Me again. Ali ja stvarno moram da stavim još jedan screenshot jer ću uskoro staviti telefon na punjenje. Nemam pojma šta se desilo.![]()
......
![]()
Da, znam da se to negde ovde pisalo, ali sam zaboravila to 'od - do'. Takodje se secam da je valjda u istom postu pisalo da povremeno treba isprazniti bateriju skroz do kraja i napuniti je skroz do vrha, zbog... ne mogu da se setim cega... Verovatno ti znasZa bateriju je bolje da se dopunjava i odrzava izmedju 50 i 80%, ako cesto pada ispod 20 i puni se do 100 to smanjuje zivotni vek. Kraca punjenja manje stresiraju bateriju.
U praksi je nebitno, osim ako telefon koristis 3-4 godine, mada zamena baterije na takav duzi period koriscenja je normalna stvar.
Ne razumem sta ne mozes da prihvatis i sta su to 'strelice' :sceptic:ja ovo ne mogu da prihvatim,ovo ima bar dve strelice na gore minimum
Zbog kalibracije...ali ako realno prikazuje procente nema potrebe raditi.
1. u to prvo se sama uverila, da je slow charge bolji.1. brzo punjenje skraćuje vek baterije...bolje je uzeti neki solidan 2A punjač, puniće se nešto sporije ali je bolje za bateriju...
2. trebalo bi izbegavati punjenje od 0 do 100...
3. ali je dobro povremeno isprazniti bateriju do kraja i onda je napuniti...
4. punjenje preko noći nije preporučljivo, ali to je teorija sa najviše kontroverzi...
ništa drugo ne može posebno da se uradi oko baterije...naravno, za sve što sam gore napisao postoje kontra teorije, tako da ostaje svakome da veruje ili ne veruje u pojedine preporuke...
Misliš na ostavljanje telefona na Suncu, gde god?I možda najbitnije izbegavati grejanje baterije , lupam odmarate na plaži i ostavite mob na suncu , ili taksirate sa mobom i gps dok ga sunce prži kroz soferku itd
Da, imam nameru da ovaj telefon koristim min 3-4 godine, jer mi se fon sviđa, te me stoga zanima i što bolje održavanje baterije (da je ne menjam ako već ne moram).U praksi je nebitno, osim ako telefon koristis 3-4 godine, mada zamena baterije na takav duzi period koriscenja je normalna stvar.
OK, thx, mnogobrojni članovi tvrde drugačije, kažu "ostavim uveče, skinem sa punjača ujutru". I to najčešće pričaju o fast charge. Pričaju isto i ovi drugi sa normal i slow charge.Što se tiče stavke 4 zavisi kakav je sistem trickle charginga...ukratko, kad se kao punjenje završi neka mala struja nastavlja da dopunjava bateriju a to takođe nije dobro za bateriju...
Praznjenje baterije do kraja nikada nije dobra ideja (osim kada je neophodno zbog kalibracije), a punjenje od 20 do 80% jeste najbolje za stanje baterije.
BTw, thx @Zulu 92 na odgovoru.Za bateriju je bolje da se dopunjava i odrzava izmedju 50 i 80%, ako cesto pada ispod 20 i puni se do 100 to smanjuje zivotni vek. Kraca punjenja manje stresiraju bateriju.
@ICE, odgovorio ti je @Altru. Ako ga možda nisi razumeo, jednostavno rečeno, uzmeš punjač od drugog fona koji je slabiji i to je normal charge. Ako hoćeš slow charge, idi na komp, videćeš pisaće slow charge. A možda ima i neki vrlo slab punjač za android koji ti može istu tu opciju dati.Da li moze da se bira prilikom punjenja fast charg ili obicno? Ne vidim nigde opciju
Citao sam neka istrazivanja na ovu temu, pa zato kazem okvirno. Cak i accu bat preporucuje da se puni do 80%, a i moj laptop ima opciju da se limitira punjenje do tog procenta.
OK. Ali ti stojiš pri tome da je optimalno od 20-80 kao što si napisao? A ne od 50-80?
Svi su lepo napisali.Je l možeš još jednom da napišeš celu tu filozofiju oko punjenja baterije, negde je neko napisao ali sam ja zaboravila gde, pa ne mogu da nađem.
Pisalo je nešto tipa: bat se puni regularno od - do, a s vremena na vreme je porebno od 0 -100 zbog... xxx ... ???
Svi su lepo napisali.
Izbegavaj grejanje baterije, to je najbitnije. Visoke i niske temperature joj ne prijaju. Dopunjavaj između 20 i 80% koliko želiš, najbolje nekim slabijim punjačem (spomenutih 2A output), biće sporije i manje će se grejati.
80%-100% napunjenosti ne smeta kao 0-20%. Najbolje je da ne ideš ispod 20% i ne koristiš telefon dok se puni.
Kompletno pražnjenje baterije na 0% izbegavaj, nepotrebno je.
Raspon je tu negde od 20 do 80 posto...mislim, nije to sveto pismo, neće baterija propasti odmah ako ponekad padne i ispod 20 posto, ali koliko god možeš probaj da se držiš tu između 20+ i 80 posto, mada ja punim do 100 posto i tu ne primećujem da to nešto utiče na stanje baterije.. Ali, ako hoćeš baš da maksimalno iskoristiš bateriju to je neka preporuka...
Što se tiče povremenog pražnjenja do kraja, kad se setiš, dva tri puta godišnje je dovoljno...
A trickle charging bi trebalo izbegavati... Recimo, ako ti je telefon nedelju dana na punjaču primetićeš da je stalno na 100 posto, što je jelte nenormalno, svaka bi se baterija ispraznila sve i da ne diraš telefon... To znači da punjač stalno dopunjava pomalo bateriju što baterije baš i ne volea to isto se dešava i preko noći, jer se telefon napuni za par sati a onda dalje ubacuje pomalo struje u bateriju...
Nije to robovanje, to je ljubav. Ako nešto voliš, onda ga maziš i paziš. Sve što su ljudi napisali, meni ne predstavlja nikakav problem niti dodatnu obavezu. Čak naprotiv, biće mi drago da budem fina prema svom obožavanom telefonu a njemu da baterija traje što je duže moguće.Kakvo robovanje bateriji, ne verujem [emoji16][emoji15]
Sviđa mi se ono gore "Koristite telefon kako Bog zapoveda" ?!?Koristite telefon kako Bog zapoveda (...) kad dodje vreme za zamenu tamo posle 2 godine vi je zamenite i toliko. Nije od zlata aman zaman, kostace vas par hiljada. Nisite telefone od 500e a razbijate glavu kako nekom potrosnom delu da produzite vek (i to je upitno da l' cete) za par meseci koji kosta par desetina evra. [emoji50]
Haha. Tako sam i ja pričao pre, ali zapravo nije. Kažem, jednom dnevnom ga stavim na punjač 30-40 min i to je to. Kao što sam pre imao naviku pre spavanja da stavljam telefon na punjač, tako sad u toku dana na kratko i to je sve.Kakvo robovanje bateriji, ne verujem [emoji16][emoji15]
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari