Šta je novo?

HTC HD2

Ajd' i ovde da pokusam - ako ima nekoga na ovoj temi ko je uzeo HD2 u Telenoru i ako mu nije problem da zaviri u garanciju, nek' napise ovde (ili mi pusti PM) koliki je rok za servisiranje/resavanje reklamacije (da li 8, 15, 30, 45 dana ili je nedefinisan). Hvala

instaliraj od programa samo ono sto ti treba znaci smisli sta ti treba i dobices spisak programa ;) .
rom : duttys, miri ili energy
sto se tice radija napisao sam iznad

kad uzmes telefon dobices uputstvo za instaliranje rom-a

najinteresantnije kod ovog telefona trenutno je koriscenje androida umesto winmo

winmo je pred umiranjem , malo toga interesantnog ce se jos pojaviti, razmisli i o alternativama iphone/android

zasto onda traziti alternativu kad mogu da imam i android i wm na ovom telefonu :) tolikodobrih stvari sam procitao o njemu tako da mi ne pada na pamet da uzimam bilo sta drugo... kad samo pomislim da sam se dvoumio izmedju nokia n97mini i hd2... sto se tice programa trebace mi neki dobar pleyer za filmovima koji cita titlove,muzicki pleyer,treba mi garmin ili igo8,cuo sam da su to najbolje navigacije za hd2,treba mi skype,i treba mi neki web browswer,opera ili sta je vec najbolje...

Poslednja izmena:
u vezi udela na trzistu mobilnih telefona, a sudeci po ovom linku/slici

gartner2010.jpg

http://i.zdnet.com/blogs/gartner2010.jpg

moze se zakljuciti da korisnici mobilnih telefona ne razmisljaju isto kao korisnici kompjutera, barem velika vecina njih...

koliko je merodavno to sto symbian i iphone imaju onako dobre pozicije... symbian je iz ugla androida i winmo najobicnije smece, na koje se pale nokia fanboys (isti oni koji i dan danas su spremni da izvade i po 600-700E za nokia telefon koji je i dalje samo to - telefon)
iphone... hehehe dovoljno je samo pogledati cene iphone uredjaja

verujem da je slicno i izmedju android/winmo... winmo ima mnogo duzu tradiciju nego sto neki zele da priznaju sebi.. ja sam vidjao (i koristio) winmo uredjaje jos 2003 godine, kad su bili teska egzotika ovde.. dosta njih nije ni imalo gsm radio/modul u sebi... tj bili su dzepni kompjuteri bez mogucnosti telefoniranja... videlo se iz aviona da su 3 koraka ispred konkurencije u ono vreme...
sad kad su se svi setili da naprave mobileOS odjednom je postao los???

ma daj...

a ko ti kaze da je ostao na nivou iz 2003?

:)

^Nadji neki Android rom za HD2 (ako su napravili nesto sto zapravo funkcionise, ako ne - kad bude), stavi, "igraj" se par dana pa javi - ako ne ukapiras zasto, kako i koliko je bolji od WinMo - onda si fanboy/rob navika/brand-a bas kao i ti symbian fanovi koje si pomenuo.

pazi i kad hocu...

a sto si ti tako ostar u obracanju.. da se nisi mozda nasao prozvan ili sta? :)

mislim, s' obzirom na to u kojem topicu glorifikujete android, prosto se zapitam sta ustvari hocete?
zasto ste uopste i kupili hd2 ako vam ne valja, barem ne u onom obliku u kojem je zamisljen?
imate lepo brate onaj evo 4g ili kako se vec zove.. kupite lepo pa se zezajte do mile volje..

ovako dodje covek na topic o hd2 (koji je winmo uredjaj) da slusa i cita kako se danima raspravljate o androidu za hd2... i to je maltene u 80% slucajeva glavna tema ovde. ako se toliko lozite na android, napravite novu temu pa se tamo "druzite" ili jednostavno promenite telefon.

u cemu je problem?

ja postavim par pitanja sto me muce u vezi hd2 (posto ga imam od skoro, logicno je da imam i nedoumice) a dobijem nekoliko polovicnih odgovora koji su se izgubili u pricama o androidu na hd2...

pre ce biti da je vama dosadno i da ne znate sta cete sa svojim telefonom pa vam eksperimentisanje sa androidOS dobro dodje da prekratite vreme, neka vrsta zabranjenog voca (kao kad nekome nije dovoljan jedan windows pa napravi dual boot da bi imao dva....)

