Šta je novo?

HTPC - konfiguracije, rešenja, saveti...

NAS je dzaba i dobija se uz frizider? :D

Ništa tu nije isto, samo se menja koncept. Umesto grafičke karte, renderer postaje jedan štapić koji usput u sebi ima i hardverski dekoder i WiFi mrežu pa je (HT)PC moguće izmestiti u drugu sobu, odnosno fizički razdvojiti od ekrana.

Sama činjenica da hardverski H.264 dekoder, renderer i WiFi karta - sa OS-om i svim podešenim, košta ~ 40€ je prilično impresivna. Naravno da ne može u svemu da parira HTPC-u, ali može potpuno bešumno da reprodukuje video visokog kvaliteta - meni dovoljno.

NAS je dzaba i dobija se uz frizider? :D
Misliš, tebi sa HTPC-om ni ne treba NAS jer ti sve što imaš stane na disk od 320GB? :d

Sam NAS možeš naći polovan po oglasima za 30-ak € - diskovi su diskovi.

Ništa tu nije isto, samo se menja koncept. Umesto grafičke karte, renderer postaje jedan štapić koji usput u sebi ima i hardverski dekoder i WiFi mrežu pa je (HT)PC moguće izmestiti u drugu sobu, odnosno fizički razdvojiti od ekrana.

Sama činjenica da hardverski H.264 dekoder, renderer i WiFi karta - sa OS-om i svim podešenim, košta ~ 40€ je prilično impresivna. Naravno da ne može u svemu da parira HTPC-u, ali može potpuno bešumno da reprodukuje video visokog kvaliteta - meni dovoljno.
Ok i ti želiš da gledaš film, a neko u toj drugoj sobi gde je PC želi da spava :) Jedino da ga premestiš u kuhinju [emoji2]

Svako ima drugačije stambene uslove i životne navike. Moj ortak drži PC u spavaćoj sobi i nikad ga ne gasi, a samo na njemu i gleda sve filmove i serije. Ja izmeštam UPS i NAS u hodnik, a neko ni nema hodnik.

Kada sam nekođ pakovao HTPC mnogo para sam uložio u to da bude bešuman. Kasnije su se pojavili medija strimeri koji reprodukuju vrhunski video uz potrošnju od svega 5-6 vati i pasivno hlađenje. Danas se ti strimeri mogu naći i u obliku (HDMI) stika. Bez obzira na sve te inovacije, moj ortak idalje gleda sve na PC-u, kao što će izvestan broj ljudi nastaviti da korisi klasičan HTPC (povezan HDMI kablom sa displej uređajem).

Meni za sada posao vrše smart TV, BD plejer (sa multimedijalnim funkcijama) i PC sa Plex i Serviio softverom, a planiram da uzmem Mede8er strimer i CC. Bilo kako bilo, ne planiram investiciju u NUC jer mi je to ni gore ni dole - nije za desktop mašinu, a kao video renderer je overkil.

Ima jedna dobra stvar kod HTPC-a po meni...a to je modularnost i skalabilnost..svi ti uredjaji koje si naveo kada im otkaze nesto mozes da ih bacis u djubre, dok kod htpc-a zamenis neispravan deo..ja sam ovaj htpc koji vidis u potpisu sklopio za tacno 200e, pre dve godine cini mi se, i radi pouzdano i relativno tiho bez i jedne falinke.. Cak se i ovih 1GB rama koliko imam pokazalo kao dovoljno, mada tesno, ali mi je cilj bio da za najmanju mogucu sumu sklopim funkcionalno tih racunar..

Problem sa kojim se ljudi susrecu u izgradnji hptc-a jesu apetiti..prvo je to mini racunar za pustanje filmova, pa onda sto da ne bude i gejming, pa onda daj sto jacu graficku kartu itd...i na kraju dodju do sume od 800e i potpuno odlutaju od originalnog koncepta..

^u pravu si donekle...ali tebi vrisne Grafa(stavljas novu od 50 eura pa na gore)a ja recimo uzmem drugi AndroidTv za 50 eura...za hard necu ni da pominjem:)
i da znas,ne ulazim u raspravu,zezamo se...:)

Naravno..hteo bih da dodam jos i eventualne probleme sa firmware-om kod tih uredjaja i njihovim softverom, jer si cesto ogranicen da cekas resenje problema od samog proizvodjaca dok svaki problem sa Linuxom, Windowsom itd. mozes sam da resis relativno brzo :)

i to je tacno...ali pocinje polako da se kristalise slika koji sada vec Android TV imaju od koga podrsku,nije tesko saznati sve to...pa laganezi kupujes taj....
dacu ti primer uredjaja koji se zove WETEK...kosta 100eura,radi na Androidu.podrzava i DVB-S2 tuner.a moze da se zameni i sa DVB-T2...zvanicna podrska od XBMC(Open Elec) tima,mogucnost instalacije Linuxa...i jedan tim vec radi na Enigmi 2 za Njega...

