Šta je novo?

HTML u WP ili Jooma?

obi_van

Čuven
Učlanjen(a)
11.02.2005
Poena
650
Pozdrav svima,

zamolio bih vas za savet ili dva. Prvo, da li da sajt koji je uradjeno kao staticki HTML site prebacim u WP ili Joomla cms? Za sada je to samo podsajt na mom hostingu jos uvek nije "ziv", tacnije jos nije domen upucen na njega, a ni hosting uzet za isti. Radjen je za prijatelja iz DK. Inicijalno je bila ideja da sajt bude "obican" html, ali onda su dosli na ideju da im treba search istog kao i forum sekcija, a i da bi mozda menjali u dogledno vreme on i zena textove slike itd.

Pod dva, da li neko ima link ili savet kako da "najlakse" izvrsim konverziju sajta u neki od gore pomenutih CMS-ova? Da li je mozda najbolje da ga radim od nule (nije bas mali)? Nasao sam neke nazovi tutoriale za konverziju u Joomla template, kao i za prebacivanje HTML sajta u WP , i ovaj za WP mi je zapao za oko, ali nesto ne mogu da ga ispratim. Negde se gubim u prevodu izgleda :). Tako da eto, savet prvo za koji cms da se odlucimo, i na kraju, ako ima neki savet kako to da odradimo, u vidu linka recimo. Hvala u napred na odgovorima.

p.s. cisto da napomenem opet trazio sam vec par dana po netu, ali prosto nisam nasao nista da mi pomogne i da mi bude finalno resenje.

Ja preporucujem Word Press, mnogo bolji od Joomle i zbog sigurnosti i zbog brzine i zbog jednostavnosti upotrebe.
Mishop je dao link za import HTML strana, a ako ih nema puno, mozes za svaku napraviti novi "Page" u admin panelu i copy/paste-ovati HTML.

Za forum bih preporucio SMF, po meni mnogo bolji od recimo phpBB.

Poslednja izmena od urednika:
Da nikako joomla, a pogotovu sto ne znas ni jedan od njih. Ja sam prvi wp uradio sa blank temom, imas brdo tutorijala o tome. Meni je taj prvi bio bas cimanje a plus sto sam radio za klijenta mada na kraju je ispalo dobro sve. Ako ne zuris nigde prodji lepo neki tutorijal i polako, ja sam koristio lynda.com...

Hvala na savetima i linkovima. Od juce mi SBB kabl ne radi pa do danas nisam pogledao ni forum ni temu. Pogledacu linkove koje ste postavili.

@Stig ovo za copy/paste je nesto kao na linku koji sam ja postavio. To po svemu sudeci radi, ali ja nisam ispratio to kako treba. Da li se kopira ceo html kod, ili div po div? Ja kopiram sve i strana mi se otvori, povuce i stilove i sve, ali da bih editovao tu stranu kroz WP dashboard sta trebam da dodam u kod? Kada sam ulogovan na WP na svakoj strani imam linkove za backend, jel tako? Na ovim stranama nemam, pa me to buni, nesto mi promice.

@nemanja, postavio sam jako prosto pitanje, ne vidim nacin da ne razumes isto.

Bice WP definitivno, i meni izgleda jednostavnije na prvu loptu. Javicu da li sam uspeo. :)

Pozdrav svima,

konacno sam stigao malo da poradim na migraciji sajta na WP. Ide ok, bice sve u redu koliko vidim i hvala svima na preporukama za WP.

admin.png

Ok, sajt je gotov. Tacnije sve je prebaceno u WP, ali jedna stvar mi uzasno smeta. Ne znam da li sam ja nesto zaj**ao ili je to tako po "defaultu" kod WPa, ali kada omasim stranu, i ukucam umesto "/?page_id=100" "/?pgfkjgef" dobijam 404 page not found stranu. Ako ukucam "/?page" otvara home stranu, itd. Totalno se suludo ponasa. Ono sto me zanima jeste kako da da dobijem custom 404 stranu koja ce da redirektuje na pocetnu ili da da posetiocu dovoljno vremena da klikne na drugi link itd. Na trenutno aktivnom sajtu (staticki html) sam uradio custom 404 redirekciju sa tajmerom. Tako nesto bih hteo i ovde da uradim u WPu. Hvala u napred na odgovorima i savetima.

Poslednja izmena:
Ne znam za timer ali imas temaplate za 404 stranicu, zove se isto tako 404.php i tu mozes da stavis kontent kakav hoces. Evo ti jednog primera takve stranice koju ja koristim kao base, tu ima i search forma ubacena mozes naravno da je izbacis...
Kod:
<?php

get_header(); ?>

<div id="primary">
		<div id="content">

<article id="post-0" class="post error404 not-found" role="article">
				<header class="entry-header">
					<h1 class="entry-title"><?php _e( 'This is somewhat embarrassing, isn’t it?', 'themename' ); ?></h1>
				</header>

<div class="entry-content">
					<p><?php _e( 'It seems we can’t find what you’re looking for. Perhaps searching, or one of the links below, can help.', 'themename' ); ?></p>

<?php get_search_form(); ?>

</div><!-- .entry-content -->
			</article><!-- #post-0 -->

</div><!-- #content -->
	</div><!-- #primary -->

<?php get_footer(); ?>

Poslednja izmena:
Znam to, ali ni to ne pomaze ukoliko iza imena domena ukucam recimo ovo "/ldrhglergehrg". Ne dobijem ono "This is somewhat embarrassing..." Tako da nisam nacisto da li sam ja nesto zeznuo ili...? Ako obrisem ID broj strane, a ostavim da pise "page" u permalinku, on baci na home page, a ako ukucam neku glupost onda dobijam klasicnu "HTTP Error 404.0 - Not Found, The resource you are looking for..." stranu.

Pa to bi trebalo da radi za sve 404 stranice, koliko ja znam treba da imas taj file 404.php u root folderu u temi on ce ti biti template za 404 gresku...

Imam ja 404.php u rootu teme, ali isto se ponasa. Da li ima veze sto sam pravio strane a ne postove za sadrzaj sajta?

Nema nikakve veze. 404.php bi morao da funkcionise kako treba, jedino problem moze da bude u tvojoj permalink strukturi ili neki problem sa .htaccess fajlom.

"/?pgfkjgef" - query string koji se ne koristi za nista te stoga 404
"/?page" - page parametar se koristi za broj stranice (paging), dakle nikada nece za taj parametar vratiti 404

"/?page_id=100" - zasto nisi ukljucio pretty linkove? Nije valjda da koristis Windows hosting za PHP sajt?

Poslednja izmena:
Hvala Igore na pomenu tih pretty linkova :), ovo je kako vidim resilo stvar. Nisam vican WP-u tako da mi je pomoglo sve ovo sa vase strane. Hvala svima jos jednom, i sad mi ostaje da zamenim sajtove na hostingu (kod EuNeta je nije windows platforma, Linux je) da sredim 301 redirect itd. Valjda cu sve srediti kako treba :)

Vrh Dno