Ja se potpuno normalno obracam, nemam razloga da budem ostar ili da se osetim prozvanim... Imao sam i WinMo i Symbian i iOS i Android i, po mom misljenju/iskustvu, Android i iOS su nekoliko puta korisniji sistemi i imaju buducnost, dok su WinMo i Symbian na putu ka marginama. Ne znam samo kako su dospeli do tog stupnja - da li zbog nesposobnosti ili tvrdoglavosti.

p.s. Nisam jos cuo da neko ima 2 windows-a kao dual-boot, dobar fazon :D

Poslednja izmena:
izvini...
a zasta ti koristis svoj telefon?

mislim... osim sto telefoniras i saljes poruke, sta te jos interesuje?

ili se sve svodi na eksperimentisanje tipa jedan rom, drugi rom, treci rom
jedan OS, drugi OS, treci OS....

razgovor, mail, net, office - prvenstveno. sms, kameru, muziku slabije. + jos par dodatnih aplikacija/funkcija.
Ne experimentisem ja nesto s rom-ovima, pogresno si shvatio. To sam davno radio sa pda, a npr. pre par meseci kad sam imao htc Magic - probao 2 rom-a, zadrzao se na jednom i to je to... A tebi sam preporucio da probas Android, ne znas sta propustas (u odnosu na recimo taj WinMo 6.5). Ja bih npr. tako uradio da planiram da koristim HD2

Poslednja izmena:
pa zar ne planiras?
koliko sam razumeo, cekas da ti ga vrate sa servisa... sta posle? prodajes?

ja koliko sam video ove nove HTC telefone osim hardwerskih karakteristika i drugacijeg dizajna svi su slicni (kad se upale) "ko jaje jajetu"

manila ili manila-like interfejs..... android ili winmo, izgleda mi isti k*****
:)

Pa prodajem. Previse je glomazan za svakodnevnu upotrebu/nosenje, posebno uz moju nepaznju. Sutra prolazi tih (zakonskih) 8 dana, i ako nije drugacije propisano u garanciji - trebalo bi da mi daju novi. Ako ne, ima i ugovor da raskinem kad popi*dim...
Sto se tice htc-ova; da, sminka je slicna (moze se reci i ista), ali ono "ispod haube" je potpuno drugacije.

^Nadji neki Android rom za HD2 (ako su napravili nesto sto zapravo funkcionise, ako ne - kad bude), stavi, "igraj" se par dana pa javi - ako ne ukapiras zasto, kako i koliko je bolji od WinMo - onda si fanboy/rob navika/brand-a
android je užasan. trom je, i jako opterećuje procesor a samim tim i bateriju.

imao sam desire 5 dana, i jedva uz pomoć teške veze u telenoru sam uspeo da ga vratim i uzmem nešto drugo bilo šta (HD2). taj desire sa MANJIM ekranom i JAČOM baterijom traje KRAĆE nego hd2.

Dobra stvar kod HD2 a uopste WM telefona je da moze da se instalira Android (kod nekih modela uspesnije, kod nekih manje, sve zavisi od developera i njihovog truda oko realizacije projekata Android4WM) i mogu da se koriste oba sistema.
Kod Android telefona to nije slucaj, na njih ne moze da se instalira WM, pa su osudjeni samo na Android
No, ni to nije lose (da se ne osecaju prozvanima Android korisnici), Android je odlican OS a u buducnosti ce biti sve bolji i bolji a WM? hm, sumnjam...

@ zver: Ako je Android uzasan i trom, sta tek reci za WinMo... Sto se tice autonomije, mislim da je to vise do samih baterija (+ procesora, display-a) nego do androida. Npr. Galaxy S nema taj problem.

p.s. U vezi potrosnje - nije toliko bitna velicina, koliko rezolucija i tehnologija display-a

Ako je Android uzasan i trom, sta tek reci za WinMo...
kažem ti winmo 6.5.5 (HD2 (custom artemis rom)) leti (divlja) naspram Desire (Android) kog sam imao 5-6 dana.
drugo, Desire mu je bio konstantno VREO u ruci, a baterija je trajala od ujutru do kraja dana.

kada od nule napišu android BEZ java koda, biće nešto...

