Šta je novo?

HTPC - konfiguracije, rešenja, saveti...

Sklopio sam masinu pa da javim utiske.

Konfiguracija:

MoBo: H61MU-E35 b3
CPU: Intel G645
GPU: MSI GT630 4GB DDR3
RAM: Patriot Signature 4GB DDR3 1333MHz
SSD: Mushkin 60GB
HDD: WD Green 1TB
SC: Creative SB X-Fi Xtreme Music

Konfiguracija sklopljena za pištanje Full HD filmova na 40" TV sa MadVr kodekom i svakodnevno korišćenje (internet, muzika, copy/paste...).
Sve radi odlicno.
Filmovi sa MadVr bez štucanja.
S obzirom da sam presao sa Q9550 i GTX570 na ovu mašinicu super sam zadovoljan.
Za igranje sam naručio PS3. Nadam se da ce PS3 kao platforma potrajati još koju godinu.

G620 pusta 1080p bez problema i preko MPC-a i kroz XBMC.

Meni nisu jasna ta pitanja da li G620 ili tako neki CPU pusta 1080p. Mislim sto ne bi pustao kad Raspberry Pi (i gomila android TV plejera) pusta to bez problema.

Pitao sam zato sto stvarno nisam u toku.
Uzeo bih/sastavio neki HTPC ali neznam koje su prednosti i mane ovakvih "rucno" sastavljenih HTPC-a i nekog Android boxa?

Pa mana baš i nema..prednosti koliko hoćeš :D

Eh sad i ti sa politickim odgovorom ;)
Recimo da je visestruko skuplji od android-a, neznam koliko se vasa resenja greju i koliki je nivo buke?
Koliko vas na kraju kosta HTPC? I sta koristite za upravljanje istim?

Univerzalnog recepta nema.

Ja sam uzeo skuplje kućište sa iMON sistemom ali sa celim HOME THEATER sistemom upravljam sa Logitech daljinskim upravljačem.
Mada sada već i sa Android telefonom samo mi još pojačalo to ne podržava, ali je u planu zamena istog.
Moja preporuka je da ides na sto tisu konfiguraciju i i3 recimo.

Ja HTPC koristim ponekad i kao desktop(kada buraz zasedne za desktop) :) Mogu da opicim PES kada mi dodju drugari na TV-u, gledam filmove, ne iskljucujem ga bukvalno, koristim za seedovanje torrenta. Buka nije problem, u biosu sam podesio da vent na procesoru vrti manje, jos sam i kupio neki aftermarket kuler koji menja box, a mnogo je tisi.

Hvala što ste se javili. Da ne bi davio, evo "plana".

Mislio sam da sastavim nešto što bi bez problema puštalo 1080p (za šta bi prvenstveno i služilo). Podatke bi vukao bežično sa drugog kompa koji se ne gasi (wi-fi preko rutera) i sa storage HDD-ova koje bi priključivao na HTPC (za početak direktno, a kasnije preko nekog eSata/USB3.0 dock-a).
Računam, ako može da pušta 1080p, onda će muzika i ponekad surf raditi bez problema; kao i MAME preko nekog Joystick-a.
S' obzirom da će biti HTPC voleo bih da bude što tiši/nečujan i da malo troši. Svestan sam da će oko cene biti najveći kompromis (pogotovo u odnosu na neki Android box) :)

Na osnovu postova iz ove teme sam došao do nekih komponenti, ali ima puno "rupa", pa je svaki savet dobrodošao.

HDD: SSD 60GB - 50-60€ (Kingston V300-Mushkin)
CPU: Gxxx - 35-60€ (G550-G850)
RAM: 4GB 1333Mhz - 15€
GPU: integrisana (ako može da prodje)
SC: Takodje integrisana (ako može da prodje)
MoBo: Nemam pojma
Wi-Fi veza, kao i upravljanje HTPC-om: Unknown :(
Napajanje i kućište: valjda će se nameći neki odgovor kada se ostalo odredi.

Iz iskustva sa puštanjem 1080p preko wifi-a (N300), mogu ti reći da to i ne funkcioniše baš savršeno - radi to, ali štucne ponekad i onda se zbog toga beskrajno nerviraš.. Zbog toga sam ja prešao na lan kabal i to radi neuporedivo bolje i stabilnije.
Uz malo građevinskih veština (bušenja, štemovanja, gletovanja itd.) uspeo sam da razvučem kablove svuda gde treba, a da se uopšte ne vide.

^ U pravu si da je LAN najbolja varijanta. Ali meni je muka od kablova i ovoliko koliko ih imam, tako da koristim wifi. Nemam nikakvih problema pravo da ti kazem.

Podseca na neki gamepad. :D Nije losa

Eh sad i ti sa politickim odgovorom ;)
Recimo da je visestruko skuplji od android-a, neznam koliko se vasa resenja greju i koliki je nivo buke?
Koliko vas na kraju kosta HTPC? I sta koristite za upravljanje istim?

