Zaista ne znam,posle iPhone-a mi se pojavio i HD2 koji je za mene nesto novo,ali ne bih da se zaletim pa da uzmem nesto sto mi nece odgovarati.
Posto kucam dosta poruka,poziva dnevno kao i nesto manje neta (provera mailova i ostalo),jednostavno nisam siguran da li vredi uzimati HD2 i nadogradjivati rom-a a to je avantura u koju se ne bih upustao bez prethodne provere osoba koje imaju vise iskustva od mene u tom reonu.
Hardverska kao i softverska razlika jeste velika,ali je ipak tu nesto sto mi je bitno da bude ako ne isto onda priblizno isto kao na iPhone-u a to je kuckanje poruka (qwerty) bez laga i par aplikacija office orijentisanih aplikacija koje bi mi uveliko olaksale koriscenje.
Ne shvatam šta bi dobio nadogradjivanjem ROM-a? Na šta misliš? Nadogoradjivanje generičkog ROM-a, koji sadrži WinMo 6.5 ili ubacivanje "kuvanog ROM-a" sa poslednjom verzijom WinMo 6.5.5, ili pak skroz izbacivanje WM-a iz nand memorije i ubacivanje Android OS-a ili ne daj bože neke mago banane tipa WP7.5???
U svakom slučaju, nema teoretske šanse da na HD2 modelu dobiješ bolji užitak kucanja SMS poruka ili bilo čega drugog što zahteva rad sa aplikacijama na kapacitativnom ekranu. Da ne ispadne da sam neki Apple iPhone fanboj, ali mora se priznati da je to proslavilo iPhone, apple je baš na tome i pobedio sve ostale - telefon bez laga i bez kašnjenja, fenomenalan osećaj prilikom dodira i pokretanja aplikacija prstima po ekranu.
Pogledaj TOP modele danas sa dual/quad čudima kao što su Samsung Galaxy S2, najnoviji HTC One X itd, baš svi, tu i tamo uspevaju da ti stave do znanja kako izgleda taj famozni "lag" i time stvore negativnu sliku o sebi. To je teško doživeti na iPhone. Na žalost, jeste otužan interfejs iPhone, jeste obogaljen način file transfera, takodje se mogu nabrojati još sto neoprostivih mana koje iPhone nije imao ili i dalje nema, ali jedna je nezamenljiva - touch screen i rad sa prstima po njemu. Osobama kojima je stalo da koriste SMS, pipaju po ekranu iPhone je nezamenljiv.
Sasvim je druga priča ako neko zahteva korišćenje office orijentisanih aplikacija i olakšano korišćenje smartphone opcija- Tu iPhone nema šta da traži. Na njemu bez dodatnih PC programa ni najobičniji .mp3 ne možeš prebaciti prostim file transferom sa PC-a ... treba ti telefon koji ti vidi PC i PC njega kao eksterni disk, treba ti telefon na kome ćeš moći u bilo koje doba dana da prebaciš šta želiš od office materijala, multimedije, da možeš sve to da razvrstaš po folderima, da imaš slobodu korišćenja, da možeš da personalizuješ osnovni ekran tj. desktop vidgetima, ... Tu je WM nezamenljiv, takodje modifikovani Android ROM-ovi vrše posao. Pogledaj recimo
HD2 Android ROM Dorimanx-3.1.7.1 koji uz GoLauncherEX dozvoljava i izradu foldera u meniju, sve je otključano ... radi tečno i fenomenalno. U svakom slučaju, ne možeš imati fensi iPhone osobine i ozbiljan smartphone u jednom. Zato su nekada i postojali termini poput
PPC i PDA koje je nažalost apple izbrisao svojim iSr***!