Posto sam "nabavio"sve sto mi je potrebno od programa(pozdrav za kibicera) ubacio bih neki od kuvanih romova sa xda posto vidim da svi koji duze imaju ovaj fon to savetuju ali ljudi nemam pojma koji od onih silnih pa ako moze neki savet(uz neko obrazlozenje zasto)iz vaseg iskustva bio bih vam zahvalan.

@ zver: Ne bih znao za custom rom, ali evo npr. ortak ima HD2 iz Vip-a, oficijelni rom, juce se za pola sata surfa (3G) usijao... Ne znam ni za Desire, par sati sam se igrao i bio je prilicno brz. Ali tada nisam imao s cim da ga uporedim (sem s mojim 3G). Za bateriju znam da je problem, ali evo kod Galaxy-ja to nije slucaj. A i on je Android...

zver kod mene Desire sa custom Froyo rom leti, ne znam sta si ti radio sa svojim Desire

kažem ti winmo 6.5.5 (HD2 (custom artemis rom)) leti (divlja) naspram Desire (Android) kog sam imao 5-6 dana.
drugo, Desire mu je bio konstantno VREO u ruci, a baterija je trajala od ujutru do kraja dana.

zar nije 6.5.5. winmo jos uvek u beta fazi? zadnji oficijelni je 6.5.3...
za 6.5.5 i inace kazu da je malo bagovit/nestabilan tu i tamo..

evo, ja bih voleo ako neko ima detaljniji history/whatsnew razvoja winmo 6.5.x da ostavi link da vidimo sta su menjali/unapredjivali/dodavali?

da li ti kuvani romovi podrazumevaju i novu verziju manile i ostalih pratecih programa/drivera ili modifikuju samo winmoOS? posto je korisnicki interfejs ustvari manila, verujem da se i ona razvija i da nove verzije donose poboljsanja raznih vrsta?

za kraj u vezi instaliranje novog roma... igrao sam se s' time na mom starom qtek s100 (htc magician) i tamo je bilo dovoljno startovati upgrade program koji preko boot loadera na telefonu napuni isti sa novim romom... nije bilo potrebno instalirati hspl ili kako se vec zove (moze li mi neko objasniti sta je to?) pominju se tu jos neki dodatni alati koje treba dodati u telefon pre nego sto se pristupi finalnom stavljanju roma.... moze neko srpsko objasnjenje ili link ka tekstu koji to sve lepo i sazeto objasnjava?

Ti si izgleda na tom qtek-u samo upgrade-ovao rom, nisi stavljao custom. Za custom je procedura - radio, hard spl itd. Sto se tice razlika (6.5.1, 6.5.3, 6.5.5) -> google-aj changelog

zver mislim da si ti prvi rekao da je WM brži od androida, wm je inače poznat kao speed demon.

procitao sam malopre do 6.5.3
jedino o 6.5.5 nema nista osim sto pise da microsoft o tome nije rekao ni rec, ono sto je procurelo/ukradeno (kako god) su rom kuvari krstili 6.5.5 .... ali slabo se pominje sta je menjano u odnosu na 6.5.3, kao i koja je zadnja procurela verzija tog tzv. 6.5.5

na qtek sam upgejdovao rom to je tacno... ali sam stavljao i nezvanicne customizacije koje je radio lik sa xda-developers zvani 'cotulla' ... covek je cak nabudzio i 6.5 na vremesni qtek s100... ja trenutno imam winmo 6.1 na qtek s100 i radi odlicno (jos ga nisam prodao, ali planiram)

radio sam isto apgrejdovao, izbor i tako nije neki za qtek s100 si mogao da biras izmedju 1.12 i 1.13 kao i nekog nezvanicnog sto je cotulla pravio ali ga nikad nije izbacio u javnost ( tzv. radio 3.0.0 rom )

to sa hard spl me zbunjuje....

