problem u ovom slučaju je debljina, tako da grafička teško može da stane ali bi verovatno mogla sa de ugura neka kvalitetnija zvučna.
Za daljinac, ne znam koji je RF, ja imam tri komada i svi su IR (jedan ASUS, MS MCE Remote i iMon Media Remote).

U svakom slučaju ako zanemarimo "fensy" faktor mislim da su kućišta sa punom visinom (npr. Antec Fusion) mnogo bolja opcija.

@Sale
Mislim da se ja i ti razlikujemo u pogledu shvatanja HTPC masine. Ja bih pravio nesto manje, ako je moguce besumno, da trosi sto manje, da se malo greje ali da je dovoljno za sve audio/video potrebe.
Dakle, meni nikakav i3/i5 ne potpada u to.
Graficke jedino low profile pasivne dolaze u obzir.
Ono sto zadovoljava uslove je nova AMD Fusion platforma na ploci u MiniITX formatu.

Sto se daljinaca tice, nisam nesto pratio, uzeo sa Logitech UltraX jer je imao ekstra cenu a dosta je dobar daljinac.

Slazem se da je Antec Fusion bolje resenje ali ako treba sto manje kuciste, koje zadovoljava potrebe, pritom izgleda fantasticno, Silverstone je odlican izbor.
Njega ne treba ni razmatrati ako se ide na i3/i5 i neke jace grafike, mislim da nije ni pravljen za tako nesto.

Samo da javim da Silverstone Sugo SG-06B kućište ne može da se nađe trenutno kod nas, niti može da se naruči.

Imaju na lageru Silverstone Sugo SG-05B koje je dosta slično, razlika je u front panelu koji izgleda malo drugačije i nije alu, nego je plastika, cena je 9.138 din, što i dalje deluje kao dobra kupovina za neki HTPC+mini gaming system.

Pakujem sada Antec Micro Fusion kuciste 350w napajanje, e5200 cpu, 8400gs nvidia, 2gb rama, 1 tb hdd, BR citac - i pokusavam sve da hladim sa jednim 8 cm ventilatorom prevezanim sa 12 na 7V. Javim rezultate cim mi se zagreje "prostorija za testiranje" na jedno 35 :)

@garson

Mislim da sad HTPC moze da ide u dve varijante budzenja, jedna je ova koju si ti naveo, tipa sto minijaturnije sve, sa sto manjom potrosnjom i grejanjem, a da zadovolji potrebu pustanja svakog 1080p video materijala i usput da se moze i surfovati. Druga varijanta je ono sto mnogi cesto pozele a to je da odigraju i po koji fps noviji naslov :d, tad nastaju problemi, tu treba ozbiljniji proc. , jaca grafa, jace napajanje, to poteze potrebu za malo vecim HTPC kucistem i sve skupa je to teze ohladiti. Po meni ove dve kombinacije su prisutne i uvek u varijantama za razmatranje pre budzenja, neke sredine izmedju ovoga nema a i nema potrebe da bude.
Licno meni obe ove varijante koje sam naveo imaju smisao i imaju svoju ciljnu grupu.

Seizmos, slazem se, ali to drugo je i nije bas HTPC tj vise nije HTPC nego sto jeste. Jer, recimo klasicne masine mnogi koriste za multimedijalne svrhe, surf, igrice itd.
Naravno, nigde ne pise tacno sta je HTPC.
Meni se sa takvim masina i gubi pravi smisao HTPCja, cim tu imas procesor koji se solidno greje, te graficka za igrice...

@seizmos
Po meni je garson u pravu, jer i sama skracenica HTPC predstavlja home theatre pc...sto je po meni ponovo blize nekom uredjaju za obradu multimedijalnog sadrzaja, a manje nekom gaming sistemu. Mada to je stvarno nedefinisana kategorija i vise je podlozna subjektivnoj proceni.

Nije bitno ko je u pravu, samo opusteno diskutujemo.
:wave:

Bitno je da taj HTPC stoji ispod TV-a od uglavnom 40+ inča i prava je šteta ne odigrati partiju fudbala ponekad.
Mislim da je teško naći smisao HTPC-a bez gejming mogućnosti u konkurenciji silnih HD plejera pa čak i televizora koji puštaju 1080p sa flash diskova.

Dobro, to smo već apsolvirali. Kome treba za gaming uzeće odgovarajuće kućište u koje takva konfiguracija može da stane.
Ja lično od kad sam sklopio HTPC (a ima oko 2 godine) nikad nisam pao u iskušenje da na njemu nešto igram. Služi mi kao media plejer, dakle za filmove i muziku. Prikačen je na AV risiver i dobar 5.1 sistem i prednost u odnosu na samostalne plejere vidim pre svega u tome što mogu da koristim zvučnu po svom izboru, što je za audio primenu svakako mnogo bolje, u boljoj podršci za različite formate i u tome što ne moram da razmišljam ko je kako kodirao koji film i da li ću moći da ga pustim bez problema. Uz to, koristim ga i kao CD/DVD plejer što sve nije moguće sa samostalnim plejerima a još manje sa televizorima koji puštaju materijal sa USB diskova. U ovom poslednjem ne vidim stvarno nikakvu upotrebnu vrednost jer gledati filmove na velikom ekranu i slušati zvuk na ugrađenim zvučnicima TV-a je po meni skrnavljenje pojma "kućni bioskop".

