Šta je novo?

HTML: Table Border color = transparent -??

][V][ATRIX™

Čuven
Učlanjen(a)
05.02.2001
Poena
679
Moze li border linija da bude transparentna? Znaci ne kada je black bgcolor da isto black bude i border color pa da se samim tim utapa u pozadinu...
Treba mi exaktno resenje za transparenciju kod boje okvira (bordera)

P.S. resenje tipa "pa nemoj da stavis nista u table tag za boju bordera, odnosno border=0" mi ne pomaze, znaci samo ako neko zna foru za transparentnost (ako uopste postoji)

Hvala unapred.
type;

Atribut border=0,1,2,... kod tabele oznacava DEBLJINU lokvira tabele, a ne boju ili transparentnost okvira.

Za sta ti treba "transparentnost"? Prepostavljam da hoces da potpuno spojis celije (npr. kad je slika isjecena na manje dijelove i smjestena u tabelu), a za to koristi atribute CELLSPACING i CELLPADDING (vrijednosti u pikselima).

Objasni malo detaljnije da li to imas na umu ili nesto drugo.

grunf je napisao(la):
Atribut border=0,1,2,... kod tabele oznacava DEBLJINU lokvira tabele, a ne boju ili transparentnost okvira.

Za sta ti treba "transparentnost"? Prepostavljam da hoces da potpuno spojis celije (npr. kad je slika isjecena na manje dijelove i smjestena u tabelu), a za to koristi atribute CELLSPACING i CELLPADDING (vrijednosti u pikselima).

Objasni malo detaljnije da li to imas na umu ili nesto drugo.

Ovako to sam ja nesto budzio dva Java skripta pomocu kojih se dobijaju interaktivni opisi linkova... znaci kada mis dodje u poziciju "mouseover" preko linka, na dnu strane izlazi opis tog linka. E sad, glavni meni ima oko sebe linije ... odnosno svaka stavka oko sebe ima border liniju (od tabele narvno) koja mora biti neke boje jer koristim JPG sliku za pozadinu. Da za <body> tag koristim bgcolor=black atribut ne bi bilo nikakvih problema, stavim border color=black i to je to. Utapa se u pozadinu. Ali posto koristim sliku, nikako mi se neukplapa ni jedna boja pa bih hteo da stavim da se taj border javlja samo u stanju kada mis dodje iznad linka, odnosno da mi prva vrednost skripte bude transparentna (providna) a druga da ostane kakava je i sad.
Evo dela pocetnog style koda koji mi je u <head> delu:
<style>
.opisi{
border:4px solid white;
}
Ovde gde pise "white" - tu se menja boja ovog prvog dela opisa koji meni treba da bude transparentan

Help!
boom

Mozes da tri svojstva za okvir:
border-style
border-width
border-color

ili da ih sve objedinis u jedinstven "border" kao sto si i ucinio.
Moguce varijante "border-style" atributa su:
solid, dotted, dashed, double, groove, ridge, inset, outset, none
s tim sto ga mozes definisati pojedinacno za svaku od ivica 1 okvira, npr:

OKVIR {border-style: solid none solid none}
/* gornja, desna, donja, lijeva ivica */

Isto tako, "border-color" i "border-width" definises za svaku pojedinacnu ivicu.

Pokusaj sa ovim pa javi da li ti odgovara to sto si zamislio

Kada stavim style none onda mi nema nikakvih linija, znaci ni pocetnih niti overlay. To mi ne odgovara. Samo ako overlay linije postoje, a osnovne ne postoje.
evo celog koda koji je u <HEAD> sekciji:
<style>
.opisi{
border:4px solid #333333;
}

.opisi a{
text-decoration:none;
background-color:333333;

}
</style>

<script language="JavaScript1.2">

function borderize(what,color){
what.style.borderColor=color
}

function borderize_on(e){
if (document.all)
source3=event.srcElement
else if (document.getElementById)
source3=e.target
if (source3.className=="opisi"){
borderize(source3,"black")
}
else{
while(source3.tagName!="TABLE"){
source3=document.getElementById? source3.parentNode : source3.parentElement
if (source3.className=="opisi")
borderize(source3,"ffffe8")
}
}
}

function borderize_off(e){
if (document.all)
source4=event.srcElement
else if (document.getElementById)
source4=e.target
if (source4.className=="opisi")
borderize(source4,"333333")
else{
while(source4.tagName!="TABLE"){
source4=document.getElementById? source4.parentNode : source4.parentElement
if (source4.className=="opisi")
borderize(source4,"333333")
}
}
}

</script>
<style>

ZoNi je napisao(la):
Utapa se samo u Internet exploreru!
Hahah! Evo okorelog Netscape-ovca! :p

Znam, zato mi je buduci sajt IE only...

Pozdrav!
cheers

BTW, odustao sam od onog zahteva iz ovog threada. Stavio sam border black pa nek izgleda ruzno, bar je funkcionalno na onaj nacin kako sam ja to zamislio...

Ali ne smeta da neko ponudi resenje...
(D)

][V][ATRIX™ je napisao(la):
Hahah! Evo okorelog Netscape-ovca! :p

Heh... pogresio si! Na svom kompu uopste nemam instaliran Netscape FX (imam IE6, CrazyBrowser 1.05, Operu 6.03 i Mozillu 1.1b). Poslednji Netscape koji sam ja koristio bio je odlicni (za svoje vreme!!!) Navigator 3.01 Gold na Win95! Kad je to bilo (e, tada je IE bio sh|t)...

Ono sam napomenuo samo za slucaj da to ne znas...

IE rulz!

Doup! ctp;
Ja pomislio zbog tvoje male web skole, gde se u prvi plan stavlja Netscape, pa reko......

BTW, kakva je Opera vs IE? Ona je bese free? Radi i na Linuxu?

][V][ATRIX™ je napisao(la):
Doup! ctp;
Ja pomislio zbog tvoje male web skole, gde se u prvi plan stavlja Netscape, pa reko......

BTW, kakva je Opera vs IE? Ona je bese free? Radi i na Linuxu?

u prvi plan se stavlja Netscape, jer je to stara verzija. Verzija koju sada radima jedva da pominje Netscape - pregazilo ga vreme!

Opera vs. IE? Pa, IE je i dalje zakon! Opera je ok, ali nije to to! Glavna prednost je sto moze da otvori vise prozora u okviru glavnog prozora, ali to moze i IE pomocu CrazyBrowsera ili MyIE-a, i to sa svim mogucim standardima koje IE podrzava! Opera postoji i za Linux, naravno, i na njemu je verovatno najbolji browser! Nije besplatna - prikazuje male reklame u uglu, dok je ne registrujes (citaj: krekujes!)...

Vec sam rek'o, al' ajde ponovo: redosled browsera na Win-u:

1. IE6
2. ---
3. ---
4. Opera 6
5. ---
6. Mozilla
7. ---
8. Netscape

ZoNi je napisao(la):
Glavna prednost je sto moze da otvori vise prozora u okviru glavnog prozora, ali to moze i IE pomocu CrazyBrowsera ili MyIE-a, i to sa svim mogucim standardima koje IE podrzava!
To moze i Mozilla pomocu Tabova.

Mozilla je moj No.1 (malen, brz, besplatan, i sto je najvaznije postuje standarde), a posto se stalno usavrsava bice jos bolji...
Koga zanima neka procita veliki tekst u septembarskom PcPressu o Mozilli...

Nazad
Vrh Dno