Šta je novo?

HTML, DHTML itd...

ZeeGerman

Čuven
Učlanjen(a)
05.01.2002
Poena
745
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 7800X3D & DeepCool LS720 WH
Matična ploča
Gigabyte AORUS Elite AX ICE AMD B650
RAM
32GB Corsair Vengeance DDR5-6000 CL30
GPU
PowerColor 7800 XT Hellhound Spectral White
Storage
Samsung 980 PRO 1TB & 2x500GB SSDs
Zvuk
on board & NZXT 3" V2 AP-SPKW2-EU
PSU
SEASONIC Core GX-850
Kućište
Lian Li O11 Dynamic EVO RGB
Monitor
Samsung 32'' Odyssey Neo G8
Miš & tastatura
Logitech MX Master 3S & MCHOSE GX87
Ostale periferije
Synology DS 220+
Laptop
DELL Latitude 5410
Tablet
Samsung Galaxy Tab S7+
Mobilni telefon
Honor Magic6 Pro
Pametni uređaji
Usisivač!? Jesam učestvovao u diskusiji, ali baš da koristim tako nešto.... :D
Pristup internetu
  1. Optički internet
da li ima neko ovde ko se bavi ozbiljnije web design-om???
ok, shta mene interesuje, da li neko moze da mi pomogne u izradi gateway skriptova (CGI) tako da mi popunjen formular stigne na email adresu

onda, treba neko da mi kaze koji su dobri programi za web design (ali da ne bude frontpage itd.) treba mi nesto ozbiljno sto podrzava rad sa Dinamicnim HTML efektima, Javascript (komplexni scriptovi) itd. ili, posebni programi koji rade sa ovim gora pomenutim....

P.S. da li neko zna neki dobar razvojni paket za Javu (ali kao applet, a ne JavaScript) i da bude za WINDOWS!!! (one dos verzije suckaju)...

thanx upfront

1. Kako da ne... U ovoj zemlji su svi majstori.
2. Naravno... Imam taj skript u PHP varijanti...
3. ovo za editore mi bas i nije najjasnije... Imas notepad... cist kod, nema djubreta koje WYSIWYG editori umeju da ostavljaju... 😉
4. Ovo za javu valjda imas u Visual J Studio ili slicno...

Macromedia Dreamweaver UltraDev 4 će ti rešiti sve probleme. U njemu možeš da odradiš i JavaScript i CGI bez poznavanja istih, a ako stvarno odvojiš vreme da savladaš ovaj program, za tebe više neće biti ograničenja.

Ni jedan program ne moze da ti zavrsi posao bez poznavanja onoga sto radis. Jeste da je DW i UD izuzetan soft, ali mu je moj savet da prvo prelisata(ako nista drugo) HTML specifikaciju, pa onda da radi u pomenutim programima. A ogranicenja ce da postoje dok god ne bude naucio to sto ga zanima. Najlakse je prilepiti par lejera, napraviti DHTML animaciju iz DW-a, i kada nekom prilikom ne bude imao na klijentskoj masini DW ili bilo koji WYSIWYG editor, a mora posao da odradi momentalno, nacice se u cudu koje je napravio DW u samom sorsu. Mislim nemoj pogresno da me shvatis, Macromedia je nezayebiva sto se web alata tice, ali ako hoce stvarno da zna HTML onda mora da pocne ispocetka...

maaaaaa, nije frka za to, HTML kao programski jezik poznajem vec dve godine, radio sam razne sajtove (mada male, uglavnom za svoju dusu 😉 ) ali html je jezik koji se jako brzo menja itd. i jednostavno ne mogu da koristim notepad za slozene stranice koje zelim da pravim (mozete misliti kada sam za jedan sajt qcao image rolovere... jedan ortak kome sam pokazao mi se smejao u fazonu - ******u, cemu ti sluze programi bla bla bla...)
eeeee, takvi programi meni trebaju
uhvaticu se ukostac sa dreamweaverom, pa cu videti kako ce sve to da funkcionishe

samo jos nesto, da li za dw postoje njegove neke slicne forice kao sto je microsoft uradio za frontpage extenzije, i nece da rade dinamicni sajtovi na serverima koji ne podrzavaju njegove te extenzije???