Treba mi savet sta koristiti za gledanje hd materijala, konkretno kada pustim preko wdtv live-a, gde mi je takodje veza audio preko optike, automatski mi se prebacuje na DTS odnosno surround, ali kada pustim to preko htpc-a tj vlc-a, ne prepoznaje audio kao visekanalni i pusta stereo....kako se to resava? Flac-ove slusam sa foobar-om i to radi perfektno, prepoznaje kada je visekanalni audio i prebacuje na AV risiveru na DTS.

Da se nadovezem na moj post od juce za testiranje - za one koji ne vole velika HTPC kucista - Antec Micro Fusion Remote 350w se pokazao kao vise nego odlican. Testiran dva dana, 4 sata na suncu u prostoriji u kojoj je 35 stepeni - radio bez greske. 4 sata sinoc u zatvorenoj vitrini, takodje bez greske. Kuciste cista desetka, kao i napajanje

Treba mi savet sta koristiti za gledanje hd materijala, konkretno kada pustim preko wdtv live-a, gde mi je takodje veza audio preko optike, automatski mi se prebacuje na DTS odnosno surround, ali kada pustim to preko htpc-a tj vlc-a, ne prepoznaje audio kao visekanalni i pusta stereo....kako se to resava? Flac-ove slusam sa foobar-om i to radi perfektno, prepoznaje kada je visekanalni audio i prebacuje na AV risiveru na DTS.

Verovatno ti je VLC podešen tako da dekodira DTS stream. Ne koristim dugo VLC pa se ne sećam podešavanja napamet, ali pogledaj u opcijama za interne filtere šta ti je podešeno.

Dobro, to smo već apsolvirali. Kome treba za gaming uzeće odgovarajuće kućište u koje takva konfiguracija može da stane.
Ja lično od kad sam sklopio HTPC (a ima oko 2 godine) nikad nisam pao u iskušenje da na njemu nešto igram. Služi mi kao media plejer, dakle za filmove i muziku. Prikačen je na AV risiver i dobar 5.1 sistem i prednost u odnosu na samostalne plejere vidim pre svega u tome što mogu da koristim zvučnu po svom izboru, što je za audio primenu svakako mnogo bolje, u boljoj podršci za različite formate i u tome što ne moram da razmišljam ko je kako kodirao koji film i da li ću moći da ga pustim bez problema. Uz to, koristim ga i kao CD/DVD plejer što sve nije moguće sa samostalnim plejerima a još manje sa televizorima koji puštaju materijal sa USB diskova. U ovom poslednjem ne vidim stvarno nikakvu upotrebnu vrednost jer gledati filmove na velikom ekranu i slušati zvuk na ugrađenim zvučnicima TV-a je po meni skrnavljenje pojma "kućni bioskop".

Slažem se sa tobom, i ja razmišljam u tom smeru, HTPC sa daljinskim pruža komfor koji ugrađeni TV medija plejeri ne mogu. Manipulacija sa titlovima (smanjenje, uvećanje), odabir plejera po želji i sl. Zvuk na 5.1 je naravno prava stvar i ništa tome nema ravnom. I još bih dodao da HTPC punu snagu dobija sa nekim od media centara (recimo XBMC) i daljinskim upravljačem (to je i definicija HTPC) pogotovu ako HTPC kao Home Entertainment koristi cela porodica (žena, mala deca) a nije svako od njih vešt da koristi Win i traži sadržaj po diskovima.

Pošto ja ponekad dođem u iskušenje da nešto odigram naknadno sam ubacio video kartu ali sam gledao da ima veliki ventilator da nije bučna i igre koje igram ne zahtevaju najnovije "debele" karte. U ostalom i ako su neke zahtevne smanjim detalje na minimum i to "pije vodu".

Mislim da svaki HTPC sa video kartama preko 70-80 evra (neki minimum za DXVA ili CUDA) više nije HTPC jer sama skraćenica se odnosi na "Home Theatre" a sve preko je "Gaming" platforma pa i ako je zapakovana u HTPC ili slično kućište ne daje joj osobine HTPC.

Poslednja izmena:
Verovatno ti je VLC podešen tako da dekodira DTS stream. Ne koristim dugo VLC pa se ne sećam podešavanja napamet, ali pogledaj u opcijama za interne filtere šta ti je podešeno.

A sta koristis za gledanje mkv-a, ili hd-a, koji program?

Poz.