Android je još nezrela platforma, a uz to skoro i da nema pravog razvoja od strane proizvođača tih uređaja već svi čekaju da im Gugl i proizvođač SoC-a reše sve probleme kroz OS i SDK. Zalepe još na to XBMC i eto (polu)proizvoda u koji nisu uložili više od sat vremena razvoja, a onda će na njemu da uzimaju pare. Zato je po meni Mede8er za 150€ još uvek mnogo jak proizvod, pogotovo kada se uzme u obzor njegova stabilnost i 5 godina garancije.

Nekada se znalo, ili platiš za nešto kvalitetno pa ga imaš godinama ili svaki čas menjaš jeftine stvari. Sada polako jeftinoća gubi alternativu. :S:

@Magick za tih 150e mozes da sklopis bar 5x jacu htpc masinu koja ce raditi sve sto i taj uredjaj, a manje cete glava boleti..bar po meni

Ta 5x jača HTPC mašina mora 55x više da se "čačka" i mnogo je manje praktična jer nema HDMI-CEC. Drugo, ta HTPC mašina opet neće biti fenles za te novce, niti će imati 5 godina garancije, a ni tako nisku potrošnju. Sve ima svoje mane i prednosti.

Auuuuu. Meni par godina HTPC makinu glumi mali Lenovo sa intel pločom, C2D procesorom i 2Gb memorije. Disk je 80Gb, što je i suviše za Win, kodeke i plejere. Daljinac zanjega je neka mala Rii tastaturica sa tač padom i ništa više. Uredno umrežen, gledam sa neta šta hoću, ako imam nešto na CD ili DVDu, može i to, kao i sve sa umreženih računara. To danas ne košta više od 60e, a nie ni bučan.

"Nije ni bučen" je relativna stvar i nije za poređenje sa fenles dizajnom. Takvu mašinu ne bih nikada držao ispod TV-a. Ako je u drugoj sobi pa sa nje strimuješ na smart TV ili CC to je druga stvar.

Magick, Noctua ventilatori su toliko tihi da slobodno mozes da kazes da je masina fanless, a u masini bi imao samo 2 ventilatora u najgorem slucaju..na procesoru i na napajanju

Imam Antek kućište sa Antek sajlent napajanjem (120mm) i ogromnim (preskupim) Scythe pasivnim hladnjakom za daunklokovani i andervoltovani CPU. Nemoj meni da pričaš, nisam ja od juče. :) Ipak, to se ne može porediti sa MIPS mašinom koja troši 5W pod punim opterećenjem + (HT)PC zahteva održavanje u vidu usisavanja prašine i povremene zamene ventilatora.

Ne moze, naravno, svako ima drugacije zahteve i prioritete...moja poenta je bila da se moze za relativno malo novca napraviti tih htpc..dakle bez ulaganja u fanless opcije koje su dosta skuplje :)

Pazi, ovaj Lenovo meri temp u napajanju pa reguliše brzinu ventilatora u istom. Za CPU i MB je to odavno standard. Mašina je toliko tiha, da je tokom dana ne čujem od okolne buke, a živim u tišem delu grada. Noću, kad pojačam zvuk da čujem ono što gledam, ne čujem pc. Kad pak hoću da gledam film preko pojačala, onda me baš briga dal se čuje :). Bitno je da sam ga popravio i opet radi koo nov :), a android ću tek da probam kako radi.

E, probali smo ovo sa android plastikanerima pre 5 strana, ajd nemoj da se ponavljamo :)

Ne moze, naravno, svako ima drugacije zahteve i prioritete...moja poenta je bila da se moze za relativno malo novca napraviti tih htpc..dakle bez ulaganja u fanless opcije koje su dosta skuplje :)
A zašto bi sklapao mašinu koja renderuje video i slao ga preko HDMI kabla na TV kada imaš mnogo manje, tiše, energetski efikasnije i jeftinije video renderere sa hardverskim dekoderom? Pođimo od CC.

Drugo je ako neko živi u garsonjeri ili drži PC u sobi pa ono - kad je već tu (PC).

E, probali smo ovo sa android plastikanerima pre 5 strana, ajd nemoj da se ponavljamo :)
Kakvi Android plastikaneri? Ko je šta probao?

Chromecast nije Android. Smart TV nije Android, odnosno ne mora da bude. Svakako to nije ni gomila drugih medija plejera koji mogu da posluže kao rendering uređaj. Znači, po tebi HTPC mora da renderuje video inače nije HTPC? :)

Jriver, Plex, Serviio, XBMC... to sve ne spada u HTPC ako ne koristi grafičku kartu PC-a na kome je instaliran već sadržaj strimuje kroz mrežu? :)

A zasto bih drzao upaljen PC u jednoj sobi da bi slao sliku preko WiFi-a na CC u drugoj sobi? Meni je lepse da mi je PC ugasen, a ovde imam HTPC nakacen na TV...resenje je isto kao i to tvoje osim sto je to tvoje ograniceno..ne poznajem CC tako da ne mogu da pricam nista o njemu

Pa i ja sam tako radio, samo mi se čini da mi polako ponestaje razloga da održavam takav setap. Nemam ni ja iskustva sa CC, ali vidim o čemu se radi, pogotovo što sada imam smart TV koji mi se vidi u mreži kao rendering divajs pa mogu na njega da kastujem iz raznih aplikacija ili pak njim da povlačim sa servera.