Wakizashi je napisao(la):
Ni jedan program ne moze da ti zavrsi posao bez poznavanja onoga sto radis.....
Apsolutno se slažem sa tobom. Ja sam samo hteo da kažem da može da odradi neke stvari čak i ako ne poznaje sam script, a daleko od toga da može radi nešto ozbiljnije. Naravno da ako želi ozbiljno da se bavi web design-om (kao i bilo kojim drugim poslom) mora da krene od samog početka, pa kada savlada svo gradivo, da sedne i ozbiljno se pozabavi Macromedijinim software-om (DWUD je izuzetno kompleksan). E, tek onda stvarno neće biti ograničenja, to jest, jedina granica će biti kreativnost. Eto, na to sam mislio.

ZeeGerman je napisao(la):
maaaaaa, nije frka za to, HTML kao programski jezik poznajem vec dve godine, radio sam razne sajtove (mada male, uglavnom za svoju dusu 😉 ) ali html je jezik koji se jako brzo menja itd. i jednostavno ne mogu da koristim notepad za slozene stranice koje zelim da pravim...
Jesi li probao TextPad. Prilično dobar text editor.

Preporucen ti je DreamWeaver UltraDev 4 (radar) i ja se slazem sa njim. Naime, vecinu stvari radi preko JavaScript-a (sve radi sam nema da brinesh), mozes da se povezes na razne baze podataka - zavisi koju imash na raspolaganju, pravi SQL upite, stranice sa obradjenim upitima. Mozes da napravish svoju biblioteku objekata (slike i sl.) da ne bi stalno trazio po disku. Ono sto ja narocito gotivim su templates - znaci, napravish kako ce u nacelu da izgleda prezentacija, snimis As Template, a svaku stranicu napravish sa New from Template.
Ima i neke svoje dodatke koje mozes da skinesh sa njihovog sajta, koji: sredjuju kod, olaksavaju to i to itd.
Odrzavanje sajta je dosta olaksano, imash transfer preko FTP-a i sve sto ti moze zarebati.

Toplo preporucujem boom

Ne znam zasto su neki zapeli za source kod koji kreira DW, meni je on citljiviji nego neke rucno kodirane strane. Moja procedura je da napravim stranu u DW-u a zatim predjem preko HTML koda i malo ga optimiziram i dodam stvari koje se ne mogu napraviti iz DW-a.

Ne znam zasto su neki zapeli za source kod koji kreira DW, meni je on citljiviji nego neke rucno kodirane strane. Moja procedura je da napravim stranu u DW-u a zatim predjem preko HTML koda i malo ga optimiziram i dodam stvari koje se ne mogu napraviti iz DW-a.

ko'lko dugo se bavish HTML-om?
da li si imao ikada ikakve koristi od toga (mislim na $$)?

pitam te to, jer planiram da "kada porastem" da se bavim web design-om, zato sada ucim dok je vreme, a interesuje me ima li 'leba od toga...

Pa posto sam na Net-u tek od pre dve godine (zbog sitnijih tehnickih problema kao sto je nedostatak telefona 🙂 ) i ne mogu se pohvaliti nekim radnim stazom.$ sam dosad zaradjivo na grafickom dizajnu (lokalna televizija).