Koristim MPC Home Cinema. Planiram da postavim neki frontend tipa XBMC ili MediaPortal samo nikako da nađem vremena za to :(

Koristim MPC Home Cinema. Planiram da postavim neki frontend tipa XBMC ili MediaPortal samo nikako da nađem vremena za to :(

Upravo je izašao update 10.1 za XBMC pa probaj. Ne znam za MediaPortal ali meni se sviđa XBMC jer sam ulinkovao MPC-HC kao eksterni plejer i koristim njega a ne onaj iz XBMC. Navikao sam se a i komande na daljinskom su mi bile isprogramirane pa zašto menjati ;)

Nisam pratio u poslednje vreme ali ono što me koči(lo) da stavim XBMC je što nema podršku za TV kartice a meni to treba. Bilo je neke priče da će podržati vezu sa MediaPortal serverom pa ako su to uradili onda super.

Malo sam se igrao sa coler master osvetljenjem za komp koje sam iskoristio za beck light tv-a:)
Obzirom da kod nas nema da se kupi "pravo" beckligt osvetljenje kao na primer u ikei u Budimpesti mislim da nije lose ispalo.

Prilozi

• IMAG0011.jpg
    IMAG0011.jpg
    877 KB · Pregleda: 126
  • IMAG0012.jpg
    IMAG0012.jpg
    765 KB · Pregleda: 145
Koje je tacno osvetljenje ovo od CM koje koristsis ?

Koje je tacno osvetljenje ovo od CM koje koristsis ?

coler master neonke za kuciste, htpc mi je odmah ispod tv-a, napajanje ide u komp i zakacena je kontrola paljenja a sami stapovi su na tv-u. to su ove neonke.

Prilozi

• zelena neonka.jpg
    zelena neonka.jpg
    7.4 KB · Pregleda: 68
Ajd daj sliku neonki otpozadi, kako si zakačio i to sa ugašenim neonkama, malo bolju sliku sa blicem, ovo izgleda baš zanimljivo.

montaza

kontrolu za pali gasi sam stavio u komp koji je ispod tv-a kao i napajanje, kutijicu za detekciju zvuka (posto neonke mogu da rade i kao lajt show) sam stavio iza tv-a, a same neoneke sam stavio pozadi na tv i pricvrstio sa dvostranim samolepivim stikerom koji je dosao uz neonke. pozadi to izgleda ko na slici. (slikano sa strane ne mogu sad da vucem policu do pola sobe da bi slikao bolje)
p.s. neonke se skoro uopste ne greju tako da ne smetaju tv-u)

Prilozi

• IMAG0013.jpg
    IMAG0013.jpg
    1,006.2 KB · Pregleda: 113
Poslednja izmena:
Evo i ja konačno da završim svoj MiniITX - skoro :)

Pošto me moj Atom HTPC izbedačio, odlučih da konačno za ispod TV-a napravim nešto malo moćnije, pa malo da se pohvalim:

Procesor: AMD Athlon II X3 450 3,2GHz
Matična: J&W 6150SE-UC3
Memorija: Elpida 2GB DDR3/1333
Grafička: ATI Radeon 5450 1GB DDR3
HDD: Kingston V+ 64GB
DVD: LiteOn Slim DVD-RW SATA
Kućište: SilverStone Sugo SG05B 300W (htedoh 06B, al ga još nekog vremena neće biti)

TV: LG 37LH5000
Muzika: Marantz SR3001 + MonitorAudio BR5

E sad, treba mi mali savet, fanovi na kućištu, napajanju i grafici su nečujni, stvarno SilverStone me oduševio, ali AMD box cooler baš i nije najtiši.

Podesio sam mu profil u BIOS-u, sad je dosta tiši, a temperatura CPU-a je od 25-55C (idle-full), ali opet u full-u mogu da čujem CPU fan, nekako ventilator škripi, više iritirajuće, nego glasno.

Dajte neki predlog za low profile kuler do 82 mm visine koji može kod nas da se pazari? Razmišljao sam o CM Vortex Plus, kome bih skinuo fabrički fan i stavio neki tanji i tiši.

Prilozi

• IMG_1352.JPG
    IMG_1352.JPG
    74.2 KB · Pregleda: 131
  • IMG_1353.JPG
    IMG_1353.JPG
    97.1 KB · Pregleda: 91
  • IMG_1357.JPG
    IMG_1357.JPG
    120.5 KB · Pregleda: 103
  • IMG_1358.JPG
    IMG_1358.JPG
    133.6 KB · Pregleda: 94
  • IMG_1359.JPG
    IMG_1359.JPG
    115.1 KB · Pregleda: 88
Sad cu mozda lupiti, nemojte mi zameriti, izbegavam AMD masine. Pre cca 2 godine sam sklapao mom drugaru htpc koji je hteo amd x4. Ako se dobro secam kod njega smo stavili neki Scythe cooler koji je bio pasivan a stao je u low profile, pa mzda da pogledas njihovu gamu coolera. Posto radim u glavnom sa velikim kucistima i sa intelom, praktikujem Thermaltake Sonic Tower - 20e, skroz je pasivan, kroz kucista duvaju dve 12ice na 800 obrtaja, i hladi sve zivo, bez obzira na guzvu u kucistu

Vrh Dno