Šta je novo?

HTML 5 (diskusija)

Што неће ово у ФФ да ради...

Lepo piše WebKit browseri ONLY. :) Firefox je Gecko. ,)

Ma loži te Nemanja može i u FF samo treba da primeniš jedan mali trik da renderuje kao google Chrome...
  1. Otvoriš prazan tab
  2. Uneseš u address bar chrome://browser/content/browser.xul
  3. E onda u drugi adress bar uneseš about:mozilla i to ti je to! :D

Uživaj...

:)
Нисам ја баш упућен у веб технологије.
Хвала што ми скренусте пажњу.
:wave:

Imperial Walker - 25 do 40%
Spiderman - 10-40%
Lenovo R61 - [email protected] s 2Gb rama i Quadro 140M
Chrome 5.0.375.70 beta
... yay ;)

Poslednja izmena:
gledam nešto ove animacije i ne samo što nenormalno srču čorbu uprkos svojoj jednostavnosti, nego su i svi elementi u bitmapiranom formatu - drukčije rečeno: skup bitmapa sa tranzicijama, pa opet opterećuju procesor više nego što bi, za ovako jednostavnu animaciju, flash to ikada uspeo, makar ga u flashu pravio potpuni amater. hajde dobro, nove mogućnosti, možda se i poprave.

ali baš me zanima šta će se nadalje dešavati sa cross-browser kompatibilnostima. otkad je html i css startovao, svaki browser je na svoj način pružao podršku w3c standardima dok si u flashu odmah mogao biti siguran da će cela stvar izgledati tačno onako kako si je zamislio.

Poslednja izmena:
Pored toga što bi bio siguran da će cela stvar izgledati tačno onako kako si je zamislio. Isto tako si znao da ćeš morati da napraviš preloader za sve živo, čekajući da se učita.

Da li ste probali primere na Appleovom sajtu?
Sve mi se čini da će ovo da bude ustvari samo AddOn koncept na ajax. I to odličan addon koncept. Konkretno tranzicije i efekti.

jesam. može biti. ako radi kao google maps biće tu dosta muke.

pogledao sam i http://timetableapp.com/ - samo što sam ušao tražilo mi 34$ :p vratio se na 'try', registrovao se, dobio preloader, nakon toga sam kreirao sheet i tako.

koliko sam uhvatio na prvi pogled od efekata postoji samo transparencija. ostalo su razne vrste transliranja i 2D tranzicija (pri čemu multiflip secka). šta da kažem, u odnosu na klasičan HTML veliki korak napred ali će se opet veoma brzo doći do zasićenja ako/kada svi sajtovi budu ličili jedni na druge.

mislim da je suvislo tvrditi da će velika većina primenjivati samo tih pet-šest standardnih operacija, jer se to dešava i u flashu koji ima daleko veće mogućnosti. svaka reklama koristi nekakav flip, rotaciju itsl., retko kad nešto više od toga. a dobrih flash sajtova zaista ima, takvi autori će se lako prešaltovati i na html5, ali takvih je po definiciji jako malo.

zanimljivo da statičan multiflip, u svom bazičnom obliku, secka - šta tek očekivati od multiflipa kombinovanog sa tranzicijom ili prilikom skaliranja.

cela ova plitka priča o tome kako se radi o "olakšanju" za cpu će veoma brzo pasti u vodu kada se široke mase dohvate da implementiraju svoje ideje i "dizajne".

Poslednja izmena:
Kod mene Youtube klip HTML5 Safari 4, na MacOS-u 10-11% CPU, u Flashu isti klip 22-24%

U sustini samo da zamene sve Video sajtove sa HTML5 to ce biti ukidanje 80% flasha.

Што неће ово у ФФ да ради...

http://developer.apple.com/safaridemos/ - odavde radi

Mozilla evangelist: Apple HTML5 demos harm the open Web link

"Oddly enough, Apple has a whole separate version of the showcase on its developer website that exhibits none of these offensive characteristics. The more appropriately named "Safari Technology Demos" page has the same demos, but doesn't categorically block alternate browsers."

Kovač, "brate", ne može da radi na Firefox-u. Ne znam kako da ti objasnim. Firefox NIJE WebKit browser. Shvataš?

Možeš da postaviš bilo kakav link, i neće raditi.
You’ll need to download Safari to view this demo.

This demo was designed with the latest web standards supported by Safari. If you’d like to experience this demo, simply download Safari. It’s free for Mac and PC, and it only takes a few minutes.

nisam ni probao, samo sam procitao na ArsTechnici da rade...

Ama šta ste se uhvatili za taj CSS pobogu, pa neće niko u realnom radu praviti animacije u CSS-u :lupko:

To je samo "proof of concept". Animacije, igrice i tako to u HTML5 se rade na kanvasu - 2d ili 3d po potrebi.

@LowRadiation
Canvas naravno može da koristi vektorsku grafiku (SVG) bez problema, i predviđen je da radi sa vektorima.

Ne razumem kako možeš da konstantno pljuješ nešto o čemu ne znaš ništa. Ako ništa drugo, "keep your friends close, and your enemies closer" - da znaš protiv čega se boriš ;)

Poslednja izmena:
http://html5test.com/

The HTML5 test score is only an indication of how well your browser supports the upcoming HTML5 standard and related specifications. It does not try to test all of the new features offered by HTML5, nor does it try to test the functionality of each feature it does detect.

Chromium dobio 217 poena

evo sjajnog sajta/prirucnika za HTML5 :)

http://diveintohtml5.org

btw da li neko zna kako je dobio na sajtu one lepe custom fontove? prvo sam pomislio da je koristio Cufon ali nije...?

Imas u style:
@font-face{font-family:'Essays 1743';src:url('f/essays1743-webfont.eot');src:local('Essays 1743')}
font-family:'Essays 1743'

Poslednja izmena:
Jeste li videli ovo: http://imgkk.com/demo/, ovo je zapravo demonstracija Canvasa a ne HTML5 ali je mnogo dobro uradjeno :)
Najbolje radi u Chromeu, u Safariju navodno ima fps 80-90 ali secka kao da ima 20, dok je u firefoxu oko 30fps.

extra je :)

to javascript pravi one efekte?

Nazad
Vrh Dno