Ne znam koliko kosta Android resenje kad se sve skupi, ali evo ti ova moja HTPC konfiguracija iz potpisa...sastavljena za oko 200e..evo i link ka tom postu

http://forum.benchmark.rs/showthrea...šenja-saveti&p=2538694&viewfull=1#post2538694

Taj Blueberry je verovatno ok ali nije jeftin. Kad se vec daju solidne pare mozda treba uzeti Lenovo N5902. :)

Poslednja izmena:
Lepo uradjeno :)
Malo, kompaktno i verujem da je tiho. Kako upravljas njime? Jel imas neki daljinski i tome slicno...

Jeste tiho..samo je ventilator na procesoru..graficka je bez :)
Upravljam sa Lenovo N5901 bezicnom tastaturom, placenom oko 30e :)

116-classifieds-LenovoMiniWirelessKeyboardN5901_2_640.jpg

Taj Blueberry je verovatno ok ali nije jeftin. Kad se vec daju solidne pare mozda treba uzeti Lenovo N5902. :)

Ok, samo što mi se ovaj BB čini zgodnijim za upotrebu, čak razmišljam da li bi mi bio on zgodniji ili neki ovakav klasičniji model

Three-in-One-Rii-Mini-2-4gh-Wireless-Keyboard-With-Integrated-Touchpad-for-Google-TV-Hdpc-IPTV-R.jpg

Prilozi

• sku_172807_1.jpg
    sku_172807_1.jpg
    33.7 KB · Pregleda: 122
Imao sam sve tastature iz posta #1731(jedno vreme sam ih i prodavao) kao i pomenuti plagijat rii tastature, tacnije nije bila BB vec druga kineska varijanta ali istog dizajna i ergonomije, bila skroz odlicna i od svih ovih za moj ukus najmanje frutrirajuca kad se koristi uloga misa a i kad se kucka.

Sve u svemu, sve ove tastaturice su za to da se malo kucka i ponekad klikne, nista vise od toga, jako je zamorno da se koristi duze u kontinuitetu. ko ne veruje neka kupi, proba pa vidi.

Šta vi to kuckate toliko na HTPC-u?

Ja imam Sony ps daljinski i retko kad ustanem da bih nešto odradio preko miša i tastature. Retko kad i izlazim iz XBMC-a.

Ako se samo XBMC koristi Yatse XBMC Remote za Android je fenomenalno resenje.

Uzeo sam Logitech UltraX media remote i koristim even ghost. On ima u sebi neki plug in za UltrX i XBMC2, al ne provaljujem kako se koristi, niti kako se podešava, zato sam mislio da uzmem onu BB tastaturu, čini mi se lakše za snalaženje a manjih je dimenzija od obične (pošto mi je i wireless komplet bio solucija).

Ja korisrim Logitech K400.Tastatura je mala,ima touchpad solidnih dimenzija,radi odlicno.Preporuka.
Iako mi se i ovaj Rii i10 model svidja,video sam ga u jednoj radnji ali nisam video cenu,a koliko vidim nema ga ni na njihovom sajtu.

Poslednja izmena:
@delboy
Koristim i ja takav daljinski, odlicna stvar za xbmc, odlicno je odradjena emulacija misa, lako za klikanje izvan xbmc...samo prostudiraj tree postojeci pa ces uci u stos za konfiguraciju..

Za vikend sam isprobao Raspberry Pi pa reko' da prenesem utiske.
Za one koji ne znaju, u pitanju je malecna plocica zasnovana na ARM procesoru, sa mreznim prikljuckom, 2 USB-a, HDMI izlazom, znaci nesto slicno android boxovima, samo bez kucista, prava DIY forma. Za razliku od android box-ova, nema operativni sistem , tj on se "dize" sa SD kartice. Izbacen je i XBMC za ovu platformu, trenutno ima nekoliko raznih distribucija od kojih sam za sada probao samo OpenELEC.
Kratak rezime bi bio : RADI. Za razliku od iskustva koje sam imao pre par meseci sa kineskim android stickom (single core, 1GHz, wifi..) i instaliranim XBMC-om koje bih okarakterisao kao s...nje, ova XBMC platforma je vec upotrebljiva. Interfejs je fluidan, radi bez zastajkivanja. Doduse ako se nakupe fanart-i, oce ponekad malo da stucne, ali se bar ne zaglavi totalno kao android. Reprodukcija ide uvek glatko, (nemam nijedan 1080p rip veci od 12gb da testiram), jedina mana je da trenutno ne rade FF/REW vec se samo moze skakati napred/nazad u predefinisanim intervalima. Samba radi bez problema,na androidu to nije bilo moguce jer nisam mogao da ga rutujem. Fajlove sam reprodukovao iskljucivo sa mreze, nisam za sada kacio eksterni HDD.
Sve u svemu, vrlo sam prijatno iznenadjen. Trebalo mi je ukupno 2 sata da instaliram OpenELEC, prikacim UltraX Logitech daljinski ,sve iskonfigurisem i krenem sa testiranjem (a potpuni sam laik kada je linux u pitanju). Podigao sam radni takt za cpu i gpu, temperatura se malte ne nije promenila, moci ce tu da se izvuce jos malo snage. Za pocetak cu probati da nabavim SD karticu klase 10, da vidim hoce li se interfejs ubrzati, eventualno da se sve instalira na USB stik ili HDD.

Nazad
Vrh Dno