Za vikend sam isprobao Raspberry Pi pa reko' da prenesem utiske.
Za one koji ne znaju, u pitanju je malecna plocica zasnovana na ARM procesoru, sa mreznim prikljuckom, 2 USB-a, HDMI izlazom, znaci nesto slicno android boxovima, samo bez kucista, prava DIY forma. Za razliku od android box-ova, nema operativni sistem , tj on se "dize" sa SD kartice. Izbacen je i XBMC za ovu platformu, trenutno ima nekoliko raznih distribucija od kojih sam za sada probao samo OpenELEC.
Kratak rezime bi bio : RADI. Za razliku od iskustva koje sam imao pre par meseci sa kineskim android stickom (single core, 1GHz, wifi..) i instaliranim XBMC-om koje bih okarakterisao kao s...nje, ova XBMC platforma je vec upotrebljiva. Interfejs je fluidan, radi bez zastajkivanja. Doduse ako se nakupe fanart-i, oce ponekad malo da stucne, ali se bar ne zaglavi totalno kao android. Reprodukcija ide uvek glatko, (nemam nijedan 1080p rip veci od 12gb da testiram), jedina mana je da trenutno ne rade FF/REW vec se samo moze skakati napred/nazad u predefinisanim intervalima. Samba radi bez problema,na androidu to nije bilo moguce jer nisam mogao da ga rutujem. Fajlove sam reprodukovao iskljucivo sa mreze, nisam za sada kacio eksterni HDD.
Sve u svemu, vrlo sam prijatno iznenadjen. Trebalo mi je ukupno 2 sata da instaliram OpenELEC, prikacim UltraX Logitech daljinski ,sve iskonfigurisem i krenem sa testiranjem (a potpuni sam laik kada je linux u pitanju). Podigao sam radni takt za cpu i gpu, temperatura se malte ne nije promenila, moci ce tu da se izvuce jos malo snage. Za pocetak cu probati da nabavim SD karticu klase 10, da vidim hoce li se interfejs ubrzati, eventualno da se sve instalira na USB stik ili HDD.