Šta je novo?

HTML pitanja

kUdtiHaEX

Super ridža
Administrator
Učlanjen(a)
18.07.2001
Poena
1,445
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-9500F, NZXT Kraken Z63
GPU
Asus GTX 2070 Super
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 1 TB
Kućište
NZXT H210i
Monitor
LG C2 42"
Miš & tastatura
Logitech G502, Keychron K8, Nuphy Air75, Ducky TKL One 2
Ostale periferije
Glupi HP štampač
Laptop
Apple Macbook Pro 14" M1
Tablet
Apple iPad Pro 11"
Mobilni telefon
Apple iPhone 13 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Kada bi ste hteli da vidite koliko znanje o HTML-u i CSS-u i eventualno XML-u ima neko, koja bi mu pitanja postavljali, pocev od neceg osnovnog do neceg malo zeznutijeg?

HTML i CSS slabo poznajem (kod XMLa ne znam šta ima da se poznaje 🙂 ), ali imam isti problem koji se tiče drugih oblasti.

Zaključio sam da je kandidate najbolje pitati o nekim specifičnim stvarima i postavljati im konkretne probleme iz prakse. Uopšte nije važno da li reše ili ne konkretan problem, nego gledam kako razmišljaju i kakva znanja pokažu u dolaženju do rešenja.

Na primer, pitaš ih da ti nabroje razlike između IE i Firefox interpretacije CSSa. Ili kako bi rešili neki konkretan problem - u IE-u je neki div uži nego u Firefox-u ili tako nešto. Eventualno im daš da formatiraju neki XML CSSom.
(slabo znam HTML i CSS, ovo gore sam lupio, ali shvataš princip)

Samo se setiš par poslednjih problema na koje si naišao u poslu i tražiš im da to reše.

Poslednja izmena:
Kutija znash shta je odlichan nachin, ti znash koji on posao treba da radi. Smisli neku simulaciju i daj mu neshto konkretno da odradi, u uslovima u kojima ce i inache raditi (opushteno ili brzo, samo da zahteve pretochi u kod ili treba da bude i inovativan itd.). Posle mozesh zajedno sa njim da pogledash kod i da ti eventualno razjasni zashto je neshto negde koristio (npr divovi i tabele itd). Bitno je da pred nekoga ne postavljash nerealne i previsoke zahteve u odnosu na radno mesto, vec da budesh realan.

Meni bi za HTML i CSS bilo dovoljno da vidim sajtove koje je neko uradio, tj. source fajlova.
Tu možeš po urednosti, korišćenju div tagova (a ne tabela), kao i po organizaciji CSS fajlova (i urednosti istih) moći da zaključiš da li ćeš se usrećiti sa tim kandidatom.

Što se tiče XML-a, to može da bude malo šira tema sa pitanjima o XSD i XSLT. Naravno, sve ovo ako ti je potrebno.

Ako će taj neko raditi sajtove, verovatno je potrebno ispitati ga kakav je sa jQuery, Prototype i raznim drugim JavaScript frameworksima, kao i sa samim JS.
A oni koji rade sajtove uvek moraju da znaju i Photoshop, jer treba da sekcaju ono što im da dizajner... odo ja u off 🙂

Zašto komplikovati, kad imaju odlični testovi-kvizovi za to.
Evo ga za HTML, a za ostalo pogledaj pojmove CSS i XML.

http://www.w3schools.com/html/html_quiz.asp

Ovaj kviz ti i ne bih preporucio, mozda cisto da odvoji nekog ko bas nema veze... Ono sto ti treba su vec neki predlozili, a to je da postavis zadatak koji mozda i ne moze da se resi u tako kratkom roku, ali cisto da vidis kako kandidat razmislja i radi pod pritiskom. Mada sve zavisi kakve ljude trazis...

Poslednja izmena:
Ovaj kviz ti i ne bih preporucio, mozda cisto da odvoji nekog ko bas nema veze... Ono sto ti treba su vec neki predlozili, a to je da postavis zadatak koji mozda i ne moze da se resi u tako kratkom roku, ali cisto da vidis kako kandidat razmislja i radi pod pritiskom. Mada sve zavisi kakve ljude trazis...

Kada bi ste hteli da vidite koliko znanje o HTML-u i CSS-u i eventualno XML-u ima neko, koja bi mu pitanja postavljali, pocev od neceg osnovnog do neceg malo zeznutijeg?

Ako sam dobro razumeo on reče da mu treba ovo što sam boldovao a ne "surovi i teški" profesionalac. Zato sam i predložio ovo jer ima dovoljno pitanja da se odvoje oni koji razumeju HTML kod, pa i CSS, od onih koji nemaju pojma.

Baš me zanima šta je Kutija zapravo hteo s ovim, i kakav je test uopšte sproveo.

Sproveo sam test ljudi koji su aplicirali za poziciju Web Devela 🙂 i slatko se ismejao 🙂

Trazis posao ili trazis osobu?
Pa nije ni meni bilo smesno na kraju kada sam shvatio da od svih koje sam izabrao ne zadovoljavaju ni 10% trazenog.

Trazis posao ili trazis osobu?
Pa nije ni meni bilo smesno na kraju kada sam shvatio da od svih koje sam izabrao ne zadovoljavaju ni 10% trazenog.

Tražimo osobu za IT. Zato sam i napisao da mi nije smešno.

Razumem ja da kvalitetni ljudi već imaju posao, ali sam iznenađen nepoznavanjem (ili bolje reći nerazumevanjem) elementarnih stvari kod velikog broja kandidata.

Manje više na konkursu možeš da nađeš:

1. Potencijalno kvalitetne ljude bez iskustva, pa da ih pustiš da uče i da se usavršavaju - i za recimo godinu dana dobiješ ono šta si tražio.

2. Kvalitetne ljude koji su nezadovoljni trenutnim stanjem na poslu i hoće neku promenu (ovi su u principu veoma retki koliko sam ja primetio).

I ostaje ti treća varijanta koja izgleda daje najbolje rezultate: Da nađeš nekoga ko zadovoljava sve uslove (a takav naravno već radi negde), pa da ga vrbujete da pređe kod vas u firmu.

Ja sam uzeo verziju 1 🙂

Nazad
Vrh Dno