zver kod mene Desire sa custom Froyo rom leti, ne znam sta si ti radio sa svojim Desire
nisam ništa radio, telenor stock varijanta, možda je upravo u tome i problem.

zver mislim da si ti prvi rekao da je WM brži od androida, wm je inače poznat kao speed demon.
ja bih voleo da ti imaš paralelno HD2 (artemis rom) i stock Desire. u tom slučaju, rekao bi isto ovo što sam i ja rekao gore. a da li sam prvi ili poslednji, nemam pojma a nije ni važno.

za 6.5.5 i inace kazu da je malo bagovit/nestabilan tu i tamo.
možda i kažu, al ja to nisam video.

sa stock HD2 imao sam 2 zakucavanja za 2 dana, sa artemis 1 zakucavanje u poslednjih 2 meseca.
u principu, mislim da je (stara) manila ta koja je zakucavala stock HD2, a pošto artemis rom donosi poslednju verziju manile, problemi su nestali.

da li ti kuvani romovi podrazumevaju i novu verziju manile i ostalih pratecih programa/drivera ili modifikuju samo winmoOS? posto je korisnicki interfejs ustvari manila, verujem da se i ona razvija i da nove verzije donose poboljsanja raznih vrsta?
tačno, kuvani romovi imaju najnovije verzije svega: winmo, drajvera, manile. svakih 15-ak dana pojavi se nova verzija manile koju kuvari onda ugrađuju.

Za bateriju znam da je problem, ali evo kod Galaxy-ja to nije slucaj. A i on je Android...
vrlo čudno, komentari na GSM Arena (Galaxy) obično počinju ovako: "To people complaining about battery life ..."

Poslednja izmena:
pa onda nisi dobro uporedjivao, ostavi i na hd2 stock varijantu
mada ja nisam primetio da je Desire trom ni sa stock romom

Ja sam do pre dva-tri dana imao instaliran Artemis ROM i mogu reci da prosto leti u radu, jedva dodirnem ekran a komanda vec izvrsena. Ne znam koliko to Android moze da bude brzi od toga kad se komande skoro trenutno izvrsavaju.
A sto se tice buducnosti, ne znam, mozda Android preuzme primat, ali trenutno, u WM ima bezbroj aplikacija i bukvalno moze covek da uradi sta god hoce. Ovaj android mi lici na fensi igracku , koja ne donosi bas nikakvo poboljsanje, naprotiv, polazna osnova mu je jako problematicna. Morace on dosta jos da sazri da parira WM-u, ali vidim i radi se na tome, valjda trziste diktira.

pa onda nisi dobro uporedjivao, ostavi i na hd2 stock varijantu
mada ja nisam primetio da je Desire trom ni sa stock romom
Desire nije trom.

Ali on jeste trom U ODNOSU na artemis hd2.

Ja sam do pre dva-tri dana imao instaliran Artemis ROM i mogu reci da prosto leti u radu, jedva dodirnem ekran a komanda vec izvrsena. Ne znam koliko to Android moze da bude brzi od toga kad se komande skoro trenutno izvrsavaju.
tačno tako.

cela ova glupa diskusija zadnje 2 strane je nastala zato što postoje ljudi koji nisu imali paralelno, ili makar odmaj jedan za drugim HD2/Desire.
ja molim da se od sada za diskutovanje winmo vs android uključe samo taze HD2/Desire vlasnici.
takođe bi bilo jako poženljo da je dotični takođe napisao i generisao neki java program, pa da zna zašto svaki java based program/os UVEK MORA biti spor.

Poslednja izmena:
ja molim da se od sada za diskutovanje winmo vs android uključe samo taze HD2/Desire vlasnici.

a ja molim (ustvari zeleo bih).. da svi koji su zaljubljeni u android izbegavaju ovaj topic... neka naprave svoj pa neka tamo izjavljuju ljubav androidu :) a android vs winmo prepucavanja isto nisu za ovaj topic (neka naprave drugi)... zaboga ovde je tema HD2, hardver i softwer..... sto ukljucuje i winmo...

kome se winmo ne svidja nije ni treba da kupuje hd2, nije mi jasno sta ce ovde???

Vrh Dno