Sto se tice toga sta ces biti kad 'porastes' moras se odluciti dali hoces da se bavis web dizajnom ili HTML kodiranjem posto to nisu dve iste stvari. Kao i u svakom drugom poslu 'leba ima ako imas musterije, kako ces do njih doci to je vec druga stvar (kvalitetom ili jeftinim cenama posto te dve stvari nikad neidu zajedno) jedini 'problem' je sto u ovoj bransi jedini potrebni kapital je tvoje znanje tako da 'pretedenata na presto' ima puno. Na kraju - generalna recenzija:
- dali mozes zivit od ovog posla: da
- dali mozes steci neku vecu materialnu dobit: da ako si dobar
- dali se mozes obogatiti: 1000:1

posecuj strucne sajtove, skidaj literaturu sa neta, nove tehnologije i standardi dolaze (Microsoft.NET, Ruby, itd.) tako da ucenju nikad kraja i naplacuj svoje znanje.

thanx...

koje vrednosti moze imati atribut bgproperties unutar body oznake (osim fixed)?

koje vrednosti moze imati atribut bgproperties unutar body oznake (osim fixed)?

Fixed je jedina vrednost koju bgProperties atribut moze da ima.

da li postoji mogucnost da se pozadina "centrira" na doqment (nesto kao wallpaper)???

da li postoji mogucnost da se pozadina "centrira" na doqment (nesto kao wallpaper)???
Treba da koristis background-position atribut u kombinaciji sa background-image. Za podesavanje pozadine postoje sledeci css atributi:

background-color: color | transparent
- podesava pozadinsku boju nekog elementa

background-image: url(path_do_slike.ext)
pr.
BODY { background-image: url(marble.gif) }
P { background-image: none }

background-repeat: repeat | repeat-x | repeat-y | no-repeat
- repeat: ponavljanje slike po obe ose
- repeat-x i repeat-y: ponavljanje slike po obe ose (i horizontalno i vertikalno)
- no-repeat: nema ponavljanja
pr.
BODY {background: red url(pendant.gif);
background-repeat: repeat-y;}

background-attachment: scroll | fixed
- scroll: pozadinska slika se scroll-uje zajedno sa ostatkom stranice
- fixed: slika je prilepljena za pozadinu

background-position: [percentage | length]{1,2} | [top | center | bottom] || [left | center | right]
-> pozicioniranje pozadinske slike
- percentage: pozicija se zadaje u procentima
- length: zadaju se relativne koordinate u pikselima u odnosu na gornji levi ugao klijentske oblasti browser-a
- top, bottom, left, right, center - ako pozadinu treba jednostavno pozicionirati, mogu se upotrebiti i ove kljucne reci
pr.
{background-position: 20px 40px}
{background-position: top center}

background: background-colorbackground-image || background-repeat || background-attachment || background-position
- moze se koristiti bilo koja kombinacija parametara iz prethodnih pet atributa
pr.
BODY {background: blue url(sample.gif) fixed}

Interesujeme, zashto ljudi prichaju da je korisnije krenuti sa uchenjem flash-a nego jave? u chemu je razlika i kolika je?
zar je java toliki bauk?

Interesujeme, zashto ljudi prichaju da je korisnije krenuti sa uchenjem flash-a nego jave? u chemu je razlika i kolika je?
zar je java toliki bauk?
Da li mislis na Javu ili na Javascript?
Flash je jedna lepa stvarcica, ali nikako se ne moze porediti sa Javom!
Java je jedan mocan programski jezik koji se upotrebljava za izradu web stranica, kao i za server programing ! Njegova prednost je to sto je multiplatformski jezik!!
Ako si mislio na Java script i to je korisnije od flash-a.Pogledaj neke svetske web stranice, veoma malo ih je napravljeno u flashu,u vecini slucajeva se pojavljuje kao mali baner, dok je ostalo javascript!
Nego jeste li culi za HomeSite?
Odlican program (mnogo bolji i korisniji od notepada) ,mnostvo funkcija, browser u njemu(podrska i za Java script, VBscript, ASP, PHP,Jscript)!!

Wakizashi je napisao(la):
2. Naravno... Imam taj skript u PHP varijanti...

Da li ti je problem da mi posaljes taj skript i ako moze samo u par reci o tome da li ga domaci provajderi podrzavaju (ako uopste ima veze sa njima).
Hvala unapred

Nazad
Vrh Dno