Po meni je idealna kombinacija NAS sa torent klijentom i DLNA serverom + medija strimer. PC ostaje PC - jedino što HTPC polako gubi smisao. Čak i XBMC interfejs sada može da se kastuje kroz mrežu, tako da ne vidim zašto bih sklapao još jedan računar samo u tu svrhu.

Poslednja izmena:
Pa u tom slucaju taj NAS ti je HTPC koji ti strimuje video na TV..haha u sutini vrtis se u krug jer i dalje imas HTPC samo sto ti nije direktno prikacen na tv kablom vec si taj deo resio striming uredjajem :D

Znaci ti u sustini istrazujes alternativne metode povezivanja HTPC-a i TV-a :D

^XBMC,moze ,ali kao DLNA server,nista vise od toga,a inace,na nekoliko uredjaja testiran i ne idu titlovi,ako XBMC glumi Server...

Pa u tom slucaju taj NAS ti je HTPC koji ti strimuje video na TV..haha u sutini vrtis se u krug jer i dalje imas HTPC samo sto ti nije direktno prikacen na tv kablom vec si taj deo resio striming uredjajem :D

Znaci ti u sustini istrazujes alternativne metode povezivanja HTPC-a i TV-a :D
Pa to ti pričam. :) Samo se premešta mesto na kome se video dekodira i renderuje, a možda i arhivira. :)

HTPC je nastao iz dve potrebe:

- da se objedine multimedijalni sadržaji (muzika, video, igrice, internet)
- da se uštedi na skupim samostalnim uređajima (DVD plejeri, video procesori itd)

Od tada su se stvari malko promenile - da se ne ponavljam više. :)

^XBMC,moze ,ali kao DLNA server,nista vise od toga,a inace,na nekoliko uredjaja testiran i ne idu titlovi,ako XBMC glumi Server...
A Maraschino? Siguran sam da ima još rešenja. Ako ništa drugo, ima Android aplikacija koje mogu da pretražuju bazu na serveru i renderuju tambnejl galeriju medija, te kastuju video sa servera na TV, odnosno medija plejer.

screenshot2.jpg

meni je tambnejl galeria totalno nebitna stvar u takvoj opciji,moj TV vidi Universal Media Server,tako sirotinjski,da nema De:),ali zato nema da trzne,i rade skoro pa svi formati,cak i neki koje ni CC,ni AzBox nece lepo puste....Maraschino je Sex za Full korisnike XBMC,ne za Gotovane ,koji zele sve Odma i sve Sad...a inace je Web Interface....
za Android nisam nesto trazio,ne racunam Plex,i XBMC koji to rade savrsno na samom Androidu,mozda probas..Pixel Media Server - DMS...ali opet sve to,zavisi od modela Tv-a
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.cmc.dms
ili...
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.dbapp.android.mediahouse.pro

Poslednja izmena:
meni je tambnejl galeria totalno nebitna stvar u takvoj opciji,moj TV vidi Universal Media Server,tako sirotinjski,da nema De:),ali zato nema da trzne,i rade skoro pa svi formati,cak i neki koje ni CC,ni AzBox nece lepo puste....
Pa ni meni to nije bitno, al' šta znam - neko se loži na to.

Maraschino je Sex za Full korisnike XBMC,ne za Gotovane ,koji zele sve Odma i sve Sad...a inace je Web Interface....
Pa zar HTPC korisnici spadaju u gotovane? :) Ko želi sve Odmah i Sada kupi lepo Mede8er ili neki drugi dobar namensski uređaj i više ne misli o tome. :) A naravno da je Maraschino veb interfejs, u tome i jeste fora. Mada, kako CC, odnosno Chrome, sada može da kastuje ceo desktop i to je valjda jedno od mogućih rešenja.

za Android nisam nesto trazio,ne racunam Plex,i XBMC koji to rade savrsno na samom Androidu,mozda probas..Pixel Media Server - DMS...ali opet sve to,zavisi od modela Tv-a
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.cmc.dms
ili...
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.dbapp.android.mediahouse.pro
Moja poenta je da HTPC, odnosno video rendering na PC-u više nije neophodna stvar. Nebitno je da li vam je PC u istoj sobi gde je i TV. Nebitno je koju grafičku ima - mada, integrisana Intel rešenja se sve više nameću zbog jezive brzine transkodovanja.

ne znam,meni je komp na 'metar i smoki'od Tv-a(zadnjih par meseci),pa je i on nakacen preko HDMI kabla na TV,i od tada,me vise ne brine,radi li ovaj,onaj format,sve mi radi:)...al *** volim da buzdzim,istrazujem,pa u cilju doprinosa svemu toma,skidam par video klipova velikih formata i sve sto ide uz to,pa da vidim kako se ponasa CC,Azbox HD,i Philips TV...ne racunam komp(MacPro-ja)...pa javim....

Nazad
Vrh Dno